Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Auto ISO i lampa

Mam następujące pytanko. Mam w D90 włączoną opcję Auto ISO gdzie najdłuższy czas jest ustawiony na 1/50. Przy wykonywaniu zdjęć z wbudowaną lampą (tryb A) czas ustawiany jest zgodnie z ustawieniem "Czas migawki dla błysku" 1/60. Tylko nie do końca rozumiem w jakich sytuacjach Auto ISO podwyższa czułość przy wykonywaniu zdjęć z wbudowaną lampą. Przy zmniejszeniu przysłony czasem iso jest ustawione na większe a czasem nie. Czy może działa to w ten sposób, że najpierw aparat próbuje zachować prawidłowo naświetloną ekspozycję poprzez zwiększenie mocy lampy dla najniższego ISO i jeśli to nie wystarcza to zwiększa ISO ?
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Podłączam się pod pytanie - również mnie to zastanawia od kiedy przesiadłem się na D90. W porzednim aparacie (D70) nigdy ISO nie było podnoszone jeśli w użyciu była lampa. Muszę powiedzieć, że przez to "nowe" zachowanie D90 straciłem kilka zdjęć, na których cholernie zależało mi żeby mieć minimalne szumy, włączyłem lampę a potem ze zdumieniem przecierałem oczy widząc, że aparat zrobił je np. z ISO800. Teraz wiem, że muszę wyłączyć w takim przypadku AutoISO, ale jest to cholernie niewygodne.

Wie ktoś jakie prawidła rządzą w takim przypadku. Kiedy ISO jest podnoszone ?
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

W moim D60 czasem korzytałem z funkcji Auto iso a to w celu poprawnego doświetlenia...
    Myślę że gdy aparat uzna że moc lampy jest nie wystarczająca to podnosi czułość tak to działa u mnie. Jak przesadziłem z przesłoną to owe auto iso mnie ratowało... A używam go dlatego że potrafi ustawić np. iso 140, czego normalnie się nie da.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Polecam wyłączyć Auto ISO i spokój.
    POzdro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeXuS Zobacz posta
    Polecam wyłączyć Auto ISO i spokój.
    POzdro
    Nie chce tego robić bo odpowiada mi działanie tego trybu.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

kup mocną lamę i powinno być lepiej ... :-0
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Ja z kolei zauważyłem że autoISO przy włączeniu lampy na SLOW też nie działa jak należy - iso się nie podnosi, a ja chciałbym zostać z migawką na 1/60.

Domyślnie

To ustaw tryb M. Swoja droga, 1/60s i tryb SLOW mija sie z celem, bo i tak nie zauwazysz efektu przy slabiej oswiwetlonych scenach.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Podlacze sie pod temat. U znajomego w D5k auto iso po podlaczeniu lampy (czy to SB czy YN) nie spada ponizej 800 (!)
    Nawet jak ogranicze auto iso do 400 to pokazuje w wizjerze 800 i z takim iso robi zdjecie...
    Bez lampy jest ok. O co chodzi?
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Domyślnie

Jeśli chcecie, żeby to wszystko działało, jak chcecie, czyli przewidywalnie, to należy pozostawić puszce tylko jeden stopień swobody - jedną wartość do regulacji. Puszka pomierzy sobie scenę, uwzględni ustawienia manualne i dopasuje ten jeden parametr pozostawiony w trybie AUTO. Jeśli pozostawicie dwa lub trzy stopnie swobody, to algorytm w puszce nie bardzo może zadziałać w sposób przewidywalny. To znaczy, on zawsze działa w sposób przewidywalny, ale dla programistów z Nikona, choć już niekoniecznie dla użytkowników. Jakoś tam zdjęcie zrobi i ono nawet będzie w miarę sensowne, ale nie musi odpowiadać waszym przewidywaniom. Automat nie jest duchem świętym i nie wie, czy ma podnosić ISO, czy może mocniej błysnąć? A może czasem powinien sztucznie obniżyć ISO i jeszcze mocniej "przywalić" lampą? Na to, co nalezy zrobić w konkretnej sytuacji, nie ma jednoznacznej odpowiedzi i żaden automat tego nie wymyśli.

Rada może być tylko jedna. Mamy kilka stopni swobody: czas, przysłona, czułość i "moc" lampy (lampy, albo ogólnie - oświetlenia sztucznego). Jeśli trzy z tych stopni swobody zostaną wyeliminowane poprzez ustawienie parametrów na stałe (manual), to automat ma szansę dobrać ostatni stopień (ostatni parametr) w sposób przewidywalny dla każdego. Dlatego najczęściej pracuje się w manualu (czas, przysłona, czułość), pozostawiając puszce jedynie dobór doświetlenia lampą. Wtedy zazwyczaj wszystko działa, jak trzeba.
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów