Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Niemały problem z "kolorami"

Witam wczoraj przeżyłem mały szok.
    Uruchomiłem płytkę ze zdjęciami na innym kompterze i to co zobaczyłem zmroziło mnie....
    Zdjęci były przekontrastowane, przekolorowane....
    Co prawda mam ustawione na vivid lub swoje ustawienia / kontrast medium high, sharpnest high, color +1/ ale u mnie na laptopie i tak wygląda że jest czasem mało kontrastu. Dlatego mam tak ustawione bo do tej pory zdjęcia widziałem tylko u siebie.
    Na starym canonie miałem zawsze "żywe" i było ok. Więc żeby zdjęcia wyglądały podobnie jak z canona muszę robić na vivid lub nawet więcej.
    Zciągałem sporo sampli z netu i u mnie widać podobnie... czyli nie ma efektu -przekolorowania...
    Wpadłem na pomysł , zgrałem zdjęcia na DVD i odtworzyłem na TV.
    I znowu szok -moje zdjęcia są mocno kontrastowe i aż nie miłe w odbiorze... po prostu syf.
    Co najśmieszniejsze zdjęcia z canona i netowe wyglądają ładnie na TV są ok. A moje z D60 mimo iż na laptopie są ok na TV są nie do przeyjęcia.--- Co jest?....
    Zwróciłem więc uwagę na przestrzeń kolorów ja domyślnie mam III (sRGB) w necie znalazłem kilka zdjęc z tym ustawieniem tylko reszta na auto<czyli kolory, kontrast...> na moim TV też było ciut za mocno kontrastowo, pomimo tego że na laptopie jest ok.
    Inne zdjęcia z netu są na ustawieniu NORMAL i tu co dziwne przestrzeń kolorów I(sRGB), ja tak nie mogę ustawić.
    Idąc dalej ustawiłem sobie ręcznie MODE I(sRGB) i resztę ręcznie na ATUO. Na TV było lepiej czyli widać różnice po zmiane trybu kolorów .
    Ale kurcze nie o to chodzi, sam nie wiem co dalej. Co z tego że u mnie jest ok skoro u kogoś jest "wstyd".
    Czy to wina laptaka czy co?
    Co będzie jak zdjęcia dam do wywołania co z nich będzie... ?
    Pomózcie bo sam zgłupiałem...
    PS. Zeby z canona było podobnie to bym zwalił na laptopa... a tak to nie wiem na co.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 14-04-2009 o 17:45
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

http://picasaweb.google.pl/Blacksidee
    Sandomierz jest z nikona reszta canon.

Tu dobry przykład na laptopie wygląda brzydko czyli mało kontastu i tak mdła ...a na TV całkiem dobrze.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

U mnie nie wygląda źle

Domyślnie

Ale które?
    jak u Was Sandomierz widać ?
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Hym nie powiem żeby mnie to martwiło... A cukierowy ma prawo być bo to pierwsze fotki i More Vivid... :-0
    No nic podeśle do foto kilka zdjęć i zobacze co oddadza.
    Prosze o dalsze "pomysły" jak ktoś ma.
    Czy możliwe jest że mój laptop "gryzie" się z nikonem.... ? Głupie ale tylko to mi pozostaje. Skoro u Was jest ok
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Hmm - kolory z Sandomierza dość intensywne, ja bym troche koloru ściągnął i nieco miejscami rozjaśnił ale jakiejś totalnej masakry to nie ma

Domyślnie

U mnie na monitorze tez Sandomierz nie rozni sie od reszty.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

A jaki posiadasz telewizor?
    Zdjęcia obrabiasz na laptopie?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów