Zobacz pełną wersję : Problem z adapterem Nikon/M42
Witam, czy któryś z szanownych kolegów używa lub używał takiego adaptera http://www.allegro.pl/item598926588_adapter_nikon_m42_do_nikona_d40x_d50 _d70_d70s_d200.html
Po zamontowaniu go na moje obiektywy M42 (Helios , Pentor) Obiektywy mi nie ostrzą.
Można zrobić zdjęcie obiektu oddalonego o 50m a po niżej totalne mydło.
Będę wdzięczny za pomoc w wyjaśnieniu tej sytuacji.
Przemek Paśnik
06-04-2009, 21:13
To jest adapter bez soczewki, nikony nie ostrzą z nim na nieskończoność. Potrzebowałbyś wersję z soczewką, choć ona pogarsza nieco obraz. Poszperaj na forum, dużo o tym było
EDIT: ale coś nieteges jestem dziś... jak to na nieskończoność Ci ostrzy, a bliżej nie? dziwne, zazwyczaj jest w drugą stronę :mrgreen:
pewnie zamiast 50m miało być 50cm :)
teraz tekst z aukcji:
- Nie umożliwia ostrzenia w nieskończonościI wszystko jasne - obiektywy pod m42 muszą być gdzieś tak 1mm bliżej od obiektywów nikona - co powoduje, że każdy obiektyw m42 działa, jakby był z 1mm pierścieniem pośrednim.
Przeczytałem to 'właśnie' - jedyne, co przychodzi mi na myśl - to ten obiektyw jest wyjustowany jakoś dziwnie - ktoś źle go skręcił, czy co...
Jak odsunę obiektyw od aparatu to ostrzy(trzymając go w ręku :P) a jak jest nakręcony to ostrzy od 50 metrów w dal.
A i nie jest możliwe że obiektyw jest popsuty bo sprawdzałem na dwóch i poprzedni właściciel nie miał z tym problemu- używał innej redukcji.
no kurde, coś pięknego - aż nie wierzę, żeby szkło ostrzyło tylko na nieskończoność :P
Może jest ktoś z Warszawy kto ma Słoik M42 i adapter inny niż mój żeby porównać sprzęt i zrobic test o co tu chodzi???
:D
Kup drugą co nie ostrzy na nieskończoność i masz komplet :D
Marcin ten adapter jest właśnie bez nieskończoności. Zwykły bez soczewki.
z tego co mi sie wydaje adapter nie powinien miec zadnego znaczenia jesli jest bez soczewki. sam uzywam takiego, aczkolwiek nie spotkałem sie z zadnym takim problemem.
wina musi ewidentnie lezec po stronie obiektywu. albo ktoś coś majstrował, ewenetualnie przychodzi mi na mysl ze przy ew. transporcie cos sie uszkodziło.
Dokładnie adapter nie może tu mieć żadnego znaczenia.
TO co piszesz to brzmi jak jakaś totalna abstrakcja i jest niezgodne z logiką. Obiektywy M42 mają mniejszą odległość mocowania od powierzchni filmu i dlatego jest z nimi problem z mocowaniem do Nikona, bo zachowują się jak z małym pierścieniem do makro, ponieważ są dalej od powierzchni filmu/matrycy niż to przewidzieli ich producenci, więc ostrzą bliżej, nie dają nieskończoności. U ciebie jest dokładnie odwrotnie (taka sytuacja mogła by być np. przy obiektywach od P-sixa, ale tam jest inne mocowanie oczywiście).
Ponieważ nie da się zrobić takiej przejściówki do M42, która działała by tak jak piszesz, fizycznie jest to niewykonalne (oczywiście mówię o przejściówkach bez dodatkowych elementów optycznych), więc wina musi leżeć po stronie obiektywu!
... no chyba, że Ci się matryca do przodu przesunęła...:mrgreen:
Marcin ten adapter jest właśnie bez nieskończoności.
Jak nie jak tak. Przecież piszesz, że ostrzy na nieskończoność :D Kup inną do kompletu.
A tak na poważne, to może po prostu ktoś przerabiał te obiektywy? Jakby co to dziś będę o 19.30 na pl. Bankowym. Mogę mieć przejściówkę.
miron19j
07-04-2009, 15:17
jutro przed południem będę się kręcił po Wawie. Możemy się jakoś umówić, wezmę przejściówkę i jakieś szkło na M42
Już się sprawa rozwiązała. Jestem typem majsterkowicza i podjąłem się rozebrania i sprawdzenia tych obiektywów ( Kupione na forumowej giełdzie) Zacząłem od Heliosa.
Podpowiedzieliście mi że ktoś mógł w nich grzebać to postanowiłem też pogrzebać :P
Mianowicie w Heliosie soczewki są ustawione ok ale od początku nie pasowało mi jak chodzi pierścień ostrości.
To że był syf w środku to normalka ale był poprostu odkręcony z prowadnicy przez co nie ustawiał ostrości . Dokręciłem , skręciłem lensa i jest ok.
Gorzej z drugim Pentorem 135/2.8
Japończyczy bardziej skomplikowali konstrukcję od rosjan więc mam więcej roboty.
Tu tak samo pierścień ostrości jest poluzowany. Ale teraz mam inną zagwozdkę :) ...jak go złożyć :P
Więc składam go, co z tego wyjdzie napiszę później.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
No niestety . Pentar nie dał się naprawić.
Jak ktoś potrzebuje soczewki to niech pisze na PW.
Wątek do zamknięcia.