PDA

Zobacz pełną wersję : Robienie odbitek na papierze

Karbulot
20-04-2009, 12:27
Chcialbym zadac pare pytan odnosnie odbitek.
Wstepnie format 10x15, ale moze i wieksze.

Dex kupil sobie Selphy Canona. Tez o tym myslalem, doszedlem jednak do wniosku, ze to srednio oplacalne. Selphy kosztuje ok 800 koron. Fotograf zas wywoluje po koronie za odbitke. A to daje 800 odbitek w cenie glupiej drukareczki. Ale to nie wszystko, bo u fotografa place za odbitke i nie martwie sie o papier i atrament. Tymczasem jedna canonowska kartka 10x15 kosztuje 50 ore, do tego dochodzi atrament. Zatem w sumie wyjdzie mnie taniej u fotografa, a dodatkowo mam 8 stow w kieszeni za niezakupiona drukarke. Nie mowiac juz o tym, ze gotograf wywoluje to w bardziej profesjonalnej maszynie niz malenkim tandetnym Selphy.

Ale do rzeczy. Mam pare pytan odnosnie przygotowania materialu do druku. Po pierwsze, czy mam miec pliki w pelnym rozmiarze (u mnie to 12.3 mpx, czyli 4288 px x 2848 px)? A moze lepiej je troche zmniejszyc? Jak z kolei wyglada sytuacja z wyostrzaniem? Rozumiem, ze fotki powinny byc wyostrzone? A jak wyostrzone sie przeskaluja na papierze, to nie beda czasem rozmyte? Dobrze rozumuje? Rozumiem, ze musze zachowac rozdzielczosc 300 dpi, bo 72 sa tylko dla monitora? Czy moge isc do fotografa z plikami TIFF? Bo JPEG-i sa stratne, nawet te z zerowa kompresja. A jak wyglada zakres barwowy? Czy mam przekonwertowac RGB do CMYK?

Czy moglibyscie udzielic garsc porad, nim strace u fotografa kupe kasy na testy.

Czornyj
20-04-2009, 13:00
Zanosisz nisko skompresowane jpegi. Wyostryć nie zaszkodzi, siła to już kwestia gustu. Natywna rozdzielczość minilabu zależy od maszyny - 300, 350, 400dpi... Co do konwersji, to z grubsza opisałem to zagadnienie tutaj (oczywiście, o CMYK-u zapomnij, niech cię Ręka Boska broni):
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94188

Karbulot
20-04-2009, 19:00
A jak z wielkoscia fotek?
Ma byc najwiekszy mozliwy rozmiar, czyli 4288 px x 2848 px?

Czornyj
20-04-2009, 19:07
A jak z wielkoscia fotek?
Ma byc najwiekszy mozliwy rozmiar, czyli 4288 px x 2848 px?

Włączasz Crop Tool i w pasku opcji wpisujesz rozmiar odbitki i rozdzielczość natywną minilabu, a potem przycinasz, i wyostrzasz.

Karbulot
20-04-2009, 21:09
Rozumiem, ze informacje o parametrach minilabu oraz wykorzystywanym papierze uzyskuje u fotografa, gdzie bede wywolywal fotki?

Karbulot
21-04-2009, 18:14
Aaaa jeszcze jedno pytanie. Co z ramkami? Papier naswietlony na calym rozmiarze czy dac marginesy? Czy fotka ma miec 10x15 razem z marginesami bialymi?

Czornyj
21-04-2009, 18:17
Robisz 10x15 i prosisz o ramki obsługę labu

Framek
21-04-2009, 18:21
>>>

donkiszot
21-04-2009, 20:15
Robisz 10x15 i prosisz o ramki obsługę labu

Mimo wszystko, proponowalbym przygotowac wszystko sam. Jesli chcialbym z ramkami, to wynikowy plik przyciety z rameczka do 10,2x15,2 (bodaj taki jest dokladny rozmiar papieru, aczkolwiek moge sie mylic) zanioslbym do wywolania. Jakos nie ufam wszelkim Laboludkom (bez obrazy). No i zawsze wypowiadam magiczne: "bez korekty", wyobraznia pracujacych tu i owdzie przypadkowych ludzi jest znacznie mniej przewidywalna, niz moj niekalibrowany monitor i pominiecie (z racj niekalibracji) calego procesu zarzadzania barwa.

PS Taka automatycznie dodana ramka przyslania czesc kadru, czy go przeskalowuje?

Przemek Paśnik
21-04-2009, 20:18
Najlepiej wyskalować sobie zdjęcie do 10,2x15,2 mm. Jeśli chodzi o ramki to w przypadku nieoryginalnych kaset na papier ramki robione przez maszynę mogą być nierówne. Jeśli papier jest w oryginalnej kasecie, ramki wychodzą równiutkie.

Donkiszot: obrazek jest pomniejszany

donkiszot
21-04-2009, 20:23
Czyli, np z wyostrzaniem aptekarska lipa :D

Czornyj
21-04-2009, 20:25
Czyli, np z wyostrzaniem aptekarska lipa :D

Minilab i tak odrobinę powiększa sobie zdjęcie, żeby przy krawędzi nie świeciło białe. Więc z ostrzeniem i tak jest lipa, a nasze własne rameczki mogą wyjść nienajlepiej ;)

donkiszot
21-04-2009, 20:28
Minilab i tak odrobinę powiększa sobie zdjęcie, żeby przy krawędzi nie świeciło białe. Więc z ostrzeniem i tak jest lipa, a nasze własne rameczki mogą wyjść nienajlepiej ;)

Czyli zawilosci techniki. W jakim sensie nienajlepiej? Krzywizny, katy i nieproporcje?

A to powiekszanie da sie jakos przeskoczyc? Czy to nieomylnie-automatyczny automat?

Czornyj
21-04-2009, 20:32
Po pierwsze - trudno przewidzieć, jaka wyjdzie grubość. Po drugie - mogą wyjść nierówne.

donkiszot
21-04-2009, 21:42
A na te ramke z automatu jest jakis wplyw. Na jej grubosc, czy kolor/tonacje?

Konczac te dywagacje o ramkach (ktore i tak mnie malo interesuja, ale ogolnie ciekawski jestem) powiem tylko, ze przypomina mi to kolejna sytuacjie, w ktorej mozna wybrac tylko mniejsze zlo.

Edit
Tak mi jeszcze przyszlo, ze chetnie bym posluchal (pewnie nie tylko ja) co taki minilab moze, a czego nie moze. Taka ciekawostkowa instrukcje obslugi o krzywiznach ramek, powiekszaniu obrazu przed drukiem itd. Pewnie wiele takich kruczkow jeszcze czycha. Mozna gdzies znalesc takie informacje, czy to scisle tajne dane dla wtajemniczonych?

Karbulot
22-04-2009, 09:15
Cos czuje, ze przygotuje testowo dwie wersje. Z ramkami i bez ramek. I zobacze, jak to wyjdzie u fotografa.

SPLpolska
22-04-2009, 10:45
A na te ramke z automatu jest jakis wplyw. Na jej grubosc, czy kolor/tonacje?

Edit
Tak mi jeszcze przyszlo, ze chetnie bym posluchal (pewnie nie tylko ja) co taki minilab moze, a czego nie moze.

Najlepiej wyskalować sobie zdjęcie do 10,2x15,2 mm. Jeśli chodzi o ramki to w przypadku nieoryginalnych kaset na papier ramki robione przez maszynę mogą być nierówne.

Zależy od minilabu, zazwyczaj masz białe ramki z możliwością ustawienia grubości. Pytanie tylko czy ktoś w firmie będzie umiał i chciał grzebać w ustawieniach maszyny. Grubość ramki masz różną dla poszczególnych formatów. Co do kolorowych też są ale najczęściej urodzinowe itp. wątpie żeby ktoś miał wrzucone sensowne kolorowe ramki nadające się do większej liczby zdjęć. Ramki w dobrej maszynie wychodzą równe (zależy od sposobu naświetlania maszyny- jeśli lustra mogą być nierówne; w laserówce nie słyszałem o takim przypadku żeby były nierówne). Jeśli miałoby być tak jak pisze Przemek Paśnik oznaczałoby to że wszystkie zdjęcia są nierówno, a na ramkach jest to po prostu lepiej widoczne.
O dokładną wielkość zdjęcia też musisz się zapytać, szczególnie jeśli chcesz sam tworzyć ramkę. Może być tak, że zdjęcia naświetlane są na papierze 15,2 a w ustawieniach maszyny cięcie masz co 10,1 co daje zdjęcie 10,1X15,2 lub też na papierze 10,2 a cięcie np: 15,1.
Pozdrawiam

Karbulot
22-04-2009, 11:23
OK, zrobilem trzy wersje jpegow i tiffow tej samej fotki (format pionowy).
15.2 x 10.1 z ramka, bez ramki (czyli wieksza powierchnia fotki), oraz full 12 mpx.
Wszystkie fotki wyostrzylem.

Przy okazji dowiedzialem sie, ze nie ma zadnych rozdzielczosci natywnych, to nie drukarka.
Ramek nie dodaja, wiec jak chce z ramkami, to musze je zrobic sam.

Obsluguja JPEG-i i TIFF-y, ale jak zobaczyli ze najwiekszy TIFF wazy ponad 30 MB, to woleli JPEG-i.
Jutro mam odbior i zobacze, jak to wyszlo.

wilus
22-04-2009, 13:24
więc tak:
odnośnie Noritsu 3201
-obraz przy zdjęciu z ramką zapisaną w kanale jest zmniejszony czyli widać to samo co na odbitce bez ramki
-ramka stworzona w edytorze w maszynie może mieć każdy kolor i grubość różną dla każdego boku ale zabiera zdjęcie
co łatwo obejść poprzez zmniejszenie zdjęcia
-szerokość ramki można łatwo zmienić co do 0,1 mm
-obsługuje również .psd a po zainstalowaniu specjalnego oprogramowania może działać jak domowa drukarka nawet .txt
-ramka w cyfrowej maszynie może być nie równa tzn skos lub różne grubości pion/poziom
-można uzyskać każdy format odbitki (wirtualna szerokość papieru) i cięcie w dowolnym momencie, max długość odbitki 914mm x 305mm
-jakieś pytania?

pete777
23-04-2009, 09:56
jeśli autor pozwoli podepnę się z pytankiem:

- jak w przypadku odbitek z małego kompakta? mam trochę fotek ze starych czasów -JPGi z Coolpixa jakiegoś 5mpx matryca - chciałem to jakoś popodciągać w PS-ie i dać do "wywołania" na papier.
I tu moje pytanie, czy pliczki wielkości ok. 0,5 mb (jeszcze nie poPSute - więc pewnie tym bardziej po ingerencji się zmniejszą) jakoś będą wyglądać na papierze? Jaki rozmiar odbitki max z tego wyciągnę? Jak daleko mogę się posunąć z ingerencją w JPGa żeby coś z tego w ogóle wyszło? Zapisywać jako "10" najlepsza jakość - po obróbce? Będę wdzięczny za odpowiedzi, szykuję mały albumik dla mojej Lubej z okazji rocznicy;)

Mikołaj
23-04-2009, 10:50
- z 5MP dobrej jakości może zrobić dobrej jakości 20x30 (przy 254dpi), oczywiście zależy od tolerancji bo można zrobić też bilbord przeszkód technicznych nie ma, tylko estetyczne.
- z ingerencją nie posuniesz się za daleko bo z kompakta pliki nie są zbyt elastyczne, przed mieszaniem w nich zmień 8 na 16 bitów na kanał.
- zapis gotowego zdjęcia w 8 bit i najlepiej w jakiejś lepszej jakości, żeby nie zepsuć całego zdjęcia kompresją JPG

pete777
23-04-2009, 13:37
Dziękować Koledze:)
Zapomnialem o przejściu 8-16-8:) rzeczywiście w tej sytuacji może mnie poratować:)
Zawsze zapominam;)

Pozdrowionka:)

Karbulot
23-04-2009, 14:32
OK, odebralem fotki. Oto podsumowanie.

Jakosc fotek jest taka sama. Obojetnie, czy przeskalowalem czy nie, jest wszedzie rownie ostro. Jednakze zauwazylem, ze wyostrzanie mozna dac nieco wieksze niz na monitorze, bo troche sie pozniej rozmywa. Zauwazylem jednak, ze fotki sa ciemniejsze, szcezgolnie miejsca ktore sam rozjasnilem. Nie wiem, czy oni robili jakas wlasna obrobke. Jesli zas chodzi o ramki, mozna je smialo sobie odpuscic, sa poucinane na wielkosc 2mm, co wyglada bardzo nieciekawie.

Reasumujac, wydaje mi sie, ze chyba jednak lepiej kupic jakas drukarenke Selphy i drukowac samemu. Niestety, ale jakos nie bartdzo chce mi sie polegac na widzimisie fotografa robiacego odbitki wedlug jakis wlasnych kryteriow, odnosze wrazenie ze ingerowal w fotki dajac jakis autobalans czy autokontrast.

Czornyj
23-04-2009, 14:39
Odbitki z Selphy mają zdecydowanie gorszą jakość.
Z drugiej strony odbitki masz literki i cyferki - cyferki powinny wszystkie być na "0", w przeciwnym razie jest to dowód na to, że automat lub operator "upiększał" zdjęcia.

R
23-04-2009, 14:42
nie do konca, jesli automat je upiekszyl to nadal moga byc NNNN z tyłu. przynajmniej tak robi frontier jesli nie wylaczysz autokorekcji.

wilus
23-04-2009, 14:46
Reasumujac, wydaje mi sie, ze chyba jednak lepiej kupic jakas drukarenke Selphy i drukowac samemu. Niestety, ale jakos nie bartdzo chce mi sie polegac na widzimisie fotografa robiacego odbitki wedlug jakis wlasnych kryteriow, odnosze wrazenie ze ingerowal w fotki dajac jakis autobalans czy autokontrast.

Bardzo wątpię czy termosublimacja zadowoli Twoje wymagania,
moim zdaniem zostałeś potraktowany jak większość klientów "z ulicy" którym to podbija się nasycenie, ostrość, i czsem kontrast o korekcji kolorystyki nie wspomnę.. wiadomo co kompakciki potrafią wyprawiać

Karbulot
23-04-2009, 14:55
Sa NNNN z tylu.
Czyli mam nastepnym razem prosic, aby nie retuszowali?

wilus
23-04-2009, 15:11
na pewno nic nie retuszowali
przede wszystkim niech wyłączą automatyczną korekcję, ale jak mają w kanale zapisane poprawki to ich nie widać na wydruku.
dla porównania sprawdź inne laby

mpwt
23-04-2009, 15:50
Jakosc fotek jest taka sama. Obojetnie, czy przeskalowalem czy nie, jest wszedzie rownie ostro.

W sumie nie ma się czemu dziwić. Format 10x15 nie jest jakoś znowu duży aby wychwycić jakieś niuanse.
Ja osobiście uznaję minimum na 13x18 ;)

SPLpolska
24-04-2009, 08:57
nie bartdzo chce mi sie polegac na widzimisie fotografa robiacego odbitki wedlug jakis wlasnych kryteriow, odnosze wrazenie ze ingerowal w fotki dajac jakis autobalans czy autokontrast.

Skoro chcesz mieć idealne fotki i masz ich sporą ilość to zapłać parę groszy więcej umów się z operatorem usiądź obok, puść parę zdjęć kontrolnych dzięki czemu będziesz wiedział co i jak robi program minilabu, poświęć chwilę i sam mów jakie chcesz mieć parametry. To oczywiste, że nigdy nie wyjdą Ci takie same zdjęcia jak na Twoim monitorze. Zależy też gdzie oddałeś fotki może faktycznie ktoś puścił auto i miał głęboko gdzieś co wyjdzie...

ramki, mozna je smialo sobie odpuscic, sa poucinane na wielkosc 2mm, co wyglada bardzo nieciekawie.
Nie za bardzo rozumiem sformułowanie, jeśli jest tak ja myślę i chodzi o zrobione wcześniej przez Ciebie ramki to znaczy, że nie dowiedziałeś się o dokładną wielkość zdjęcia.

Karbulot
24-04-2009, 12:00
No niezupelnie. Zdjecia maja 10x15 i tak przygotowalem. Ale zauwazylem ze sa z wszystkich stron przycinane - czemu? Nie wiem.

Dzisiaj zanislem 14 fotek, ladnie przygotowanych. W czasie pogadanki, kiedy tlumaczylem facetowi powiedzial mi, ze nic nie bylo ruszane, a maszyna po prostu jaka jest taka jest. Dunczycy to taki narod troche ciemniejszy od Polakow, czasem mozna im tlumaczyc elementarne rzeczy jak krowie na rowie - nie dociera. Nie potrafil powiedziec, czemu z nieba z ladnym granatem zrobil sie nagle turkus, zas z ciemnej wieczornej zieleni czarny. Zobaczymy jak wyjda obecne fotki, bo w sumie testowo wczesniej dalem tylko jedna - zachod slonca. Teraz dalem 14 fotek i zobacze, jak wyjda.

marcinc
24-04-2009, 15:23
Witam.

Dzisiaj też odebrałem fotki wysłane do fotolabu w MediaMarkt (http://foto.mediamarkt.pl/) za pośrednictwem ich strony.

Przed wysłaniem zdjęcia przyciąłem crop-em na wymiar 10x15 300dpi i zrobiłem małe ramki.
Jakość wykonanych zdjęć jest dobra tylko ramki mam po dwóch stronach obcięte.

Dostałem ulotkę na której opisano w jakim formacie mam wysyłać zdjęcia
i tak:
FotoLab w Media Rzeszów ustawiony jest na 400dpi
10x15 - dokładne cięcie 10,2 x 15,2, 1606 x 2394 pikseli
13x18 - dokładne cięcie 12,7 x 17,8, 2000 x 2803 pikseli

p/s

szybkość wykonania odbitek mnie zaskoczyła.
Wysłałem 23 kwietnia ok godź 01.30 i dostałem maila o godź 13.10 tego samego dnia że są gotowe do odebrania.

kymaj
24-04-2009, 22:59
No niezupelnie. Zdjecia maja 10x15 i tak przygotowalem. Ale zauwazylem ze sa z wszystkich stron przycinane - czemu? Nie wiem.

Dzisiaj zanislem 14 fotek, ladnie przygotowanych. W czasie pogadanki, kiedy tlumaczylem facetowi powiedzial mi, ze nic nie bylo ruszane, a maszyna po prostu jaka jest taka jest. Dunczycy to taki narod troche ciemniejszy od Polakow, czasem mozna im tlumaczyc elementarne rzeczy jak krowie na rowie - nie dociera. Nie potrafil powiedziec, czemu z nieba z ladnym granatem zrobil sie nagle turkus, zas z ciemnej wieczornej zieleni czarny. Zobaczymy jak wyjda obecne fotki, bo w sumie testowo wczesniej dalem tylko jedna - zachod slonca. Teraz dalem 14 fotek i zobacze, jak wyjda.

heheh cala prawda o dunczykach ;)

napisz czy ten lab robi wysyłkowo i moze daj nazwe albo stronke ich, i jesli wyjdą lepsze to moze ja tez tam porobie wedlug instrukcji Twoich, nie moge znaleźć "dobrego" labu w Cph, wysyłkowo zamawiam w polsce... czekam 2 tyg na to nigdy nie wiem co z tego wyjdzie, pozdro

Karbulot
25-04-2009, 08:30
heheh cala prawda o dunczykach ;)
No niestety, tepy to narod. Szczegolnie w malej miejscowosci gdzie mieszkam (chociaz na dunskie warunki, 24000 mieszkancow to niemal metropolia). Ale ludzie sa niedouczeni, rozmawiaja ze mna wedlug schematow sklepowych, zero kreatywnosci, zero wlasnego myslenia.

Ale mniejsza o to, nie ma co obrabiac im...

Ja w sumie duzego wtyboru nie mam, obecnie jedyny fotograf jaki jest u mnie to Chr. Richard Photo nalezacy do sieci sklepow PhotoCare - http://www.photocare.dk/ (a konkretnie to - http://www.photocare.dk/?city=Skive&undercity=&side=20&butik_id=136 ). Ale nie generalizuje na podstawie jednej fotki, zobacze co tam oni wymodza. Poki co mam odbior w poniedzialem po 16-tej, a poniewaz ta godzina mi nie odpowiada, pewnie odbiore we wtorek dopiero.

kymaj
25-04-2009, 20:36
ok, jak bedzie dobrze z fotami daj znac :) pozdro

piotereks
26-04-2009, 09:58
Witam. probl;em ramek nortowal mnie od zawsze. co ja sie tu napisalem o zrobieniu porzadnie ramek to moje. ludzie pisali pislai i pisali i ............. wszystko na nic, probowalem porad , za posrednictwem gotowych programikow i wszystko na nic, zanosilem do roznych labow i wszytsko na nic. zawsze wychodzilo za odbitka 10*15 / robiona roznie 10*15, 10,1*15,1, 10,2*15,2 itd rozne kombinacje) miala prawa ramke w miare poprawna, dolna ciencza od prawej, gorna ciensza od dolnej a lewej nigdy niebylo, wygladalo i wyglada to tragicznie.
odpuscilem ramki, chociaz ciekwaosc pozostaje, jak poprawnie wykonac ramke aby zobaczyc ja w koncu na papierze. jakos pewnie mozna, bo przeciez fotografowie slubni wywoluja w FJ tak jaki i ja i jakos im to wychodzi.pozdrowionka

Karbulot
27-04-2009, 09:24
No niestety. Nawet bez ramek zauwazylem, ze fotki sa po prostu przycinane na brzegach. Dlatego nie ma sensu wstawiac w fotki swoich podpisow, gdyz tez nie beda ladnie przez nas umiejscowione. I nawet jesli wezmiemy poprawke na to, to i tak niewiele to pomoze, bo przycinania sa rozmaite. Dlatego lepsze pod wzgledem rozplanowania sa fotki z drukarki, ale niestety z tego co wiem, o wiele gorsze jakosciowo.

piom
27-04-2009, 13:46
No to rozwieje wasze wątpliwośći :) Ja robie codziennie na minilabie i mogę powiedzieć że zrobienie prostej ramki jest prawie niemożliwe, każda zmiana na nową rolkę papieru = rozjechane ramki, a przy x tyś. odbitek dziennie, nikt nie będzie dokładnie kalibrował każdej rolki... Więc ramki idą jak idą... takie zabawy z linijką w ręku, maszyna naświetla specjalne pliki które się mierzy z linijeczką. trwa to ok. 30 minut i ze 2 metry papieru idą do kosza... chyba że ktoś za to zapłaci to można się bawić, puszczamy próbki mierzymy, przestawiamy maszyne i wio ;)

Karbulot
27-04-2009, 14:24
OK, przyszly moje fotki. Srednio jestem zadowolony z rezultatow. Sa zbyt ciemne i niezbyt ostre. Kolory tez jakies takie nie bardzo.
Tu sa probki - http://borg.website.pl/karbulot/?page_id=478 , chyba nikt mi nie powie, ze sa zbyt ciemne.