PDA

Zobacz pełną wersję : ls-20 vs. ls-2000 + co?

ulv
24-04-2009, 11:08
Tak się zastanawiam na zakupem jakiegoś dedykowanego skanera za niewielkie pieniądze. I tak dumam czy wziąć LS-20 za bezcen, czy dołożyć trochę i brać ls-2000. Jakąś opcja jest być może Plustek, ale po przygodach z dedykowanym Polaroidem nie mam jakoś zaufania i wolę używanego Nikiego. Tak wiem, że one są scsi, wiem, że to dziadki, ale myślę, że nadal rozwalają jakością plaszczaki.
Kwestia druga, czy warto za +/- 25 euro nabyć Epsona 1640SU do skanowania wglądówek średnioformatowych?

Pozdrawiam
Ulv

emgieb
24-04-2009, 11:15
Jesli do czarno-bilalych to starczy LS-20. Jesli do slajdow i negatywow kolorowych to LS-30 i LS-2000 sa najtanszymi skanerami z ICE. Najtanszymi w sensie, ze LS-30 spzredalem ostatnio bez fatygi za 700 zeta ^_^. Jakosc w porownaniu z plaszczakami jest powalajaca.

mpwt
24-04-2009, 11:18
Z tym, że ja ostatnio porównywałem swój LS-2000 do LS-5000ED... Ech... tylko uwaga, bo ja albo ciemna masa jestem albo Nikon Scan 3.1 to się do kosza nadaje!

I druga uwaga to taka, że te skanery mogą mieć niezły przebieg. Swój notorycznie muszę np. otwierać, bo twierdzi że śrubka blokująca jest i mam ją usunąć. A muszę po prostu przedmuchać go gruchą (może ktoś zna patent na to).

emgieb
24-04-2009, 12:39
Bez przesady. Mam pod reka LS-30 (znaczy mailem :) i LS-50 i wynikow bynajmniej nie dzieli jakas przepasc...

mpwt
24-04-2009, 16:43
Z całym szacunkiem dla modów ale nie przenosiłbym tego wątku tu a zostawił gdzie był...

eRJot
25-04-2009, 12:24
Rzeczywiście trudno znaleźć ten wątek. Ad rem: czym różni się LS-30 od LS-2000 (i który z nich jest lepszy) bo rozdzielczość mają chyba identyczną?

mpwt
27-04-2009, 11:19
Rzeczywiście trudno znaleźć ten wątek. Ad rem: czym różni się LS-30 od LS-2000 (i który z nich jest lepszy) bo rozdzielczość mają chyba identyczną?

Obawiam się, że "ciemniowcy" rzadko kiedy tu zaglądają a modzi nie przychylili się do mojej opinii. Chyba musisz jeszcze raz założyć w dziale fotografia tradycyjna ;)

eRJot
27-04-2009, 12:02
Obawiam się, że "ciemniowcy" rzadko kiedy tu zaglądają a modzi nie przychylili się do mojej opinii. Chyba musisz jeszcze raz założyć w dziale fotografia tradycyjna ;)
W sumie to zwracam Ci honor, już kiedyś przekonywałeś, żeby nie usuwano wątków z działu "Aparaty tradycyjne" i widzę, że to ma rzeczywiście sens. Teraz jest wprawdzie porządek (osobno aparaty, wołanie i skanery) ale i tak wszyscy odruchowo piszą prawie wszystko w "Aparaty...". Ja mam pomysł racjonalizatorski, żeby utworzyć osobny dział na forum pn. "Fotografia tradycyjna" a w nim subfora dot. aparatów, filmów i ich obróbki oraz skanerów i skanowania. Wszystko by było w jednym miejscu. Ale ja tu za mały żuczek jestem, żeby taki pomysł ktoś wziął pod uwagę. :(

mpwt
27-04-2009, 12:11
Ja mam pomysł racjonalizatorski, żeby utworzyć osobny dział na forum pn. "Fotografia tradycyjna" a w nim subfora dot. aparatów, filmów i ich obróbki oraz skanerów i skanowania. Wszystko by było w jednym miejscu.

Z jednym się nie zgodzę... że to Twój pomysł! :p Ja już od pół roku o tym trąbie!!!

eRJot
27-04-2009, 12:22
Z jednym się nie zgodzę... że to Twój pomysł!
Ok, niech będzie, że doszedłem do podobnych wniosków co Ty. Trzeba stworzyć jakąś grupę lobbingową zatem.

eRJot
28-04-2009, 12:06
Skaner, który ma za sobą ponad tysiąc zeskanowanych slajdów należy uważać za sprzęt zajechany czy dobry?

wlopis
28-04-2009, 14:13
Skaner, który ma za sobą ponad tysiąc zeskanowanych slajdów należy uważać za sprzęt zajechany czy dobry?

Można powiedzieć że wychodzi z wieku dziecięcego :), przede wszystkim skaner chronić przed kurzem.
Swoją Minoltą zeskanowałem kilkanaście tysięcy klatek, Nadal śmiga, ale w moich łapkach nic się nie psuje.

mpwt
28-04-2009, 14:31

I tu jest problem... Trzeba uważać. Mógł być z redakcji jakiejś. Bo mój też miał ponad tysiąc podobno. Może i tak. Bo 100 000 to też ponad 1000... mój się okazał zajechany, choć działa i robi. Ale problemy jak wyżej.

Ale też nie popadajmy w paranoję.

wlopis
28-04-2009, 14:42
Tysiąc zeskanowanych kadrów to ponad dwadzieścia filmów, w tym trochę prób, naprawdę skanerom szkodzi kurz i brutalność obsługi. Swój mógłbym jeszcze użytkować na swojej emeryturze, niestety oprogramowanie się zestarzeje.

mpwt
28-04-2009, 14:58
Tysiąc zeskanowanych kadrów to ponad dwadzieścia filmów

No właśnie... więc wręcz nawet podejrzanie mało. :D

eRJot
28-04-2009, 15:19
...podejrzanie mało.
Zgadza się ale patrząc po aukcjach np. na E... to wiele osób (i to niezależnie od siebie) pisze, że kupiło skaner prywatnie tylko po to, żeby zdigitalizować (trudne słowo :) ) swoje filmy a potem to już mało komu się chce w to bawić, kupują cyfrę i skaner jest bezużyteczny. No, ale naciąć się można, jak przy zakupie czegokolwiek. A skaner nie ma czegoś takiego takiego jak liczba przebiegów? Pytam bo się ostatnio dowiedziałem, że mój ploter na przykład to liczy zadrukowaną powierzchnię i serwisant może to odczytać. Więc może skaner też. ???

mpwt
28-04-2009, 15:52
Zgadza się ale patrząc po aukcjach np. na E... to wiele osób (i to niezależnie od siebie) pisze, że kupiło skaner prywatnie tylko po to, żeby zdigitalizować (trudne słowo :) ) swoje filmy a potem to już mało komu się chce w to bawić, kupują cyfrę i skaner jest bezużyteczny.

Mała uwaga, cena tych skanerów parę lat temu było moim zdaniem trochę kosmiczna (mówimy o takim sprzęcie profi). Mało kogo było chyba na to stać i sporo już kupiło jako używany. Nie chcę straszyć. Moja propozycja jest taka, że lepiej osobiście sprawdzić.

eRJot
28-04-2009, 17:28
Dużo racji w tym co napisałeś, mpwt. Ale jak się kupuje z aukcji, rzadko kiedy jest możliwość sprawdzenia skanera. A w razie problemów to czy te starsze skanery np. Nikona (LS-2000, LS-30, LS-40, itd.) ktoś jeszcze serwisuje w ogóle?

P.S. To mój setny post. Sto lat, sto lat... :-D