Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Propozycje

Question Propozycje

Jest to moj debiut na tym forum, świeżo po założeniu profilu choć wcześniej obserwowałem tu tematy, ale przejdzmy do rzeczy jako pierwszy post nie chce się narazić i może będę monotonny bo takich tematów jest multum to ceny się zmieniają i produkty wychodzą na rynek również inne.
    Zblliżam się do przerzucenia się na system lustrzanek z zaawansowanego kompaktu mimo wielu ograniczeń owego sprzętu bawiłem się troche w robienie wymagających zdjęć, piszę to wszystko gdyż chce uświadomić że jestem troszke obeznany w kategorii zdjęcia, mniej już w kategorii sprzęt, co jakiś czas mam też do czynienia z lustrami aczkolwiek są to wszystko canony. Będę miał na wydanie około 2000zł niestety tylko ale chce wybrać przyszłościowo żeby sprzęt troche posłużył.

Z góry przepraszam jeżeli wybrałem zły dział ale stwierdziłem że w moich granicach cenowych miesci sie tylko ten sprzęt.

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

zostaje ci uzywka d50, d70 lub d80 najwyżej z 18-70 lub 50 1.8
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Takich watkow na peczki tu i nie tylko. A pytanie chyba zbyt ogolnikowo zadales.
    O jakich ograniczeniach mowisz? (Czyli z jakich ograniczen zdales sobie sprawe?)
    Czego zaczyna Ci brakowac w Twoim zaawansowanym kompakcie?
    Co glownie fotografujesz? Co chcesz fotografowac?
    Czy zamierzasz poswiecic w najblizszym czasie dodatkowe srodki w inwestycje w sprzet, czy raczej planujesz nic nie zmieniac przez kolejne pare lat?
    Czy interesuje Cie tylko sprzet nowy? Czy tez uzywany? Czy pytasz tylko a marke Nikona czy o wszystkie mozliwosci?

Bo na tak zadane pytanie odpowiedzialbym D60+N18-55VR, ale moze sie okazac, ze to zupelnie bezsensu.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

No więc czego mi brakuje, ogolnie brakuje mi systemu lustrzanki wymiany szkieł i wiekszych możliwości, oczywiscie ze bede w jakis sposob inwestował, na szkiełka będzie się troche dłużej zbierało ale wiadomo po drodze lampke i pare dodatkow, obecnie fotografuje wszystko co najdzie, aczkolwiek krajobrazów i tego typu zdjec najmniej, głównie portrety i makro, co do szkła myślałem o kitowym i stałce 50mm/1.8 do portretów myślałem o D60 ale zniecheciłem się jak zobaczyłem tematy w których starsze modele biją go na głowe.
    Interesuje mnie sprzet nowy ze względu na gwarancje aczkolwiek, jakiś pewniak ze starszych modeli tez nie byłby zły.

Domyślnie

cóż... ja przed takim wyborem stałem w grudniu. co wybrałem widać w podpisie.

Powiem jedno. Gdybym Miał dzisiaj 2000 to nie kupiłbym nowego aparatu. Chyba kupiłbym d80 i 18-70 albo 50/1,8.

tyle ode mnie.
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frugo Zobacz posta
    No więc czego mi brakuje, ogolnie brakuje mi systemu lustrzanki
    ah no tak... to juz wiadomo, ze w gre wchodzi tylko Nikon i Canon inaczej ludzie moga nie skojarzyc ze to co wisi na Twojej szyi to "powazny" sprzet

wymiany szkieł
    do tego nie potrzeba lustrzanki - vide: Panasonic G1

i wiekszych możliwośc
    taa... i "wogle"...
    a ja sie pytam - JAKICH mozliwosci?
    Bo wbrew pozorom to jest kluczowe pytanie, zeby doradzic Ci cos sensownego.

i, oczywiscie ze bede w jakis sposob inwestował, na szkiełka będzie się troche dłużej zbierało ale wiadomo po drodze lampke i pare dodatkow
    to brzmi troszke jak jakas uroczysta przysiega, ze jestes godny zostac posiadaczem lustrzanki... o to sie nie przejmuj masz kase to kupujesz i nikomu nic do tego.

obecnie fotografuje wszystko co najdzie, aczkolwiek krajobrazów i tego typu zdjec najmniej
    Czyli pewnie waski koniec nie jest az tak "krytyczny".

głównie portrety i makro, co do szkła myślałem o kitowym i stałce 50mm/1.8 do portretów
    No to jesli myslisz o tej taniej stalce 50/1.8 to uswiadamiam Cie, ze w parze z D60 nie bedziesz mial autofocusa.

myślałem o D60 ale zniecheciłem się jak zobaczyłem tematy w których starsze modele biją go na głowe.
    Np. D300 i co z tego?

Interesuje mnie sprzet nowy ze względu na gwarancje aczkolwiek, jakiś pewniak ze starszych modeli tez nie byłby zły.
    No to w tej cenie - z nowych Nikonow tylko D60.

A jesli chodzi merytoryczne rady to tylko czekam az ktos Ci poleci po prostu dobry, zaawansowany kompakt - typu Nikon P6000.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

D.Anihilati piszesz tak, jakby sprawiało Ci to ból, że gościu chce sobie kupić lustro. Jak chce go kupic, żeby świecić paskiem Nikona czy Canona - jego sprawa, jeśli chce go kupić żeby żąglować obiektywami - jego sprawa. A może ma po prostu ochotę mieć w ręku więcej plastiku (chodzi mi o fizyczną wielkość body) - też jego sprawa. Poza tym pyta się co możecie/możemy mu zapropnować a nie czy w ogóle ma wchodzić w lustrzanki. Tyle drogą dygresji.
    Oczywiśćie bez urazy proszę, każdy ma prawo do swojego zdania.

Wracając do tematu.

Za tą cenę - nowy to tylko D60, ale osobiście nie polecam. Jak dla mnie zdecydowanie za mały, brak śrubokręta co w przyszłości skutkuje większymi wydatkami no i brak "normalnego" gripa. Ja kupiłem - szybko pożałowałem. Teraz kupiłem używane D80 i już po pierwszym dniu wiem, że odpowiada mi bardziej, ze względu na ergonomię przede wszystkim. Ja zaproponowałbym tak jak jendryn D50/70/80. Pewniaka nikt Ci nie zaproponuje, bo jak wiadomo, migawka może paść równie dobrze po 1000 zdjęć jak po 50000 klapnięć, ale jeśli chodzi o sprawdzone i uznane modele, to powyższe zbierają dobre opinie.

Generalnie, jak widzę, zastanawiałeś się nad D60, ale rezygnujesz z tego - poczytaj więcej to zrezygnujesz na pewno, bo masz zamiar rozwijać sprzęt...

Pozdrawiam.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    ah no tak... to juz wiadomo, ze w gre wchodzi tylko Nikon i Canon inaczej ludzie moga nie skojarzyc ze to co wisi na Twojej szyi to "powazny" sprzet

do tego nie potrzeba lustrzanki - vide: Panasonic G1

taa... i "wogle"...
    a ja sie pytam - JAKICH mozliwosci?
    Bo wbrew pozorom to jest kluczowe pytanie, zeby doradzic Ci cos sensownego.

to brzmi troszke jak jakas uroczysta przysiega, ze jestes godny zostac posiadaczem lustrzanki... o to sie nie przejmuj masz kase to kupujesz i nikomu nic do tego.

Czyli pewnie waski koniec nie jest az tak "krytyczny".

No to jesli myslisz o tej taniej stalce 50/1.8 to uswiadamiam Cie, ze w parze z D60 nie bedziesz mial autofocusa.

Np. D300 i co z tego?

No to w tej cenie - z nowych Nikonow tylko D60.

A jesli chodzi merytoryczne rady to tylko czekam az ktos Ci poleci po prostu dobry, zaawansowany kompakt - typu Nikon P6000.
    Cos ty taki uszczypliwy? Widze, ze wiesz lepiej co on mysli wiec mu doradz, a nie dosrywaj.

Domyślnie

Jeśli jesteś pewien, że potrzebujesz lustra - ja stawiałbym na używane D80 (jeśli znajdziesz w dobrym stanie D70s to też styknie) i do tego 18-70. Świetny obiektyw za takie pieniądze (można wyrwać używany poniżej 600zł). Potem dokupisz jeszcze 50/1.8 i będziesz miał świetny zestawik na początek zabawy z fotografią. Dlaczego nie polecam D60? Bo sam wspomniałeś o możliwości kupna 50/1.8, a takowy nie będzie w pełni współpracował z D40 i D60 (brak śrubokręta w tych puszkach).

BTW - Gdybyś kupował sprzęt w grudniu 2008, za 2050zł mógłbyś kupić w stacjonarnym sklepie w Warszawie nowe body D80 + nowy obiektyw 50/1.8 (wszystko w gwarancją)
    Pozdrawiam,
    Paweł
    D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8

Domyślnie

Przy tak mało sprecyzowanych wymaganiach wydaje mi się, że nie potrzebujesz lustrzanki. A jeśli już to poradzę tak: z dala od Nikona, bo ceny w tym systemie od jakiegoś czasu są zupełnie z kosmosu. Są ciekawsze alternatywy: Sony (a350 + 18-70), Olympus (np. e520 dual kit), coś tam Canona, Pentax K-m. Wybierz którykolwiek uznasz za najładniejszy, kryterium dobre jak każde inne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów