Zobacz pełną wersję : Propozycje
Jest to moj debiut na tym forum, świeżo po założeniu profilu choć wcześniej obserwowałem tu tematy, ale przejdzmy do rzeczy jako pierwszy post nie chce się narazić i może będę monotonny bo takich tematów jest multum to ceny się zmieniają i produkty wychodzą na rynek również inne.
Zblliżam się do przerzucenia się na system lustrzanek z zaawansowanego kompaktu :) mimo wielu ograniczeń owego sprzętu bawiłem się troche w robienie wymagających zdjęć, piszę to wszystko gdyż chce uświadomić że jestem troszke obeznany w kategorii zdjęcia, mniej już w kategorii sprzęt, co jakiś czas mam też do czynienia z lustrami aczkolwiek są to wszystko canony. Będę miał na wydanie około 2000zł niestety tylko ale chce wybrać przyszłościowo żeby sprzęt troche posłużył.
Z góry przepraszam jeżeli wybrałem zły dział ale stwierdziłem że w moich granicach cenowych miesci sie tylko ten sprzęt. :)
zostaje ci uzywka d50, d70 lub d80 najwyżej z 18-70 lub 50 1.8
D.Anihilati
17-04-2009, 19:46
Takich watkow na peczki tu i nie tylko. A pytanie chyba zbyt ogolnikowo zadales.
O jakich ograniczeniach mowisz? (Czyli z jakich ograniczen zdales sobie sprawe?)
Czego zaczyna Ci brakowac w Twoim zaawansowanym kompakcie?
Co glownie fotografujesz? Co chcesz fotografowac?
Czy zamierzasz poswiecic w najblizszym czasie dodatkowe srodki w inwestycje w sprzet, czy raczej planujesz nic nie zmieniac przez kolejne pare lat?
Czy interesuje Cie tylko sprzet nowy? Czy tez uzywany? Czy pytasz tylko a marke Nikona czy o wszystkie mozliwosci?
Bo na tak zadane pytanie odpowiedzialbym D60+N18-55VR, ale moze sie okazac, ze to zupelnie bezsensu.
No więc czego mi brakuje, ogolnie brakuje mi systemu lustrzanki :) wymiany szkieł i wiekszych możliwości, oczywiscie ze bede w jakis sposob inwestował, na szkiełka będzie się troche dłużej zbierało ale wiadomo po drodze lampke i pare dodatkow, obecnie fotografuje wszystko co najdzie, aczkolwiek krajobrazów i tego typu zdjec najmniej, głównie portrety i makro, co do szkła myślałem o kitowym i stałce 50mm/1.8 do portretów myślałem o D60 ale zniecheciłem się jak zobaczyłem tematy w których starsze modele biją go na głowe.
Interesuje mnie sprzet nowy ze względu na gwarancje aczkolwiek, jakiś pewniak ze starszych modeli tez nie byłby zły.
cóż... ja przed takim wyborem stałem w grudniu. co wybrałem widać w podpisie.
Powiem jedno. Gdybym Miał dzisiaj 2000 to nie kupiłbym nowego aparatu. Chyba kupiłbym d80 i 18-70 albo 50/1,8.
tyle ode mnie.
D.Anihilati
17-04-2009, 20:57
No więc czego mi brakuje, ogolnie brakuje mi systemu lustrzanki :)
ah no tak... to juz wiadomo, ze w gre wchodzi tylko Nikon i Canon ;-) inaczej ludzie moga nie skojarzyc ze to co wisi na Twojej szyi to "powazny" sprzet ;-)
wymiany szkieł
do tego nie potrzeba lustrzanki - vide: Panasonic G1
i wiekszych możliwośc
taa... i "wogle"...
a ja sie pytam - JAKICH mozliwosci?
Bo wbrew pozorom to jest kluczowe pytanie, zeby doradzic Ci cos sensownego.
i, oczywiscie ze bede w jakis sposob inwestował, na szkiełka będzie się troche dłużej zbierało ale wiadomo po drodze lampke i pare dodatkow
to brzmi troszke jak jakas uroczysta przysiega, ze jestes godny zostac posiadaczem lustrzanki... o to sie nie przejmuj masz kase to kupujesz i nikomu nic do tego.
obecnie fotografuje wszystko co najdzie, aczkolwiek krajobrazów i tego typu zdjec najmniej
Czyli pewnie waski koniec nie jest az tak "krytyczny".
głównie portrety i makro, co do szkła myślałem o kitowym i stałce 50mm/1.8 do portretów
No to jesli myslisz o tej taniej stalce 50/1.8 to uswiadamiam Cie, ze w parze z D60 nie bedziesz mial autofocusa.
myślałem o D60 ale zniecheciłem się jak zobaczyłem tematy w których starsze modele biją go na głowe.
Np. D300 i co z tego?
Interesuje mnie sprzet nowy ze względu na gwarancje aczkolwiek, jakiś pewniak ze starszych modeli tez nie byłby zły.
No to w tej cenie - z nowych Nikonow tylko D60.
A jesli chodzi merytoryczne rady to tylko czekam az ktos Ci poleci po prostu dobry, zaawansowany kompakt - typu Nikon P6000.
Maciek R
17-04-2009, 21:31
D.Anihilati piszesz tak, jakby sprawiało Ci to ból, że gościu chce sobie kupić lustro. Jak chce go kupic, żeby świecić paskiem Nikona czy Canona - jego sprawa, jeśli chce go kupić żeby żąglować obiektywami - jego sprawa. A może ma po prostu ochotę mieć w ręku więcej plastiku (chodzi mi o fizyczną wielkość body) - też jego sprawa. Poza tym pyta się co możecie/możemy mu zapropnować a nie czy w ogóle ma wchodzić w lustrzanki. Tyle drogą dygresji.
Oczywiśćie bez urazy proszę, każdy ma prawo do swojego zdania.
Wracając do tematu.
Za tą cenę - nowy to tylko D60, ale osobiście nie polecam. Jak dla mnie zdecydowanie za mały, brak śrubokręta co w przyszłości skutkuje większymi wydatkami no i brak "normalnego" gripa. Ja kupiłem - szybko pożałowałem. Teraz kupiłem używane D80 i już po pierwszym dniu wiem, że odpowiada mi bardziej, ze względu na ergonomię przede wszystkim. Ja zaproponowałbym tak jak jendryn D50/70/80. Pewniaka nikt Ci nie zaproponuje, bo jak wiadomo, migawka może paść równie dobrze po 1000 zdjęć jak po 50000 klapnięć, ale jeśli chodzi o sprawdzone i uznane modele, to powyższe zbierają dobre opinie.
Generalnie, jak widzę, zastanawiałeś się nad D60, ale rezygnujesz z tego - poczytaj więcej to zrezygnujesz na pewno, bo masz zamiar rozwijać sprzęt...
Pozdrawiam.
Blasius.G
17-04-2009, 21:33
ah no tak... to juz wiadomo, ze w gre wchodzi tylko Nikon i Canon ;-) inaczej ludzie moga nie skojarzyc ze to co wisi na Twojej szyi to "powazny" sprzet ;-)
do tego nie potrzeba lustrzanki - vide: Panasonic G1
taa... i "wogle"...
a ja sie pytam - JAKICH mozliwosci?
Bo wbrew pozorom to jest kluczowe pytanie, zeby doradzic Ci cos sensownego.
to brzmi troszke jak jakas uroczysta przysiega, ze jestes godny zostac posiadaczem lustrzanki... o to sie nie przejmuj masz kase to kupujesz i nikomu nic do tego.
Czyli pewnie waski koniec nie jest az tak "krytyczny".
No to jesli myslisz o tej taniej stalce 50/1.8 to uswiadamiam Cie, ze w parze z D60 nie bedziesz mial autofocusa.
Np. D300 i co z tego?
No to w tej cenie - z nowych Nikonow tylko D60.
A jesli chodzi merytoryczne rady to tylko czekam az ktos Ci poleci po prostu dobry, zaawansowany kompakt - typu Nikon P6000.Cos ty taki uszczypliwy? Widze, ze wiesz lepiej co on mysli wiec mu doradz, a nie dosrywaj.
pawel934
17-04-2009, 21:41
Jeśli jesteś pewien, że potrzebujesz lustra - ja stawiałbym na używane D80 (jeśli znajdziesz w dobrym stanie D70s to też styknie) i do tego 18-70. Świetny obiektyw za takie pieniądze (można wyrwać używany poniżej 600zł). Potem dokupisz jeszcze 50/1.8 i będziesz miał świetny zestawik na początek zabawy z fotografią. Dlaczego nie polecam D60? Bo sam wspomniałeś o możliwości kupna 50/1.8, a takowy nie będzie w pełni współpracował z D40 i D60 (brak śrubokręta w tych puszkach).
BTW - Gdybyś kupował sprzęt w grudniu 2008, za 2050zł mógłbyś kupić w stacjonarnym sklepie w Warszawie nowe body D80 + nowy obiektyw 50/1.8 (wszystko w gwarancją) :)
arturpop
17-04-2009, 21:43
Przy tak mało sprecyzowanych wymaganiach wydaje mi się, że nie potrzebujesz lustrzanki. A jeśli już to poradzę tak: z dala od Nikona, bo ceny w tym systemie od jakiegoś czasu są zupełnie z kosmosu. Są ciekawsze alternatywy: Sony (a350 + 18-70), Olympus (np. e520 dual kit), coś tam Canona, Pentax K-m. Wybierz którykolwiek uznasz za najładniejszy, kryterium dobre jak każde inne.
D.Anihilati
17-04-2009, 21:57
Userro: A po czym wnioskujesz ze "sprawia mi bol", ze gosciu bedzie mial lustro? Nic podobnego. Przeciez doradzilem mu i to zgodnie z jego wymaganiami. Nie proponowalem mu kompaktu, chociaz jak na koniec zaznaczylem, pewnie wielu bedzie cisnac sie to na usta.
Cos ty taki uszczypliwy? Widze, ze wiesz lepiej co on mysli wiec mu doradz, a nie dosrywaj.
Sek w tym, ze nie dosc, ze nie wiem "co mysli" (a konkretniej czego mu jest potrzeba), to jeszcze trudno wydobyc odpowiedz na konkretne pytania. A ja mam sie zabawic we wrozke. Doradzilem mu najlepiej jak moglem, majac te dane ktore podal.
Prawda jest taka, ze w cenie okolo 2000 PLN duzego wyboru nie ma. Zalozmy, ze ma to byc lustrzanka (Chociaz wciaz pytam - czemu nie ten Panasonic G1 albo Canon G10, albo Nikon P6000?).
To na polu bitwy pozostaja (mniej wiecej w kolejnosci rosnacej ceny):
- Sony A200
- Olympus E420
- Nikon D60
- Pentax K-m
- Sony A300
- Canon 1000D
- Olympus E520
- Sony A350
- Pentak K200D
- Canon 450D.
Zatem jesli chodzi o Nikona tak jak juz napisalem wyboru wielkiego nie ma, jesli chodzi o puszke, moze sie zastanawiac tylko z jakim obiektywem/ami.
Nie znajac ani upodoban co do fotografii, ani wymagan odnosnie nowego aparatu (ktore jesli juz tak trudno sprecyzowac wprost, to mozna by je wywnioskowac na podstawie odpowiedzi na moje pomocnicze pytania).
Jesli przez najblizsze parenascie miesiecy nie zamierza wydawac pieniedzy na sprzet, to tak naprawde trudno mowic o "wchodzeniu w system". Zatem mozna sie pokusic o kazdy z powyzszych.
Nic mu nie doradziłeś, a wystraszyłeś. Niedługo aż strach będzie się zarejestrować, a co dopiero zadać pytanie na tym forum.
Kolega się pytał o lustro i podał kwotę jaką dysponuje. W ciągu roku pstrykania sprecyzują mu się wymagania do jakich będzie używał aparatu.
No więc D.Anihilati na początku stawiałem na 450D ale był on w cenie 1900 z kitem :) teraz lekko podrożały, sprawe D80 cały czas rozpatruje chociaż zainteresował mnie własnie D70s chociaż za dużo o nim nie wiem :) Nie wiem jak wam inaczej sprecyzować moje wymagania, sony a350 sobie odpusciłem juz dlugi czas temu.
D.Anihilati
17-04-2009, 23:48
Nic mu nie doradziłeś, a wystraszyłeś. Niedługo aż strach będzie się zarejestrować, a co dopiero zadać pytanie na tym forum.
Kolega się pytał o lustro i podał kwotę jaką dysponuje. W ciągu roku pstrykania sprecyzują mu się wymagania do jakich będzie używał aparatu.
Nie obrazaj sie, ale fanzolisz ;-) Kolega dostal konkretna rade, odpowiedz na tyle wyczerpujaca, na ile pozwalala "szczegolowosc" pytania. I nie rozumiem czym mial sie kolega wystraszac.
No więc D.Anihilati na początku stawiałem na 450D ale był on w cenie 1900 z kitem :) teraz lekko podrożały, sprawe D80 cały czas rozpatruje chociaż zainteresował mnie własnie D70s chociaż za dużo o nim nie wiem :) Nie wiem jak wam inaczej sprecyzować moje wymagania, sony a350 sobie odpusciłem juz dlugi czas temu.
D80 ciezko Ci bedzie nowego z jakims obiektywem ponizej 2000 PLN dostac. Jeszcze niedawno (na poczatku roku) bylby to faworytem w tym zakresie cenowym, teraz bedzie ciezko. D70s bardzo fajny, ale pewnie trudno bedzie o jakiegos z malym przebiegiem.
Majac na mysli wymagania, nie mysle o konkretnym modelu, a o oczekiwaniach:
- mala GO,
- wspolpraca ze starszymi obiektywami,
- praca w trudnych warunkach oswietleniowych,
- potrzeba LV,
- stabilizacja,
- etc.
Hmm to inaczej, warto dozbierać te pare groszy i kupić D80 ?
velaskez
18-04-2009, 04:33
D.Anihilati piszesz tak, jakby sprawiało Ci to ból,
Wierz mi Userro, po pewnym czasie te same pytania są trochę męczące. Ma to swoje plusy bo zaczynasz trafiać do srebrych ust;) Cytując rycerza:
to nie wiek gra rolę to długość przebywania na tym forum im dłużej i częściej tu jesteś tym bardziej się zmieniasz: najpierw cichy i skromny poszukiwacz wiedzy potem już to wszystko wiesz i chcesz się dzielić wiedzą z nowymi, ale za jakiś czas gdy widzisz że nowi zadają ciągle takie same pytania, zaczynasz się robić dowcipny i srebrne usta murowane
Więc, Ty jesteś pośrodku tej drogi, bo jeszcze chętnie dzielisz się wiedzą;) Potem częściej się włazi do Cafe niż do reszty forum, czasem w Dxx dział bo to w pewnym sensie sprawia ból:D
Pozdro!
A koledze z problemem rzeczywiście pozostaje podstawowe D60, albo jak znajdzie to niedobitkę D40;) D80 zacny, ale jak wolisz siedzieć w JPG i wielkość puszki Ci nie przeszkadza to nie pchaj się w to. Ha! Nowego D80 za 2000zł nie tylko nie znajdziesz, widziałem jeszcze nowe z kitem 18-70, ale po 4500zł;) Trochę ponad zakładany budżet.
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-18-55-mm-af-s-vr-dx.bhtml
Najtańszy (nowy) Nikon D80, jaki udało mi się znaleźć obecnie... (puszka+obiektyw 18-55 mm AF-S VR = 2550zł)
Taaa, natańszy ale znajdz sklep EURO z tym sprzętem ... chyba tylko wirtualnie go sprzedają.
W sklepie internetowym jest niedostępny (jak zresztą napisali), natomiast można go jeszcze dostać w kilku sklepach, co sprawdzasz, klikając na "Dostępny w sklepach ---> Znajdź sklep z tym produktem". Oczywiście są to pewnie ostatnie egzemplarze i gwarancji na to, że jak już dojedziesz do wybranego sklepu w wybranym mieście to upragniony Nikon D80 będzie tam czekał nikt nikomu nie da (no chyba, że ktoś ma na tyle uroku osobistego, że potrafi wynegocjować ze sprzedawcą rezerwację...), ot tyle.
hmm no nie potrafie sie wytlumaczyc, ale wielkość puszki mnie nie przeraża więc pozostaje kwestia odłożenia pieniedzy na D80 a nie D60 :)
Blasius.G
18-04-2009, 11:38
Wierz mi Userro, po pewnym czasie te same pytania są trochę męczące. Ma to swoje plusy bo zaczynasz trafiać do srebrych ust;) Cytując rycerza:
to nie wiek gra rolę to długość przebywania na tym forum im dłużej i częściej tu jesteś tym bardziej się zmieniasz: najpierw cichy i skromny poszukiwacz wiedzy potem już to wszystko wiesz i chcesz się dzielić wiedzą z nowymi, ale za jakiś czas gdy widzisz że nowi zadają ciągle takie same pytania, zaczynasz się robić dowcipny i srebrne usta murowane
Więc, Ty jesteś pośrodku tej drogi, bo jeszcze chętnie dzielisz się wiedzą;) Potem częściej się włazi do Cafe niż do reszty forum, czasem w Dxx dział bo to w pewnym sensie sprawia ból:D
Pozdro!
A koledze z problemem rzeczywiście pozostaje podstawowe D60, albo jak znajdzie to niedobitkę D40;) D80 zacny, ale jak wolisz siedzieć w JPG i wielkość puszki Ci nie przeszkadza to nie pchaj się w to. Ha! Nowego D80 za 2000zł nie tylko nie znajdziesz, widziałem jeszcze nowe z kitem 18-70, ale po 4500zł;) Trochę ponad zakładany budżet.Chyba nie pasuje do tgo schematu D.Anihilati, jako ze on jest na forum od stycznia:)
Ja rozumiem co piszesz bo jest forum (i klub), nie foto, na ktorym dlugo juz jestem i wkurza tam czasem jakies bardzo glupawe i banalne pytanie ale to w tym watku wcale takie nie bylo.
Poza tym widze, ze frugo sie ni przejal szczegolnie i o to chodzi. Podziw dla niego:)
Do zalozyciela watku: frugo- bierz D80.
Przepraszam za to odświeżenie ale dzisiaj naszły mnie pewne wątpliwośći, Zastanawiałem się nad D80 oraz D70s i pozostaje kwestia czy warto jest wyłożyć ok. 1,5 tysiaca wiecej na D80 ktory z tego co wiem to ma tylko wiekszy wyswietlacz i 4 mpx wiecej :) 6 mega jako format do wywołania myślę że mi narazie wystarczy, pytanie czy warto kupic uzywany.
Ostatnio rzadko przeglądam ten dział, ale chyba dobrze, że się jeszcze nie zdecydowałeś. Czytając wcześniejszą dyskusją aż mnie korciło, żeby coś napisac, ale daty postów sugerowały że "już po ptakach".
Mam D80, mój kumpel ma D70. Znam oba. Z czystym sumieniem mogę Ci oba polecic. Sam się zastanawiałem po zakupie (zaraz po wypuszczeniu D80 na rynek), czy nie lepiej było wziąc D70. Dziś nie żałuję. Większy wizjer, grip (JEST!!!), większy wyświetlacz w potrójnym histogramem, itd. Jestem bardzo zadowolony.
Oba mają śrubokręt i uważam że to ich największa przewaga nad D60, nawet nowym. Śrubokręt daje dostęp do ogromnej rzeszy szkieł. A po zakupie body to będzie obszar, który najbardziej Cię pochłonie. Nie zamykaj sobie do nich drogi. Szkła z silnikiem są drogie. To co zaoszczędzisz na body, zapłacisz z nawiązką za szkła.
Nie jestem purystą i mimo, że sam kupiłem nowe body to nie mam oporów przed zakupem rzeczy używanych. Wszystkie moje obecne szkła są kupione jako używane. Zakup używanego body D80 lub D70 da Ci po pierwsze śrubokręt, po drugie oszczędności.
Jeśli masz wątpliości co do stanu uzywek, to moje body ma prawie 17 tys. klapnięc, odchodzi mu guma pod kciukiem (od ok. roku), jest lekko przybrudzony plastik tu i ówdzie (faktura skorupy), a poza tym wszystko jak w nowym. Aha, kilka dni temu zobaczyłem na zdjęciu pierwszego hota więc czeka mnie mapowanie w serwisie. I tyle.
Moja dobra rada. Bierz uzywkę D80 lub D70. Proponuję D80, głównie ze względu na gripa bez kombinacji, z normalnym spustem i pokrętłami. Bardzo przydatny, praktycznie go nie zdejmuję.
Oba pozwolą na korzystanie z całej masy szkieł. Jak wyskrobiesz jeszcze kilka stówek to bez wachania bierz D200, będzie mógł podpiąc szkła manualne = pełna wszechstronnośc.
Dolar spada więc jak poczekasz to będzie taniej :) A na poważne to polecam w twoim przedziale kwotowym Canon 400/450D. A jeżeli podchodzisz "budżetowo" to Nikona D40x (jeżeli gdzieś jeszce dostanie nówkę)/D60. Skoro ma to być twoje pierwsze lustro to wystarczy a po 3-4 latach i tak zminisz (a za to masz 24 m-ce gwarancji).
kronos28
10-05-2009, 10:53
Przepraszam za to odświeżenie ale dzisiaj naszły mnie pewne wątpliwośći, Zastanawiałem się nad D80 oraz D70s i pozostaje kwestia czy warto jest wyłożyć ok. 1,5 tysiaca wiecej na D80 ktory z tego co wiem to ma tylko wiekszy wyswietlacz i 4 mpx wiecej :) 6 mega jako format do wywołania myślę że mi narazie wystarczy, pytanie czy warto kupic uzywany.
no do tego d80 to dodaj jeszcze o niebo jaśniejszy wizjer a nie dziurkę od klucza w d70, grip z prawdziwego zdarzenia, AWL, imho lepszy AWB,... i jeszcze wile innych rzeczy i pierdółek... jedyne co może przeszkadzać to inaczej funkcjonujący pomiar w stosunku do d70.
No tu się zgadzam z tym wizjerem, aczkolwiek cena jaka się z tym wiąże lekko mnie przeraża, zaoszczędzenie przez kupno D70s pozwoliłoby mi kupić już jakieś szkło lub lampke, a i tak wiadomo że wizjer nie odwzoruje końcowego efektu :)
Moja propozycja;
D50
+ 18-70mm + 50mm
+ 18-135mm + 50mm
+ 18-55(VR) + 85mm
+ 18-105VR
Za D50 przemawiają rozmiar (dla mnie idealny), dobre jpgi i używalne ISO 800 a przeciwko brak kilku guzików (podgląd GO, tryb pomiaru, bracketing...).
KOZI2000
11-05-2009, 18:54
W sklepie internetowym jest niedostępny (jak zresztą napisali), natomiast można go jeszcze dostać w kilku sklepach, co sprawdzasz, klikając na "Dostępny w sklepach ---> Znajdź sklep z tym produktem". Oczywiście są to pewnie ostatnie egzemplarze i gwarancji na to, że jak już dojedziesz do wybranego sklepu w wybranym mieście to upragniony Nikon D80 będzie tam czekał nikt nikomu nie da (no chyba, że ktoś ma na tyle uroku osobistego, że potrafi wynegocjować ze sprzedawcą rezerwację...), ot tyle.
W grudniu kupiłem D90 18-105, na stanie EURO było tylko pare sztuk w Bydgoszczy. Mieszkam kolo gdańska wiec wybrałem sie do pierwszego najblizszego sklepu, bez problemu zrobilem rezerwacje. Na nastepny dzień odebrałem zarezerwowany sprzęt, cała operacja sprowadzenia kosztowała mnie 5 zeta doliczone do faktury:)