Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oxford Wieliczka

Question Pytanie poczatkujacego

Witam wszystkich
    Jestem właśnie na etapie kupowania aparatu i całkowicie nie wiem co mam wybrac.......
    Wiem jedno ze chciałbym NIKONA bo posiadam cyfrówke i jestem z niej zadowolony ale jest juz stara (5 lat ) i nie mogę uchwycić wielu rzeczy. Myślałem na początek o D60 ( do wydania około 2500 )
    Robię zdjęcia w plenerze, w ruchu , zblizenie .....

Jeszcze jedo takie pytanie bo przegladalem oferty i nie wiem co te wszystkie osnaczenia znacz typu
    f/3.5-6.3 XR DI (Nikon AFD) czy AF-S DX Nikkor VR AF-S DX II VR
    Jezeli ktos zna te wszystki albo podpowiedziec gdzie moglbym znalesc wiecej info to bede wdzieczny

Pozdrawiam i dzieki !!!!

Domyślnie

Przy takiej kwocie, w chwili obecnej, z nowych nikonow, w dodatku z obiektywem to rzeczywiscie nie masz wyboru - D60.

Jesli chodzi o oznaczenia to poszukaj np. tutaj
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Oszczędny w słowach Awatar K.Piechowicz
    Miasto
    Skrzyszów k/Wodzisławia Śląskiego
    Wpisów
    6

Domyślnie

f (im niższa tym jaśniejsze szkło) oznacza światło
    VR system stabilizacji
    DX to sensor obrazowy...

AF-S oznacza Auto Focus czyli automatyczne strojenie ostrości, symbol S to silet (oznacza że ma silniczek który go cichutko wyostrza)

Zamiast D60, to może D70s ze śrubka, zawsze jakiś początek
    D90|S30/1.4D|N18-105VR|SB-900|GRIP+AKU|Plecak Adventure 5|

Domyślnie

Ja po 5 latach przesiadłem się z Fuji S3000 na D60 i jestem z mojego wyboru zadowolony.
    N

Domyślnie

Ja bym proponowal D60 + 18-105VR ,kupisz za mniej niz 2500 zeta i jak dla mnie to idealny zestaw po przesiadce z kompaktu...
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K.Piechowicz Zobacz posta
    f (im niższa tym jaśniejsze szkło) oznacza światło
    maksymalne wartości otworu przesłony - im mniejsza tym jaśniejsze szkło

DX to sensor obrazowy...
    nie sensor obrazowy (cokolwiek to znaczy) tylko format klatki pod jaki jest przeznaczone dane szkło - DX oznacza obiektyw przeznaczony pod aparaty z matrycą niepełnoklatkową (APS-C) czyli DX (D40(x), D60, D5000, D70(s), D80, D90, D100, D200, D300...). Brak oznaczenia DX oznacza, że szkło kryje obraz pełnej klatki i też bez problemu "pasuje" pod korpusy z matrycą w formacie DX.

AF-S oznacza Auto Focus czyli automatyczne strojenie ostrości, symbol S to silet (oznacza że ma silniczek który go cichutko wyostrza)
    Dokładniej oznacza szkło z własnym napędem AF opartym o silnik SWM. Samo oznaczenie "AF" bez "S" oznacza szkło bez własnego napędu AF czyli korzystające z silnika AF umieszczonego w korpusie aparatu - tzw. "śrubokręt" (w korpusach serii D40, D60 takiego silnika w korpusie brak, więc siła rzeczy nie będzie tez i autofocusa w szkłach bez własnego wbudowanego silnika).
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

za 2 500 poluj na lekko używany D80 + N18-105VR - genialnie ostre szkiełko jak na kita (choć nie tylko )
    albo dopłać do tego 700-800 zł i zamień d80 na d90

D60 jest niezłe ale brak mozliwosci pracy z AF na stałkach - w mojej ocenie - spycha to body na plan dalszy...
    A nie ma to jak szacowny N50/1.8....
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Rikardo
    Gość

Domyślnie

A moze (nowy) d40 + staleczki z silnikiem ? (lub z kitem za 1300zł)
    Ostatnio edytowane przez Rikardo ; 05-05-2009 o 15:47

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frostic Zobacz posta
    D60 jest niezłe ale brak mozliwosci pracy z AF na stałkach - w mojej ocenie - spycha to body na plan dalszy...
    A nie ma to jak szacowny N50/1.8....
    Raczej spychało...
    Dziś mamy za niewiele większe pieniądze N35/1.8 z silniczkiem. Chyba warto dopłacić ok. 330zł?!
    A tak poza tym, to masz rację i ja też radzę poszukać D80.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oxford Wieliczka

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za posty ...
    Rozjasnilo mi to troche sytuacje co z czym i do czego
    Nie planuje kupować używek wole cos z niższej pulki ale nowe, dziekuje za profesjonalne rozjaśnienie tych skrótów

Spotkalem sie z dwoma rodzajami szkieł: Nikkor i Tamron czym sie one roznia i ktore jest lepsze ???

Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi....

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów