Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: obiektyw do D60

Domyślnie obiektyw do D60

Witam !

Wiem, że zaraz odeślecie mnie do opcji szukaj lub do diabła , ale potrzebuję czegoś do 1500 złotych co zapewni:
    - lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych (kitowy obiektyw jest w tym średni)
    - lepiej ostrzy niż kitowy obiektyw, który ostrzy co chce
    - nie znam się na szerokich kątach, bo mnie się to kojarzy od razu z rozciągniętymi bokami, co może nie jest prawdą, ale coś żeby się dało architektury miasta uchwycić bez przycinania połowy budynku lub szukania pasa startowego za mną aby się dało oddalić od obiektu. Standardowo jest tam chyba 18-55, ale kąta już nie znam - nikkor dv vr 18-55
    - miał zoom większy tak do 72 mm ale bez przesady, bo to będzie chyba kosztem światła.
    - miał stabilizator
    - posiadał gwint na filtr polaryzacyjny
    - działał z D60

Jeśli ktoś zna taki obiektyw, wie gdzie go nabyć to chętnie poczytam. Mam tego nikosia, ale wyrosłem na Canonie S2is i nie do końca wiem co kupić. Zooma mam w S2 i w góry styka, ale jak trzeba zabytki porobić z zewnątrz lub muzeum bez lampy to pada. Oba mają za mały kąt. Chodzi o obiektyw uniwersalny z większym kątem ale żeby na wspinaczce też się nadał w wysokich górach. Aha, fajnie gdyby np. Himalaje potrafił w kadrze uchwycić, nie koniecznie na zasadzie łączenia 3 klatek w panoramę , bo teraz to jedyna opcja żeby zmieścić coś w kadrze.
    ps. nie wiem czy tak jest, ale ponoć są obiektywy, które dają wrażenie z racji szerszego kąta jakby zdjęcie było głębsze. Jeśli to taki obiektyw to czekam na propozycje .

pozdrawiam

Domyślnie

Ty tak na poważnie? Idź na piwo i ochłoń Z takimi wymogami to zacznij szukać jak się zdecydujesz na minimum 2 szkiełka i zwiększysz budżet jakieś 6-7x w używkach a około 10x w sklepie. Dobranoc
    Ostatnio edytowane przez FajaR ; 04-05-2009 o 22:58 Powód: Niedoszacowanie :D
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Chyba jeszcze nie wymyślono takiego obiektywu jaki byś chciał

Domyślnie

Poza stabilizacją to wszystkie warunki spełnia sigma 17 - 70.. A poza tym od szukania jeszcze nikt nie umarł.. zoom do 70, lepsze swiatlo, gwint jest, silnik do AF jest, ostrzejszy od kit'a, szeroki kąt jest, lepsze światło też. I nawet w cenie sie mieści..
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 04-05-2009 o 23:51
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

dzięki coroner !
    Mógłbyś podać link do przykładowego takiego obiektywu ? Nie znam się na tym i pewnie się okaże ze w modelu obiektywu jest jakies X i nie kupiłem tego o czym mówiłes . A przy okazji, jak mam sprawdzić ten kąt widzenia ? To pewnie podaje producent w obiektywie, prawda ? Bo ja nie wiem jaki ma mój, żeby mieć odniesienie. W instrukcji jest 76-28 stopni, ale nie wiem czy to chodzi o kąt widzenia...
    Ostatnio edytowane przez shidoteam ; 05-05-2009 o 09:05

FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? Na mój gust to nie (zależne od odległości, ale właśnie tego chciałem uniknąć).

i pytanie drugie, bo się nie znam : kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shidoteam Zobacz posta
    Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? Na mój gust to nie (zależne od odległości, ale właśnie tego chciałem uniknąć).

i pytanie drugie, bo się nie znam : kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ?
    Jest problem, nie wiem czy dobrze doczytałem, ale ta sigma nie ma antywstrząsa - przy takim zakresie ogniskowej to Ci nie jest koniecznie potrzebny antywstrząs, obiektyw ma niezłe światło więc możesz użyć krótszych czasów.

a jego kąt pola widzenia to raptem 3 stopnie. Czy 3 stopnie to taka różnica w polu widzenia? - Pole widzenia wynosi od 79.7 do 22.9 stopnia (z lustrzanką APS-C) - jest różnica, szczególnie zauważalna na dole ogniskowej.

kolega mowi ze sigma jest niższa jakosciowo i tańsza od nikkora - to prawda ? - zależy to od wielu czynników, są obiektywy Sigmy, których nie ma Nikon, są zamienniki Sigmy które są tańsze a nie zawsze gorsze, ale są również obiektywy Nikona którym pomimo takich samych zakresów Sigma nie dorówna ( ale tutaj jest bardzo duża różnica w cenie ).

Domyślnie

Nie rozumiem kwestii "w dole ogniskowej" . Mnie chodziło o to czy dzięki tym 3 stopniom moge objąc np. coś z architektury w całości a nie jak w kitowym (od 26 stopni) ze mam w kadrze 1/3 kolumny zygmunta bez odejścia o 100 metrów od obiektu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shidoteam Zobacz posta
    Nie rozumiem kwestii "w dole ogniskowej" . Mnie chodziło o to czy dzięki tym 3 stopniom moge objąc np. coś z architektury w całości a nie jak w kitowym (od 26 stopni) ze mam w kadrze 1/3 kolumny zygmunta bez odejścia o 100 metrów od obiektu.
    Będziesz miał więcej, ale bez przesady. Taki obiektyw, który by Ciebie zadowolił niestety nie istnieje ( byłby to zakres 10-105 ).

Uprawnienia umieszczania postów