Zobacz pełną wersję : Monopod - tanio i szybko
Witam serdecznie,
muszę się szybko zdecydować na jakiś monopod.
Mam 185 cm wzrostu, nie chcę do niego klękać:D więc myślę że ze 160 cm to on musi mieć.
Będę go używać (na razie z d60 + 55-200 vr (wariant tymczasowo najcięższy), no ale chciałbym żeby mi posłużył po zmianie puszki/obiektywów na cięższe.
No i teraz główny problem - kupić jakiegoś velbona (coś innego w miarę taniego?) czy lepiej np. goldphoto, manfrotto, benro ale za to niższy?
niestety ogranicza mnie cena - co najwyżej 100, 120 zł - jest to prezent "dla mnie" i nie moge chcieć za drogiego - chyba rozumiecie.
oto co wpadło mi w oko:
http://www.allegro.pl/item607190744_hit_monopod_goldphoto_yh304_jak_manf rotto_lodz.html
z góry dzięki a szybkie odpowiedzi
niestety sama noga bez głowicy na niewiele się zda, ale można próbować
głowicę to ja sobie potem dokupie - na razie chodzi o nogę...
rozumiem że głowice z nogami są ogólnie kompatybilne?
ja używam mono za 50zł i jest w 100% dobry. co prawda głowica jest plastikowa, ale daje radę nawet z d80, sb800, s70-200 co swoje waży.
mi po prostu było szkoda wydawać 200zł na kija od szczotki :P swój wybór uważam za conajmniej bardzo dobry
chcę używać monopodu bez głowicy (na razie) i mam pytanie, a mianowicie czy GoldPhoto YH301 /YH304 mają gwint 1/4'?
tzn taki jak "w aparacie"
jeśli nie to są jakies przejściówki czy coś takiego co pozwoli mi "to" połączyć?
Szybko zrozumiesz że bez głowicy się nie da .
To podłacze sie do tematu- moze ktoś zaproponuje jakieś swoje sprawdzone i fajen typy już z głowicą. Coś solidnego ale rozsądnego cenowego...?
przyznam, że bałbym się na plastikowej głowicy montować body z 70-200............ moim zdaniem lepiej dołożyć parę zł i kupić coś porządnego- sam też najpierw kupiłem nogę, ale po 2dniach dokupiłem głowę (patrz stopka)- bez głowicy wierz mi będze nienajlepiej
GrzesiekH
19-04-2009, 21:43
tak goldphoto ma gwint 2 w 1
(aprat i głowica w jednym)
Ja mam ten-->http://www.e-cyfrowe.pl/slik-monopod-pro-pod-600-p-4745.html?action=opis_0#zakladki
Używam z D300 i 500, mam 188cm wzrostu i monopodzik spokojnie daje radę.
Podepnę się. Mam dwa pytania:
1. Czy lepszy jest dłuższy niż 160cm np http://www.allegro.pl/item610356304_inna_noga_179_cm_to_tez_monopod_3d_f ripers.html
2. Jaka głowica jest lepsza do monopodu, tzw 3D czy kulowa.
1. No pewnie że lepszy = dłuższy (no ale nie za długi:D)
2. nikt ci nie powie. sam musisz zdecydować. To chyba sprawa bardziaj osobista.
Podepnę się. Mam dwa pytania:
2. Jaka głowica jest lepsza do monopodu, tzw 3D czy kulowa.
Wg mnie decydowanie kulowa:-D
Wg mnie decydowanie kulowa:-D
wg mnie też
a według mnie kulkowa nie jest za bardzo wygodna. jakoś po prawie 30min przymierzania stwierdziłęm że taki tani monopod który wytrzymuje całkiem spore obciązenia bedzie git.
w końcu to tylko kijek :P oczywiśćie że nie do końca ale lepie kupić gorszy kij a lepsze szkło
a według mnie kulkowa nie jest za bardzo wygodna. jakoś po prawie 30min przymierzania stwierdziłęm że taki tani monopod który wytrzymuje całkiem spore obciązenia bedzie git.
w końcu to tylko kijek :P oczywiśćie że nie do końca ale lepie kupić gorszy kij a lepsze szkło
gorzej jak ci się to dobre szkło razem z body wypnie z tej plastikowej głowy............... wtedy będziesz mógł do tego kijka dopasować szczotkę i wszystko pozamiatać :-)
1. No pewnie że lepszy = dłuższy (no ale nie za długi:D)
Jak nie masz co napisać to nie pisz bzdur. To co napisałeś to przecież truizm "lepszy = dłuższy (no ale nie za długi:D)" dłuży? - o ile?; "no ale nie za długi" czyli za długi to jaki?
2. nikt ci nie powie. sam musisz zdecydować. To chyba sprawa bardziaj osobista.
Jaja sobie robisz? taką głupią odpowiedź można udzielić na każde pytanie.
Co? Mam kupić kulową i 3D, i zdecydować? Bo "nikt mi nie powie"
Jaka sprawa osobista, co w tym osobistego?
Pytanie zadałem bo chciałem poznać opinie użytkowników monopodów i głowic.
Przypominasz mi pewnego polityka, który na zadane pytanie, odpowiada - "o to jest dobre pytanie"
Dyziek i -bob- dzięki za sugestie, też tak myślałem ale potrzebowałem potwierdzenia od użytkowników. Będę więc szukał z kulową.
Jak nie masz co napisać to nie pisz bzdur. To co napisałeś to przecież truizm "lepszy = dłuższy (no ale nie za długi:D)" dłuży? - o ile?; "no ale nie za długi" czyli za długi to jaki?
Jaja sobie robisz? taką głupią odpowiedź można udzielić na każde pytanie.
Jaka sprawa osobista, co w tym osobistego?
Pytanie zadałem bo chciałem poznać opinie użytkowników monopodów i głowic.
Przypominasz mi pewnego polityka, który na zadane pytanie, odpowiada - "o to jest dobre pytanie"
Dyziek i -bob- dzięki za sugestie, też tak myślałem ale potrzebowałem potwierdzenia od użytkowników. Będę więc szukał z kulową.
1. To znaczy taki, do którego nie trzeba się schylać żeby zrobić zdjęcie - czyli jak np masz 190 cm wzrostu i monopod 140 cm... a nie za długi dlatego, żeby był jak najkrótszy w trakcie transportu, a także jak najlżejszy.
Czyli trzeba go dopasować do swojego wzrostu i zastosowania.
2.Co do głowicy to jednak podtrzymam swoje zdanie że tak jak z długością, tak i z jej typem nie można generalizować i mówić że tylko kulowe (3d) się nadają. Osobiście wolę głowice 3d, ale jest to tylko moje zdannie z którym oczywiście nie wszyscy musza się zgadzać.
2.Co do głowicy to jednak podtrzymam swoje zdanie że tak jak z długością, tak i z jej typem nie można generalizować i mówić że tylko kulowe (3d) się nadają. Osobiście wolę głowice 3d, ale jest to tylko moje zdannie z którym oczywiście nie wszyscy musza się zgadzać.
Widzisz MZ do statywu wybrałbym 3D bo łatwiej nią manipulować gdyż masz wolne dwie ręce.
Co do monopodu to mam wątpliwości. Bo przecież jedną ręką trzymasz aparat a drugą manipulujesz śrubą dociskową, gdyż jest w nich przeważnie jedna śruba blokująca. Poza tym wygodniej się zmienia kadr z poziomego na pionowy, i nie ma dźwigni, które mogą przeszkadzać.
pawel934
20-04-2009, 20:54
Głowica 3D do monopodu to IMO przerost formy nad treścią - komu potrzebna jest precyzja (jaką daje głowica 3D) ustawiania aparatu w każdej płaszczyźnie na tak z definicji niestabilnej "podpórce" pod aparat, jak "jednonóg"? Do statywu - używam 3D i jestem więcej, niż zadowolony. Ale 3D w monopodzie jest IMO niepotrzebna.
ja natomiast ustawaim aparat (mówię tu o monopodzie) jedynie w zakresie orientacji - pion/poziom - wszystkie inne ustawienia mogę w końcu zmieniać całym monopodem (ok, może poza sporadycznymi sytuacjami).
3d uważam za wygodniejszą dlatego, że mi się nie "rusza", i jest całkowicie stabilna.
A co sadzicie o tej glowicy Manfrotto: http://allegro.pl/item613635213_manfrotto_glowica_234rc_do_2_5_kg_fv at_od_fripers.html ?
Powiem tak
Monopad + głowica kulowa długość dobieramy tak aby po rozłożeniu mieć aparat na wysokości oczu + 10 cm ( ale nie koniecznie ) co do głowicy to dla mnie wystarczyła by taka z 2 ustawieniami ( Poziom Pion ) resztę łatwiej ustawić pochylając
Mateoosh
24-04-2009, 22:17
TO tym razem ja się podepnę.
Stwierdziłem że czas kupić monopod. Chciałbym kupić cod porządnego. przeszukując oferty znalazłem monopodzik Froty - Manfrotto monopod 685B Neotec PRO- i teraz moje pytanie. czy moze ktoś korzysta z takiego, czy to sie opłaca czy tylko przerost formy nad treścią. tutaj podrzucam link do monopodu http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=392051 . z góry dzieki za pomoc
Odgrzeje nieco temat - potrzebuje monopodu pod Sigme 120-400 + D300 bez gripa. Moglibyscie polecic cos solidnego, co mnie nie zrujnuje (absolutnie nie wiecej niz 300zl)? Aha, jesli glowica ma byc z plytka, to najchetniej cos kompatybilnego z 200PL Manfrotto, zeby pasowalo mi tez do statywu.
Moj wzrost to 184cm.
Proponuję Velbon UP4000 i prostą głowicę uchylną z szybkozłączką systemową Manfrotto 234 RC. Monopod jest bardzo wysoki (dla mnie zdecydowanie za wysoki w pełnym rozłożeniu) bardzo solidny i wygodny. Głowica uchylna, moim zdaniem jedyna sensowna do monopodu, (poza pistoletową oczywiście ale nie ta cena). Cena orientacyjnie (kupowałem jakiś czas temu) : monopod do 100 zł, głowica może 150 zł. Używam ww zestaw przy fotografowaniu d300 + S135-400 lub S100-300mm/4 lub S70-200/2.8. Sprawuje się bez zarzutu. Uwaga: prostokątna płytka systemowa z głowicy "pasuje" do innych głowic Manfrotto ale w drugą stronę niestety niekoniecznie (nie można zatrzasnąć i przekręcić zabezpieczenia)
Proponuję monopod Benro MP-98 M6, wysokość 189 cm.
Chyba koszykarzom :P
Nabylem w koncu Manfrotto 681B + glowice 234RC.
Monopod jest solidny, wysoki (zaskakujaco wysoki, rzeklbym) i porzadnie wykonany. Fajny patent z gwintem do mocowania - gwint 3/8" jest jakby tulejka wokol 1/4" i jesli chcemy z 1/4 skorzystac to wystarczy 3/8 wcisnac do srodka, nic nie trzeba odkrecac i nic sie nie zgubi.
Na minus - pasek na nadgarstek jest tragiczny, material, z ktorego jest wykonany, jest dosc sztywny i sliski i wysuwa sie ze sprzaczki bez wiekszych oporow. Prawdopodobnie zastosowanie drugiej sprzaczki kontrujacej rozwiazaloby sprawe, ale Manfrotto poskapilo kasy na kawalek plastiku.
"Kluczyk" do regulacji zatrzaskow tez jest smieszny, jakis niewygodny kawalek plastiku, co do ktorego mam watpliwosci, czy w ogole da sie go uzyc zgodnie z przeznaczeniem.
Glowica - ladna, zgrabna, porzadnie wykonana. Brakuje mi jakiegos wyraznego kliku czy skoku przy przechodzeniu przez pozycje "standardowa", ulatwiloby to powrot do poziomu. Jesli uzywa sie glowicy do przestawiania aparatu do kadru pionowego, to polozenie pokretla jest dosc upierdliwe, bo znajduje sie ono po przeciwnej stronie glowicy niz fotograf. Jak przykreci sie plytke do aparatu obrocona o 90* to mozna glowice wykorzystac do ruchu w plaszczyznie elewacji (i tak pewnie bede robil).
Aha, plytka Goldphoto YH-550 pasuje bez problemu.
Jeszcze nie "meczylem" sprzetu, wiec wrazenia z testow polowych beda potem.
Na razie wrazenie na plus, choc za pasek na reke i kluczyk naleza sie Manfrotto baty.