Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Problem z adapterem Nikon/M42

Witam, czy któryś z szanownych kolegów używa lub używał takiego adaptera http://www.allegro.pl/item598926588_...d70s_d200.html
    Po zamontowaniu go na moje obiektywy M42 (Helios , Pentor) Obiektywy mi nie ostrzą.
    Można zrobić zdjęcie obiektu oddalonego o 50m a po niżej totalne mydło.
    Będę wdzięczny za pomoc w wyjaśnieniu tej sytuacji.
    Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor

Domyślnie

To jest adapter bez soczewki, nikony nie ostrzą z nim na nieskończoność. Potrzebowałbyś wersję z soczewką, choć ona pogarsza nieco obraz. Poszperaj na forum, dużo o tym było

EDIT: ale coś nieteges jestem dziś... jak to na nieskończoność Ci ostrzy, a bliżej nie? dziwne, zazwyczaj jest w drugą stronę
    Ostatnio edytowane przez Przemek Paśnik ; 06-04-2009 o 21:17

Domyślnie

Właśnie!!!!!

Domyślnie

pewnie zamiast 50m miało być 50cm

teraz tekst z aukcji:
    - Nie umożliwia ostrzenia w nieskończoności
    I wszystko jasne - obiektywy pod m42 muszą być gdzieś tak 1mm bliżej od obiektywów nikona - co powoduje, że każdy obiektyw m42 działa, jakby był z 1mm pierścieniem pośrednim.

Przeczytałem to 'właśnie' - jedyne, co przychodzi mi na myśl - to ten obiektyw jest wyjustowany jakoś dziwnie - ktoś źle go skręcił, czy co...

Domyślnie

Jak odsunę obiektyw od aparatu to ostrzy(trzymając go w ręku :P) a jak jest nakręcony to ostrzy od 50 metrów w dal.

A i nie jest możliwe że obiektyw jest popsuty bo sprawdzałem na dwóch i poprzedni właściciel nie miał z tym problemu- używał innej redukcji.

Domyślnie

no kurde, coś pięknego - aż nie wierzę, żeby szkło ostrzyło tylko na nieskończoność :P

Domyślnie

Może jest ktoś z Warszawy kto ma Słoik M42 i adapter inny niż mój żeby porównać sprzęt i zrobic test o co tu chodzi???

Domyślnie

Kup drugą co nie ostrzy na nieskończoność i masz komplet
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Marcin ten adapter jest właśnie bez nieskończoności. Zwykły bez soczewki.

Domyślnie

z tego co mi sie wydaje adapter nie powinien miec zadnego znaczenia jesli jest bez soczewki. sam uzywam takiego, aczkolwiek nie spotkałem sie z zadnym takim problemem.
    wina musi ewidentnie lezec po stronie obiektywu. albo ktoś coś majstrował, ewenetualnie przychodzi mi na mysl ze przy ew. transporcie cos sie uszkodziło.
    D80, 50 1,8D, 18-55 , Nikon/M42 , Helios 44-2 + dużo wyobraźni, mało pieniędzy i jeszcze mniej wolnego czasu...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów