Witam,
mam nadzieję, że temat umieściłam w odpowiednim dziale.
Zastanawiałam się nad Nikonem D80, ale po namyśle, stwierdziłam iż D60 zaspokoi moje oczekiwania. Kiedy będę kupować, na pewno wybiorę Body + obiektyw Kit. Kiedy już co nie co nauczę się w praktyce, jak postępować z takim cackiem, chciałabym dokupić dobry obiektyw. Na pewno nie będzie on służył do robienia zdjęć krajobrazów i jakiś szerokich pejzaży. W związku z tym chcę jakiś obiektyw który będzie dosyć uniwersalny, ale musi być dobry do fotografowania szybko poruszających się obiektów
. Musi sprawować się dosyć dobrze na uroczystościach rodzinnych etc. Kompletnie nie wiem jak się zabrać do wybierania takiego obiektywu. Myślę, nad czymś np. Sigma 55-200mm, ale nie wiem czy to jest dobre
. Jeśli te cyfry są większe to znaczy, że jest lepsza ostrość, większy obszar obejmuje
? Lepszy byłby może obiektyw 18-200mm? Jak zabrać się do wyboru takowego?
Co oznacza pojęcie 'ogniskowa', dużo o tym się mówi, więc wolę wiedzieć cokolwiek. 'F4-5.6' - co oznacza F4 i 5.6? To drugie z tego co zrozumiałam z innych tematów to jasność obrazu? I o co chodzi z aberracją na zdjęciach?
Doczytałam jeszcze:
A obiektyw N17-70 (coś takiego)?
Szukaj

? Lepszy byłby może obiektyw 18-200mm? Jak zabrać się do wyboru takowego?
Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami