Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektyw do D60

shidoteam
04-05-2009, 21:26
Witam !

Wiem, że zaraz odeślecie mnie do opcji szukaj lub do diabła :), ale potrzebuję czegoś do 1500 złotych co zapewni:
- lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych (kitowy obiektyw jest w tym średni)
- lepiej ostrzy niż kitowy obiektyw, który ostrzy co chce
- nie znam się na szerokich kątach, bo mnie się to kojarzy od razu z rozciągniętymi bokami, co może nie jest prawdą, ale coś żeby się dało architektury miasta uchwycić bez przycinania połowy budynku lub szukania pasa startowego za mną :) aby się dało oddalić od obiektu. Standardowo jest tam chyba 18-55, ale kąta już nie znam - nikkor dv vr 18-55
- miał zoom większy tak do 72 mm ale bez przesady, bo to będzie chyba kosztem światła.
- miał stabilizator
- posiadał gwint na filtr polaryzacyjny
- działał z D60 :)

Jeśli ktoś zna taki obiektyw, wie gdzie go nabyć to chętnie poczytam. Mam tego nikosia, ale wyrosłem na Canonie S2is i nie do końca wiem co kupić. Zooma mam w S2 i w góry styka, ale jak trzeba zabytki porobić z zewnątrz lub muzeum bez lampy to pada. Oba mają za mały kąt. Chodzi o obiektyw uniwersalny z większym kątem ale żeby na wspinaczce też się nadał w wysokich górach. Aha, fajnie gdyby np. Himalaje potrafił w kadrze uchwycić, nie koniecznie na zasadzie łączenia 3 klatek w panoramę :), bo teraz to jedyna opcja żeby zmieścić coś w kadrze.
ps. nie wiem czy tak jest, ale ponoć są obiektywy, które dają wrażenie z racji szerszego kąta jakby zdjęcie było głębsze. Jeśli to taki obiektyw to czekam na propozycje .

pozdrawiam

FajaR
04-05-2009, 22:54
Ty tak na poważnie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.focusklubpolska.pl/images/smiles/rotfl.gif)
Idź na piwo i ochłoń ;) Z takimi wymogami to zacznij szukać jak się zdecydujesz na minimum 2 szkiełka i zwiększysz budżet jakieś 6-7x w używkach a około 10x w sklepie. Dobranoc :)

Piotrek Charchuła
04-05-2009, 23:12
Chyba jeszcze nie wymyślono takiego obiektywu jaki byś chciał :-P

coroner
04-05-2009, 23:49
Poza stabilizacją to wszystkie warunki spełnia sigma 17 - 70.. A poza tym od szukania jeszcze nikt nie umarł.. zoom do 70, lepsze swiatlo, gwint jest, silnik do AF jest, ostrzejszy od kit'a, szeroki kąt jest, lepsze światło też. I nawet w cenie sie mieści..

shidoteam
05-05-2009, 08:56
dzięki coroner !
Mógłbyś podać link do przykładowego takiego obiektywu ? Nie znam się na tym i pewnie się okaże ze w modelu obiektywu jest jakies X i nie kupiłem tego o czym mówiłes :). A przy okazji, jak mam sprawdzić ten kąt widzenia ? To pewnie podaje producent w obiektywie, prawda ? Bo ja nie wiem jaki ma mój, żeby mieć odniesienie. W instrukcji jest 76-28 stopni, ale nie wiem czy to chodzi o kąt widzenia...

coroner
05-05-2009, 14:03
Obiektyw: http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2091
Test obiektywu: http://www.optyczne.pl/14.1-Test_obiektywu-Sigma_17-70_mm_f_2.8-4.5_DC_Macro.html
Zdjęcia zrobione obiektywem: http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=270

shidoteam
06-05-2009, 15:36
Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa :) a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? Na mój gust to nie (zależne od odległości, ale właśnie tego chciałem uniknąć).

i pytanie drugie, bo się nie znam : kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ?

wilk325
06-05-2009, 15:57
Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa :) a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? Na mój gust to nie (zależne od odległości, ale właśnie tego chciałem uniknąć).

i pytanie drugie, bo się nie znam : kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ?

Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa - przy takim zakresie ogniskowej to Ci nie jest koniecznie potrzebny antywstrząs, obiektyw ma niezłe światło więc możesz użyć krótszych czasów.

a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? - Pole widzenia wynosi od 79.7 do 22.9 stopnia (z lustrzanką APS-C) - jest różnica, szczególnie zauważalna na dole ogniskowej.

kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ? - zależy to od wielu czynników, są obiektywy Sigmy, których nie ma Nikon, są zamienniki Sigmy które są tańsze a nie zawsze gorsze, ale są również obiektywy Nikona którym pomimo takich samych zakresów Sigma nie dorówna ( ale tutaj jest bardzo duża różnica w cenie ).

shidoteam
06-05-2009, 16:33
Nie rozumiem kwestii "w dole ogniskowej" :). Mnie chodziło o to czy dzięki tym 3 stopniom moge objąc np. coś z architektury w całości a nie jak w kitowym (od 26 stopni) ze mam w kadrze 1/3 kolumny zygmunta :) bez odejścia o 100 metrów od obiektu.

wilk325
06-05-2009, 19:57
Nie rozumiem kwestii "w dole ogniskowej" :). Mnie chodziło o to czy dzięki tym 3 stopniom moge objąc np. coś z architektury w całości a nie jak w kitowym (od 26 stopni) ze mam w kadrze 1/3 kolumny zygmunta :) bez odejścia o 100 metrów od obiektu.

Będziesz miał więcej, ale bez przesady. Taki obiektyw, który by Ciebie zadowolił niestety nie istnieje ( byłby to zakres 10-105 ).