PDA

Zobacz pełną wersję : Auto Focus w D300

51st8
04-05-2009, 12:19
witam
mam pytanie odnosnie autofokusa w nikonie d300.
zdaje sobie sprawe ze watek byl poruszany ale mysle ze jednak jest delikatnie innego typu, wiec dlatego zwracam sie z pytaniem.

mam obiektyw nikon af-s Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED.

problem tkwi w tym kiedy zoom jest oddalony na maxa to nie ma opcji zeby autofocus zadzial. i nie ma roznicy czy to jest obiekt fotografowany blisko czy landscape.

dziekuje

Al Bundy
04-05-2009, 12:29
Zmień obiektyw i sprawdź...ew. zapnij Twój do innego body i sprawdź...
Ogólnie najpierw sprawdź a później pytaj :)

51st8
04-05-2009, 12:57
pomysl -rewelacja, ale raczej bede musial isc do sklepu po obiektyw, bo drugiego nie mam ;) dziekuje za info.
ale nadmienie, ze przy moim starym D70 nic takiego sie nie dzialo.

wigi
04-05-2009, 13:27
problem tkwi w tym kiedy zoom jest oddalony na maxa to nie ma opcji zeby autofocus zadzial. i nie ma roznicy czy to jest obiekt fotografowany blisko czy landscape.

a czy możesz jaśniej, po polsku, w czym rzecz?

Krzysiek82
04-05-2009, 14:04
witam
mam pytanie odnosnie autofokusa w nikonie d300.
zdaje sobie sprawe ze watek byl poruszany ale mysle ze jednak jest delikatnie innego typu, wiec dlatego zwracam sie z pytaniem.

mam obiektyw nikon af-s Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED.

dziekuje

Może ostrzysz na nieskończoność na bardzo odległy i rozmyty obiekt i aparat nie może ustawić ostrości. Albo na maksymalnej ogniskowej ostrzysz na obiekt będący za blisko obiektywu i wtedy aparat także nie ustawi ostrości. Dany obiektyw ma zawsze podaną odległość ostrzenia.

51st8
04-05-2009, 17:57
krzysiek82

dziekuje za odpowiedz. bez wiekszych wyjasnien jak widze wiedziales o co chodzi. masz racje na nieskonczonosc przy krajobrazach lub obiektach oddalonych o np 30-40 metrow bez zoom'u mam klopot w ustawieniu ostrosci. ustawiam zazwyczaj na priorytet przyslony. jest to F14 lub 16 i manualny autofocus aby zrobic zdjecie.
jesli jednak chce urzyc utomatycznego AF to jak zrobie zblizenie AF dziala.
dziekuje i pozdrawiam

costi
04-05-2009, 18:23
manualny autofocus aby zrobic zdjecie.
To manualny, czy autofocus? ;)

Tak, wiem, ze to jest AF-S i pierscieniem zawsze moznan poprawic po AF... ;)

51st8
04-05-2009, 18:33
wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.

51st8
04-05-2009, 18:48
a czy moze ktos powie jak sprawuje sie obietyw Nikon 18-200VR z D300? i czy obiektyw jest z AF-S
czy sa jakies problemy?
i jesli mozna to jaka cena w pl za nowy.
cena w uk to okolo £500-£530.
dziekuje

costi
04-05-2009, 19:27
Jest z AF-S (jak mozna wyczytac w kazdym opisie ;) ).

Co do sprawowania - dziala, nie wiem, co jeszcze moge powiedziec. Nie mam powodow do narzekan :) Cena za nowy to chyba ok. 2200zl.

PawelR
05-05-2009, 21:38
wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.

Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu :-)

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....

51st8
05-05-2009, 23:40
Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu :-)

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....

krzysiek82 juz rozwiazal problem
dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
dziekuje za pomoc

PawelR
06-05-2009, 07:38
krzysiek82 juz rozwiazal problem
dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
dziekuje za pomoc

Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,

Krzysiek82
06-05-2009, 08:56
Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,

Dokładnie. Jeśli to jest to, o czym pisałem, to jest to niezależne od aparatu i obiektywu. Po prostu trzeba wiedzieć, że nie zawsze AF złapie ostrość zarówno na szerokim kącie jak i na tele (dlaczego tak się dzieje to już pisałem). Jeżeli to jednak nie to, co trudno stwierdzić jednak po wypowiedziach autora, to wygląda na jakąś usterkę.

51st8
06-05-2009, 18:05
no czasami bywa ze nie dokonca wiadomo co autor ksiazki ma na mysli.

wiec musze powiedziec ze konurs zostanie roztrzygniety a faworytem jest pan krzysiek82.
dlaczego?

sprawa przedstawia sie tak: najwieksza przyslona, dystans od bialych drzwi z wieszaczkiem zainstalowanym. odleglosc okolo 0.5 metra. AF lapie w mngnienu oka czy to punktowy czy dynamiczny. przyslona 16, odleglosc ta sama, wszystko ostrzy jak nalezy. kilka prob przy odleglosci okolo 3 metrow z przyslona F3.5 i F16 i jest ok.
wiec problem powstaje kiedy chce bez jakiego kolwiek przyblizenia zrobic zdjecie krajobrazowi. wiec tutaj jest jak to krzysiek82 powiedzial nieskonczonosc i mam nadzieje w tym tkwi problem.
krzysiek82. czy posiadasz lampe sb 900?
dziekuje

Photoartbox
06-05-2009, 18:09
no czasami bywa ze nie dokonca wiadomo co autor ksiazki ma na mysli.

wiec musze powiedziec ze konurs zostanie roztrzygniety a faworytem jest pan krzysiek82.
dlaczego?

sprawa przedstawia sie tak: najwieksza przyslona, dystans od bialyvh drzwi z wieszaczkiem zainstalowanym okolo 0.5 metra. AF lapie w mngnienu oka czy to punktowy czy dynamiczny. przyslona 16, odleglosc ta sama, eszystko ostrzy jak nalezy. kilka prob przy odleglosci okolo 3 metrow z przyslona F3.5 i F16 i jest ok.
wiec problem powstaje kiedy chce bez jakiego kolwiek przyblizenia zrobic zdjecie krajobrazowi. wiec tutaj jest jak to krzysiek82 powiedzial nieskonczonosc i mam nadzieje w tym tkwi problem.
krzysiek82. czy posiadasz lampe sb 900?
dziekuje

Ale o sssoooo chodzi?

51st8
06-05-2009, 18:16
no byl konkurs ale chyba sie spozniles ;)

PawelR
06-05-2009, 20:28
no byl konkurs ale chyba sie spozniles ;)

Problem w tym, że Ty uznajesz takie problemy z ostrzeniem "na nieskończoność" za normalne i prawidłowe, ale to absolutnie nie jest normalne i nawet kolega Krzysiek nic takiego nie sugerował :)

Problemy takie mogą się, jak najbardziej, zdarzać przy np.:

1. używaniu tanich przejściówek z M42
2. użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning)
3. rozkalibrowany układ AF w puszce lub w obiektywie lub zasyfienie czujników AF

w typowych warunkach i dla 99% szkieł AF bez problemu łapie ostrość na "nieskończoność" byle w polu ostrości był jakikolwiek obiekt wyróżniający się z tła...

tyle z mojej strony i nadal mocno Ci sugeruję sprawdzenie szkła/body/ustawień....

pozdrawiam,

51st8
06-05-2009, 23:53
Może ostrzysz na nieskończoność na bardzo odległy i rozmyty obiekt i aparat nie może ustawić ostrości. Albo na maksymalnej ogniskowej ostrzysz na obiekt będący za blisko obiektywu i wtedy aparat także nie ustawi ostrości. Dany obiektyw ma zawsze podaną odległość ostrzenia.

to co napisal kolega krzysiek82

51st8
07-05-2009, 00:07
nie uwazam tego za normalne ze na nieskonczonosci nei ostrzy, tylko jesli nic nie zmienialem w menu to tylko chyba pozostaje wizyta osobista w serwisie zeby sprawdzili.
ale to dopiero moze w nast tyg kiedy wroce do londynu, bo niestety delegacja.
użyciu przesadnej, bliskiej maksymalnej korekty AF w puszce D300 (stąd moja sugestia abyś sprawdził AF fine tunning) - jezeli ci chodzi o Precyzyjna Korekte AF to u mnie funkcja ta jest wylaczona i zadne wartosci nie sa przypisane

Krzysiek82
07-05-2009, 12:49
Rozwinę swoją wypowiedź, aby nie było wątpliwości. Kolega PawelR dobrze zrozumiał, więc chyba za skomplikowanie to nie napisałem. Ale do rzeczy. Jeśli będziesz ostrzył na nieskończoność, ale na bardzo rozmyty / nieostry / odległy obiekt, który mało się wyróżnia z tła, to AF nie złapie ostrości. I tak jest, taka jest prawidłowość. Jeśli będziesz ostrzył na obiekt będący za blisko obiektywu, będzie bliżej niż minimalna odległość ostrzenia, która jest inna dla każdego obiektywu, to AF nie złapie ostrości. I tak jest, taka jest prawidłowość.

Jednakże, jeśli ostrzysz na nawet odległy obiekt, ale kontrastowy, wyróżniający się z tła, to AF powinien złapać ostrość. Jeśli tak nie jest, to jest coś nie tak z body / obiektywem albo jednym i drugim. Analogicznie, jeśli ostrzysz na obiekt blisko obiektywu, ale z zachowaniem tej odległości ostrzenia, to AF także powinien złapać ostrość bez problemów. Jeśli tak nie jest, to jest coś nie tak z body / obiektywem.

51st8
07-05-2009, 17:41
dziekuje bardzo.
wiec mysle ze nie ma co debatowac na ten temat dluzej. obiekty fotografowane daleko, takie jak wyspa odsc okazalych rozmarow bedzie problemem dla mojego sprzetu. wniosek: musze niestety udac sie do serwisu.
dzieuje raz jeszcze.
pozdrawiam