PDA

Zobacz pełną wersję : Studio foto pomoc

sowart
07-04-2009, 11:37
Witam proszę o pomoc mam zamiar otworzyć moje 1 studio poprzeglądałem allegro i znalazłem takie zestawy, co o nich sądzicie?
Mile widziane inne propozycje

http://www.allegro.pl/item593621490_swiatlo_ciagle_mega_moc_2x1200_w_tem p_5500.html

http://www.allegro.pl/item601257222_tlo_2_75x5m_zestaw_do_zawieszania_ko lor_1_z_10.html

luk009
07-04-2009, 12:03
A powiedz ile możesz przeznaczyć na studio?

sowart
07-04-2009, 12:23
Będzie to moje 1 studio chce w nim fotografować ludzi jak i portrety. Kwota jaką mógłbym przeznaczyć na to załóżmy że do 1500?

LordRamzes
07-04-2009, 13:00
jak 1500 to zrobiłbym to inaczej
2x KH 150 + softboxy http://allegro.pl/item599706386_zestaw_oswietleniowy_kh_150_statyw_s oftbox_60x60.html
+zestaw do zawieszania tła +tła ;-) ;-) .

Nie inwestuj w światło stałe tylko błyskowe ;-) .
Można taniej 2xcy 100 +softboxy ewentualnie 2xkh 120 +softboxy

AdamoN
07-04-2009, 20:29
Dokładnie jak przedmówcy. Nie inwestuj w stałe światło.

Z mojej strony mogę polecić Ci CY100 - mają bardzo dobre opinie i kosztują na allegro 219 zł. Takich lamp potrzeba przynajmniej 2 sztuki ( umowne minimum ponieważ "idealnym" rozwiazaniem sa 3 sztuki ). Do tego przydałby sie dość duży softbox np 80x120 lub 120x40 - przyda się do fotek całej postaci. Drugi moze być troszeczke mniejszy :) np. 90x60. Kosztują ( na allegro oczywiscie) w grznicach 100-170 zł za sztuke.Tańszym rozwiazanie są parasolki - niestety wymagają specjalnych mocowan. To wszystko trzeba postawić na statywach -> 76 zł na allegro( sam takich używam i uwazam że są warte każdej wydanej na nie złotówki )http://www.allegro.pl/item593621242_statyw_oswietleniowy_293_cm_pro_soli dny.html . System do zawieszania teł który podałeś w linku może zostać. Gdybyś postanowił że potrzebujesz 3 lampy to proponowałbym zakup niskiego satytwu do oświetlania od spodu lub żurawia do oświetlenia z góry. Niestety on troche kosztuje. Za 300 zł kupisz już niezły. Czasami do delikatnego doświetlenia lub pogłębienia cieni potrzebna jest blenda. Dobrze jest kupić taką 5in1. Statyw pod blende kosztuje 169 zł. Do tego kupić blende 120x180 za 150 zł i więcej nie trzeba. Bynajmniej na sam początek :)

sowart
08-04-2009, 12:35
Dziękuje bardzo a mam jeszcze jedno pytanie posiadam nikona d60 jak najlepiej wyzwolić te lampy fotocelą? czy ten kabel synchro co dają do lamp podejdzie do d60 ?

Prorok78
08-04-2009, 13:11
podejdzie...
wtedy podpinasz sie do jednej z lamp a reszta blyska odpalona przez fotocele...
a najlepiej zestaw radiowy - chinczyki - uwolni cie to od kabla...

sowart
08-04-2009, 14:03
oki dzięki radiowyzwalacz już posiadam chiński ale błyska. Dzięki za pomoc

kleoo
13-04-2009, 10:04
hej! pisze by uzyskac od was male wskazuwki;)
otoz interesuje sie fotografia od dawna i od jakiegos czasu mialam pomysl na otworzenie swojego wlasnego tak zwanego "domowego studia". Ale ze wzgledu na to ze do tego czasu nie lubilam robic zdjec z lampa blyskowa i wykorzystywalam swiatlo dzienne zupelnie nie znam sie na oswietleniu! mam nikona D80 a dwa dni temu dostalam
KH-150M statyw i softbox(z czasem bede dokupywac nastepne rzeczy)narazie brak mi funduszy;]
ale widzialam w postach ze to chyba dosc dobre rozwizanie bo ktos je juz proponowal!
moje pytanie brzmi nastepujaco! prawie nic nie wiem o tym sprzecie! czy uzywac go w polaczeniu z
lampa (nikona SB600)czy bez niej? no i jest jeszcze jedna rzecz! czy mam zdjecia robic na manualu czy tez jest jakas mozliwosc zeby synchronizowac aparat z lampa. wczoraj jak probowalam do tego dojsc z wujkiem to wyszlo na to ze aparat wylapuje tylko pierwsze swiatlo jakby bez informacji ze z blyskiem bedzie wieksze i przeswiela mi zdjecia. ale wydaje mi sie ze reczne ustawianie metoda prob i bledow nie jest jedyna opcja bo bylo by to dosc uciazliwe wiec pewnie jest jakies inne o ktorym nie wiem:)! moglibyscie mi cos o tym napisac? ze strony technicznej nie jestem super obeznana!

mmmak
13-04-2009, 10:34
sb 600 nalezy postawis na kostce z fotocelą i ustawic na tryb M. mozesz uzywac jej z kh 150 lub bez - w zaleznosci co chcesz osiągnąć.

mozesz wyzwalac za pomoca radia, ,podczerwieni , kabla.
swiatłomierz w aparacie do niczego sie nie nadaje podczas pracy w studio więc pozostaje Ci albo metoda prób i błedów, spoglądanie na histogram, wyswiatlecz i podglad przeswietlen.
mozesz jeszcze zakupic swiatłomierz który jest najlepszym wyjsciem

Prorok78
13-04-2009, 10:58
A tak wogole to witamy na forum :)

Poczytaj sobie przyklejone watki w tym dziale- maja po kilkadziesiat stron i odpowiedza na prawie kazde z pytan ktore postawilas... :)
tak na szybko - sproboj najpierw tylko z jedna lampa (ta duza) a Sb odloz na polke :) - opanujesz jedno zrodlo swiatla - dolozysz kolejne...
aparat tylko w manual - zadna automatyka w studio nie zadziala...
Czasy maksymalnie 1/200 ze wzgledu na synchronizacje z lampa... - naswietlenie regulujesz moca lampy, odsunieciem lampy od przedmiotu zdjecia i co najwazniejsze przyslona... tzn ustawiasz staly czas np 1/200 i krecisz przeslona az bedzie poprawnie naswietlone... patrz na histogram to duuuuzo pomoze...
no i jesli myslisz i tym na dluzej niz na kilka dni zabawy (a z Twojego posta tak wynika) to zainwestuj w jakikolwiek swiatlomierz swiatla blyskowego ... to jest chyba najlepsza po aparacie inwestycja ktora na prawde ulatwi Ci zycie...:)
No i czytaj forum... to kopalnia wiedzy jesli chodzi o studio...:)

kleoo
13-04-2009, 11:00
dziekuje bardzo za pomoc!
czyli jak zakupie swiatlomierz to wtedy sprawa bedzie ulatwiona i nie bede musiala ciagle ustawiac tego na M.?
a czy jest mozliwosc zakupienia przyzwoitego swiatlomierza w graniacach 100zl?jaki bylby najlepszy? chodzi mi o to aby swiatlo samo sie synchronizowalo bez moich ciaglych ustawien i prob. jest to mozliwe?

kleoo
13-04-2009, 11:05
o rany!! dzieki:) na prawde! wiele mi to pomoglo! w takim razie moje pytanie ktore pozostalo to czy moglibyscie mi zaproponowac jakis przyzwoity swiatlomierz? taki zeby selnial wszytkie podstawowe wymagania ale tez nie byl za jakas cene z kosmosu;)

Prorok78
13-04-2009, 11:58
dziekuje bardzo za pomoc!
czyli jak zakupie swiatlomierz to wtedy sprawa bedzie ulatwiona i nie bede musiala ciagle ustawiac tego na M.?
a czy jest mozliwosc zakupienia przyzwoitego swiatlomierza w graniacach 100zl?jaki bylby najlepszy? chodzi mi o to aby swiatlo samo sie synchronizowalo bez moich ciaglych ustawien i prob. jest to mozliwe?

to nie tak... w studio korzystasz z trybu MANUAL - kropka - niezaleznie od tego jaki aparat, jaki swiatlomierz, jakie wypasione lampy - zawsze manual...

nie korzystasz a wbudowanego swiatlomierza - on jest tylko do swiatla zastanego odbitego.. i do nieczego wiecej...

nic Ci sei samo nie zrobi... nic sie samo nie zsynchronizuje...:) swiatlomierzem zmierzysz sobie swiatlo blysku, przeczytasz z wyswietlacza to co tam pisze (przyslona i czas) i ustawisz to na aparacie w trybie manual.. a potem juz bedziesz robic zdjecia...:)

jeszcze raz.. poczytaj.. to wszystko jest tu juz napisane :)

mmmak
13-04-2009, 13:32
siwtłomierza nie kupisz taniej niz 700zł

ale jak koledzy radzili najpierw poczytaj watki na temat oswietlenia bo tam wszystko jest wyjasnione

sowart
13-04-2009, 13:35
Poprosił bym jakieś linki do dobrych sklepów internetowych ze sprzętem

Prorok78
13-04-2009, 14:26
siwtłomierza nie kupisz taniej niz 700zł

ale jak koledzy radzili najpierw poczytaj watki na temat oswietlenia bo tam wszystko jest wyjasnione

Jak to nie kupi?? A np Sekonic 308 ?? Ma pomiar flasha i zastanego.. - ok nie pokaze proporcji ale to najwazniejsze nie jest...

a poza tym sa uzywane.. taka Minolta III lub IV nie powinna kosztowac wiecej niz 400 a to sa swietne swiatlomiarki...:)

mmmak
13-04-2009, 14:51
sam chce kupic swiatłomierz i orientuje sie w cenach
seconic 308 nie schodzi ponizej 900zł

Prorok78
13-04-2009, 15:15
hmm moze pomerdalo Ci sei z 358 ??? sam kupilem ostatnio - nowy 170 euro... 308'ki chodza po okolo 110 - mniej wiecej...

kleoo
13-04-2009, 16:27
dzieki wszystkim
narazie pobawie sie tym co mam a jak uzbieram na wiecej pomysle o swiatlomierzach:)
niestety dzisaj lampa mi przestala blyskac ale to est chyba kwestia czegos co moglo sie zepsuc bo wczoraj tak jeszcze nie bylo. wiecie moze co moglo sie stac?

Bartek - NinoVeron
13-04-2009, 17:02
Jak to nie kupi?? A np Sekonic 308 ?? Ma pomiar flasha i zastanego.. - ok nie pokaze proporcji ale to najwazniejsze nie jest...

a poza tym sa uzywane.. taka Minolta III lub IV nie powinna kosztowac wiecej niz 400 a to sa swietne swiatlomiarki...:)

chyba jestes mocno nie na czasie
w ostatnich dwóch miesiącach światłomierze podrożały o połowę

Sekonica 308 nie kupisz ponizej 800-900 zl
Sekonic 358 - kosztuje teraz ok. 1300 zl
758 - podrażała z 1600 na prawie 2300 zl

używane Minolty III i IV poznikały z rynku ... na allegro trafia sie jedna czy dwie używki na m-c i kosztują ponad 600-700 zl

Pytałem na różnych forach w dziale giełda czy ktoś ma może na sprzedaż jakiegoś używanego Sekonica lub Minoltę/Kenko - i ani jedna osoba się nie zgłosiła
przez ponad dwa m-ce codziennie odwiedzałem allegro nim udało mi się kupić światłomierz w sensownej cenie (Polarisa Dual 5)

najsensowniej byłoby sprowadzić z zagranicy ... ale przez wysokie kursy walut nie wiele się oszczędzi

Prorok78
13-04-2009, 18:42
jestem jestem :) poltora miesiaca temu kupowalem 358 - dokladnie 175 euro z przesylka..
a 308 ciagle mozna dostac na ebay'u za okolo 110-120 (z wliczona przesylka.. ) to drozej niz bylo ale wciaz znacznie taniej niz ceny ktore podales..:)

Jacek S
15-04-2009, 10:21
Moim skromnym zdaniem w przypadku aparatów cyfrowych oraz skromnego domowego studia za niewielką kasę inwestowanie pieniędzy w światłomierz światła błyskowego jest zbędne. Lepiej przeznaczyć te pieniądze na kolejne lampy, tła lub inne dodatki, a światło można bez problemu ustawić metodą prób i błędów, oglądając zdjęcie na wyświetlaczu i histogram. Powinny wystarczyć max 3-4 próby, a przy odrobinie wprawy nawet mniej, szczególnie, że operujemy w zasadzie tylko przysłoną w aparacie, czas nie ma tu większego znaczenia.

Prorok78
15-04-2009, 10:52
jak najbardziej masz racje... problem w tym ze kolezanka nie chce prubowac.. chce zeby wszystko dzialalo samo i sie samo 'synchronizowalo':) dlatego padla propozycja kupna swiatlomierza...

Jacek S
15-04-2009, 12:09
I tak trzeba będzie ręcznie przenosić odczyt światłomierza na aparat i zmieniać za kazdym razem, jak tylko przestawi się światła lub zmieni siłę błysku na lampie, więc na niewiele się to zda.

novara
15-04-2009, 12:31
Ale za to będzie miała fajny gadżecik :mrgreen: za niemałą kasę:(

Prorok78
15-04-2009, 21:12
wiesz.... gadzecik jak gadzecik... ja sobie srednio wyobrazam powazna prace bez niego...:)

Jacek_Z
15-04-2009, 21:44
.szczególnie, że operujemy w zasadzie tylko przysłoną w aparacie, ..zmieniając przysłonę zmieniamy GO. Jeśli nie chcemy zmieniać przysłony (a ja generalnie mało kiedy chcę to zmieniać) to musimy zmienić moc lampy. Zmiana jednej lampy często niewiele da (albo i nic) na histogramie, a zmienią sie proporcje świateł. Trzeba zmienić wszystkie lampy o tyle samo EV. Jak ktos ma dobrze wyskalowane potencjometry mocy - to nie ma problemu. Ale w chińczykach niestety jest z tym róznie. W dodatku zmianę mocy dobrze się daje obserwowac tylko na wyświetlaczach numerycznych lamp, a nie wszystkie lampy takie coś mają.

PS są systemy (ale to traktujcie jako ciekawostkę, chińczyki tego jeszcze nie wprowadzili), że się zmienia z sterownika radiowego moc wszystkich lamp.

Jacek S
15-04-2009, 23:08
zmieniając przysłonę zmieniamy GO. Jeśli nie chcemy zmieniać przysłony (a ja generalnie mało kiedy chcę to zmieniać) to musimy zmienić moc lampy. Zmiana jednej lampy często niewiele da (albo i nic) na histogramie, a zmienią sie proporcje świateł. Trzeba zmienić wszystkie lampy o tyle samo EV. Jak ktos ma dobrze wyskalowane potencjometry mocy - to nie ma problemu. Ale w chińczykach niestety jest z tym róznie. W dodatku zmianę mocy dobrze się daje obserwowac tylko na wyświetlaczach numerycznych lamp, a nie wszystkie lampy takie coś mają.

PS są systemy (ale to traktujcie jako ciekawostkę, chińczyki tego jeszcze nie wprowadzili), że się zmienia z sterownika radiowego moc wszystkich lamp.

Jasne Jacku, tylko, że nie zmienia to faktu, że da się spokojnie to obejść bez światłomierza, w warunkach amatorskiego, domowego studia, podkreślam! Szczególnie gdy cena takie światłomierza to może być więcej niż połowa wartości wszystkich innych gratów w takim "studio". Jak robisz dużo, to pewnie światłomierz pomaga, w przypadku pracy na analogu jest wręcz niezbędny, ale w domu i przy cyfrówce już nie koniecznie.