Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Robienie odbitek na papierze

Chcialbym zadac pare pytan odnosnie odbitek.
    Wstepnie format 10x15, ale moze i wieksze.

Dex kupil sobie Selphy Canona. Tez o tym myslalem, doszedlem jednak do wniosku, ze to srednio oplacalne. Selphy kosztuje ok 800 koron. Fotograf zas wywoluje po koronie za odbitke. A to daje 800 odbitek w cenie glupiej drukareczki. Ale to nie wszystko, bo u fotografa place za odbitke i nie martwie sie o papier i atrament. Tymczasem jedna canonowska kartka 10x15 kosztuje 50 ore, do tego dochodzi atrament. Zatem w sumie wyjdzie mnie taniej u fotografa, a dodatkowo mam 8 stow w kieszeni za niezakupiona drukarke. Nie mowiac juz o tym, ze gotograf wywoluje to w bardziej profesjonalnej maszynie niz malenkim tandetnym Selphy.

Ale do rzeczy. Mam pare pytan odnosnie przygotowania materialu do druku. Po pierwsze, czy mam miec pliki w pelnym rozmiarze (u mnie to 12.3 mpx, czyli 4288 px x 2848 px)? A moze lepiej je troche zmniejszyc? Jak z kolei wyglada sytuacja z wyostrzaniem? Rozumiem, ze fotki powinny byc wyostrzone? A jak wyostrzone sie przeskaluja na papierze, to nie beda czasem rozmyte? Dobrze rozumuje? Rozumiem, ze musze zachowac rozdzielczosc 300 dpi, bo 72 sa tylko dla monitora? Czy moge isc do fotografa z plikami TIFF? Bo JPEG-i sa stratne, nawet te z zerowa kompresja. A jak wyglada zakres barwowy? Czy mam przekonwertowac RGB do CMYK?

Czy moglibyscie udzielic garsc porad, nim strace u fotografa kupe kasy na testy.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Zanosisz nisko skompresowane jpegi. Wyostryć nie zaszkodzi, siła to już kwestia gustu. Natywna rozdzielczość minilabu zależy od maszyny - 300, 350, 400dpi... Co do konwersji, to z grubsza opisałem to zagadnienie tutaj (oczywiście, o CMYK-u zapomnij, niech cię Ręka Boska broni):
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94188

Domyślnie

A jak z wielkoscia fotek?
    Ma byc najwiekszy mozliwy rozmiar, czyli 4288 px x 2848 px?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    A jak z wielkoscia fotek?
    Ma byc najwiekszy mozliwy rozmiar, czyli 4288 px x 2848 px?
    Włączasz Crop Tool i w pasku opcji wpisujesz rozmiar odbitki i rozdzielczość natywną minilabu, a potem przycinasz, i wyostrzasz.

Domyślnie

Rozumiem, ze informacje o parametrach minilabu oraz wykorzystywanym papierze uzyskuje u fotografa, gdzie bede wywolywal fotki?

Domyślnie

Aaaa jeszcze jedno pytanie. Co z ramkami? Papier naswietlony na calym rozmiarze czy dac marginesy? Czy fotka ma miec 10x15 razem z marginesami bialymi?

Domyślnie

Robisz 10x15 i prosisz o ramki obsługę labu

Domyślnie

>>>
    Ostatnio edytowane przez Framek ; 21-04-2009 o 18:22 Powód: pomyłka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Robisz 10x15 i prosisz o ramki obsługę labu
    Mimo wszystko, proponowalbym przygotowac wszystko sam. Jesli chcialbym z ramkami, to wynikowy plik przyciety z rameczka do 10,2x15,2 (bodaj taki jest dokladny rozmiar papieru, aczkolwiek moge sie mylic) zanioslbym do wywolania. Jakos nie ufam wszelkim Laboludkom (bez obrazy). No i zawsze wypowiadam magiczne: "bez korekty", wyobraznia pracujacych tu i owdzie przypadkowych ludzi jest znacznie mniej przewidywalna, niz moj niekalibrowany monitor i pominiecie (z racj niekalibracji) calego procesu zarzadzania barwa.

PS Taka automatycznie dodana ramka przyslania czesc kadru, czy go przeskalowuje?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 22-04-2009 o 09:01 Powód: orto! (LaboLudka->LaboLudkom)
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Najlepiej wyskalować sobie zdjęcie do 10,2x15,2 mm. Jeśli chodzi o ramki to w przypadku nieoryginalnych kaset na papier ramki robione przez maszynę mogą być nierówne. Jeśli papier jest w oryginalnej kasecie, ramki wychodzą równiutkie.

Donkiszot: obrazek jest pomniejszany

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów