Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiosna w parku....
.....ładnie robi się wszędzie, ostatnio byłem w parku
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/38/dsc9187rsi.jpg)
pozdrawiam :-D
ostrytux
17-04-2009, 22:22
Moim zdaniem jest bardzo fajne.
Jedyne co rozproszyło mój wzrok to ta gałązka na drugim planie w połowie kadru po lewej. Ale za to ten dół :-D
bardzo ładnie ale ten kadr aż prosi się o czynnik ludzki :) , zakochana para , piękna kobieta, dziecko - tu trzeba "ludzia" :D
ps
-ładne kolory
-fajna głębia
bardzo ładnie ale ten kadr aż prosi się o czynnik ludzki :) , zakochana para , piękna kobieta, dziecko - tu trzeba "ludzia" :D
za mało miejsca Malibu, i nie ma ławki :mrgreen:
no ja bym tam kogoś upchnął , ale koniec offtopa :D bo mnie pogonisz
Hmm, powziąłeś świadomą decyzję aby gałązki (czyli także kawałek trawki poniżej) dać w GO, a resztę poza nią.
Problem jest według mnie taki że te gałązki są tak delikatne, że giną w kadrze. Trzeba ich szukać, choć tak naprawdę to one są jedynym ostrym obiektem na zdjęciu. Naprawdę trzeba się napracować aby je w kadrze znaleźć.
Oko od razu patrzy się na nieostre kłębowisko pni drzew i tam zostaje i nie chce iść nigdzie indziej. To te pnie ściągają całą uwagę i dominują kadr, podczas gdy są nieostre bo poza GO.
Czyli całe zdjęcie sprawia raczej niespójne wrażenie.
Ale widzisz, to moja opinia Janusz.... :)
napisał Swiatło
....Problem jest według mnie taki że te gałązki są tak delikatne, że giną w kadrze......
to jest wiosna Czarku, jej pierwsze kroki, jeszcze niesmiała co widać własnie na górnej partii zdjecia, ale tych oznak wiosny( gałazek obsypanych malutkimi jeszcze paczkami) jest na tyle duzo, ze mz. jednak nie trzeba szukać --- dół z tą plyciutką GO i cała kolorystyka zdjecia sprawia że jest ono w odbiorze subtelne i delikatne - do tego miałem ładne swiatło i ja osobiscie uwazam ze to wszystko zagrało :-D
dziekuję za odwiedziny i opinię :-D
Pablo 77
17-04-2009, 23:28
Mi osobiscie sie podoba,tak jak piszesz delikatnosc i w tym tkwi szczegół:)
zastanawiałem się czy przyciemnić trochę górę, dla podkreslenia tych pączków, mam nawet taka wersję, ale wówczas ulatnia sie ta delikatnośc i subtelność :-D
wiec moje zdanie jest takie
klimat wiosenny jak najbardziej zachowany... kolorki, paczki itp. itd... ma fotka w sobie cos swiezego...
jednakze w kwestii ostrosci sklanialbym sie w kierunku, o ktorym pisze swiatlo... i to nie tylko drzewa odwracaja uwage (ze wzgledu na wielkosc w kadrze oraz kolor), ale takze pasek ostrej trawy... wszystko to powoduje, ze wiosenne paczki nie do konca eksponuja sie tak jak powinny... czy tez jak wynikaloby z intencji, o ktorych piszesz...
nota bene, ja bym tu obstawial jeszcze jedna kwestie, mianowicie byc moze to samo zdjecie ogladane w pelnej rozdzielczosci na pelnym ekranie na monitorze wyglada zupelnie inaczej niz miniaturka na forum... na duzym ekranie wszystkie te paczkowate niuanse sa na pewno lepiej widoczne niz tu na forum... mialem podobnie, przy fotkach robionych w deszczu, gdzie na pelnym ekranie kropelki zlapane w kadrze dodawaly klimatu, tymczasem po resize do malego rozmiaru de facto nie bylo ich juz zbytnio widac...
Pablo 77
17-04-2009, 23:40
zastanawiałem się czy przyciemnić trochę górę, dla podkreslenia tych pączków, mam nawet taka wersję, ale wówczas ulatnia sie ta delikatnośc i subtelność :-D
Ja bym zostawił,ale wiesz młody jestem:mrgreen:
mnie podoba się tak jak jest. głębia ostrości tworzy przepiękny klimat, czuć powstającą ze zgliszczy wiosnę. kolory ładnie "grają" i naprawdę jest ciekawie.
napisał kichu1979
....wszystko to powoduje, ze wiosenne paczki nie do konca eksponuja sie tak jak powinny...
bo wcale nie muszą, bo nie tylko one są tutaj głównymi aktorami i nie tworzą całosciowo atmosfery tego zdjecia - wyobrazasz sobie je bardziej wyostrzone w takiej mini postaci w jakiej są na tym etapie swojej egzystencji takie wbijajace się w oczy wyostrzone punkciki
fota jest z załozenia miękka, GO bardzo płytka, pas ostrosci trawy grał w moich kalkulacjach główna rolę bo tak jak napisałem wczesniej glupio komponowałyby sie takie wyostrzone lebki od szpilek na miękkiej delikatnej fotografii - i to cała filozofia tego zdjecia
pozdrawiam :-D
wieksza wersja
http://img232.imageshack.us/img232/1524/dsc9187kk1.jpg
Karbulot
18-04-2009, 08:07
Bardzo ladna fotka, swietna glebia ostrosci. Oczywiscie jakis ptaszek by sie przydal na tej trawce. Ja bym tylko wystemplowal taki wystajacy z pnia krotki ulamany badyl (chyba), ktory jest lekko na prawo od srodka zdjecia.
wojtek6308
18-04-2009, 08:39
Mięciutko, przyjemnie, kolorki wsam raz :) ... i mała GO ładnie pokazują
budzącą się do życia wiosnę :).
Sylvester
18-04-2009, 09:30
Jak dla mnie wszystko w tym zdjeciu jest na swoim miejscu :) mz bdobra fotka
pozdrawiam S
Marek-frotka
18-04-2009, 11:45
A mnie się podoba tak jak jest.
Fotka na pewno inna , ale ładna , spokojna i delikatna.
Ciekawe spojrzenie na budzącą sie do życia wiosnę.
Pozdrawiam
Marek
Photoartbox
18-04-2009, 11:52
Motyw, nic specjalnego, ale bardzo dobra interpretacja. Milo sie oglada, moze sie podobac.
Wedle mojej osoby bardzo dobra praca... harb, nie przyciemniałbym nic, bowiem prezentowany koloryt jest bardzo ładny... Odnośnie zaś GO, to uważam, iż została ciekawie rozplanowana, co sprawia, że z przyjemnością spoglądam na zaprezentowane zdjęcie...
T_P_
mariusz_777
18-04-2009, 14:38
Odpowiada mi kadr i kolory ogólnie zdjęcie bardzo fajne :)
Pozdrawiam
Przyjemnie... :) mi się podoba.
ja jednak ostrzyłbym na te pierwsze pnie :-) zaraz też na spacera jakiegoś będę uderzał :mrgreen:
pozdrawiam
Mnie się bardzo podoba zarówno zastosowana GO, jak i sam kadr :) Nie przyciemniałbym góry.
Chodziłem ostatnio po parku i nic mądrego nie stworzyłem, bo zabrakło mi czegoś, co tutaj niewątpliwie jest - pomysłu na pokazanie zaczątków wiosny w interesujący sposób.
Ja bym jednak wolał trochę inną GO o której pisał już światło :)
Poza tym ładnie :)
Witam. Podoba mi sie pomysl. Jedno co mi nie za bardzo gra to ten ostry pasek trawy, bo jesli swiadomie skupiasz sie na pakach na drzewach to ten kawalek trawy troche odciaga uwage. Poza tym sprawia wrazenie, jakby czegos tam brakowalo. Ale ogolnie bardzo fajne zdjecie. Zwlaszcza kolory. Lubie takie wiec mi tym bardziej pasuje zdjecie.
A tak poza tym klaniam sie nisko wszystkim przy okazji mojego pierwszego postu.
przyjemna fotka w oglądaniu, przynajmniej jak dla mnie. Chciałbym tylko jeszcze zobaczyć podobne ujęcie po rozwinięciu liści /ach ta świeża zieleń/:)
fajne. mnie ten pomysl z GO bardzo pasuje. w koncu taka wlasnie jest wiosna, subtelna... :)
piter670
19-04-2009, 10:02
Dla mnie Go jest jak najbardziej ok Pozwala "błąkać" się oku po cały zdjęciu i "poczuć" atmosferę.
GO-KOLORKI-KADR - miodzio dla oka ,tak jak lubie:-D
Pozdrawiam.
borregaard
19-04-2009, 21:18
Fajnie zrobione...:-D
dziekuję wszystkim za opinie i odwiedziny :-D
Niby "nic" a jak pięknie.
Piszesz o subtelności i delikatności bo tak to widziałeś oczami swojej wyobraźni.
I powiem Ci, że wypatrzyłeś i pokazałeś to ślicznie.
Piękna fotografia.
Wiosenka ładnie przedstawiona, tak przestrzennie!
autograf
21-04-2009, 01:44
Ja już w innym miejscu napisałem, więc powtarzać się nie będę ;)
Grzegorz WO
21-04-2009, 08:33
Bardzo przyjemny kadr, miły w odbiorze - choć trudno nie zgodzić się ze spojrzeniem Światł'y. Ale również rozumiem Twoje intencje przy wyborze GO. I zupełnie przy okazji - "kwiaty" górą ! (... nad górami - rewelacja) :-D , pozdrawiam.
Świetnie dobrany punkt ostrości i głębia, bardzo ładne