PDA

Zobacz pełną wersję : D40 i wasze presety

kameleon30
14-04-2009, 19:24
Witam, chcialbym dowiedziec sie jakie ustawienia w tej puszce (D40) macie przewaznie ustawione - wbrew pozorom troche tam opcji mozna pozmieniac:) Oczywiscie wiem ze wszystko zalezy od miejsca,pogody, pory dnia itd itp i wiele ustawien zmienia sie na biezaco. Jednak wiem ze niektorzy maja ustawione "kolorki" wg swoich upodoban i czesto duzo foty na tym zyskuja. Jesli mozecie napiszcie jaki macie taki standardowy zestawik na rozne okazje w ustawieniach np. optymalizacji zdjecia, kompensacji ekspozycji, komp. blysku, ewentualnie balansu bieli, iso itd itp. Oczywiscie to pytanie odnosi sie do focenia wrecz "odpustowego" czyli hurtowego ;) Sam mam takie sytuacje ze daje komus aparat no i przewaznie ten ktos cyka na auto. reszte sami wiecie jak sprawy sie tocza ;)
Bardzo bylbym wdzieczny za podanie Waszych ustawien w tym temacie (szczegolnie zalezy mi na polu optymalizacja zdjecia bo zauwazylem ze latwo tam popsuc sobie efekt pracy ale tez sporo mozna "doprawic".

rastula
14-04-2009, 19:28
proponuję poczytać ten wątek

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94479

Błażej
14-04-2009, 19:31
hmmm...

no ok, spróbuje bo mi się nudzi.

A więc jak ide w ciągu dnia na miasto to jest zwykle tak:
WB: Auto - chyba ze zdjeci zle wycodzą to przełaczam:p
ISO: 100-200 - zależy od tego jak jest "za oknem"
Komp. eksp. - -0,7 bo jakoś wole zdjęcia niedoświetlone - wiem, dziwny jestem:D
optymalizacja normalna

nie wiem co jeszcze...

conio
14-04-2009, 21:38
A ja polecam minimum ustawień (żadnych tam saturacji czy innych oczojebnych ustawień) w puszce, bo i tego efekt trudno sprawdzić na LCD. Takie rzeczy to se można na kompie, wygodnie i z odpowienim podglądem choćby w darmowym ViewNX, później poustwiać. Tak więc najmniej obróbki w puszcze - ustawienia neutralne (JPEG i RAW). A najlepiej RAWa robić, bo to naprawdę daje możliwości jakich żadne JPG nie daje.

kameleon30
15-04-2009, 08:19
robie w RAWach i doceniam ten format. Najnowsze pluginy do PS odczytujace rawy maja multum suwaczkow i to lubie :)

velaskez
15-04-2009, 14:24
O widzę, że kolega z niemałą znajomością języka obcego..."presety":mrgreen:
RAW, potem NX2, potem PS2 i zdjęcia na tym zyskują. Z ustawień z puszki dawno zrezygnowałem.

kameleon30
15-04-2009, 19:07
co do anglisza to lekkie zboczenie informatyczne ;)
zalozylem ten watek bo sam nie uzywam tych ustawien ale ostatnio coraz czesciej spotykalem fotografow ktorzy maja w puszkach wlasnie w tych opcjach lekko pomieszane ;) zaciekawilo mnie bo myslalem ze wiekszosc grzebie dopiero na kompie. Na szczescie ten watek mnie uspokoil i moge juz odetchnac z ulga :)

Karbulot
16-04-2009, 08:25
robie w RAWach i doceniam ten format. Najnowsze pluginy do PS odczytujace rawy maja multum suwaczkow i to lubie :)
Moglbys napisac nieco wiecej o tych pluginach? Tez wywoluje RAW-y w PS-ie, ale jakos dla mnie to narzedzie jest ubogie. Niby ma wszystko co trzeba, ale odnosze wrazenie, ze mi czegos brakuje. Suwaczkow w takim Lightroomie jest wiecej, jednak ten program strasznie sie slamazarzy, nawet na moim dosc szybkim komputerze. Natomiast pluginy do PS dotyczace RAW-ow by mnie zainteresowaly.

kameleon30
16-04-2009, 10:35
napisalem pluginy ale w gruncie rzeczy korzystam glownie z camera raw do PS w najnowszej wersji - ma wszystko to czego potrzeba a nawet wiecej (wg mnie). Oczywiscie potem zabawa dopiero sie zaczyna i korzystam z osobnych pluginow do obrobki zdjec - np. nik color efex i jemu podobne - sa swietne.

Greg77
23-04-2009, 06:19
Tak ACR 5.0 i zero ustawien w puszce.....poza odszumianiem i wyostrzeniem....RAWy a reszta na kompie!

velaskez
24-04-2009, 17:34
Wylacz odszumianie i zobaczysz jak ladnie zaczna byc widoczne szczegoly i detale;)

zaza67
26-04-2009, 08:00
Wylacz odszumianie i zobaczysz jak ladnie zaczna byc widoczne szczegoly i detale

a jak wlaczyc odszumianie w CX2 ? bo z tego co rozumie to bedzie trzeba odszumiac w programie przy obrobce RAW-a

SlaWasII
26-04-2009, 09:28
Wylacz odszumianie i zobaczysz jak ladnie zaczna byc widoczne szczegoly i detale;)
W D60 nie mam z tym problemów.
Redukcja szumów działa tylko powyżej ISO800 i przy czasach dłuższych niż 8 sekund. Tak więc w D60, w normalnych warunkach, włączenie bądź wyłączenie nie ma wpływu na szczegóły. Gdy warunki są ekstremalnie kiepskie, to albo nie robię zdjęć albo włączam odszumianie. Najczęściej wybieram to pierwsze... :p

Nie rozumiem tylko jednego. Gdy warunki są dobre i mam włączone odszumianie, które w D60 przecie i tak nie działa, dlaczego drastycznie spada ilość zdjęć mieszczących się w buforze? A może nie spada, tylko zamiast np. r09 wyświetla r05 tak na wszelki wypadek? :?

W D80 jest to trochę bardziej pogmatwane. ;) Mimo, że wyłączysz dla wysokich czułości to i tak jest włączona dla ISO>800. Manual D80 na str. 83 bardzo niejasno to opisuje. A może jak się wyłączy dla długich czasów, to i dla wysokich czułości się nie włączy?! Qrcze, nauczyli by się pisać to jaśniej! :evil:

E: w D90 jest podobnie jak w D80, tylko granica ISO została podniesiona do HI 0,3. Wygląda na to, że dla wysokich czułości, w D80 i w D90 nie da się wyłączyć redukcji szumów... :(

skinme
01-05-2009, 14:23
Mam pytanie. Chciałabym zakupić soczewki makro :
http://allegro.pl/item620318582_zestaw_makro_do_nikon_d60_d50_d40_d4 0x_statyw_fv.html
Lecz nie wiem czy warto je kupić.

GeparD
02-05-2009, 01:27
Mam pytanie. Chciałabym zakupić soczewki makro :
http://allegro.pl/item620318582_zestaw_makro_do_nikon_d60_d50_d40_d4 0x_statyw_fv.html
Lecz nie wiem czy warto je kupić.

pierwszy watek na forum i nie dosc ze nie uzyles wyszukiwarki, gdyz takich pytan byla tutaj masa, to jeszcze pytanie ni jak ma sie do tematu watku

zajmuje ok 2 sek: http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=soczewki+makro&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT:%23CC9908;GL:1;DIV:%23999999;VLC:8A949E;A H:center;BGC:000000;LBGC:CCE5F9;ALC:FFFF66;LC:FFCC 00;T:FFFFFF;GFNT:CC9908;GIMP:223472;FORID:1;&hl=pl&s=&securitytoken=1241220389-f239c4a6751be672a3328ffdd58716a4245ec4ff&do=dosearch&quicksearch=1&title=

Qubczyk
04-05-2009, 12:56
Nie korzystam z żadnych ustawień. Kolory i inne pierdoły mają być na 0. Od zabawy z wywoływaniem jest RAW + Lightroom, a nie ustawienia w aparacie.

pike
05-05-2009, 20:53
hmmm...

no ok, spróbuje bo mi się nudzi.

A więc jak ide w ciągu dnia na miasto to jest zwykle tak:
WB: Auto - chyba ze zdjeci zle wycodzą to przełaczam:p
ISO: 100-200 - zależy od tego jak jest "za oknem"
Komp. eksp. - -0,7 bo jakoś wole zdjęcia niedoświetlone - wiem, dziwny jestem:D
optymalizacja normalna

nie wiem co jeszcze...

w opcjach ISO mam min. 200 albo nie wiem jak znależć :confused:

Marcin K
13-05-2009, 15:11
Elaborat, może komuś się przyda (do krytyki)...

Mnie się podobają zdjęcia z kolorystyką jak z puszki, ale zapisuje NEF-y. Generalnie bawiłem się kilkoma wywoływaczami, ale poza Capture NX/ViewNX, żaden nie daje jako punktu startowego na to, co wymyśliła puszeczka. Jak już powiedziałem to co wymyśla D40 bardzo mnie zwykle ujmuje. NEF przerabiam na TIFF. Czasem przed przerobieniem korekta ekspozycji lub/D-lighting. Ostatnio TIFF traktuje DxO Optics Pro. Wkrótce kończy się mi okres próbny... Ech....

Żadnego wyostrzania w puszce.

Wiem, wiem wyostrzanie nie ma znaczenia dla "negatywu", ale ma znaczenie dla tego JPEG, który siedzi w NEF-ie i który jest wyświetlany na dupce aparatu. Moim zdaniem łatwiej ocenić czy zdjęcie ostre czy nie jak się odpuści wyostrzanie tego JPEG-a do podglądu.

Zatem Optimize Image:
Image Sharpening: None
Tone Compensation: Auto (jakoś nigdy na serio nie zabrałem się do używania Custom tone curve-y, bo dużo łatwiej na kompie).
Color Mode Ia (krajobrazy IIIa)
Saturation: Enhanced albo Auto
Hue Adjustment: do tej pory tylko 0.

Zazwyczaj AUTO WB, ale -1 (czasem nawet -2), bo jestem maniakiem ciepłych kolorów.
Jeśli chcę poeksperymentować to podpinam WB pod klawisz funkcyjny.
A propos mała sztuczka, której chyba nie ma w instrukcji. Przetrzymując wciśnięty na dłuższą chwilę klawisz funkcyjny z PRE puszka będzie gotowa do zrobienia zdjęcia białej kartki, lub 18% karty (której nie mam). Nie trzeba łazić po menu.

Zazwyczaj mam podpięty pod klawisz funkcyjny zmianę ISO. Szkoda, że nie ma skoku o 1/3 EV. Zwykle mam wyłączone AUTO ISO Chyba, że trzeba trzeba szybko pstrykać, a nie rozmyślać.

Spust mam zazwyczaj na zdjęcia seryjne. D40 jest na tyle wolny, że robię tyle klatek ile chcę. W 95% przypadków jedną, ale przy długich czasie wybieram najmniej poruszoną z serii, powiększając na maksa i kręcąc kółkiem - zakluczowuję ją na protect i kasuje resztę serii i odkluczowuje.

Często oglądam sobie histogram RGB za pomocą skrótu 2 x OK, żeby potem działało trzeba sobie wybrać ostatnią pozycję w menu po pierwszym OK-eju.

Klawisz AF-L/AE-L na "AE lock hold"

99% AF-S (single servo) punkt środkowy.

Wielka szkoda, że tryb pomiaru światła nie można podpiąć pod klawisz funkcyjny.