Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Dwa słońca
Kolejna próba moich marnych umiejętności liczę, że z czasem będzie lepiej, proszę więc o uwagi. Najważniejsze, że mam ogromną frajdę z focenia na resztę trzeba zapracować.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
3.
Modelka bardzo podobna do Ciebie.
centralnie te osoby, na 1 to za szeroko i widac blysk lampy
na 3 dziwna jakosc, czyzby wycienek z kadru?
no i krzywy horyzont
Andre podobna jak kropla wody... bywa czasem, że dzieci sa tak podobne do rodziców :))) to moj jedyny obiekt do fotografowania reszta familii unika obiektywu.
Vuki dzieki serdeczne, będą kolejne próby więc każda uwaga bardzo cenna. Co do 3 to żaden wycinek tak wyszło, mam jeszcze kilka takich. A horyzont, wiem ale slonko uciekało mi za te górki i nie miałam pomysłu.
BlingBling
09-09-2006, 21:36
a juz myslalem ze autoportrecik.. 8)
żeby zacząć robić zdjęcia nie tylko do albumu domowego, musisz najpierw sporo poczytać teorii i pooglądać zdjęć uznanych fotografików, a później próbować, próbować i tak do skutku. To wbrew pozorom bardzo trudna sztuka.
romanescou
12-09-2006, 13:02
żeby zacząć robić zdjęcia nie tylko do albumu domowego, musisz najpierw sporo poczytać teorii i pooglądać zdjęć uznanych fotografików, a później próbować, próbować i tak do skutku. To wbrew pozorom bardzo trudna sztuka.
I wyłączyć lampę :-)
Najważniejsze jednak to mieć radość z tego co się robi. I nie przejmować się nadętymi mądralami, czyli tzw. "profesjonalistami". Lepiej jeśli naturalne i bezpretensjonalne zdjęcie podoba się dwóm osobom, czyli autorowi i objektowi, niż tzw. "profesjonalne" nikomu.
Najważniejsze jednak to mieć radość z tego co się robi. I nie przejmować się nadętymi mądralami, czyli tzw. "profesjonalistami". Lepiej jeśli naturalne i bezpretensjonalne zdjęcie podoba się dwóm osobom, czyli autorowi i objektowi, niż tzw. "profesjonalne" nikomu.
To nie rozumiem po co logujesz sie na to forum, skoro chcesz mieć radość z fotografowania. Rób sobie zdjęcia do albumu, ciesz się i więcej się nie wypowiadaj, jeśli nie masz nic do powiedzenia. I nie obiniżaj poziomu forum takimi postami.
Nie po to miaga wystawiła zdjęcia, żeby trwać w swoim zadowoleniu, tylko po to żeby się dowiedzieć jak można zrobić takie zdjęcia lepiej. Jeżeli chce robić zdjęcia wysokiej klasy, które bez wstydu będzie mogła pokazać szerzej, to skorzysta z porad.
Jeśli tylko częściowo skorzysta z porad to będzie robiłą lepsze zdjęcia do albumu, bo np 2. nawet do albumu bym nie wsadzil. A jeśli nie będzie chciała skorzystać z porad i tak jak ty cieszyć się z życia, to już lepiej niech nie zamieszcza zdjęć na forum, bo to nie ma sensu.
To forum jest m.in. po to żeby się czegoś nowego nauczyć. Ja dowiaduję się tu wciąż wiele i ciągle zdaję sobie sprawę, że niewiele wiem. I skoro sam się czegoś dowiaduję, to chcę, żeby inni też może kiedyś skorzystali z tego co im napiszę.
TMASAKRA
13-09-2006, 17:46
jak dla mnie nic nie wnosza, wiem ze sie uczysz tak jak ja na przyklad, jak dla mnie za szeroko, tak troszke jak do albumu rodzinnego ale tak trzymaj rob zdiecia i pokazuj a napewno sie nauczysz czegos .... ja mam taka nadzieje:)
wiem ze ie o to chodzilo ale w 2 jak by zabrac modelkealbo i nie zaberac a przesunac troszke bardziej jeszcze w lewo i troszke zkadrowac... swietne slady na piasku w tym swietle ale ja sie dopiero ucze
A ja do techniki się nie będę czepiał - tę się poprawia dość prosto, lub nie jest od nas aż tak zależna. Parę słów o kompozycji i klimacie.
Zachód słońca, spokój, cisza, wieczorne spacery nad morzem. A tu co? Dziewczyna siedzi na piachu! Według mnie jedyneczka i dwójeczka z modelką idącą spokojnie i "zachłystującą" się wieczorem, byłyby o wiele piękniejsze.
Centralnie, za bardzo. Postać umieść po prawej, jak patrzy lub idzie w lewo i na odwrót gdy kieruje się w prawo. Jeszcze tak z kanonów: popatrz na linię horyzontu. Na jedynce jest fajnie, bo nie w połowie kadru. Na dwójce już gorzej. W większości podobnych przypadków sprawdza się horyzont na wysokości 1/3 lub 2/3.
3. Więcej zdecydowania. Jak ciąć to ostro :) czyli tę góre zupełnie, tak by piasek wypełniał cały kadr. No ale poza modelki nieciekawa i słaba jakość foty zdyskwalifikują fotę w konkursie Kodaka.
Co do używania lampy... Jeśli tylko możesz to używaj jak najsłabszego błysku, tak by tylko minimalnie doświetliła główny motyw, a by jak najbardziej wykorzystać światło naturalne. Tu i tak wyszło bardzo dobrze bez przepałów i odblasków na piasku - jeśli zastosowane coś więcej niż sama lampa - to gratulacje.
Rób foty, pokazuj co lepsze (może jedną na sto, dwięscie). Nie przejmuj się niektórymi komentarzami (często to mogą być moje :twisted: ). Powodzenia.
A ja do techniki się nie będę czepiał - tę się poprawia dość prosto, lub nie jest od nas aż tak zależna. Parę słów o kompozycji i klimacie.
Zachód słońca, spokój, cisza, wieczorne spacery nad morzem. A tu co? Dziewczyna siedzi na piachu! Według mnie jedyneczka i dwójeczka z modelką idącą spokojnie i "zachłystującą" się wieczorem, byłyby o wiele piękniejsze.
Centralnie, za bardzo. Postać umieść po prawej, jak patrzy lub idzie w lewo i na odwrót gdy kieruje się w prawo. Jeszcze tak z kanonów: popatrz na linię horyzontu. Na jedynce jest fajnie, bo nie w połowie kadru. Na dwójce już gorzej. W większości podobnych przypadków sprawdza się horyzont na wysokości 1/3 lub 2/3.
3. Więcej zdecydowania. Jak ciąć to ostro :) czyli tę góre zupełnie, tak by piasek wypełniał cały kadr. No ale poza modelki nieciekawa i słaba jakość foty zdyskwalifikują fotę w konkursie Kodaka.
Co do używania lampy... Jeśli tylko możesz to używaj jak najsłabszego błysku, tak by tylko minimalnie doświetliła główny motyw, a by jak najbardziej wykorzystać światło naturalne. Tu i tak wyszło bardzo dobrze bez przepałów i odblasków na piasku - jeśli zastosowane coś więcej niż sama lampa - to gratulacje.
Rób foty, pokazuj co lepsze (może jedną na sto, dwięscie). Nie przejmuj się niektórymi komentarzami (często to mogą być moje :twisted: ). Powodzenia.
Yogi, to do ciebie. Przeczytaj zacytowany post i naucz się z niego jak należy konstruktywnie pomagać fotoamatorom. Amatorzy to jest ktoś kto jest bardzo czuły na punkcie krytyki. Jest ze swojego zdjęcia bardzo dumny i niewłaściwą uwagą bardzo łatwo jest jego/ją zranić. Jeżeli chcesz mu/jej pomóc to zrób to w sposób sympatyczny i konstruktywny, a nie w stylu nadętego złośliwego buraka.
Mosad, bardzo dziękuję za przykład sympatycznego stylu.
[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
To nie rozumiem po co logujesz sie na to forum, skoro chcesz mieć radość z fotografowania.
Nie zdawałem sobie sprawy że to forum jest dla tych którzy cierpią z powodu fotografowania...
Rób sobie zdjęcia do albumu, ciesz się i więcej się nie wypowiadaj, jeśli nie masz nic do powiedzenia. I nie obiniżaj poziomu forum takimi postami.
Bardzo prosta odpowiedź: nie podoba się poziom forum - krzyżyk na drogę..
To forum jest m.in. po to żeby się czegoś nowego nauczyć.
Dobrze więc byłoby abyś też się nauczył kultury. A ta się ce****e delikatnością i respektem względem drugich..
[/quote]
swiatlo, to trzeba było od razu zająć się komentowaniem zdjęć, a nie komentowaniem komentarzy, bo to do niczego nie prowadzi, zawsze da się wywrócić kota do góry ogonem.
I na drugi raz cytuj, gdy zrozumiesz o co chodzi, a nie wybieraj to co ci pasuje.
Widać dalej, że nie masz nic do powiedzenia na temat zdjęć, więc bicie piany w nieskończoość nic tu nie pomaga.
Każdy komentarz wnosi coś nowego i nie ma sensu sto razy powtarzać tego samego.
A na marginesie, to żaden z moich komentarzy nie był nigdy w stylu "nadętego buraka".
Co najwyżej, jak widać nie każdy był w stanie go zrozumieć.
Jesli masz wstręt do wiedzy i czytania książek to nie moja wina.
A jeśli nadal uważasz, że te zdjęcia są piękne tylko dlatego, że podobają się autorowi, to chyba własnie ty powinieneś pomyśleć o "krzyżyku na drogę".