Zobacz pełną wersję : Doswietlenie w macro
Witam
Pomyslalem , ze sam moglbym sobie cos zrobic.
Mysle o czyms takim :
- plytka z laminatu w ksztalcie okregu o srednicy wewnetrznej nieco wiekszej do obiektywu , zewnetrzny obwod powiedzmy o 2 cm wiekszy od wewnetrznego
- na tym laminacie zamontowane dookola biale diody led lub malutkie zaroweczki
- do kazdej zaroweczki czy diody jakis "rozpraszacz" swiatelka , coby nie swiecilo w jeden punkt
- do tego zasilanie z akumulatorkow - paluszki
- do tego mozliwosc wlaczenia np. 2,4,6,8 diodek - to trzeba dobrac eksperymantalnie
- ewentualnie potencjometr obrotowy do regulacji natezenia swiatelka
Jak myslicie , ma szanse cos takiego zadzialac ?
Moze ktos cos takiego testowal ?
Nie stac mnie na lampe makro za ponad 2000 pln , stad moj pomysl.
Czy lepszy czy tez gorszy o to pytam Was :)
Raczej swiatła będzie za mało. Chyba, że dłuższe czasy, ale przy ruszajacych sie robaczkach to odpada.
w dodatku będzie inna temperatura barwowa tych led i dziennego - wyjda zafarby.
musiałbyś dopracować filtry na swój pierścień.
światło pierścieniowe jest dość nudne.
mam kolegów, którzy kupili pierw lampkę 4-palnikowa, ale potem nie używali tych palników, tylko budowali na wysiegniku lampe z kontry.
Ok , czyli pomysl odpada.
Ale idac dalej , sugerujesz , ze lepszym byloby np. zakupienie SB-600 czy SB-800 i odpalanie nie ze stopki tylko oddalajac ja od osi obiektywu czy tez ze stopki poprzez odbicie od sciany czy sufitu lub w terenie uniesiona lampa i dyfuzor ?
p.s. Jak zbiore fundusze to mam zamiar zakupic SB-600 lub jesli Nikon nieco podniesie cene ba 600-ke a obnizy na 800-ke (ostatnio taka tendencja jest) ;) SB-800.
jak masz te ledy to pomierz jakie dają swiatło oswietaljąc coś z 30 cm na przykład. przekonasz się.
lampa w stopce i uniesiona w górę dla odbicia od dyfuzora będzie za bardzo oddalona od osi obiektywu i da cień (ale miękki) pod robalem.
sb600 odpalana nie ze stopki to dobry pomysł. A druga (pierwsza) słaba lampka (makro) jednak blisko osi obiektywu na wprost
Zrobie te LEDy.
Nie bedzie to wydatek rujnujacy kieszen a jak nie wyjdzie to zamienie na malutkie zaroweczki 1.2 - 1.5V.
Zobacze jak beda oswietlac , jak z balansem bieli.
Glownie to chodzi mi o Tamron'a z Raynoxem.
Moge podejsc tak blisko obiektu, ze zostaje pomiedzy obiektywem a obiektem 4-5 cm, wtedy moze byc problem z oswietleniem.
Dlatego te 2 czy wiecej palnikow na koncu obiektywu ... na ktore mnie nie stac ;)
to już led jest lepszy niż zarówki.
kilka cm to moze się udać. spróbuj.
Ok , dzisiaj mam popoludnie wolne , lece na Wolumen :)
Wieczorkiem powinien zestaw byc gotowy.
Oczywiscie wrzuce fotki jak cos zrobie.
[ Dodano: Pon 04 Wrz, 2006 ]
I zrobilem :-)
8 bialych diodek LED , dobralem takie , ktore rozpraszaja swiatlo a nie rzucaja je punktowo.
Zrezygnowalem z potencjometra i uzylem 8-mio pozycyjnego przelacznika DIP , moge wlaczyc od 1 do 8 diodek regulujac natezenie swiatelka.
Zasilanie - 2 akumulatorki.
Oto wyniki :
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img355.imageshack.us/img355/3566/1ub5.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img382.imageshack.us/img382/8274/2fv8.jpg)
Wybralem program A , ustawilem przeslone na 45 , WB - auto.
Fotka 1 - zrobiona przy swietle sztucznym - 3 zarowki.
Nie robilem zadnej obrobki , jedynie zmienilem rozdzielczosc do wymaganej na Forum.
Fotka 2 - zrobiona przy swietle sztucznym - 3 zarowki - doswietlona moim wynalazkiem ;)
Nie robilem zadnej obrobki , jedynie zmienilem rozdzielczosc do wymaganej na Forum i ustawilem WB z wyjsciowego auto na Cloudy.
Ocene pozostawiam Wam - pewnie mozna jeszcze popracowac nad WB.
Korzysc ... w swietle zarowki uzyskalem przy przeslonie 45 czas 30 sekund , przy doswietleniu 5-8 sekund.
Specjalnie ustawilem statyw tak aby byl cien od obiektywu, ktorego przy doswietleniu nie ma.
Oczywiscie fotki robione na statywie.
Wynalazek ma male wymiary , zrobie do niego podstawke i mysle , ze w terenie sie sprawdzi ...
Robiłem taki pierścień z LEDami, 23 diody mi się zmieściły, przy iso 600 nawet da sie tym robic zdjecia, ale zły przekaz kolorów, są łatwiejsze sposoby, np mała lampa błyskowa z prostą automatyką przy obiektywie wyzwalana fotocelą, czas i przesłonę dobierasz empirycznie, lampa wbudowana na manual 1/16 błysku.Można też wykorzystać piercioniowy dyfuzor (śr. około 15cm) założony na poziomie przedniej soczewki obiektywu i błysk w TTLu wbudowaną lampą. Ten ostatni sposób mi się bardziej podoba. A wracając do LEDow, można spróbować kilka 3 lub 5 watowych, z tych światła napewno wystarczy
Duzej ilosci diodek sie nie oplaca, same diodki biale po 4 albo wiecej pln to juz okolo albo ponad 100 pln.
Do tego dodatki.
Myslalem tez o malych zaroweczkach, takie jak np. w desce rozdzielczej 1.2W.
W planach mam jednak lampe 600-ke albo 800-ke ale to pozniej ...
Dzieki za info.
tak jak podejżewałem - to da za mało światła. od 4 sekund do 1/125 to bardzo dużo brakuje. a i tak będzie kłopot z mieszanym WB.
2x więcej żarówek to skok tylko o jeden czas.
jak dla 4 s było 8 diod, to dla 1/125 będzie ich ... 4096 !!!! tak, tak.
Mnie znudziło się kombinowanie i zakupiłem zestaw R1C1 do makrofotografii.
Bawiłem się wcześniej diodami, ale stwierdziłem że to zawracanie głowy.
Za R1C1 zaplaciłem 2.600 PLN.
A co napisalem w pierwszym poscie ;)
Jak bede mial kase uzbierana to zamierzam zakupic jedna z Sabinek ...
Lampa za grubo ponad 2000 do macro to troszke za duzo jak dla mnie, przynajmniej na razie.
[ Dodano: Czw 14 Wrz, 2006 ]
Czyli jednak mozna diodami ;)
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/1353