Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Doswietlenie w macro

Witam

Pomyslalem , ze sam moglbym sobie cos zrobic.
    Mysle o czyms takim :
    - plytka z laminatu w ksztalcie okregu o srednicy wewnetrznej nieco wiekszej do obiektywu , zewnetrzny obwod powiedzmy o 2 cm wiekszy od wewnetrznego
    - na tym laminacie zamontowane dookola biale diody led lub malutkie zaroweczki
    - do kazdej zaroweczki czy diody jakis "rozpraszacz" swiatelka , coby nie swiecilo w jeden punkt
    - do tego zasilanie z akumulatorkow - paluszki
    - do tego mozliwosc wlaczenia np. 2,4,6,8 diodek - to trzeba dobrac eksperymantalnie
    - ewentualnie potencjometr obrotowy do regulacji natezenia swiatelka

Jak myslicie , ma szanse cos takiego zadzialac ?
    Moze ktos cos takiego testowal ?

Nie stac mnie na lampe makro za ponad 2000 pln , stad moj pomysl.
    Czy lepszy czy tez gorszy o to pytam Was

Domyślnie

Raczej swiatła będzie za mało. Chyba, że dłuższe czasy, ale przy ruszajacych sie robaczkach to odpada.

w dodatku będzie inna temperatura barwowa tych led i dziennego - wyjda zafarby.
    musiałbyś dopracować filtry na swój pierścień.
    światło pierścieniowe jest dość nudne.
    mam kolegów, którzy kupili pierw lampkę 4-palnikowa, ale potem nie używali tych palników, tylko budowali na wysiegniku lampe z kontry.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ok , czyli pomysl odpada.

Ale idac dalej , sugerujesz , ze lepszym byloby np. zakupienie SB-600 czy SB-800 i odpalanie nie ze stopki tylko oddalajac ja od osi obiektywu czy tez ze stopki poprzez odbicie od sciany czy sufitu lub w terenie uniesiona lampa i dyfuzor ?

p.s. Jak zbiore fundusze to mam zamiar zakupic SB-600 lub jesli Nikon nieco podniesie cene ba 600-ke a obnizy na 800-ke (ostatnio taka tendencja jest) SB-800.

Domyślnie

jak masz te ledy to pomierz jakie dają swiatło oswietaljąc coś z 30 cm na przykład. przekonasz się.

lampa w stopce i uniesiona w górę dla odbicia od dyfuzora będzie za bardzo oddalona od osi obiektywu i da cień (ale miękki) pod robalem.

sb600 odpalana nie ze stopki to dobry pomysł. A druga (pierwsza) słaba lampka (makro) jednak blisko osi obiektywu na wprost
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zrobie te LEDy.
    Nie bedzie to wydatek rujnujacy kieszen a jak nie wyjdzie to zamienie na malutkie zaroweczki 1.2 - 1.5V.
    Zobacze jak beda oswietlac , jak z balansem bieli.
    Glownie to chodzi mi o Tamron'a z Raynoxem.
    Moge podejsc tak blisko obiektu, ze zostaje pomiedzy obiektywem a obiektem 4-5 cm, wtedy moze byc problem z oswietleniem.
    Dlatego te 2 czy wiecej palnikow na koncu obiektywu ... na ktore mnie nie stac

Domyślnie

to już led jest lepszy niż zarówki.
    kilka cm to moze się udać. spróbuj.

Domyślnie

Ok , dzisiaj mam popoludnie wolne , lece na Wolumen
    Wieczorkiem powinien zestaw byc gotowy.
    Oczywiscie wrzuce fotki jak cos zrobie.

[ Dodano: Pon 04 Wrz, 2006 ]
    I zrobilem
    8 bialych diodek LED , dobralem takie , ktore rozpraszaja swiatlo a nie rzucaja je punktowo.
    Zrezygnowalem z potencjometra i uzylem 8-mio pozycyjnego przelacznika DIP , moge wlaczyc od 1 do 8 diodek regulujac natezenie swiatelka.
    Zasilanie - 2 akumulatorki.
    Oto wyniki :
    1.
    2.

Wybralem program A , ustawilem przeslone na 45 , WB - auto.
    Fotka 1 - zrobiona przy swietle sztucznym - 3 zarowki.
    Nie robilem zadnej obrobki , jedynie zmienilem rozdzielczosc do wymaganej na Forum.
    Fotka 2 - zrobiona przy swietle sztucznym - 3 zarowki - doswietlona moim wynalazkiem
    Nie robilem zadnej obrobki , jedynie zmienilem rozdzielczosc do wymaganej na Forum i ustawilem WB z wyjsciowego auto na Cloudy.
    Ocene pozostawiam Wam - pewnie mozna jeszcze popracowac nad WB.
    Korzysc ... w swietle zarowki uzyskalem przy przeslonie 45 czas 30 sekund , przy doswietleniu 5-8 sekund.
    Specjalnie ustawilem statyw tak aby byl cien od obiektywu, ktorego przy doswietleniu nie ma.
    Oczywiscie fotki robione na statywie.
    Wynalazek ma male wymiary , zrobie do niego podstawke i mysle , ze w terenie sie sprawdzi ...

Domyślnie

Robiłem taki pierścień z LEDami, 23 diody mi się zmieściły, przy iso 600 nawet da sie tym robic zdjecia, ale zły przekaz kolorów, są łatwiejsze sposoby, np mała lampa błyskowa z prostą automatyką przy obiektywie wyzwalana fotocelą, czas i przesłonę dobierasz empirycznie, lampa wbudowana na manual 1/16 błysku.Można też wykorzystać piercioniowy dyfuzor (śr. około 15cm) założony na poziomie przedniej soczewki obiektywu i błysk w TTLu wbudowaną lampą. Ten ostatni sposób mi się bardziej podoba. A wracając do LEDow, można spróbować kilka 3 lub 5 watowych, z tych światła napewno wystarczy
    Suzuki SV 650N

Domyślnie

Duzej ilosci diodek sie nie oplaca, same diodki biale po 4 albo wiecej pln to juz okolo albo ponad 100 pln.
    Do tego dodatki.
    Myslalem tez o malych zaroweczkach, takie jak np. w desce rozdzielczej 1.2W.

W planach mam jednak lampe 600-ke albo 800-ke ale to pozniej ...
    Dzieki za info.

Domyślnie

tak jak podejżewałem - to da za mało światła. od 4 sekund do 1/125 to bardzo dużo brakuje. a i tak będzie kłopot z mieszanym WB.
    2x więcej żarówek to skok tylko o jeden czas.
    jak dla 4 s było 8 diod, to dla 1/125 będzie ich ... 4096 !!!! tak, tak.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów