PDA

Zobacz pełną wersję : Niemały problem z "kolorami"

blackside
14-04-2009, 17:42
Witam wczoraj przeżyłem mały szok.
Uruchomiłem płytkę ze zdjęciami na innym kompterze i to co zobaczyłem zmroziło mnie.... :-(
Zdjęci były przekontrastowane, przekolorowane.... :-(
Co prawda mam ustawione na vivid lub swoje ustawienia / kontrast medium high, sharpnest high, color +1/ ale u mnie na laptopie i tak wygląda że jest czasem mało kontrastu. Dlatego mam tak ustawione bo do tej pory zdjęcia widziałem tylko u siebie.
Na starym canonie miałem zawsze "żywe" i było ok. Więc żeby zdjęcia wyglądały podobnie jak z canona muszę robić na vivid lub nawet więcej.
Zciągałem sporo sampli z netu i u mnie widać podobnie... czyli nie ma efektu -przekolorowania... :-(
Wpadłem na pomysł , zgrałem zdjęcia na DVD i odtworzyłem na TV.
I znowu szok -moje zdjęcia są mocno kontrastowe i aż nie miłe w odbiorze... po prostu syf.
Co najśmieszniejsze zdjęcia z canona i netowe wyglądają ładnie na TV są ok. A moje z D60 mimo iż na laptopie są ok na TV są nie do przeyjęcia.--- Co jest?....
Zwróciłem więc uwagę na przestrzeń kolorów ja domyślnie mam III (sRGB) w necie znalazłem kilka zdjęc z tym ustawieniem tylko reszta na auto<czyli kolory, kontrast...> na moim TV też było ciut za mocno kontrastowo, pomimo tego że na laptopie jest ok.
Inne zdjęcia z netu są na ustawieniu NORMAL i tu co dziwne przestrzeń kolorów I(sRGB), ja tak nie mogę ustawić.
Idąc dalej ustawiłem sobie ręcznie MODE I(sRGB) i resztę ręcznie na ATUO. Na TV było lepiej czyli widać różnice po zmiane trybu kolorów .
Ale kurcze nie o to chodzi, sam nie wiem co dalej. Co z tego że u mnie jest ok skoro u kogoś jest "wstyd".
Czy to wina laptaka czy co?
Co będzie jak zdjęcia dam do wywołania co z nich będzie... ?
Pomózcie bo sam zgłupiałem...
PS. Zeby z canona było podobnie to bym zwalił na laptopa... a tak to nie wiem na co.

jacek.gold
14-04-2009, 17:47
wstaw przykładowe zdjęcie

blackside
14-04-2009, 17:55
http://picasaweb.google.pl/Blacksidee
Sandomierz jest z nikona reszta canon.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=351d15a1da7cc62b)
Tu dobry przykład na laptopie wygląda brzydko czyli mało kontastu i tak mdła ...a na TV całkiem dobrze.

jarkko
14-04-2009, 18:01
U mnie nie wygląda źle

blackside
14-04-2009, 18:04
Ale które?
jak u Was Sandomierz widać ?

jacek.gold
14-04-2009, 18:08
lukrowany ale w normie :)

blackside
14-04-2009, 18:12
Hym nie powiem żeby mnie to martwiło... A cukierowy ma prawo być bo to pierwsze fotki i More Vivid... :-0
No nic podeśle do foto kilka zdjęć i zobacze co oddadza.
Prosze o dalsze "pomysły" jak ktoś ma.
Czy możliwe jest że mój laptop "gryzie" się z nikonem.... ? Głupie ale tylko to mi pozostaje. Skoro u Was jest ok

jarkko
14-04-2009, 18:14
Hmm - kolory z Sandomierza dość intensywne, ja bym troche koloru ściągnął i nieco miejscami rozjaśnił ale jakiejś totalnej masakry to nie ma

pawl_s
14-04-2009, 18:19
U mnie na monitorze tez Sandomierz nie rozni sie od reszty.

Maciek R
14-04-2009, 18:39
A jaki posiadasz telewizor?
Zdjęcia obrabiasz na laptopie?

LordRamzes
14-04-2009, 18:42
u mnie jest ok ,fakt na "Sandomierzu" 1 zdjęcia są bardzo kontrastowe ale ok :)

marusek
14-04-2009, 18:48
zdjecia z Sandomierza przekontrastowane. Czesc z nich w ekstremalnie kontrastowych ujeciach. W wąwozie kazdy aparat przepadnie

blackside
14-04-2009, 19:43
Ok- czyli zdania różne...
Teraz w picassie dodałem kilka zdjęć które u mnie wyglądają "blado", czyli mało kontrastu .
Zależy mi też na ocenie zdjęcia "1" bo zrobione w trybie Normal co skutkuje u mnie "kiepskim odbiorem" ... wszystko zależy jak mam odchyloną matryce. :-(
Reszta zrobiona na Vivid. oraz jak widać w podpisie
Czyli z tego co widzę problem leży po mojej stronie<laptop> i nie podkręcać sztucznie w aparacie?

jarkko
14-04-2009, 19:49
Pierwsza fotka jest najlepsza - reszta spada względem niej z kontrastem

Ancior
14-04-2009, 19:49
na laptopie normalnie to wygląda ;p

blackside
14-04-2009, 19:59
hym... pierwsza jest znacznie podciągnięta z kontrastem w programie...
A ta "1".
przepraszam że tak truje ale nie wiem w czym problem. ...

jarkko
14-04-2009, 20:03
No i ta z podciagniętym kontrastem jest najlepsza z tego polnego fotografowania, na pozostałych po samym histogramie widać że jest ciasno. "1" jest wg mnie w porządku.

blackside
14-04-2009, 20:26
Samsung CRT. :-) Model dokładnie nie pamiętam ale kupowany niecałe dwa lata temu.
Zdecia prosto z aparatu poza tym co jest podpisane że polepszone...

szela
14-04-2009, 20:37
U mnie na monitorku z LG zdjęcia Sandomierza są spoko!!!

adasb82
14-04-2009, 20:46
Jaki typ matrycy posiadasz na laptopie ? Może "glare" ? Dlatego jestem zwolennikiem matryc matowych. Na mojej IIyamie wszystko ok.

blackside
14-04-2009, 20:54
Własnie mam matową... :-(
No nic dzięki za zainteresowanie, jutro jeszcze sprawdze na kompie z monitorkiem CRT- może będę ciut mądżejszy.