Zobacz pełną wersję : Czytnik kodu kreskowego....
Poszukuję informacji na temat podłączenia do aparatu czytnika kodu kreskowego...
Ale jaki czytnik? każdy? niezależnie czy laserowy czy diodowy? a może są jakieś dedykowane?
Wiem że trzeba zaopatrzyć się w adapter do którego można podłączyć GPS lub czytnik kodu.
Ale...
Co da podłączenie takiego czytnika?
Czy dane z czytnika a w zasadzie sam kod zapisze się jako nazwa pliku? A może tylko dołączy się do EXIFa?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tej tematyce.
Pozdrawiam
Poszukuję informacji na temat podłączenia do aparatu czytnika kodu kreskowego...
Ale jaki czytnik? każdy? niezależnie czy laserowy czy diodowy? a może są jakieś dedykowane?
Wiem że trzeba zaopatrzyć się w adapter do którego można podłączyć GPS lub czytnik kodu.
Ale...
Czy dane z czytnika a w zasadzie sam kod zapisze się jako nazwa pliku? A może tylko dołączy się do EXIFa?
Pozdrawiam
Ciekawe... o używaniu aparatu jako kasy fiskalnej nie słyszałem.
ja też nie ale kod kreskowy to nie tylko supermarket.
ja też nie ale kod kreskowy to nie tylko supermarket.
Ale tak z ciekawości jaka informacje chcesz załączać dzięki temu ??
zacytowaną wypowiedź kierowałem do sformułowania - kod kreskowy to od razy kasa fiskalna.
W wielu dziedzinach życia kod kreskowy ułatwia życie a w samym kodzie nie ma informacji o cenie towaru - w kodzie kreskowym kryją się informacji o przedmiocie - co to za przedmiot - a dopiero informacja trafiająca z czytnika do kasy fiskalnej przyporządkowuje danemu towarowi zapisaną wcześniej cenę.
Pomysł ten zrodził się wraz z zleceniem które wygraliśmy a które obejmuje fotografie dokumentującą zbiory muzeum. Każdemu przedmiotowi przypisany jest ciąg liczb, a zleceniodawca życzy sobie by pliki jakie dostarczymy nazwane były właśnie ciągiem liczb w celu katalogowania zdjęć przez zleceniodawcę.
Oczywiście dziękuję za rady w stylu:
-zrób dwa zdjęcia jedno kodu drugie przedmiotu
-zapisz sobie kolejność zdjęć i wpisuj do notesu numery
-weź laptopa i wklepuj w nieskończoność kod do nikon camera conrol pro ....
ot co....chcemy zminimalizować czas poświęcony na tą czynność i tyle.
jacek.gold
24-04-2009, 22:24
w kodzie nie ma żadnej informacji
to tylko zestaw unikalnych kresek którym przypisujemy co chcemy czyli np nazwę datę lub wspomniana cenę
w kodzie nie ma żadnej informacji
to tylko zestaw unikalnych kresek którym przypisujemy co chcemy czyli np nazwę datę lub wspomniana cenę
Jeśli mówisz o różnych produktach to napisałeś bzdurę roku.
Jeśli mówisz o kodzie samym w sobie to ... też. Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
Jest jeszcze jedna możliwość - nie wiesz, co to jest informacja. Co nie zmienia faktu, że palnąłeś bzdurę.
jacek.gold
24-04-2009, 22:32
Jeśli mówisz o różnych produktach to napisałeś bzdurę roku.
Jeśli mówisz o kodzie samym w sobie to ... też. Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
Jest jeszcze jedna możliwość - nie wiesz, co to jest informacja. Co nie zmienia faktu, że palnąłeś bzdurę.
owszem jest to informacja ale nie w takim znaczeniu jak by to chciał autor wątku i nie w takim wykonaniu czyli aparat fotograficzny-skaner
owszem jest to informacja ale nie w takim znaczeniu jak by to chciał autor wątku i nie w takim wykonaniu czyli aparat fotograficzny-skaner Co dalej nie zmienia faktu, że to co napisałeś wcześniej jest nieprawdą.
Co do znaczenia -właśnie chyba w takim, jak chciał autor. Autor chce w momencie robienia zdjęcia zapisać do exif informację z kodu kreskowego, co by tam nie było zapisane - numer przedmiotu, adres kochanki czy składniki ciasta na naleśniki. I może to zrobić za pomocą czytnika wpinanego tak, jak gps.
Trzeba wysłać krótkie pytanie do Wsparcia Nikona i oni odpowiedzą co i jak można podłączyć.
..Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
.
Tak jest w istocie. Natomiast co do zamysłu autora-czy dobrze zrozumiałem, że na obiektach do katalogowania jest kod kreskowy np. EAN 8 lub 13, który można zczytać ręcznym skanerem diodowym za 300pln?
jacek.gold
24-04-2009, 22:45
Co dalej nie zmienia faktu, że to co napisałeś wcześniej jest nieprawdą.
Co do znaczenia -właśnie chyba w takim, jak chciał autor. Autor chce w momencie robienia zdjęcia zapisać do exif informację z kodu kreskowego, co by tam nie było zapisane - numer przedmiotu, adres kochanki czy składniki ciasta na naleśniki. I może to zrobić za pomocą czytnika wpinanego tak, jak gps.
Trzeba wysłać krótkie pytanie do Wsparcia Nikona i oni odpowiedzą co i jak można podłączyć.
pod warunkiem że ciąg liczb które są juz w użyciu biblioteki odpowiada jakimś standardom kodów EAN
pod warunkiem że ciąg liczb które są juz w użyciu biblioteki odpowiada jakimś standardom kodów EAN
Kolejna bzdura. Mogą sobie numerować co chcą, taki kod kreskowy to nic innego niż 'implementacja' alfabetu, że tak to ujmę :) EAN to kody towarowe, a tu jest mowa o kodach kreskowych. Zadzwonili, niestety jednak chyba w meczecie.
Tak jest w istocie. Natomiast co do zamysłu autora-czy dobrze zrozumiałem, że na obiektach do katalogowania jest kod kreskowy np. EAN 8 lub 13,
Na obiektach jest jakiś kod kreskowy. Jeśli to muzeum to nie może tam być EAN, chyba że to muzeum towarów współczesnych, lub muzeum dogadało się z jakimś CKK i otrzymało własne numerki.. w co mocno wątpię :)
który można zczytać ręcznym skanerem diodowym za 300pln?
Chodzi Ci o skaner taki, jak przy kasie fiskalnej.. a nie o diodowy ;-) Skaner diodowy może być np. piórowy, bo innym nie przeczytasz długich kodów.
jacek.gold
24-04-2009, 23:00
no i bardzo dobrze
jeszcze kilka dziwnych pytań i pebees poda rozwiązanie
szkoda tylko ze zamiast napisać od razu coś konkretnego bawisz się w gierki słowne
ale skoro to Cię cieszy to podpowiedz jeszcze jaki program to obsłuży bo podejrzewam że nie subiekt
no i bardzo dobrze
jeszcze kilka dziwnych pytań i pebees poda rozwiązanie
Ale czego rozwiązanie? Przecież już podałem ...
szkoda tylko ze zamiast napisać od razu coś konkretnego bawisz się w gierki słowne
W jakie gierki? Po prostu 'prostuję' informacje, które są nieprawdziwe. To źle?
ale skoro to Cię cieszy to podpowiedz jeszcze jaki program to obsłuży bo podejrzewam że nie subiektA jaki masz interfejs takiego skanera? Bo powiem Ci, tak w tajemnicy, że są takie czytniki np. z wyjściem klawiaturowym PS/2, i po prostu wpinasz to przez przejścióweczkę... można wtedy pisać nawet w Wordzie ;-) Są także z archaicznym RS-(różne wersje), są nawet siakieś dziwactwa na I2C, o zwykłych usb i takich z 'magazynkiem na informacje' nie wspominam nawet.. :D
jacek.gold
24-04-2009, 23:06
czytniczki są i na usb
problem raczej w tym że w wordzie to będzie żmudne zajęcie
Chodzi Ci o skaner taki, jak przy kasie fiskalnej.. a nie o diodowy ;-) Skaner diodowy może być np. piórowy, bo innym nie przeczytasz długich kodów.
Nie, kasa fiskalna nie ma swoich skanerów-może być zarówno
diodowy jak i laserowy. Oczywiście są skanery zorientowane na czytanie tylko EAN. Takie za 300pln, niektóre modele czytają również inne standardy lub po prostu ciąg znaków.
czytniczki są i na usb
No przecież napisałem o tym.. :)
problem raczej w tym że w wordzie to będzie żmudne zajęcie
Próbowałeś, czy teoretyzujesz? Spróbuj, a przekonasz się, że wprowadzanie dużych ilości informacji czymś takim jest wbrew pozorom proste, szybkie i nie obarczone typowymi błędami.
do aparatu podłączyć raczej ciężko będzie.. jak tego dużo to bym zrobił tak że napisałbym programik do odczytywania kodów z czytnika z zapisem dokładnej daty i godziny odczytu kodu..
Potem do zdjęć które oddaję (jpgów) dodałbym (np. exiftool-em wsadowo) jakieś pole IPTC czy wykorzystałbym pole description w EXIFie i potem znowu wsadowo zsynchronizowałbym te dane używając czasu zrobienia zdjęcia z exifa z czasem zczytania kodu do pomocniczego programiku - tu oczywiście kwestie techniczne - co i jak i jakie będą odstępy itp. co do synchronizacji albo bym spróbował czegoś do geotagowania i spróbować to połączyć albo - jeśli dobrze płatne zlecenie - napisałbym coś gotowego do tylko do takiego celu..
Sam czytnik to banalna sprawa - najczęściej właśnie RS232 (te z USB mają emulację RSa) czy PS2 - obsługa na kompie to banał.. kwestia wpisania do bazy odczytów to też prosta sprawa, trochę roboty z połączeniem tego z exifami ale dosyć szybko dałoby się to zrobić..
Dodatkowo jeśli klient ma gdzieś opisy tego co to jest powiązane z kodem to za dodatkową opłatą możnaby zrobić żeby do IPTC wpisać taki opis - i potem np. na www od razu z pliku czytać i wyświetlać na stronie itp. rozwiązania..
Nie, kasa fiskalna nie ma swoich skanerów-może być zarówno
diodowy jak i laserowy.
Nie zrozumiałeś mnie, może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Skanery 'kasowe' mają ograniczone pole widzenia, a tym samym ograniczoną długość kodu, który potrafią przeczytać.
Oczywiście są skanery zorientowane na czytanie tylko EAN. Takie za 300pln, niektóre modele czytają również inne standardy lub po prostu ciąg znaków.
Nie tylko EAN, ale do tego się to sprowadza w sumie.
większość nawet tych tanich skanerów czyta z 15 różnych formatów - a długość to kilkanaście cm co najmniej..
większość nawet tych tanich skanerów czyta z 15 różnych formatów - a długość to kilkanaście cm co najmniej..
Tak, to istotne, ważna jest jednak także długość w znakach, nie tylko w cm ;-)
jacek.gold
24-04-2009, 23:24
a wracając do postu nr 5 to wynika z niego ze jest tam ciąg liczb które maja być wykorzystane jako nazwa pliku ale nie ma nic o kodzie kreskowym więc co ów skaner ma czytać?
a wracając do postu nr 5 to wynika z niego ze jest tam ciąg liczb które maja być wykorzystane jako nazwa pliku ale nie ma nic o kodzie kreskowym więc co ów skaner ma czytać?
Nie ma? Hmm
Każdemu przedmiotowi przypisany jest ciąg liczb, a zleceniodawca życzy sobie by pliki jakie dostarczymy nazwane były właśnie ciągiem liczb w celu katalogowania zdjęć przez zleceniodawcę.
Oczywiście dziękuję za rady w stylu:
-zrób dwa zdjęcia jedno kodu drugie przedmiotu
Domniemałem, że ten ciąg liczb ukryty (lub powielony) jest właśnie w tym kodzie...
jacek.gold
24-04-2009, 23:31
zależy co autor miał na myśli
kod jako ciąg liczb czy kod kreskowy
już znalazłem
za zniszczenie nalepki z kodem kreskowym kara 5zł
pewnie na każdym eksponacie jest naklejka z kodem.. a jeśli tak ma być faktycznie to da się to zrobić jakimś skryptem który porównuje daty zrobienia zdjęć z datą zczytania kodu.. zakładamy np. że synchronizujemy czas w kompie i aparacie, potem czytamy kod i robimy ileś tam zdjęć.. i potem jakimś skryptem zmieniamy nazwy plików których data mieści się w określonym przedziale, albo coś w tym stylu..
Nie wiemy, jak to będzie fotografowane, czy z ręki, czy na jakimś stanowisku itp. Bo w sumie to można by wyzwolić migawkę piskiem potwierdzenia przeczytania kodu przez skaner. Wtedy rozbieżność czasowa 'wpisu kodu w komputerze' i wykonania zdjęcia nie będzie większa niż sekunda... o ile nie będzie długich czasów :)
jacek.gold
24-04-2009, 23:40
Nie wiemy, jak to będzie fotografowane, czy z ręki, czy na jakimś stanowisku itp. Bo w sumie to można by wyzwolić migawkę piskiem potwierdzenia przeczytania kodu przez skaner. Wtedy rozbieżność czasowa 'wpisu kodu w komputerze' i wykonania zdjęcia nie będzie większa niż sekunda... o ile nie będzie długich czasów :)
zakładając że kod jest nalepiony na fotografowanym przedmiocie i niekoniecznie z przodu może być ciężko oczytać kod i odwrócić np książkę czy jakiś gadżet
ale pomysł jest
rozbieżność może być większa, ale jak będzie to naprzemiennie robione to będziesz miał zestawienie 100 odczytów - 100 plików i wtedy nie ma problemu z połączeniem, albo tak:
odczyt > plik, plik, plik > odczyt > plik >odczyt > plik,plik i potem składasz do kupy w zależności od czasu odczytu/zrobienia zdjęcia co też nie powinno być bardzo skomplikowane..
Ale...
Pozdrawiam
a może zapytaj mcl od StudioViewera (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=90907)
może dałoby się zrobić jakieś małe oprogramowanie - zdjęcie zapisane na kompie byłoby uzupełnione przez jakis sofcik o kod ze skanera...
pytanie do tomitom - znalezliscie/les rozwiazanie?
Mam podobny projekt - w sensie - chce zeskanowac kod i powiazac ze zdjeciami ktore bede robil do mementu kiedy zeskanuje kolejny kod - znalazlem jako takie rozwiazanie z Fuji S5 pro - po prostu zapisuje w jednym z tagow pod zdjeciem. Ale zdecydowanie wolalbym zrobic to z Nikonem bo mam juz dwa d80 ktore chcialbym uzyc :(
Zainwestowaliscie w jakis sofcik?
pzdr
nie znam się kompletnie na kodach, ale znam firmę, która zajmuje się kodami dwuwymiarowymi (robi oprogramowanie pod klienta np. takie, które zbiera informacje z linii produkcyjnych - jeśli coś źle powiedziałem poprawcie :) ). Nie znam ich cen, ale jeśli ktoś z Was jest zainteresowany z nimi porozmawiać piszcie na priva to podam namiary.
Załatwiłem to "łopatologicznie" jak przystało na troglodytę... podłączyłem do d300 kompa do kompa skaner kodów, przed każdą serią zmieniałem nazwę za pomocą skanera w sofcie nikonowskim (camera control pro 2 w download option) i jakoś poszło.
podłączyłem do d300 kompa do kompa skaner kodów
Ło matko...