Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Post Czytnik kodu kreskowego....

Poszukuję informacji na temat podłączenia do aparatu czytnika kodu kreskowego...
    Ale jaki czytnik? każdy? niezależnie czy laserowy czy diodowy? a może są jakieś dedykowane?
    Wiem że trzeba zaopatrzyć się w adapter do którego można podłączyć GPS lub czytnik kodu.
    Ale...
    Co da podłączenie takiego czytnika?
    Czy dane z czytnika a w zasadzie sam kod zapisze się jako nazwa pliku? A może tylko dołączy się do EXIFa?
    Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tej tematyce.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    Poszukuję informacji na temat podłączenia do aparatu czytnika kodu kreskowego...
    Ale jaki czytnik? każdy? niezależnie czy laserowy czy diodowy? a może są jakieś dedykowane?
    Wiem że trzeba zaopatrzyć się w adapter do którego można podłączyć GPS lub czytnik kodu.
    Ale...
    Co da podłączenie takiego czytnika?
    Czy dane z czytnika a w zasadzie sam kod zapisze się jako nazwa pliku? A może tylko dołączy się do EXIFa?
    Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tej tematyce.
    Pozdrawiam
    Ciekawe... o używaniu aparatu jako kasy fiskalnej nie słyszałem.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

ja też nie ale kod kreskowy to nie tylko supermarket.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    ja też nie ale kod kreskowy to nie tylko supermarket.
    Ale tak z ciekawości jaka informacje chcesz załączać dzięki temu ??

Domyślnie

zacytowaną wypowiedź kierowałem do sformułowania - kod kreskowy to od razy kasa fiskalna.
    W wielu dziedzinach życia kod kreskowy ułatwia życie a w samym kodzie nie ma informacji o cenie towaru - w kodzie kreskowym kryją się informacji o przedmiocie - co to za przedmiot - a dopiero informacja trafiająca z czytnika do kasy fiskalnej przyporządkowuje danemu towarowi zapisaną wcześniej cenę.

Pomysł ten zrodził się wraz z zleceniem które wygraliśmy a które obejmuje fotografie dokumentującą zbiory muzeum. Każdemu przedmiotowi przypisany jest ciąg liczb, a zleceniodawca życzy sobie by pliki jakie dostarczymy nazwane były właśnie ciągiem liczb w celu katalogowania zdjęć przez zleceniodawcę.
    Oczywiście dziękuję za rady w stylu:
    -zrób dwa zdjęcia jedno kodu drugie przedmiotu
    -zapisz sobie kolejność zdjęć i wpisuj do notesu numery
    -weź laptopa i wklepuj w nieskończoność kod do nikon camera conrol pro ....
    ot co....chcemy zminimalizować czas poświęcony na tą czynność i tyle.

Domyślnie

w kodzie nie ma żadnej informacji
    to tylko zestaw unikalnych kresek którym przypisujemy co chcemy czyli np nazwę datę lub wspomniana cenę

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    w kodzie nie ma żadnej informacji
    to tylko zestaw unikalnych kresek którym przypisujemy co chcemy czyli np nazwę datę lub wspomniana cenę
    Jeśli mówisz o różnych produktach to napisałeś bzdurę roku.
    Jeśli mówisz o kodzie samym w sobie to ... też. Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
    Jest jeszcze jedna możliwość - nie wiesz, co to jest informacja. Co nie zmienia faktu, że palnąłeś bzdurę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Jeśli mówisz o różnych produktach to napisałeś bzdurę roku.
    Jeśli mówisz o kodzie samym w sobie to ... też. Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
    Jest jeszcze jedna możliwość - nie wiesz, co to jest informacja. Co nie zmienia faktu, że palnąłeś bzdurę.
    owszem jest to informacja ale nie w takim znaczeniu jak by to chciał autor wątku i nie w takim wykonaniu czyli aparat fotograficzny-skaner

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    owszem jest to informacja ale nie w takim znaczeniu jak by to chciał autor wątku i nie w takim wykonaniu czyli aparat fotograficzny-skaner
    Co dalej nie zmienia faktu, że to co napisałeś wcześniej jest nieprawdą.
    Co do znaczenia -właśnie chyba w takim, jak chciał autor. Autor chce w momencie robienia zdjęcia zapisać do exif informację z kodu kreskowego, co by tam nie było zapisane - numer przedmiotu, adres kochanki czy składniki ciasta na naleśniki. I może to zrobić za pomocą czytnika wpinanego tak, jak gps.

Trzeba wysłać krótkie pytanie do Wsparcia Nikona i oni odpowiedzą co i jak można podłączyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    ..Kod ma za zadanie właśnie jakieś informacje przechowywać, choćby znaki alfanumeryczne.
    .
    Tak jest w istocie. Natomiast co do zamysłu autora-czy dobrze zrozumiałem, że na obiektach do katalogowania jest kod kreskowy np. EAN 8 lub 13, który można zczytać ręcznym skanerem diodowym za 300pln?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów