PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania początkującego.

ogonowa
03-05-2009, 11:10
Witam,
mam nadzieję, że temat umieściłam w odpowiednim dziale.

Zastanawiałam się nad Nikonem D80, ale po namyśle, stwierdziłam iż D60 zaspokoi moje oczekiwania ;). Kiedy będę kupować, na pewno wybiorę Body + obiektyw Kit. Kiedy już co nie co nauczę się w praktyce, jak postępować z takim cackiem, chciałabym dokupić dobry obiektyw. Na pewno nie będzie on służył do robienia zdjęć krajobrazów i jakiś szerokich pejzaży. W związku z tym chcę jakiś obiektyw który będzie dosyć uniwersalny, ale musi być dobry do fotografowania szybko poruszających się obiektów :). Musi sprawować się dosyć dobrze na uroczystościach rodzinnych etc. Kompletnie nie wiem jak się zabrać do wybierania takiego obiektywu. Myślę, nad czymś np. Sigma 55-200mm, ale nie wiem czy to jest dobre :oops:. Jeśli te cyfry są większe to znaczy, że jest lepsza ostrość, większy obszar obejmuje :confused:? Lepszy byłby może obiektyw 18-200mm? Jak zabrać się do wyboru takowego?

Co oznacza pojęcie 'ogniskowa', dużo o tym się mówi, więc wolę wiedzieć cokolwiek :). 'F4-5.6' - co oznacza F4 i 5.6? To drugie z tego co zrozumiałam z innych tematów to jasność obrazu? I o co chodzi z aberracją na zdjęciach?

Doczytałam jeszcze:
A obiektyw N17-70 (coś takiego)?

wacki4
03-05-2009, 12:25
ogonowa:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C5%82ona

zacznij od tego... ;)

mmost
03-05-2009, 12:29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obiektyw_fotograficzny

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%C4%85d_zagadnie%C5%84_z_zakresu_fotografii

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekspozycja_(fotografia)

wacki, byles szybszy, ale generalnie to google nie gryzie!

ogonowa
03-05-2009, 13:01
Dzięki wielkie :).

Czyli jeśli aparat ma (sam, Body) 27 - 82,5 mm to znaczy, że od aparatu do tego co fotografuję musi być od 27 do 82,5 mm? Bo nie za bardzo rozumiem.. Im większa ogniskowa tym lepiej?

marcin_G
03-05-2009, 18:10
Nieeeeeee....To oznacza, że twój zoom zachowuje sie jak soczewka skupiająca o ogniskowej od 27 mm (krótka ogniskowa, duuuuży kąt widzenia na zdjęciu) do 82,5 mm (dłuższa ogniskowa, mniejszy kąt widzenia, ale większe powiększenie obrazu)
Poza tym aparat (sam, body) nie ma żadnej ogniskowej...
Im większa ogniskowa, tym mniejszy kąt widzenia, ale więsze powiększenie obrazu

ogonowa
03-05-2009, 21:34
marcin_G, dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi chodziło :).

wilk325
03-05-2009, 21:57
Proponuję Ci jednak przemyśleć jeszcze raz ewentualny zakup D60 kontra D80.
Jeżeli masz wybór pomiędzy D60 i D80, to weź D80 gdyż mimo wszystko unikniesz w przyszłości jednego odwiecznego problemu-braku silnika ( wiertarki ) w body, a konsekwencją tego jest stosowanie tylko wybranych obiektywów AFS ( posiadających silnik w sobie ).
Jest bardzo duża liczba dobrych i bardzo dobrych obiektywów AF ( bez silnika ) ale one nie ostrzą z D60, pozostanie Ci tylko ostrzenie ręczne, ale to dla początkującego z lustrem nie jest proste zadanie. To taka moja rada.
Zanim jednak kupisz lustrzankę proponuję trochę lektury na początek odnośnie aparatu, obiektywów ( ogniskowa, przesłona, głębia ostrości ), lampy błyskowe oraz do jakiego rodzaju ( gatunku ) fotografii dany sprzęt jest dedykowany.

ogonowa
03-05-2009, 22:00
Coraz bardziej się waham pomiędzy d60 a d80, ale trochę osób pisze, że jednak ten d80 to lepszy wybór.. do wakacji (ho, nawet trochę po nich) mam jeszcze czas na lekturę, wybór i wszystko inne :).

wilk325
03-05-2009, 22:07
Coraz bardziej się waham pomiędzy d60 a d80, ale trochę osób pisze, że jednak ten d80 to lepszy wybór.. do wakacji (ho, nawet trochę po nich) mam jeszcze czas na lekturę, wybór i wszystko inne :).

To nie lepszy wybór, to jest jedynie słuszna decyzja. Posłuchaj bardziej doświadczonych ( tych co Ci radzą D80 ), a nie będziesz w przyszłości żałowała i zadawała pytań " co mam teraz kupić bo...".

Grigorios
04-05-2009, 16:21
Wcześniej czy później, przekonasz się, że obiektyw kitowy Cię ogranicza i zapragniesz dokupić jakieś lepsze szkiełko. Zaczniesz szukać i się okaże, że do Twego d60 można kupić jedynie obiektywy z wbudowanym silnikiem, a te są często o wiele droższe niż te bez silnika. I właśnie w tym momencie pożałujesz, że nie kupiłaś d80, który ma wbudowany silnik.

Wiem, co mówię, bo sam przeszedłem podobną drogę. Dwa lata temu kupiłem d40, bo uznałem, że jest dla mnie wystarczający. Szybko jednak zaczęło mnie denerwować to, że kitowym obiektywem nie mogę zrobić dobrych zdjęć we wnętrzach, bez lampy błyskowej. Postanowiłem więc kupić jakiś jasny obiektyw, żeby takowe zdjęcia zaczęły się udawać. No i owszem znalazłem sobie taki obiektywik, za nie duże pieniądze, ale jak się okazało nie miał silnika i z moim sprzętem nie będzie automatycznie ostrzył. I zamiast kupić sobie jasny obiektyw Nikonka za około 500 zł, musiałem zawiesić oko na Sigmie za 1400 zł ! Różnica kolosalna. Na szczęście niedawno się ukazał stałka Nikona z silnikiem za 800 zł. Tak czy siak, bierz d80!!! bo później będziesz żałować. Z d80 zawsze będziesz miała większą możliwość wyboru obiektywów!

marcin_G
04-05-2009, 18:23
Nie od dziś wiadomo, że D40/40x/60/5000 nalezy omijać szerokim łukiem, bez względu na wysiłki marketingowe Nikona.
To tak jakby kupić dobrze wyposażona auto bez silnika. Możesz pchać lub ciągnąć, sam nie pojedzie.... :(

romano
04-05-2009, 18:33
Też jestem za body z silnikiem. Sam od początku mam d70s i póki co jest wystarczający :)

ogonowa
04-05-2009, 18:36
Zdecydowałam i padło na d80. Chcę kupić na raty w tym Euro Agd Rtv za 2550 zł z obiektywem Kit (18-55mm). Rata: 85zł, jak dla mnie dobra, muszę tylko troszkę się dokształcić i kupujemy ;).

Tak przy okazji: namówiłam znajomą, żeby nie kupowała d40x, bo on chyba też nie ma tego silnika? Przedstawiłam jej wasze posty i zbiera jeszcze trochę na d80 ;).

Grigorios
04-05-2009, 19:11
D80 to bardzo dobry aparat. Na pewno nie będziecie żałować!

Błażej
04-05-2009, 19:22
Może ja sie wypowiem. Nie jestem, może aż tak doświadczony jak koledzy ale....

W styczniu kupiłem d60 z kitem - i powiem szczerze, że 2 raz bym tego nie zrobił.

Kup d80, nawet używany. I 18-55 też bym nie kupował - zwłaszcza przy cenach 18-70. i ten zestaw bym polecił: d80+18-70

Ch0
04-05-2009, 19:23
... muszę tylko troszkę się dokształcić i kupujemy ;).

chyba troche bardziej ;)

choć sądze, że tak czy tak wymusi to na Tobie instrukcja obsługi... która chcąc nie chcąc trzeba przeczytać, zeby zapoznać sie choć troche z aparatem. no chyba ze chcesz całe życie na auto jechac. ale czy do tego jest akurat potrzebna lustrzanka to nie sadze.

zycze przyjemnej pracy z D80 a wiem z własnego doświadczenia ze brakuje ciągl czegoś do aparatu... od taka studnia bez dna ;)

a ja nie wiem czy taka wielka róznica miedzy 55-70... i tak pozniej się bedzie chciało jaśniejsze i lepsze obiektywy

ogonowa
06-05-2009, 20:59
Ch0, to trochę bardziej, trochę :D.

emsolo
06-05-2009, 21:21
moim zdaniem teraz to najgorszy czas na kupowanie body, wszystko poszlo w gore jak cholera

emsolo
06-05-2009, 21:22
d80 body byl za 1900 w grudniu, teraz w tym samym sklepie jest po 2700