PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie poczatkujacego

mackowski
04-05-2009, 18:17
Witam wszystkich
Jestem właśnie na etapie kupowania aparatu i całkowicie nie wiem co mam wybrac.......
Wiem jedno ze chciałbym NIKONA bo posiadam cyfrówke i jestem z niej zadowolony ale jest juz stara (5 lat ) i nie mogę uchwycić wielu rzeczy. Myślałem na początek o D60 ( do wydania około 2500 )
Robię zdjęcia w plenerze, w ruchu , zblizenie .....

Jeszcze jedo takie pytanie bo przegladalem oferty i nie wiem co te wszystkie osnaczenia znacz typu
f/3.5-6.3 XR DI (Nikon AFD) czy AF-S DX Nikkor VR AF-S DX II VR
Jezeli ktos zna te wszystki albo podpowiedziec gdzie moglbym znalesc wiecej info to bede wdzieczny

Pozdrawiam i dzieki !!!!

D.Anihilati
04-05-2009, 18:24
Przy takiej kwocie, w chwili obecnej, z nowych nikonow, w dodatku z obiektywem to rzeczywiscie nie masz wyboru - D60.

Jesli chodzi o oznaczenia to poszukaj np. tutaj (http://www.optyczne.pl/52.5-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w_Nikon.html)

K.Piechowicz
04-05-2009, 18:25
f (im niższa tym jaśniejsze szkło) oznacza światło :)
VR system stabilizacji
DX to sensor obrazowy... :)

AF-S oznacza Auto Focus czyli automatyczne strojenie ostrości, symbol S to silet (oznacza że ma silniczek który go cichutko wyostrza)

Zamiast D60, to może D70s ze śrubka, zawsze jakiś początek

raddeli
04-05-2009, 18:29
Ja po 5 latach przesiadłem się z Fuji S3000 na D60 i jestem z mojego wyboru zadowolony. :-D

krzysztofz24
05-05-2009, 10:50
Ja bym proponowal D60 + 18-105VR ,kupisz za mniej niz 2500 zeta i jak dla mnie to idealny zestaw po przesiadce z kompaktu...

kronos28
05-05-2009, 11:15
f (im niższa tym jaśniejsze szkło) oznacza światło :)

maksymalne wartości otworu przesłony - im mniejsza tym jaśniejsze szkło

DX to sensor obrazowy... :)

nie sensor obrazowy (cokolwiek to znaczy) tylko format klatki pod jaki jest przeznaczone dane szkło - DX oznacza obiektyw przeznaczony pod aparaty z matrycą niepełnoklatkową (APS-C) czyli DX (D40(x), D60, D5000, D70(s), D80, D90, D100, D200, D300...). Brak oznaczenia DX oznacza, że szkło kryje obraz pełnej klatki i też bez problemu "pasuje" pod korpusy z matrycą w formacie DX.

AF-S oznacza Auto Focus czyli automatyczne strojenie ostrości, symbol S to silet (oznacza że ma silniczek który go cichutko wyostrza)

Dokładniej oznacza szkło z własnym napędem AF opartym o silnik SWM. Samo oznaczenie "AF" bez "S" oznacza szkło bez własnego napędu AF czyli korzystające z silnika AF umieszczonego w korpusie aparatu - tzw. "śrubokręt" (w korpusach serii D40, D60 takiego silnika w korpusie brak, więc siła rzeczy nie będzie tez i autofocusa w szkłach bez własnego wbudowanego silnika).

frostic
05-05-2009, 15:32
za 2 500 poluj na lekko używany D80 + N18-105VR - genialnie ostre szkiełko jak na kita (choć nie tylko;) )
albo dopłać do tego 700-800 zł i zamień d80 na d90

D60 jest niezłe ale brak mozliwosci pracy z AF na stałkach - w mojej ocenie - spycha to body na plan dalszy...
A nie ma to jak szacowny N50/1.8....

Rikardo
05-05-2009, 15:45
A moze (nowy) d40 + staleczki z silnikiem ? (lub z kitem za 1300zł)

SlaWasII
05-05-2009, 15:51
D60 jest niezłe ale brak mozliwosci pracy z AF na stałkach - w mojej ocenie - spycha to body na plan dalszy...
A nie ma to jak szacowny N50/1.8....
Raczej spychało... ;)
Dziś mamy za niewiele większe pieniądze N35/1.8 z silniczkiem. Chyba warto dopłacić ok. 330zł?!
A tak poza tym, to masz rację i ja też radzę poszukać D80.

mackowski
05-05-2009, 17:23
Dziekuje wszystkim za posty ...
Rozjasnilo mi to troche sytuacje co z czym i do czego
Nie planuje kupować używek wole cos z niższej pulki ale nowe, dziekuje za profesjonalne rozjaśnienie tych skrótów

Spotkalem sie z dwoma rodzajami szkieł: Nikkor i Tamron czym sie one roznia i ktore jest lepsze ???

Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi....

velaskez
05-05-2009, 17:36
Jeszcze spotkasz sie z Sigma, Tokina, Samyangiem itd. Roznia sie producentem i tyle.

mackowski
05-05-2009, 18:24
Znalazlem taka myslicie ze sie oplaca

http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-18-55-mm-af-s-vr-dx.bhtml

koziołek_matołek
05-05-2009, 20:04
osobiście polecam większy zakres ogniskowej, bardziej przydatny. Lepiej moim zdaniem teraz dopłacić i wydać, tyle ile masz na wydanie, ale nie pocić się później, żeby zebrać kasę na nowy obiektyw, bo ten może być niewystraczający. Choć ten jest uniwersalny. Sama do d80 miałam kitowy, ale 18-70mm. Zależy też, co chcesz fotografować.

pixel-x
05-05-2009, 20:44
Znalazlem taka myslicie ze sie oplaca

http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-18-55-mm-af-s-vr-dx.bhtml

Jeżeli masz 2500 zł to bierz.Obiektyw na początek wystarczy.Za jakiś czas sprzedasz i kupisz nawet używany z większym zakresem .D80 bardzo dobry i umożliwia zakup tańszych obiektywów, chociaż początek może byc trudny i pewnie nie raz się rozczarujesz.Musisz się duuużo jeszcze pouczyc.Kompakt a lustrzanka to zupełnie inna bajka,ale powodzenia i często zaglądaj na to forum tu jest wszystko co powinieneś wiedziec.

rastula
05-05-2009, 22:12
brać

tylko podejrzewam , że go fizycznie w sklepach już nie ma...

popyt na d80 spory był - a model już nieprodukowany

pike
05-05-2009, 23:28
dziwne pytanie,ale w D40 w opcjach wyświetla mi się najniższa ISO 200 . To najniższa wartośc w tych aparatach?

SlaWasII
06-05-2009, 00:01
brać
tylko podejrzewam , że go fizycznie w sklepach już nie ma...
popyt na d80 spory był - a model już nieprodukowany
Jak się trafi w tej cenie, to jasne, że brać!
Tylko, że ostatnie ciała drożeją z każdą godziną: http://www.skapiec.pl/.../d80 (http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/d80)
;)
(jutro ten link może już być mało interesujący)

velaskez
06-05-2009, 01:24
dziwne pytanie,ale w D40 w opcjach wyświetla mi się najniższa ISO 200 . To najniższa wartośc w tych aparatach?

tak

smokwaw
06-05-2009, 10:17
Tak, potwierdzam D40 ma najniższe ISO 200, lecz już D40x / D60 / D80 mają też ISO 100.
Oznaczenia są opisne też tak:

Producent optyki Nikkor także oferuje szereg oznaczeń. Do najbardziej popularnych należy indeks G. Oznacza on sterowanie przysłoną z poziomu aparatu i znajduje się na większości kompaktowych obiktywów Nikona. Często spotykana jest też litera D, której obecność informuje o przekazywaniu informacji o odległości od obiektu, na który mierzona jest ostrość. Jeśli zależy nam na jakości powinniśmy zwrócić uwagę czy występuje oznaczenie ED (Extra Low Dispersion). Jeśli tak, to w obiektywie znajdują się szkła (lub szkło) ED redukujące aberrację chromatyczną. Skrót SIC (Super Integrating Coating ) to powłoki antyrefleksyjne zaprojektowane przez Nikona, a sporadycznie pojawiające się skróty ASP oznaczają soczewki asferyczne, niwelujące zniekształcenia ostrości.
AF (Auto Focus), jak wskazuje nazwa to, automatyczny pomiar ostrości, który może występmowac także jako AF-S (autofocus z cichym silnikiem ultradżwiękowym).

IF (internal focusing) oraz RF (rear focusing) występują w przypadku wewnętrznego lub zewnętrznego ogniskowania, a niektóre modele wyposażone są w technologię oznaczoną DC ( Defocus-image Control ), czyli kontrolowane rozogniskowanie, szczególnie przydatne w fotografii portretowej, ze względu na precyzyjne sterowanie głębią ostrości. Etykieta PC występuje w optyce z przestawną osią i oznacza mechanizm sterujący pokłonami oraz dystorsją i głębią ostrości. Taka optyka szczególnie przydaje się w fotografii architektury. Najnowsze obiektywy wyposażone są w ciche silniki ultradźwiękowe (Silent Wave Motor), których oznaczenie pojawia się na obudowie w postaci napisu SWM (lub/też wspomnianego wcześniej AF-S). „Szkła” Nikkor mogą również posiadać system redukcji drgań (Vibration Reduction) oznaczony symbolem VR. Nikon ma w swojej ofercie także optykę dedykowaną aparatom tylko i wyłącznie cyfrowym (o mnożniku 1,5 x). Sprzęt taki posiada znaczek DX i nie może być stosowany z aparatami analogowymi.
źródło http://www.fotal.pl/artykul/Oznaczenia_na_obiektywach_Czarna_magia_Niekonieczn ie_doc11743.html.
Dodatkowa strona do poczytania dla początkujących:
http://www.fotografuj.pl/Article/Rozmiary_matryc_sensorow_przetwornikow/id/76

pike
06-05-2009, 11:11
dzięki

rastula
06-05-2009, 12:03
Jak się trafi w tej cenie, to jasne, że brać!
Tylko, że ostatnie ciała drożeją z każdą godziną: http://www.skapiec.pl/.../d80 (http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/d80)
;)
(jutro ten link może już być mało interesujący)

droższy niż d90 ;-)... to pewnie ta "kultowość" - no i stanik do kompletu :)

SlaWasII
06-05-2009, 12:57
droższy niż d90 ;-)... to pewnie ta "kultowość" - no i stanik do kompletu :)
To ma uzasadnienie - zostały ostatnie sztuki.

OT: Czyżby D80 (http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/d80) różnił się od D90 (http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/d90) rozmiarem... body? :mrgreen:

pixel-x
06-05-2009, 13:57

Podepnę się do tego tematu.Ja się zdziwiłem, gdy zrobiłem zdjęcie D40 /światło na zewnątrz/ a na podglądzie kompletna ciemność tak jak bym dekla nie zdjął. Exif zgodny z ustawieniami,czas przesłona itd.manual pełny,kolejny numer, ale ISO pokazał mi 100.Jak to możliwe w D40?

SlaWasII
06-05-2009, 14:24
...ale ISO pokazał mi 100.Jak to możliwe w D40?
A może masz D40x...?! Wtedy, to nie dziwota. :)

Piotr_M
06-05-2009, 15:44
witam,
czy w nikonach D70 jest możliwość przestawienia parametrów formatu na 3:2?

pike
06-05-2009, 15:53

czy w tej sytuacji obiektyw Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1,8G coś jest w stanie istotnie zmienić w D40,przy takim ISO i rozdzielczości 4 MG piksel,czy może lepiej - zamiast wydawać 900zł -kupić po prostu lepszą puszkę????

pike
06-05-2009, 15:56
sorry chyba 6MG pixel :)

costi
06-05-2009, 16:56
witam,
czy w nikonach D70 jest możliwość przestawienia parametrów formatu na 3:2?

Taka jest standardowa, jak zreszta we wszystkich lustrzankach Nikona (i nie tylko) ;)

@Pike - 6MG to 6 karabinow? :P 6MP, ew. 6MPix, albo 6M (milionow), nie ma takiego akronimu jak MG.

mackowski
06-05-2009, 17:05
Panowie szkoda ze sie nie zabrałem za kupno aparatu troche wcześniej !!!!!!!!!!!!!
Właśnie wróciłem ze sklepu fotograficznego JESSOPS (bo obecnie mieszkam w Oxfordzie ) i pytałem sprzedawce czy maja moze body d80......
Odpowiedz: NO Sorry :) ze ostatnie sztuki poszly okolo 2 miechy temu .......
Spytałem a za ile takie cacko chodziło ?????? Chłopek poszukał ( bo byl mily ) i powiedział ze po 289 FUNTÓW To by wychodziło ze po jakies mniej wiecej 1400 zeta ( Monza by teraz zarobić na tym fortunę na szkiełka )
Szkoda ze sie nie obudziłem wcześniej :( :(

pixel-x
06-05-2009, 17:22

Nie no wiem co mam i to mnie zaskoczyło.ISO 100 i kompletna ciemność /chyba, że lustro się nie podniosło?/ no ale exif był więc "zdjęcie" też.Nie bardzo rozumiem problem kol. pike z obiektywem ,ISO i rozdzielczością aparatu.Obiektyw żaden nie ma wpływu na rozdzielczość czy czułość aparatu ale jakość zdjęć owszem bardzo dużą.Pewnie,że lepiej mieć więcej Mpix i większy zakres ISO ale za 900zł nie kupisz chyba nic poza D60 używanym a obiektyw dobry , jasny i nowy owszem /35 mm 1,8/ różnicy tych kilku Mpix między D40 a D60 nie zauważysz.No chyba, że masz kasę to kupuj lepsze body.

pike
06-05-2009, 17:49
Nie no wiem co mam i to mnie zaskoczyło.ISO 100 i kompletna ciemność /chyba, że lustro się nie podniosło?/ no ale exif był więc "zdjęcie" też.Nie bardzo rozumiem problem kol. pike z obiektywem ,ISO i rozdzielczością aparatu.Obiektyw żaden nie ma wpływu na rozdzielczość czy czułość aparatu ale jakość zdjęć owszem bardzo dużą.Pewnie,że lepiej mieć więcej Mpix i większy zakres ISO ale za 900zł nie kupisz chyba nic poza D60 używanym a obiektyw dobry , jasny i nowy owszem /35 mm 1,8/ różnicy tych kilku Mpix między D40 a D60 nie zauważysz.No chyba, że masz kasę to kupuj lepsze body.

mętnie napisałem, sorry.chodzi mi o to,że teraz, z obiektywem kitowym, przy odbitce 100 proc. już pojawiają mi się zniechęcające aberracje, nieostrości,po pierwsze trudne do skorygowania be szkody dla wyjściowej wersji,i po drugie
czuję się wtedy jak szopowiec, a nie usiłujący fotografować... no i szukam przyczyny właśnie

pike
06-05-2009, 17:53
chciałem dodać,że dzieje się tak w przyp. zdjęć pejzarzowych, bo bliskie ujęcia ujdą ...wskazywałoby to na jednak obiektyw badziewny chyba

tomek20stencel5
06-05-2009, 18:05
Przepraszam, pomyłka - proszę o usunięcie postu.

pixel-x
06-05-2009, 18:21
chciałem dodać,że dzieje się tak w przyp. zdjęć pejzarzowych, bo bliskie ujęcia ujdą ...wskazywałoby to na jednak obiektyw badziewny chyba

Obiektyw rozumiem 18-55 ale co znaczy"odbitka 100%"Czy chodzi o max.zakres obiektywu czy wykadrowany fragment zdjęcia i powiększony.W drugim przypadku cudów nie będzie ze "znaczka" nie zrobisz plakatu a w pierwszym każdy obiektyw za rozsądne pieniądze /czyt.amatorski/ generuje wady typu aberracja,dystorsje itp.mniejsze lub większe.Sam aparat zapisuje to co wpadnie przez szkło.Przy większej ilości MPix /rozdzielczości/ owszem wytniesz z kadru czytelniejszy fragment ale im mniejszy tym jakość jego po powiększeniu będzie gorsza.

pike
06-05-2009, 18:34
Obiektyw rozumiem 18-55 ale co znaczy"odbitka 100%"Czy chodzi o max.zakres obiektywu czy wykadrowany fragment zdjęcia i powiększony.W drugim przypadku cudów nie będzie ze "znaczka" nie zrobisz plakatu a w pierwszym każdy obiektyw za rozsądne pieniądze /czyt.amatorski/ generuje wady typu aberracja,dystorsje itp.mniejsze lub większe.Sam aparat zapisuje to co wpadnie przez szkło.Przy większej ilości MPix /rozdzielczości/ owszem wytniesz z kadru czytelniejszy fragment ale im mniejszy tym jakość jego po powiększeniu będzie gorsza.

...kiedy wrzucam raw w rzeczywistej wersji na monitor ...sorry za te gafy...ale aparat kupiłem w celach "pomocniczo-szkicowych" przy malowaniu,ale powoli od roku, póltora :mrgreen:zaczyna mnie to interesować , bo ciekawe

pike
06-05-2009, 18:36
tfu wersji... - wielkości ale już dużo mi powiedziałeś i przekonałeś dzięki

costi
06-05-2009, 19:33
Ogladanie cropow 100% moze czasami doprowadzic do dziwnych wnioskow odnosnie jakosci obrazka, bo jest to zbyt duze powiekszenie, jak na odleglosc, z jakiej sie na nie patrzy.

Inna sprawa, ze 18-55 cudownym obiektywem nie jest i pewnie dodaje cos od siebie do zdjec (jak kazdy zreszta, w mniejszym lub wiekszym stopniu).

pixel-x
06-05-2009, 19:38
...kiedy wrzucam raw w rzeczywistej wersji na monitor ...sorry za te gafy...ale aparat kupiłem w celach "pomocniczo-szkicowych" przy malowaniu,ale powoli od roku, póltora :mrgreen:zaczyna mnie to interesować , bo ciekawe

Surowy RAW zawsze wygląda gorzej od jpega /zależy od programu w którym oglądasz/ więc lepiej rób RAW+jpeg basic albo RAWY przekonwertuj do jpega mniej skompresowanego np. w darmowym PhotoScape.Chyba ,że masz lepszy program płatny NC lub PS.

pike
06-05-2009, 19:47
Surowy RAW zawsze wygląda gorzej od jpega /zależy od programu w którym oglądasz/ więc lepiej rób RAW+jpeg basic albo RAWY przekonwertuj do jpega mniej skompresowanego np. w darmowym PhotoScape.Chyba ,że masz lepszy program płatny NC lub PS.
oglądam w CameraRaw4.O ok sprawdzę,ale dziwi mnie to bo jpg obcina . wiec niby z urzędu powinno być gorzej,ale widać mało wiem

pike
06-05-2009, 19:57
tzn najpierw w bridge oczywiście. w CR 4.0 koryguję. to dziwny program , bo ma niby niewielkie menu a całe książki o nim napisano i rzeczywiście, idąc nieraz za dobrymi tutkami to potrafi prawie z niczego odzyskać zdjęcie p. warunkiem oczywiście najlepiej "wyżej bitowego" trybu zdjęcia

SlaWasII
06-05-2009, 20:09
Nic z 10, czy też 24 milionów pikseli, jak obiektyw kitowy. Liczy się rozdzielczość układu: obiektyw-matryca. Jeśli obiektyw ma 5 milionów, a taką rozdzielczość mają najczęściej kity za parę stówek, to żadna matryca tego znacząco nie poprawi.
Dlatego, moim zdaniem, jeśli ktoś potrzebuje przede wszystkim jakości kosztem ergonomii, to lepiej wydać na obiektywy ze 2-3 tysiące zł, a na body 500-900, niż na odwrót. Chyba, że się w przyszłości zamierza dokupić lepsze szkiełko. Albo ktoś tak chce... i już! Bo to przecie fajna zabawka, a fotografię traktuje jako hobby.
Powtarzam: IMO!

pike
06-05-2009, 20:22
understood.

jeśli doba miałaby ze 40 godz, to zająłbym się na full time :)

szarak
06-05-2009, 22:16
@mackowski ja szukałem juz w tamte wakacje i nigdzie d80 juz dawno nie bylo, tylko krecili glowami i mowili ze dawno zszedl z polek (Leeds i okolice). Za to w jessops dorwalem swietne promocje na d40 i jestem bardzo zadowolony :D . Ogolnie to zauwazylem ze strasznie szybko wymieniali ekspozycje, lekko starsze modele blyskawicznie znikaly z polek.

d80 poszukaj na e-bay itp. - jest tego sporo, znajoma wyrwala jedna za troche ponad 200 funtow, maly przebieg i jakies konkretne szklo (nie pamietam juz dokladnie). Szukaj tez na sunday marketach, bo widzialem za jakie pieniadze ludzie oddaja czasem puszki... szczegolnie porzadne analogi za bezcen mozan bylo wyrwac, ale i cyfraki sie zdarzaly.

mackowski
07-05-2009, 23:37
Panowie widzieliscie taka armate !!!!!
http://cgi.ebay.co.uk/500mm-TeleLens-Nikon-D60-70-D90-80-D5000-D700-300-50-40_W0QQitemZ290314977987QQcmdZViewItemQQptZUK_Came rasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN? hash=item290314977987&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A0|293%3A1|294%3A50

SlaWasII
08-05-2009, 01:06
Obawiam się, że do robienia zdjęć toto się nie nada... ;)

sq9gk
08-05-2009, 08:42
Nic z 10, czy też 24 milionów pikseli, jak obiektyw kitowy. Liczy się rozdzielczość układu: obiektyw-matryca. Jeśli obiektyw ma 5 milionów, a taką rozdzielczość mają najczęściej kity za parę stówek, to żadna matryca tego znacząco nie poprawi.
Dlatego, moim zdaniem, jeśli ktoś potrzebuje przede wszystkim jakości kosztem ergonomii, to lepiej wydać na obiektywy ze 2-3 tysiące zł, a na body 500-900, niż na odwrót. Chyba, że się w przyszłości zamierza dokupić lepsze szkiełko. Albo ktoś tak chce... i już! Bo to przecie fajna zabawka, a fotografię traktuje jako hobby.
Powtarzam: IMO!

Nie rozumiem gdzie wyczytałeś takie informacje, bo wydaje mi się ze chyba uzyskałeś je od sprzedawcy w MM bo jakim cudem układ optyczny może posiadać jaką określoną rozdzielczość (w takim rozumieniu tego słowa)? Co to znaczy kolego że obiektyw jest zbudowany na rozdzielczość 5 mega pikseli???

SlaWasII
08-05-2009, 09:36
Nie rozumiem gdzie wyczytałeś takie informacje, bo wydaje mi się ze chyba uzyskałeś je od sprzedawcy w MM bo jakim cudem układ optyczny może posiadać jaką określoną rozdzielczość (w takim rozumieniu tego słowa)? Co to znaczy kolego że obiektyw jest zbudowany na rozdzielczość 5 mega pikseli???
Skrót myślowy. Masz rację, obiektyw nie ma określonej rozdzielczości - powinienem był napisać: "z moją puszką, mój kit ma w przeliczeniu około 5mln". :)

Prawie wszystko da się przeliczyć, jednak nie jest to łatwe i dla każdego zestawu będzie inny wynik.
Ponieważ rozdzielczość obiektywu mierzy się w lph lub lpm, to trudno to porównać do rozdzielczości matrycy. W zależności od tego do jakiej matrycy go podepniemy, będzie inaczej. Ten sam obiektyw na FX, wypadnie lepiej niż na DX. Dlatego najłatwiej sprawdzić rozdzielczość układu obiektyw-matryca robiąc zdjęcia testowe. Co jakiś czas w fachowej prasie są zamieszczane tablice do takich testów.
I wtedy okazuje się to, co napisałem. Kity najczęściej nie wykorzystają tych megapikseli jakie daje matryca.

mpwt
08-05-2009, 09:48
http://cgi.ebay.co.uk/500mm-TeleLens-Nikon-D60-70-D90-80-D5000-D700-300-50-40_W0QQitemZ290314977987QQcmdZViewItemQQptZUK_Came rasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN? hash=item290314977987&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A0|293%3A1|294%3A50

Ja mam taką armatę. Fajna zabawka, którą można czasem nabyć na forum za 150 - 200 zł. Ale zabawka... Sprzedawane jako Walimex, Travenar, Samyang a teraz i widzę, że jako Option. Było o tym w dziale optyka i tam zapraszam.

sq9gk
08-05-2009, 11:23
SlaWasII sorry za takie moje oburzenie ale już nie mogłem wytrzymać jak wszyscy najeżdżają na kitowe obiektywy a one naprawdę są niezłe (jak dla mnie). Przeglądałem kilka testów i nijak się one mają do zdjęć jakie wychodzą z mojego obiektywu. Jestem naprawdę zadowolony. Nie uważam żeby różnica w cenie miedzy 18-55 a 17-55 rekompensowało jakością zdjęć. Rozumiem ze za światło w granicach 2.8 trzeba zapłacić lecz nie aż takie pieniądze(w tym zakresie ogniskowych). Jest to moje zdanie.

szymonvader
08-05-2009, 11:31
ja tez nie mam nic do mojego Kita 18-105, bardzo przyjemnie sie z nim spaceruje:) chociaz ostatnio zastanawiam sie nad 70-300vr gdyz w czasie spacerow czesto obiekt zdjec mi ucieka jak sie zblizam:) nie jestem zawodowcem, nie zarabiam na fotografii wiec nie mam tez wielce wygorowanych wymagan a i za te "pare zl" wiecej to wole sobie wyjechac na urlop:P

SlaWasII
08-05-2009, 16:47
SlaWasII sorry za takie moje oburzenie ale już nie mogłem wytrzymać jak wszyscy najeżdżają na kitowe obiektywy a one naprawdę są niezłe (jak dla mnie).
Spoko! Też nic nie mam przeciwko kitom! Zresztą, póki co, tylko takowe posiadam. Ja mam raczej drobne uwagi do zachwytów nad rozdzielczościami matryc - szczególnie w kompaktach euforie są często nieuzasadnione.

A poza tym, zapraszam na piwo! :mrgreen: