PDA

Zobacz pełną wersję : Auto ISO i lampa

XGrzesX
11-04-2009, 07:44
Mam następujące pytanko. Mam w D90 włączoną opcję Auto ISO gdzie najdłuższy czas jest ustawiony na 1/50. Przy wykonywaniu zdjęć z wbudowaną lampą (tryb A) czas ustawiany jest zgodnie z ustawieniem "Czas migawki dla błysku" 1/60. Tylko nie do końca rozumiem w jakich sytuacjach Auto ISO podwyższa czułość przy wykonywaniu zdjęć z wbudowaną lampą. Przy zmniejszeniu przysłony czasem iso jest ustawione na większe a czasem nie. Czy może działa to w ten sposób, że najpierw aparat próbuje zachować prawidłowo naświetloną ekspozycję poprzez zwiększenie mocy lampy dla najniższego ISO i jeśli to nie wystarcza to zwiększa ISO ?

jpyt
11-04-2009, 20:31
Podłączam się pod pytanie - również mnie to zastanawia od kiedy przesiadłem się na D90. W porzednim aparacie (D70) nigdy ISO nie było podnoszone jeśli w użyciu była lampa. Muszę powiedzieć, że przez to "nowe" zachowanie D90 straciłem kilka zdjęć, na których cholernie zależało mi żeby mieć minimalne szumy, włączyłem lampę a potem ze zdumieniem przecierałem oczy widząc, że aparat zrobił je np. z ISO800. Teraz wiem, że muszę wyłączyć w takim przypadku AutoISO, ale jest to cholernie niewygodne.

Wie ktoś jakie prawidła rządzą w takim przypadku. Kiedy ISO jest podnoszone ?

blackside
11-04-2009, 20:40
W moim D60 czasem korzytałem z funkcji Auto iso a to w celu poprawnego doświetlenia...
Myślę że gdy aparat uzna że moc lampy jest nie wystarczająca to podnosi czułość tak to działa u mnie. Jak przesadziłem z przesłoną to owe auto iso mnie ratowało... A używam go dlatego że potrafi ustawić np. iso 140, czego normalnie się nie da. ;-)

NeXuS
12-04-2009, 09:11
Polecam wyłączyć Auto ISO i spokój.
POzdro

XGrzesX
12-04-2009, 10:25
Polecam wyłączyć Auto ISO i spokój.
POzdro

Nie chce tego robić bo odpowiada mi działanie tego trybu.

blackside
12-04-2009, 17:12
kup mocną lamę i powinno być lepiej ... :-0

grafzero
12-04-2009, 18:18
Ja z kolei zauważyłem że autoISO przy włączeniu lampy na SLOW też nie działa jak należy - iso się nie podnosi, a ja chciałbym zostać z migawką na 1/60.

costi
12-04-2009, 19:34
To ustaw tryb M. Swoja droga, 1/60s i tryb SLOW mija sie z celem, bo i tak nie zauwazysz efektu przy slabiej oswiwetlonych scenach.

wikary
18-12-2010, 19:05
Podlacze sie pod temat. U znajomego w D5k auto iso po podlaczeniu lampy (czy to SB czy YN) nie spada ponizej 800 (!)
Nawet jak ogranicze auto iso do 400 to pokazuje w wizjerze 800 i z takim iso robi zdjecie...
Bez lampy jest ok. O co chodzi?

JK
18-12-2010, 19:50
Jeśli chcecie, żeby to wszystko działało, jak chcecie, czyli przewidywalnie, to należy pozostawić puszce tylko jeden stopień swobody - jedną wartość do regulacji. Puszka pomierzy sobie scenę, uwzględni ustawienia manualne i dopasuje ten jeden parametr pozostawiony w trybie AUTO. Jeśli pozostawicie dwa lub trzy stopnie swobody, to algorytm w puszce nie bardzo może zadziałać w sposób przewidywalny. To znaczy, on zawsze działa w sposób przewidywalny, ale dla programistów z Nikona, choć już niekoniecznie dla użytkowników. Jakoś tam zdjęcie zrobi i ono nawet będzie w miarę sensowne, ale nie musi odpowiadać waszym przewidywaniom. Automat nie jest duchem świętym i nie wie, czy ma podnosić ISO, czy może mocniej błysnąć? A może czasem powinien sztucznie obniżyć ISO i jeszcze mocniej "przywalić" lampą? Na to, co nalezy zrobić w konkretnej sytuacji, nie ma jednoznacznej odpowiedzi i żaden automat tego nie wymyśli.

Rada może być tylko jedna. Mamy kilka stopni swobody: czas, przysłona, czułość i "moc" lampy (lampy, albo ogólnie - oświetlenia sztucznego). Jeśli trzy z tych stopni swobody zostaną wyeliminowane poprzez ustawienie parametrów na stałe (manual), to automat ma szansę dobrać ostatni stopień (ostatni parametr) w sposób przewidywalny dla każdego. Dlatego najczęściej pracuje się w manualu (czas, przysłona, czułość), pozostawiając puszce jedynie dobór doświetlenia lampą. Wtedy zazwyczaj wszystko działa, jak trzeba.

wikary
18-12-2010, 22:12
Jeśli chcecie, żeby to wszystko działało, jak chcecie...
...a no chcielibysmy.
W d90 po zapieciu lampy iso z automatu spada do 200- a dlaczego w d5K podnosi sie do 800?
ech...

marek7001
19-12-2010, 18:12
...a no chcielibysmy.
W d90 po zapieciu lampy iso z automatu spada do 200- a dlaczego w d5K podnosi sie do 800?
ech...

Dokładnie, właśnie obejrzałem zdjęcia syna z przedszkola zrobione kilka dni temu i jest właśnie tak jak napisałeś. D5k + lampa SB-400 i wszystkie zdjęcia iso 800, troszkę dziwnie...

wikary
19-12-2010, 19:19
Dokładnie, właśnie obejrzałem zdjęcia syna z przedszkola zrobione kilka dni temu i jest właśnie tak jak napisałeś. D5k + lampa SB-400 i wszystkie zdjęcia iso 800, troszkę dziwnie...

Dzieki za info, bo juz obawialem sie ze jest cos nie tak z body.
W pierwszej chwili myslalem, ze z YONGNUO cos nie trybi, ale z systemowymi blyskotkami tez tak jest.

Umbra
19-12-2010, 19:39
Nie wiem jak jest z lampą, ale jeśli możecie to sprawdźcie jak jest u was z czasem w d5k. Niby ustawiłem przy autoiso, że najdłuższy czas to 1/40, a on i tak ustawia dłuższe czasy. ;[

marek7001
19-12-2010, 20:23
Nie wiem jak jest z lampą, ale jeśli możecie to sprawdźcie jak jest u was z czasem w d5k. Niby ustawiłem przy autoiso, że najdłuższy czas to 1/40, a on i tak ustawia dłuższe czasy. ;[

U mnie ustawiłem na 1/60 i na wszystkich fotkach trzymało czas, to na ile jeszcze Ci zeszło z czasem?

Umbra
24-12-2010, 16:20
Do 1/13 s. -__- Czasami trzyma czasy, a czasami nie.

burz
24-12-2010, 17:01
Umbra, a nie masz synchro na drugą kurtynę?

zotornik
24-12-2010, 23:19
Sprawdziłem jak moje D90 zachowuje się z auto ISO.
Tryb M
1/200, f6,3 ISO200
1/200, f20 ISO wzrosło do 220
1/200, f32 ISO wzrosło do 720

Tryb A
Pięć różnych przysłon 4,8,13, 20,32
czas zawsze ustawił się 1/60
ISO pozostało zawsze na poziomie 200
Czyli lampa była w stanie sama sobie doświetlić temat - ale robiłem zdjęcia w domu więc max odległość to 5-6m przy jednej żarówce 60W

Natomiast w trybie A, tylko w sytuacji gdy była włączona opcja SLOW dla lampy, czasy ustawiały się na poziomie 1/6s ! Ale ISO i tak pozostawało na tym samym poziomie.

gregter48
25-12-2010, 02:47
Posluchajcie rad JK moderator - to sa rady, ktore sprawdzaja sie w 100%. Robimy z corka razem zdjecia na roznych rodzinnych imprezach, ona D80, ja D90 - niby to samo, ale nie to samo, a dlaczego, bo ciagle jej tlumacze rob w manualu, a nie w A, P, S, ale ona nie slucha i pozniej mowi dlaczego moje fotki sa lepsze. A ja jej odpowiadam, ze idzie na latwizne, jej puszka glupieje w trudnym oswietleniu i ma tego efekty. Oczywiescie robie wszystko w RAW, a ona w skompresowanym formacie i pozniej ma niewiele do poprawienia. No i na koniec jej mowie, ty sie bawisz fotografia 4 lata, a ja w tym siedze 40 lat. A jak jeszcze na wigili majac SB 900 robila z lampki wbudowanej w aparacie, to mnie szlag trafil, no ale jajko madrzejsze od kury. Sluchajcie tych co maja doswiadczenie w temacie, a napewno wasze zdjecia beda ok, Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku

Umbra
25-12-2010, 11:55
Umbra, a nie masz synchro na drugą kurtynę?

Nie używam lampy.

krzall
25-12-2010, 14:44
Posluchajcie rad JK moderator - to sa rady ,ktore sprawdzaja sie w 100%. Robimy z corka razem zdjecia na roznych rodzinnych imprezach , ona D80, ja D90 - niby to samo , ale nie to samo, a dlaczego, bo ciagle jej tlumacze rob w manualu , a nie w A , P, S , ale ona nie slucha i pozniej mowi dlaczego moje fotki sa lepsze. A ja jej odpowiadam , ze idzie na latwizne ,jej puszka glupieje w trudnym oswietleniu i ma tego efekty. Oczywiescie robie wszystko w RAW , a ona w skompresowanym formacie i pozniej ma niewiele do poprawienia. No i na koniec jej mowie ,ty sie bawisz fotografia 4 lata , a ja w tym siedze 40 lat. A jak jeszcze na wigili majac SB 900 robila z lampki wbudowanej w aparacie , to mnie szlag trafil, no ale jajko madrzejsze od kury. Sluchajcie tych co maja doswiadczenie w temacie , a napewno wasze zdjecia beda ok , Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku

Witam
podoba mi się to podsumowanie ;)
Rzeczywiście robiąc w RAWie można wiele poprawić :) przy wywołaniu. Ale jak się pozwoli "głupieć" pudełku to nawet wywołanie niewiele pomoże. Mi też czasami nie chce się wyciągać lampy więc świecę wbudowaną a później ... broda opluta :)
Wesołych Świąt
Pozdrawiam

rdcom
25-12-2010, 21:02
fajnie byłob zobaczyć tę samą ekspozycję zrobioną lampą wbudowaną i lampą dodatkową