PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 18-270mm

gadzeciarz
10-04-2009, 22:01
Cześć, i do rzeczy
Już go mam!
Ocena ogólna-bardzo fajny.
To mój trzeci obiektyw tego typu,mam nikkor 18-200,sigma 70-300,nikkor 18-55 a to podpięte do nikona D 40x i D 90 w zależności od potrzeb.
Jestem AMATOREM fotografii-,,człowiek uczy się całe życie,,
Cena,na dziś to 2169pln trochę przesadna ALE,ale inne tego typu konstrukcje wcale nie są tańsze a już w żadnym razie lepsze,ja określił bym je słowem INNE.
Jakie wrażenia
-dość dobrze ostrzy,wcale nie gorzej od nikora
-moim zdaniem jest cichszy
-duży zakres ogniskowej
-makro
-lepsza stabilizacja
-ostre zdjęcia
Co mnie martwi to tylko dziwny zwiększony opór w połowie tego tele 70-120mm

Tak jak wspomniałem jestem miłośnikiem fotografii a nie rozkapryszonym wyszukiwaczem dziury w całym.
Wycieczki,wycieczki to tu najlepiej sprawdza się taka konstrukcja!!!
Zwiedzając co nie co już się nauczyłem że nie ma często czasu na zabawę w wymianę optyki,i takie właśnie rozwiązanie jest rzeczą doskonałą!!!
Góry,jaskinie,muzea,lub nagłe ciekawe zdarzania a ja zawsze PSTRYK W MIG.
Zero stresu że szkło przy wymianie glebę zaliczy,gotowość do pracy,ciężar w plecaku,uniwersalność no i efekty swojej pracy które już na spokojnie w domciu oglądam,tym bardziej że już niemal powszechnie stosuje się dodatkowe opłaty za możliwość fotografowania!!!
I dzięki lustrzance i takim właśnie obiektywom można ,,powracać wielokrotnie do wszystkich tych miejsc które mam w pamięci,, i na ekranie w bardzo przyzwoitej jakości!!!

basidion
10-04-2009, 22:10
Gratulacje...!
Brzmi troche jak reklama:) Ale najwazniejsze, ze TY jestes zadowolony :) Pozdrowienia i milego pstrykania

gadzeciarz
10-04-2009, 22:36
Może trochę, ale dla takich użytkowników jak ja to moim zdaniem jak najbardziej właściwe rozwiązanie!
Mam compakcik panasonica,dla córki,swojego Canona s3is które to już tylko się kurzą i kilka wypadów ze szwagrem w plener,on pstryka canonem 450 i sigma 18-200mm.
Jakieś tam porównanie więc mam.
Ja jestem bardzo zadowolony ze swoich obecnych pstrykadeł,tego mi było potrzeba. A ceny,były i będą a do póki zdrowie i praca, to się ty nie stresuje.

arturjb
10-04-2009, 22:56
Jaskinie? hmm... ja to bym jednak zapiął jakąś jasną stałkę;)

gadzeciarz
10-04-2009, 23:35
Można i w jaskini,SIĘ DA ;-)
Osobiście byłem w czterech,trzy w dolinie Kościelisko i jedna na Słowacji,dwie odpowiednio podświetlone takie pod turystę a dwie choć niewielkie to bardzo ciekawe,se latarką poświeciłem Cree Aurora v6 lub aparat na kamieniu i pilotem pstryk.
Moje fotki przede wszystkim dla własnego użytku,plakatów nie robię.
Oglądając zdjęcia w komputerze lub na ekranie plazmy 50 cali jest jak najbardziej O.K
Zapewne przy dużym powiększeniu łatwo zawodowcowi będzie wyłapać mnóstwo mankamentów lecz przy standardowych odbitkach i przy rodzinnym oglądaniu oko nie dostrzega problemów z ostrością zdjęć.
Dobrym przykładem jest też Wieliczka,słabe oświetlenie i pogoń za przewodnikiem,a fotki wyszły!
Lampy nie używam na wycieczkach. Fotki z ręki lub podpórka,bez statywu.

Jacek Wrzesińsk
11-04-2009, 11:50
Może trochę, ale dla takich użytkowników jak ja to moim zdaniem jak najbardziej właściwe rozwiązanie!
Mam compakcik panasonica,dla córki,swojego Canona s3is które to już tylko się kurzą i kilka wypadów ze szwagrem w plener,on pstryka canonem 450 i sigma 18-200mm.
Jakieś tam porównanie więc mam.
Ja jestem bardzo zadowolony ze swoich obecnych pstrykadeł,tego mi było potrzeba. A ceny,były i będą a do póki zdrowie i praca, to się ty nie stresuje. I to jest zdrowe podejście! Gratuluję zakupu i życzę udanych fot !:-D

ttb
11-04-2009, 14:12
...tym bardziej że już niemal powszechnie stosuje się dodatkowe opłaty za możliwość fotografowania!!!

napisz gdzie, to tam nie pojedziemy:)
a przede wszystkim pokaż fotki z tego szkiełka.

gadzeciarz
11-04-2009, 15:18
Wieliczka,Kraków-wawel,Oświęcim-muzeum,Malbork-zamek-muzeum,Słowacja-jaskinia Belianska-na nasze 30pln. i uwierzcie mi zero czasu na zabawę szkłami.
Wstęp i możliwość robienia fotek to dwie oddzielne opłaty.
Tam wszędzie towarzyszył mi nikkor 18-200mm.
Tamron dopiero w rozruchu. Mam go tydzień.

gietrzy
11-04-2009, 15:35
W recenzjach na B&H piszą, że ustawienie ostrości potrafi zając i z 6 sekund. Napisz proszę jak toto ostrzy. Z góry dzięki.

gadzeciarz
11-04-2009, 16:11
Od 18 d0 230mm to porównywalny z nikkorem, czasem się gubi 230-270mm ale przy słabym oświetleniu,wtedy szybko palcem na ręczne ostrzenie.
Ja mam w 98% ustawione pole ostrości centralnie,i tak jak radzą zawodowcy to się najlepiej sprawdza.
Nikon D 90 i ten Tamron 18-270mm to dopiero te wakacje tak naprawdę nimi poszaleję,ale zapowiada się jeszcze lepsza ZABAWA W FOTOGRAFOWANIE!

Pytanko bo komputer mam stosunkowo od niedawna,jak się wstawia zdjęcia na tym forum?

iroyork
11-04-2009, 16:47
Tutaj jest wszystko wyjasnione: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4966

gadzeciarz
11-04-2009, 17:08
UPS...
to trochę potrwa......;-)
połowy i tak nie rozumiem..

costi
12-04-2009, 17:51
Tak troche OT:

Radze zalozyc sobie konto na www.photobucket.com - nawet darmowa wersja oferuje duza ilosc miejsca na trzymanie zdjec, samo generuje odpowiednie linki, a jest wygodniejsze od imageshack.us wlasnie ze wzgledu na mozliwosc latwego tworzenia albumow i archiwizowania fotek.

gadzeciarz
12-04-2009, 18:58
Bardzo dziękuje za podpowiedź,postaram się nadrobić te wiadomości,a mam sąsiada jest kumaty w komputerze to też go poproszę o pomoc.

Moje fotki,myślę że wstydzić się nie będę musiał ???
Z ogromną przyjemnością je zmieszczę,cierpliwości ;-)

gadzeciarz
13-04-2009, 19:40
I minęły święta... i bardzo dobrze że był taki czas i oraz że trafił się wam taki powalony kolo jak ja z kasą nad którą nie płacze bo wydał.
A teraz poważniej
Super czas by móc porównać zakup Tamrona 18-270mm z posiadanym Nikkorem 18-200mm.
Dla czego??? Ano dla tego że tak jak nadmieniłem jestem AMATOREM-fotografii,leniwym i mającym w D.... różnych malkontentów którzy płaczą nad tym czy mają wydać czy też już wydali kaskę ,i co teraz????

OBIEKTYWNIE-bo sponsoruje sam siebie za pieniądze uczciwie zarobione. A że to moje hobby, to stać mnie na uczciwą ocenę tego produktu!
I tak,święta to w moim przypadku spotkanie z rodziną i obecnie moda na wypad po za miasto. Super okazja by wypróbować nowy nabytek czyli Tamrona 18-270mm.
Ponieważ uwielbiam wódkę i grillowane mięso,i nigdy nie mam dosyć ;-) postanowiłem podpiąć ten obiektyw pod body D 40x.
I tu niespodzianka,niestety przykra!
Porównując te dwa obiektywy pod względem celowania i oddania celnego strzału,od ręki to NIKKOR bije na głowę tego tamrona.
Pole ostrości ustawione centralnie,słoneczny dzień,alkohol we krwi,zero stresu jak do tej pory a tu taka niespodzianka.
Niestety te dwa słoneczne dni pozwoliły mi na bardziej rzetelną ocenę tego obiektywu i tak w porównaniu do nikkora 18-200
-Tamron 18-270mm ma trudności z celowaniem w zakresie 150-270mm a nie jak wcześniej wspomniałem!
moim zdaniem jest to obiektyw typowo ,,spacerowy,, trzeba się skupić na robieniu fotki.
-na szczęście przynajmniej jak dla mnie przełącznik automatu AF znajduje się w stosownym,praktycznym miejscu by móc szybko reagować i palcem wskazującym szybko reagować na taki stan rzeczy.
Dla mniej wprawionych -darować sobie to szkiełko. Szkoda nerwów!
To tyle o w mojej ocenie jedynej wadzie lecz bardzo istotnej!
Co na korzyść???
ano jak się już nam uda wycelować tym działem,to system stabilizacji rzeczywiście gwarantuje nam lepsze osiągi jak w nikkorze.
na pewno też trochę lepsza ostrość zdjęć,widać to wyraźnie na powiększeniach!
nie wiem na ile to zabrzmi poważnie ale w mojej ocenie Tamron pozwala na wydobycie bardziej naturalnych kolorów,dotyczy to ludzkiej twarzy oraz zdjęć robionych w odpowiednio naświetlonych miejscach.
Prawie znikoma aberacja przy fotkach na zoomie!
Fotki pod słońce pozbawione Flar! nikkor ma gorzej!
Wymaga cierpliwości w robieniu zdjęć,coś jak Sigma 70-300mmAPO lecz tamron ma tą przewagę że
-posiada skuteczną stabilizacje obrazu
-szeroką skalę ogniskowej
-naturalne kolory
-ostry obraz,bez mydlenia oczu i zdjęć
przycisk wyłączenia ręcznego ostrzenia w bardzo praktycznym miejscu.

Ktoś zapyta czy było warto???
Ja uważam że warto lecz porównywać go należy bardziej do sigmy 70-300mm niż do NIKKORA.
Całkiem fajne makro,a przy wykorzystaniu zalet Tamrona łatwiej zrobić ostrą fotkę.
uniwersalny zakres ogniskowej,BARDZO UNIWERSALNY!
Lecz to wszystko wymaga odrobinę skupienia nad robionym zdjęciem!!!

żółto-czarny
13-04-2009, 20:01
Wymaga cierpliwości w robieniu zdjęć,coś jak Sigma 70-300mmAPO lecz tamron ma tą przewagę że...
-ostry obraz,bez mydlenia oczu i zdjęć

Chętnie zobaczyłbym porównanko T z Sigmą 70-300 APO na 270mm i pełnej dziurze :idea:

gadzeciarz
13-04-2009, 20:08
Jak tylko nauczę się udostępniać zdjęcia na forum,na pewno dam wam satysfakcję do biadolenia,możecie być pewni ;-).
a tak poważniej to mam sigmę o której mowa i myślę że porównanie było sprawiedliwe w ocenie.
I jeszcze raz
Nikkor 18-200mm na imprezach i na ,,szybkich,, wycieczkach w moim przypadku NIEZAWODNY !!!!
Tamron 18-270mm to typowa cholernie uniwersalna spacerówka,o bardzo użytecznej ogniskowej lecz pamiętajcie że ostrzenie się gubi,ale jak wyostrzy to w DZIESIĄTKĘ! -na szybkie imprezy nie polecam!

gadzeciarz
19-04-2009, 15:26
http://http://foto.recenzja.pl/Forum-album_showpage-pic_id-163291.html
coś chyba nie tak??????

gadzeciarz
20-04-2009, 17:40
http://foto.recenzja.pl/Forum-album_showpage-pic_id-163511.html
no chyba teraz się udało?
To jest tamron 18-270mm na maxa. Tylko musiałem kompresować i ostrzyć tak mi powiedziano.
Dla mnie zabawa z komputerową obróbką to nowość. I tylko jedno zdjęcie dziennie.
i matryca nie przedmuchana...

Sin
20-04-2009, 17:45
Zdjecie w takim rozmiarze absolutnie nic nie mowi, proponuje zamiescic oryginal prosto z puszki. Przy okazji - matryca chyba juz do czyszczenia.

gadzeciarz
20-04-2009, 18:26
Matryce właśnie wyczyściłem.
Gorzej ze wstawianiem fotek,kolega na razie taki sposób mi podał,a na tych proponowanych przez was to ja nić nie rozumieć po angielski.
A naprawdę z przyjemnością poddam krytyce te szkiełko.

żółto-czarny
20-04-2009, 19:02
Ja korzystam z Fotosik.pl i nie narzekam, zamieszczarka prosta w obsłudze :) Płacę tylko 27 zł za pół roku (można 47 za rok) żeby nie mieć ograniczeń w opcjach.

gadzeciarz
21-04-2009, 20:48
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/8282/tamronik.jpg) ?????? udało się????? Hura!!!
to tylko do jak obrobić fotkę by się nadawała do oceny i porównania????
Kolega mi wgrał PhotoScape
to tamron 270mm drzewo z odległości około 15
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/8684/jaskinia.jpg) a to jaskinia nikkorem 18-200mm taka dla turystów

żółto-czarny
21-04-2009, 23:00
...jak obrobić fotkę by się nadawała do oceny i porównania????

Najlepiej nie obrabiać :mrgreen: Tylko wziąć jakiś programik do ściągania zawartości ekranu i wyciąć 2 fragmenty: ze środka i z rogu zdjęcia (widok 100%).

gadzeciarz
30-04-2009, 18:35
Witam ponownie,a to dla tego że już na "trzeźwo" podpiąłem ten obiektyw do D 90.
wcześniejsze opinie dotyczyły D 40x
Jest tu łatwa do zaobserwowania poprawa szybkości i celności w całym zakresie ogniskowej.
Ja osobiście nie wiem co ma na to wpływ,ale jest znaczna poprawa i tu bym się odważył na stwierdzenie (jak by nie ten sam)
dla czego??? takiej wiedzy nie mam.

Dzięki waszej pomocy już troszkę wiem jak zamieścić fotki,co najlepiej pstryknąć i jak,by zainteresowane osoby mogły same sobie wyrobić opinie.
Trzy dni wolne! Więc dużo czasu.