Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Studio foto pomoc

Witam proszę o pomoc mam zamiar otworzyć moje 1 studio poprzeglądałem allegro i znalazłem takie zestawy, co o nich sądzicie?
    Mile widziane inne propozycje

http://www.allegro.pl/item593621490_...temp_5500.html

http://www.allegro.pl/item601257222_...or_1_z_10.html

Domyślnie

A powiedz ile możesz przeznaczyć na studio?
    Nikon D300, Tamron 17-50 2/8, Nikkor AF 50 f1.8D, Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G, SB-800, D3200

Domyślnie

Będzie to moje 1 studio chce w nim fotografować ludzi jak i portrety. Kwota jaką mógłbym przeznaczyć na to załóżmy że do 1500?

Domyślnie

jak 1500 to zrobiłbym to inaczej
    2x KH 150 + softboxy http://allegro.pl/item599706386_zest...box_60x60.html
    +zestaw do zawieszania tła +tła .

Nie inwestuj w światło stałe tylko błyskowe .
    Można taniej 2xcy 100 +softboxy ewentualnie 2xkh 120 +softboxy
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Dokładnie jak przedmówcy. Nie inwestuj w stałe światło.

Z mojej strony mogę polecić Ci CY100 - mają bardzo dobre opinie i kosztują na allegro 219 zł. Takich lamp potrzeba przynajmniej 2 sztuki ( umowne minimum ponieważ "idealnym" rozwiazaniem sa 3 sztuki ). Do tego przydałby sie dość duży softbox np 80x120 lub 120x40 - przyda się do fotek całej postaci. Drugi moze być troszeczke mniejszy np. 90x60. Kosztują ( na allegro oczywiscie) w grznicach 100-170 zł za sztuke.Tańszym rozwiazanie są parasolki - niestety wymagają specjalnych mocowan. To wszystko trzeba postawić na statywach -> 76 zł na allegro( sam takich używam i uwazam że są warte każdej wydanej na nie złotówki )http://www.allegro.pl/item593621242_...o_solidny.html . System do zawieszania teł który podałeś w linku może zostać. Gdybyś postanowił że potrzebujesz 3 lampy to proponowałbym zakup niskiego satytwu do oświetlania od spodu lub żurawia do oświetlenia z góry. Niestety on troche kosztuje. Za 300 zł kupisz już niezły. Czasami do delikatnego doświetlenia lub pogłębienia cieni potrzebna jest blenda. Dobrze jest kupić taką 5in1. Statyw pod blende kosztuje 169 zł. Do tego kupić blende 120x180 za 150 zł i więcej nie trzeba. Bynajmniej na sam początek
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Dziękuje bardzo a mam jeszcze jedno pytanie posiadam nikona d60 jak najlepiej wyzwolić te lampy fotocelą? czy ten kabel synchro co dają do lamp podejdzie do d60 ?

Domyślnie

podejdzie...
    wtedy podpinasz sie do jednej z lamp a reszta blyska odpalona przez fotocele...
    a najlepiej zestaw radiowy - chinczyki - uwolni cie to od kabla...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

oki dzięki radiowyzwalacz już posiadam chiński ale błyska. Dzięki za pomoc

Domyślnie Kh-150M statyw i soxtbox

hej! pisze by uzyskac od was male wskazuwki
    otoz interesuje sie fotografia od dawna i od jakiegos czasu mialam pomysl na otworzenie swojego wlasnego tak zwanego "domowego studia". Ale ze wzgledu na to ze do tego czasu nie lubilam robic zdjec z lampa blyskowa i wykorzystywalam swiatlo dzienne zupelnie nie znam sie na oswietleniu! mam nikona D80 a dwa dni temu dostalam
    KH-150M statyw i softbox(z czasem bede dokupywac nastepne rzeczy)narazie brak mi funduszy;]
    ale widzialam w postach ze to chyba dosc dobre rozwizanie bo ktos je juz proponowal!
    moje pytanie brzmi nastepujaco! prawie nic nie wiem o tym sprzecie! czy uzywac go w polaczeniu z
    lampa (nikona SB600)czy bez niej? no i jest jeszcze jedna rzecz! czy mam zdjecia robic na manualu czy tez jest jakas mozliwosc zeby synchronizowac aparat z lampa. wczoraj jak probowalam do tego dojsc z wujkiem to wyszlo na to ze aparat wylapuje tylko pierwsze swiatlo jakby bez informacji ze z blyskiem bedzie wieksze i przeswiela mi zdjecia. ale wydaje mi sie ze reczne ustawianie metoda prob i bledow nie jest jedyna opcja bo bylo by to dosc uciazliwe wiec pewnie jest jakies inne o ktorym nie wiem! moglibyscie mi cos o tym napisac? ze strony technicznej nie jestem super obeznana!

Domyślnie

sb 600 nalezy postawis na kostce z fotocelą i ustawic na tryb M. mozesz uzywac jej z kh 150 lub bez - w zaleznosci co chcesz osiągnąć.

mozesz wyzwalac za pomoca radia, ,podczerwieni , kabla.
    swiatłomierz w aparacie do niczego sie nie nadaje podczas pracy w studio więc pozostaje Ci albo metoda prób i błedów, spoglądanie na histogram, wyswiatlecz i podglad przeswietlen.
    mozesz jeszcze zakupic swiatłomierz który jest najlepszym wyjsciem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów