Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie D40 i wasze presety

Witam, chcialbym dowiedziec sie jakie ustawienia w tej puszce (D40) macie przewaznie ustawione - wbrew pozorom troche tam opcji mozna pozmieniac Oczywiscie wiem ze wszystko zalezy od miejsca,pogody, pory dnia itd itp i wiele ustawien zmienia sie na biezaco. Jednak wiem ze niektorzy maja ustawione "kolorki" wg swoich upodoban i czesto duzo foty na tym zyskuja. Jesli mozecie napiszcie jaki macie taki standardowy zestawik na rozne okazje w ustawieniach np. optymalizacji zdjecia, kompensacji ekspozycji, komp. blysku, ewentualnie balansu bieli, iso itd itp. Oczywiscie to pytanie odnosi sie do focenia wrecz "odpustowego" czyli hurtowego Sam mam takie sytuacje ze daje komus aparat no i przewaznie ten ktos cyka na auto. reszte sami wiecie jak sprawy sie tocza
    Bardzo bylbym wdzieczny za podanie Waszych ustawien w tym temacie (szczegolnie zalezy mi na polu optymalizacja zdjecia bo zauwazylem ze latwo tam popsuc sobie efekt pracy ale tez sporo mozna "doprawic".
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 23-04-2009 o 07:16 Powód: pis. ("puszcze"), orto. ("pozora")

Domyślnie

proponuję poczytać ten wątek

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94479
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

hmmm...

no ok, spróbuje bo mi się nudzi.

A więc jak ide w ciągu dnia na miasto to jest zwykle tak:
    WB: Auto - chyba ze zdjeci zle wycodzą to przełaczam
    ISO: 100-200 - zależy od tego jak jest "za oknem"
    Komp. eksp. - -0,7 bo jakoś wole zdjęcia niedoświetlone - wiem, dziwny jestem
    optymalizacja normalna

nie wiem co jeszcze...
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

A ja polecam minimum ustawień (żadnych tam saturacji czy innych oczojebnych ustawień) w puszce, bo i tego efekt trudno sprawdzić na LCD. Takie rzeczy to se można na kompie, wygodnie i z odpowienim podglądem choćby w darmowym ViewNX, później poustwiać. Tak więc najmniej obróbki w puszcze - ustawienia neutralne (JPEG i RAW). A najlepiej RAWa robić, bo to naprawdę daje możliwości jakich żadne JPG nie daje.

Domyślnie

robie w RAWach i doceniam ten format. Najnowsze pluginy do PS odczytujace rawy maja multum suwaczkow i to lubie

Domyślnie

O widzę, że kolega z niemałą znajomością języka obcego..."presety"
    RAW, potem NX2, potem PS2 i zdjęcia na tym zyskują. Z ustawień z puszki dawno zrezygnowałem.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

co do anglisza to lekkie zboczenie informatyczne
    zalozylem ten watek bo sam nie uzywam tych ustawien ale ostatnio coraz czesciej spotykalem fotografow ktorzy maja w puszkach wlasnie w tych opcjach lekko pomieszane zaciekawilo mnie bo myslalem ze wiekszosc grzebie dopiero na kompie. Na szczescie ten watek mnie uspokoil i moge juz odetchnac z ulga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kameleon30 Zobacz posta
    robie w RAWach i doceniam ten format. Najnowsze pluginy do PS odczytujace rawy maja multum suwaczkow i to lubie
    Moglbys napisac nieco wiecej o tych pluginach? Tez wywoluje RAW-y w PS-ie, ale jakos dla mnie to narzedzie jest ubogie. Niby ma wszystko co trzeba, ale odnosze wrazenie, ze mi czegos brakuje. Suwaczkow w takim Lightroomie jest wiecej, jednak ten program strasznie sie slamazarzy, nawet na moim dosc szybkim komputerze. Natomiast pluginy do PS dotyczace RAW-ow by mnie zainteresowaly.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

napisalem pluginy ale w gruncie rzeczy korzystam glownie z camera raw do PS w najnowszej wersji - ma wszystko to czego potrzeba a nawet wiecej (wg mnie). Oczywiscie potem zabawa dopiero sie zaczyna i korzystam z osobnych pluginow do obrobki zdjec - np. nik color efex i jemu podobne - sa swietne.

Domyślnie

Tak ACR 5.0 i zero ustawien w puszce.....poza odszumianiem i wyostrzeniem....RAWy a reszta na kompie!
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 23-04-2009 o 07:17 Powód: pis. ("puszcze")

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów