PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] bamboo girl

sailor
05-09-2006, 09:25
no to jeszcze jedno .. poniewaz poprzednie (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=30009) spotkalo sie z zatrwazajaca iloscia komentarzy w liczbie 0 postanowilem dac sobie jeszcze jedna szanse :D

http://psychodelic.org/~sailor/forum/gf/s3_DSC_7083.jpg

wizaz: Karolina
stylizacja: Marta
modelka: Ola
fotopstrykanie, marudzenie i zlosliwe uwagi: ja

goldie
05-09-2006, 09:28
przepał na bambusie i jakieś takie mało wyraziste to zdjęcie, pokuszę się nawet o stwierdzenie że jest mdłe...

sailor
05-09-2006, 09:40
przepal? gdzie ? czy ktos moze zadzwonic po straz by go zgasila??
goldie .. mdle w sensie nieostre czy mdle w sensie nieciekawe? :D

Kamash
05-09-2006, 09:45
zerkam przez lcd lecz nawet tu przepal sie nie pojawia.. to zółte zabarwienie nie przekonuje mnie w sensie ze kolorystycznie zdjecie (mimo owej zółci) jest dla mnie za zimne.. nie mniej to lcd wiec prosze to czytac przez palce..

goldie
05-09-2006, 09:46
przepał - u mnie jest przepał na bambusie - oczywiście to pewnie sprawa mojego monitora, kalibracji itd - bo pewnie u Ciebie nie ma czegoś takiego...
mdłe w sensie kolorystycznie blade - kolory niby są ale tak jakby ich nie było

Niedzwiedz
05-09-2006, 09:52
podoba mi sie kompozycja , pobudza wyobraznie :)

sailor
05-09-2006, 09:55
dajmy sobie spokoj z przepalem i zajmijmy sie zdjeciem :P tzn wy sie zajmijcie krytyka bo ja jzu nic wiecej z nim nie zrobie :D

co do mdlosci kolorow .. naturalne imho sa ..

goldie
05-09-2006, 10:10
aha czyli naturalnie przepalu nie ma i kolory wg Ciebie sa naturalne - spoko, w takim razie zdjecie zrobiłes ładne...

Antoni Bednarczyk
05-09-2006, 10:18
Ładnie i plastycznie wyszłedł policzek i ucho modelki natomiast jakby brakło ostrości na oku i tego mi żal. Kadr zamierzony przez autora i tu zbędne dyskusje, ja wolałbym bambusy przesunąć w prawo bliżej policzka modelki.
Plamę w tle też bym usunął bo chyba nie uplastycznia foty, to tyle marudzenia :wink:

Pozdrawiam Antek

sailor
05-09-2006, 10:45
czyli naturalnie przepalu nie ma i kolory wg Ciebie sa naturalne

goldie ..ale przeciez w naturze jest mnostow przepalow .. przypalow tez ale to i na sprawa :D kolor skory imho jest naturalny na tyle na ile d70 jest w stanie to oddac :D

ja wolałbym bambusy przesunąć w prawo bliżej policzka modelki.

no moze z centymetr :) ale raczej mialy zamknac kadr od dolu i jakby byly blizej to gryzlyby sie z twarza

Plamę w tle też bym usunął bo chyba nie uplastycznia foty
tu sie zgadzam w 100%

Jogi
05-09-2006, 11:00
Trzeba chyba psychologom podpowiedzieć, żeby opisali nowy przypadek - przepałofobię.
I powołać Instytut Przepałów, w który kolegium będzie rozpatrywać czarne teczki pełne przepałów i stwierdzać co jest przepałałem, a co nie. Każdy będzie mógł się jeszcze próbować odwołać od decyzji w Sądzie Przepałowym. :mrgreen:
Tu raczej nie ma co mówić o przepałach, bo jest to tylko odblask światła. Może on niektórym przeszkadzać tak samo jak cień pod nosem. Ale fotografowanie wszystkiego w namiocie bezcieniowym też jest bez sensu.

bombel
05-09-2006, 11:23
Dam rozwiązanie zadowalające każdą ze stron: po prostu należy uznać (tj. przyjąć taką definicję), że każdy kolor biały na zdjęciu jest przepałem. Sytuacja momentalnie stanie się klarowna: bierzemy pipetkę i możemy sobie sprawdzić wykrywaczem przepałów - jest, czy nie ma.

Powyższa sytuacja niesie same plusy. Zwrot: 'na zdjęciu jest przepał' nie będzie już nikogo urażał (czy uraża kogoś zwrot: na zdjęciu jest czerwień, lub zieleń w jednym miejscu?). Zwrot 'przepał' - oznaczający biel - z hermetycznego języka fotografii (np. PB = The Przepal Balance) stopniowo przejdzie do języka codziennego...

Zaczniemy mówić np. coś ty taki przepalony dzisiaj (blady), Święta będą przepalone od śniegu, i może nawet pojawią się nowe marki, np. Mleko Przepalone.

I wszyscy będą zadowoleni. Jak mówiłem, same plusy.

Zaziel
05-09-2006, 11:36
zrob to na czarnym, lub bardzo ciemnym tle, dosyc kolory kombinujac w color balance i zobaczysz dobry fot ;)

Andy_O
05-09-2006, 16:58
przepał na bambusie i jakieś takie mało wyraziste to zdjęcie, pokuszę się nawet o stwierdzenie że jest mdłe...

Pewnie chodzi Ci o to, że zdjęcie jest za ciasno skadrowane. Sześć razy za ciasno :lol:

Marek Urbanowski
05-09-2006, 19:51
Poza plama na tle i mała ostrością w oku nie mam zastrzeżeń :D szukaj sailor szukaj,bo kto szuka ten znajdzie :)

StruceL
05-09-2006, 19:57
Zupełnie mi to zdjęcie nie odpowiada. Nie podoba mi się kompozycja. Kolorystycznie zdjęcie jest blade. Wydaje mi się, że lepsze byłoby bardziej miękkie i rozproszone światło. To w moim odczuciu jest za twarde. Cienie bardzo rzucają się w oczy (nos i szyja!!). Może duża blenda od dołu by pomogła. I wydaje mi się, że brakuje obróbki.
To wszystko oczywiście IMHO. :)

wasia
05-09-2006, 20:12
Cholerka , cos ze mna chyba nie tak bo mi sie generalnie podoba i (przede wszystkim) pomysl i kolorystka i modelka (choc trudno ja ocenic "definitywnie") . Plama rzeczywiscie troche przeszkadza i brak ostrosci na oku (tu by sie przydala w tym wypadku)...
Chyba jestem w Twoim TWA :lol: chociaz nie wszystkie Twoje dzielka mi sie podobaja...

sailor
05-09-2006, 22:10
Kolorystycznie zdjęcie jest blade

dosyc kolory kombinujac w color balance

znaczy sie ze jzu nie moze byc nic naturalnie

I wydaje mi się, że brakuje obróbki
owszem brakuje .. bo 90% zdjec ktore pokazuje na forum (pomijajac b&w z racji ze d70nie robi cz-b fot) poza przekadrowaniem nie posiada obrobki .. obrabiam jedynie pod odbitki.

Andy_O
06-09-2006, 10:48
znaczy sie ze jzu nie moze byc nic naturalnie

nieee... kolorki musz być podbite w kosmos, musi być odszumione, modelka odchudzona, poprawiony w PS makijaż i wtedy - można pokazać na forum ;-)

MirekM
07-09-2006, 17:53
Po jaką nędze ci ten bambus ? Dla równowagi ? Sam w sobie jest wątpliwej urody , taki rachityczny . Może gdyby grubasy (pnie) , ale tylko pionowy . Pyknąłem na posta , zdjęcie się ładuje , mówię FAJNE . A tu masz - bambus . Tak sobie przewijam i jak się chowa ten poziomy , to jest bardzo ładnie .

BlingBling
07-09-2006, 17:59
sailor, zdecydowana wiekszosc Twoichprac mi sie podoba, ale ta mi nie podchodzi :/ Prawdopodobnie przez tło, cien z tyłu i tegobambusa.... jakos wszystkoe sie kupy nie trzyma...

sailor
07-09-2006, 19:45
Mirek - poatrz na linie bambusa i twarzy .. zauwazysz pewna zaleznosc .. .. nie mowie ze kazdemu musi sie podobac ..

MirekM
07-09-2006, 20:17
Faktycznie umknęły mi te elementy klasycznego podziału - wręcz definicja . Pełne dopełnienie - tytuł , bambusy , makijaż . Podoba mi sie sama twarz , jest taka sama prostota jak na tym z kapeluszem .

david555
08-09-2006, 22:56
Na kalibrowanym profi CRT kolory takie sobie, przepalony bambus, popracowałbym nad makijażem modelki no i rzeczywiście trzeba wyostrzyć oko.
Pomysł niezły, ale jeszcze popracowałbym nad światłem.
Pozdrawiam :D

,,Więcej światła" /J.W.Goethe/
(miękkiego)

sailor
09-09-2006, 01:36
Na kalibrowanym profi CRT kolory takie sobie, przepalony bambus, popracowałbym nad makijażem modelki

dlatego zawsze uwazalem ze zdjecia najlepiej oglada sie na papierze bo kalibracja kalibracji nie rowna. prepalen na bambusie nie widze... chyba ze faktycznie przepalem nazywamy kolor nawet nie bialy tylko do niego zblizony :)
co do makijazu ... imho jest to najbardziej dopracowana czesc tego zdjecia :)