Zobacz pełną wersję : Karty pamieci, blad odczytu
Mam problem, na karcie ma bledne zapisy plikow, nie daje sie skopiowac ani otworzyc.
Karta to Pretec Cheetah 80x - nie mialem z nia problemu az do dzis
Najgorsze to, ze to zdjecia slubne :cry: inne rzeczy bym sobie darowal.
Czesc plikow jest odczytywalna.
Co jest powodem takiego skutku? Czasem uzywalem karty w D70 czasem w D200, tylko wymazywalem w PC pliki nie formatujac, moze to blad? Ostatnio jednak siedziala karta w D200 i przenosilem pliki bez problemu.
Oczywiscie Rescure PRO wzial ja w obroty ale odzyskane NEFy dalej nie mozna otworzyc
Ktos mial podobne problemy?
moze to problem o którym pisał wcześniej leszeq ??
mam tego Pretec'a Cheetah 80x i powiem że praca z de200 nie należy do najszybszych..
chyba nalepiej chodzi sandisk.
wydaje mi sie jednak, ze blad lezal po mojej stronie
karta nie byla dawno formatowana i czasem uzywalem jej w D70 czy nawet jako pendrive
nie jest to pewnie wina karty Pretec - nie sugerowac sie pojedynczym i usuwalnym problemem
na szczescie rescurePro duzo odzyskal a sprobuje jeszcze inne programy
wniosek: od czasu do czasu formatowac karte a obowiazkowo przy zmianie aparatu
david555
04-09-2006, 12:33
Dokładnie tak jak mówisz, trzeba sformatować kartę jeżeli używasz jej zamieniie miedzy kilkoma modelami cyfrówek.
A idealnie jest jak każdy aparat ma własne, używane tylko z nim, a i wówczas co kilka cykli dobrze jest przeprowadzić format karty.
Pretec to niezłe karty, ale proponuję przejść na Sundiska, podobno są bardziej kompatybilne z Nikonami.
Pozdrawiam :D
dzis testowalem tego Preteca z D70 i jest wszystko w porzadku
ale .... jak dlugo?
Mam teraz uraz psychiczny bo jak pojde na "wazna" impreze i mi walnie to co?
To zawsze trzeba mieć drugą kartę w torbie. Podobnie jak drugi akumulator :)
A dane zawsze się odzyska, pod warunkiem, że ktoś ich domowym sposobem jeszcze bardziej nie uszkodzi
Jak można odzyskać dane z SD ?? Skasowane przez pomyłkę .
Jeśli potrafisz odzyskać dane z dysku twardego, to SD niczym się nie różni. Jeśli nigdy się tym nie bawiłeś, to poproś kogoś, kto już choć raz to SKUTECZNIE zrobił.
Zasada jest prosta: odpowiedni program (np. darmowy PC Inspector File Recovery - wystarczy do większości zastosowań), odczytujesz nim skasowany nośnik, wybierasz pliki do odzysku, a potem nagrywasz je KONIECZNIE na inny nośnik. I gotowe. Osoby, które robią to pierwszy raz w życiu mają nieraz szczenopad, gdy zobaczą, że można odzyskać pliki, które zostały skasowana miesiące, a nawet lata temu.
Acha i po stwierdzeniu padu nośnika (SD lub dysk twardy) nie wolno ABSOLUTNIE NIC nagrywać na takim nośniku. Najlepiej od razu odłączyć go od urządzenia do czasu próby odzyskiwania danych.
J@sió, własnie skasowałem sobie z digimate cała karte fajnych fotek :( ,no to bede walczył.
Co do błedów zapisu plików to smiem poinformowac ,że od pewnego czasu (odpukac) mój D200 zapisuje juz prawidłowo na GODRAMIE x80 i Sandisku Ultra II który okazał sie pdróbką. Zrzut z bufora na GODRAMA jest troszke szybszy. Obie karty pracuja prawidłowo. Mam w zwyczaju zaraz po zgraniu na Digimate i włozeniu do puszki karty, zformatować ją (bo szybciej niz kasowanie).