PDA

Zobacz pełną wersję : d80 martwy.

tomtytus
21-04-2009, 08:36
Aparat nie należy do mnie - jest mojej koleżanki.

W święta robiła zdjęcia i padła bateria. Okazało się, że ładowarka gdzieś się zapodziała.
Przyniosłem więc do pracy swoją ładowarkę (była to ładowarka od d300) i naładowaliśmy akumulator. Wszystko przebiegało w normie, czyli najpierw dioda migała, później świeciła ciągłym światłem.
Po włożeniu przez koleżanką aku do aparatu aparat jest martwy (nic nie działa, nic się ie wyświetla na górnym LCD).
Dziś do pracy przyniosłem ładowarkę od d70s.
Po włożeniu aku dioda zapala się 3krotnie i gaśnie...po włożeniu do aparatu aparat dalej martwy.

Jakieś sugestie??

sote
21-04-2009, 08:38
sprawdzic z inna bateria od D80, naladowana w ladowarce od D80?

Pietern
21-04-2009, 08:38
Nowy akumulator...?
Ale najpierw pożyczcie od kogoś działający, żeby sprawdzić.
Piotr

tomtytus
21-04-2009, 08:42
A mógłby ktoś napisać, jakie jest napięcie i natężenie prądu na wyjściu ładowarki d80?

amirez
21-04-2009, 08:49
Nie kombinuj. Może być tak, iż padł aku. Jak będziesz widziwiał dobijesz i D80 ;)
Pożycz normalny aku od d80, naładowany normalną ładowarką.
Jak nie zaskoczy będziesz myślał dalej.

PiotrB_86
21-04-2009, 08:49
Witam. To jest ładowarka MH-18a taka sama jak w d90 i d300. tu masz link do strony nikona do czego ona pasuje:
http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/784/overview.html
U mnie na niej jest napięcie wyjściowe 8,4V oraz prąd 0,9A.

JK
21-04-2009, 08:52
Ale o co chodzi? Przecież i tu, i tu macie akumulatory EN-EL3e. Ładowarka też jest taka sama.

tomtytus
21-04-2009, 08:55
Czyli nie ma opcji, żeby usterka nastąpiła podczas ładowania ładowarką od d300 (ładowarka od d70 też bye nie zaszkodziła).
Pozostaje więc tylko przynieść aku od mojego d300 i włożyć do d80...bo nie wiem, czy chciałbym wkładać ten najprawdopodobniej walnięty aku do mojego body :)

Swoją drogą dziwna sprawa bo mam w domu 2 body, 4 aku i od długich lat nigdy nie było problemu.
Tutaj aparat ma ok pół roku i coś padło...stąd właśnie moje pytanie. Może coś takiego się komuś zdarzało...

flyski
21-04-2009, 08:59
załóż aku od swego d300

novara
21-04-2009, 09:09
załóż aku od swego d300

Dokładnie, to jest ten sam typ aku więc weż go od swojej D300-tki i sprawdź czy działa i wtedy będziesz wiedział, czy padł aku, czy może puszka :(

tomtytus
21-04-2009, 17:45
D80 działa na moim aku.
Dziwna sprawa. Myślałem, że jedyną usterką akumulatora może być skrócenie jego żywotności a tu proszę: w sumie nowe ogniwo i padło zupełnie.
Gwarancja...

Wojtek Mąka
21-04-2009, 17:51
Zdarza się. wygląda jakby ostatnia akcja z ładowaniem go dobiła

tomtytus
21-04-2009, 17:58
Niewykluczone ale też nie do końca pewne...Po normalnym cyklu ładowania aparat już nie działał...po tym, co się działo dziś też nie.

flyski
21-04-2009, 21:12
Rozumiem że zabrudzenie/ zatłuszczenie styków aku wyeliminowałeś?
Gdzieś czytałem opis odświeżania ogniw LI-ion baterii do tel. GSM (w procesie brał udział zamrażalnik)
i pewnie dało by się skorzystać gdyby nie mały szkopuł, że dotyczyło to baterii starych.
Jeżeli ogniwo jest na gwarancji to oczywiście reklamacja to jedyne wyjście.

cervandes
22-04-2009, 10:21
mrożenie baterii w zamrażarniku to pomoc na 2-3 cykle ładowania. Tutaj ewidentnie padła elektronika, ponieważ nawet padnięte akku po wybudzeniu przez ładowarkę powinno mieć dość energii aby pozwolić na uruchomienie urządzenia. W tym wypadku bateria jest martwa, twierdzę więc, że albo uszkodzenie mechaniczne albo elektryczno / elektroniczne, ale nie związane z samymi ogniwami. One nie zdychają z dnia na dzień, ani przeładowanie ani skrajne rozładowanie nie są w stanie ich wykończyć, co najwyżej mocno ograniczyć pojemność.

kron1901
24-04-2009, 15:15
Witam forumowiczów. Podpinam się do tematu. Mam podobną sytuację od tygodnia z tym, iż baterię aparat widzi, ale nie uruchamia ani wyświetlacza, ani nie rozpoznaje kart pamięci (próbowałem kilku). W miejscu, gdzie jest wyświetlana liczba zdjęć jest tylko pusty nawias. Poza tym aparat podnosi lustro, można ustawić przesłonę i wszystko co jest dostępne z przycisków poza tymi które są po lewej stronie ekranu. Stało się to po tym jak doładowałem baterię nie całkiem rozładowaną. Pytanie czy ktoś z Was już się z czymś takim spotkał? Czy jak kolega wyżej może to być bateria? Jutro co prawda będę miał możliwość sprawdzenia również na baterii z D300, ale może tu ktoś już się z tym zetknął.

Pozdrawiam

Wojtek Mąka
24-04-2009, 17:28
jak podnosi lustro, to znaczy że bateria jest naładowana i puszka to wie. a weź zrób reset według przepisu:) może to jakaś zwiecha, jak w windowsie. Nie odpinałes szkiełka na włączonym aparacie?

raddeli
24-04-2009, 18:14
... Stało się to po tym jak doładowałem baterię nie całkiem rozładowaną. ...
Pozdrawiam

A co ma "piernik do wiatraka"? Przecież to są nowoczesne ogniwa, bez efektu pamięci, więc można je ładować kiedy się chce i ma śmigać, nie tak? Nie czekam aż mi całkiem padnie aku tylko ładuje jak zbliża się już do końca pojemności. To samo robię w Nokii i wszystko gra.

kron1901
24-04-2009, 21:21
jak podnosi lustro, to znaczy że bateria jest naładowana i puszka to wie. a weź zrób reset według przepisu:) może to jakaś zwiecha, jak w windowsie. Nie odpinałes szkiełka na włączonym aparacie?

A widzisz, odkręcałem :) Ale nie akurat jak przestał działać (nawyki z F70 przeniosłem i tutaj). Zrobilem reset jak radzisz miekki i twardy i dodatkowo miga CLOCK plus bateria (pokazuje w pelni naladowana). Reszta bez zmian - martwy. Ale coś w tym może jest, bo w ten dzień go pożyczałem i w takim stanie go dostałem - być może jest też tak, że komuś w torbie wcisnęło się za dużo przycisków? Może czeka na jakieś ustawienia.... jeszcze poszperam w Sieci w anglojęzycznych zasobach. Dzieki

piotrzuraw
24-04-2009, 22:25
Ja w swoim d80 setki razy przepinalem szklo na wlaczonym body i nic sie nie dzieje. Zawsze zapominam wylaczyc :)

SlaWasII
25-04-2009, 11:23
One nie zdychają z dnia na dzień, ani przeładowanie ani skrajne rozładowanie nie są w stanie ich wykończyć, co najwyżej mocno ograniczyć pojemność.
Skrajne rozładowanie może je jak najbardziej wykończyć na amen! Dlatego jest zabezpieczenie i nie pozwala robić zdjęć, gdy się zbliżają do końca pojemności. Zabezpieczenie to nie jest dopracowane. W D60 jak podłączyłem go via USB do kompa, wyświetlacz świecił aż zdechło całkiem. Potem miałem kłopoty z tym akku.

Ja w swoim d80 setki razy przepinalem szklo na wlaczonym body i nic sie nie dzieje. Zawsze zapominam wylaczyc :)
Ja raz zapomniałem. Obawiam się, że skoro każą wyłączać, należy to robić. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nie zrobią odcięcia zasilania pod tym guzikiem do odblokowywania obiektywu?

Xano
25-04-2009, 13:44
Miałem podobne objawy tyle, że z gripem (oryginał Nikon). Już miałem go wysłać do serwisu kiedy coś mnie tknęło, żeby zajrzeć do body, oczywiście bez rozkręcania, tylko do komory aku. I co się okazało? Środkowy styk (ten odpowiedzialny za komunikację elektroniki akumulatora z body) był stanowczo za bardzo odgięty na zewnątrz. Przy braku sygnału o stanie akumulatora body głupiało wyświetlając różne głupoty. Zewnętrzne styki zasilania były ok. Prostowanie pomogło, ale trzeba to robić z wyczuciem, żeby nie złamać. Od tego momentu ani z gripem, ani z aku nie mam problemów. Jak będę "czasowy" to wrzucę jakąś fotkę co i gdzie.
Pozdrawiam.

MacArron
25-04-2009, 20:51
Na mnie padło dzisiaj. Puszka podpięta przez USB do kompa, foty leciały bezpośrednio do Aperture. Wszystko cacy dopóki podczas chwili mojej nieuwagi, najmłodszy amator fotografii w domu dopadł sprzęt, źle wymierzył długość kabla i koniec :( Zero reakcji ze strony puchy. Akumulatory ładowane wczoraj wieczorem - pełniejsze już nie mogły być. Co się okazało? Aku nagle straciły moc, co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Czy nagłe odłączenie aparatu od kompa w czasie pracy może spowodować takie efekty? Tak czy owak, wszystko skończyło się na ponownym naładowaniu i sprawność powróciła :-D A już miałem w perspektywie przejścia z serwisem...
Po tym wszystkim postanowiłem też zaopatrzyć dziecko we własny sprzęcik, odpowiedni dla niego wagowo, rozmiarowo i użytkowo :mrgreen:
Na koniec mojego wywodu chciałem powitać, pozdrowić i ukłonić się wszystkim użytkownikom forum. Niby powinien od tego zacząć ale lepiej późno niż wcale :)

kron1901
25-04-2009, 22:37
Xano dzięki za poradę. Niestety nie dało rezultatu. Zresztą aparat chyba zna stan akumulatora. Chcąc rozładować baterię pstrykałem sporo z lampą i pracowałem automatyczną ostrością i w końcu na ekranie w środku pojawiła się ikona pół baterii. Na zewnątrz oczywiście cały czas widnieje stan pełnej baterii, który miga wraz z CLOCK :) Zanim się jednak zdecyduje na wysyłkę do serwisu jeszcze nadal poszperam w Sieci.
MacArron ja zauważyłem, że jeśli po zgraniu zdjęć nie odłączę aparatu od kompa, bateria po niedługim czasie też ulega rozładowaniu. Wygląda na to, że tu sporo do dopracowania jest. Może D700 na tym polu jest ciekawszy.

Skibek
26-04-2009, 00:19
Ja się kiedyś połasiłem na chińskiego aku za 70zł o turbo-pojemności 4000mAh! Aku pochodził 3 miesiące i... taka sama sytuacja jak opisałeś. wkłądam w ładowarkę, 3 błyski i kaplica. W bodym też zero reakcji. Tak to już jest z chińską trwałością (mur chiński, papier, ryż...) ;)

kron1901
26-04-2009, 18:16
Będzie boleć. Prawdopodobnie został uszkodzony procesor podczas podłączania/odłączania do portu USB kabla, gdzie zostało podane za duże napięcie. I wszystko się zgadza teoretycznie bo aparat gdzieś tam był podłączany bez mojej wiedzy, jeszcze nie wiem gdzie. Wyczytałem dokładnie taki sam przypadek jak mój w innym serwisie. Jutro dowiem się jeszcze jak to się ma do gwarancji i jakie są koszty wymiany. Piszę o tym, gdyby ktoś miał podobny problem.