Zobacz pełną wersję : wyostrzac D3?
mikloss78
04-04-2009, 11:59
czy wyostrzac body D3?
jesli tak?jaka wartoscią?
dziekowac z gory za porady
przginacie panowie moderatorzy z usuwaniem postów...
A co? Powygłupiać się chciałeś?
Chcesz odpowiedzieć na zadane pytanie? Jeśli tak to proszę. Ale głupawe komentarze będą usuwane.
Proszę wrócić do tematu wątku.
mikloss78
04-04-2009, 12:32
JK wielkie dzieki
Nowy tutaj jestem
Widze ze moderacja dziala
chwali sie to
ychy ychy
czy wyostrzac body D3?Wyostrza sie chyba zdjecia, a nie body...
jesli tak?jaka wartoscią?Taka, jaka Ci pasuje. Przeciez to jest zalezne od szkla, warunkow, typu zdjec, i Twojego "widzimisie". Kompresje, nasycenie kolorow, kontrast itd. tez mamy Ci zaproponowac?
stig... uwazaj bo jak ja napisałem, że wyostrza się na tyle jaki się chce osiągnąć efekt i wartość to najlepiej w skali od 1 do 9 to mój post poleciał do kosza... więc obawiam się, że twoją wypowiedź może spotkać to samo.
JK nadgorliwość gorsza od ... :)
stig... uwazaj bo jak ja napisałem, że wyostrza się na tyle jaki się chce osiągnąć efekt i wartość to najlepiej w skali od 1 do 9 to mój post poleciał do kosza... więc obawiam się, że twoją wypowiedź może spotkać to samo.Ale moze po drugiej takiej odpowiedzi (nie widzialem Twojej), JK zrozumie absurd tego pytania i wyciepie po prostu caly watek. :) Dla mnie to pytanie jest takie samo, jak np. to: "Dosalacie "gorace kubki" Knorra, czy nie? Jesli tak, to ile soli dosypujecie..?"
Ja doskonale rozumiem, że to pytanie nie jest najszczęśliwiej sformułowane, ale jaja, które niektórzy już zaczęli sobie tu robić, nie były na miejscu. Trzeba odróżnić merytoryczne odpowiedzi, od niewybrednych żartów z pytającego i głupawych uwag. Mam nadzieję, że jest to jasne.
Nie mam d3:( ale podobno wyostrzenie w programie na kompie daje lepsze efekty niż to w (jakimkolwiek) body. Przewaga polega przede wszystkim na większej kontroli kiedy robisz to sam w sofcie, no i wyostrzasz po ewentualnej obróbce. Mam pytanko jak najbardziej nie zlośliwe, masz d3 i zadajesz takie pytanie, tzn. podejrzewam że mialeś wcześniej jakieś inne lustro, jak więc tam wyostrzaleś ?
Pzdr:mrgreen:
Ja doskonale rozumiem, że to pytanie nie jest najszczęśliwiej sformułowane, ale jaja, które niektórzy już zaczęli sobie tu robić, nie były na miejscu. Trzeba odróżnić merytoryczne odpowiedzi, od niewybrednych żartów z pytającego i głupawych uwag. Mam nadzieję, że jest to jasne.
a może odesłać kolegę do wątków które już były bo założenie takiego tematu tylko zaśmieca forum. Ja rozumiem, że kolega nowy, ale bez przesady. Przecież wystarczy zrobić 10 (słownie 10) zdjęć, tego samego motywu, po kolei wyostrzyć od 0 do 10 wywołać i gotowe...
Przecież zdajesz sobie sprawę JK, że nie ma odpowiedzi na zadane w wątku pytanie.
... tak dodam jakby były następne pytania:smile:. D3 nie ma auto i lampy tam też nie znajdziesz, co gorsza nie kręci filmików ...
I dlatego udzieliłeś koledze takiej mądrej rady?
Zapewne chciałeś pomóc.
Zbigniew
05-04-2009, 00:48
Błagam... Czy już nikt nie może odpisać konkretnie, bez offtopów i dywagacji dotyczących moderowania ? :(
Ja tam wyostrzam, portret ok. 3, landszaft w zależności od motywu - 4-5. Generalnie maksymalnie ostrzę puszką ale tak, aby nie dostawać widocznych obwódek. Reszta w szopie. Po wielu przeczytanych artykułach i własnych próbach stwierdziłem, że w puszce jest całkiem dobry algorytm.
Jeżeli ktoś chce się przekonać co sam potrafi to niech zrobi mocno szczegółowy lanszaft z ostrzeniem na 0 i potem spróbuje zrobić w szopie podobny efekt jak ostrzenie puszkowe na poziomie 5 :)
Pawel Pawlak
09-04-2009, 22:40
Ja tam wyostrzam, portret ok. 3, landszaft w zależności od motywu - 4-5. Generalnie maksymalnie ostrzę puszką ale tak, aby nie dostawać widocznych obwódek. Reszta w szopie. Po wielu przeczytanych artykułach i własnych próbach stwierdziłem, że w puszce jest całkiem dobry algorytm.
Jeżeli ktoś chce się przekonać co sam potrafi to niech zrobi mocno szczegółowy lanszaft z ostrzeniem na 0 i potem spróbuje zrobić w szopie podobny efekt jak ostrzenie puszkowe na poziomie 5 :)
Podeślij jakiegoś RAWa w taki stylu jak piszesz, to się pobawię :) Do tej pory najczęściej stosuję w puszce na 0-1 a ostrzenie ostatecznego rozmiaru :)
a ja robie odwrotnie, w puszce ustawiam dosc wysoko na 6... latwiej i wygodniej ocenia sie na lcd aparatu
czy zlapana jest ostrosc, a w cnx pierwszy krok to jej zdjecie i dalej jak Pawel
sztefanek
09-04-2009, 23:14
Czy tak silne wyostrzanie nie powoduje bardziej wyraźnego szumu?Jeżeli tak,to po co w ogóle wostrzac body?
ja juz pisalem dlaczego, tylko po to zbey wygodniej bylo mi ocenic na wyswietlaczu czy fotka jest ostra, jak ustawie ostrosc w puszce nisko, to minimalnie nieostrosci nie sa
tak widoczne na lcd aparatu jak wtedy, gdy ta wyostrzanie ustawione jest mocniej
robie oczywiscie w nef, wiec pierwsza rzecz ktora robie po zaladowaniu nefa do kompa jest zdjecie tego wyostrzenia do wartosci wspomnianej przez Pawla i w efekcie mam nefa takiego jakbym tego wysotrzenia nie ustawial w ogole
Błagam... Czy już nikt nie może odpisać konkretnie, bez offtopów i dywagacji dotyczących moderowania ? :(
A ja to co? :twisted: ;)
Czy tak silne wyostrzanie nie powoduje bardziej wyraźnego szumu?Jeżeli tak,to po co w ogóle wostrzac body?
A co rozumiesz przez bardziej wyraźny szum i jego "powodowanie"? Nie myl szumu z niejednorodnością obrazu.
Wszystko zależy do czego owo ostrzenie jest ci potrzebne.
-jeżeli chcesz oglądać jpgi w 100% na kompie i cieszyć się z super ostrych fotek-6 i wyżej
-jeżeli oglądasz fotki na kompie w rozmiarze dostosowanym do monitora-możesz w puszce nic nie ostrzyć,tylko przeskalować do odpowiedniego rozmiaru i wtedy wyostrzyć w PS
-jeżeli drukujesz i oglądasz odbitki-też możesz w puszce nic nie ostrzyć- zeskaluj i wtedy wyostrz jak ci się podoba.
Ja generalnie mam w D700 ustawione 6-ale tylko po to by na szybko ocenić na monitorku zdjęcie. Tak na prawdę ta ostrość w puszce nic nie oznacza-poza pierwszym przypadkiem.
Podeślij jakiegoś RAWa w taki stylu jak piszesz, to się pobawię :) Do tej pory najczęściej stosuję w puszce na 0-1 a ostrzenie ostatecznego rozmiaru :)
OK. podeślę, ale najpierw muszę zrobić :). Narazie nowa puszka leży z powodu braku czasu. Poza tym jeżeli masz swoje RAW-y to możesz sam się popróbować. Zrób fotkę szerokim szkłem, gdzie masz dużo detalu (trawa, kwiaty, kłosy zbóż) pod nogami, zdejmij potem ostrość puszkową na 0 i spróbuj w szopie wyostrzyć tak aby na 100% powiększenia otrzymać wynik lepszy, ja przyznaję się, że nie umiem. Zresztą z tego co wiem takich nieudaczników jest więcej wśród moich znajomych ;) . Co ważne - moja wypowiedź dotyczyła jedynie obrazów nie skalowanych, w oryginalnej wielkości, oglądanych w powiększeniu 100% na monitorze bo tylko tak pracuję. Obrazy skalowane w dół, wydruki itp. rządzą się innymi prawami. Ostrzenie puszkowe wtedy nie jest aż tak bardzo istotne bo np. samo skalowanie w dół odpowiednią opcją w CS4 powoduje ładne wyostrzenie bez artefaktów.
Pzdr.
bo np. samo skalowanie w dół odpowiednią opcją w CS4 powoduje ładne wyostrzenie bez artefaktów.
Jaka opcja, bo u mnie skalowanie z 24 do np. 12 pozbawia obrazek ostrosci.
Bicubic Sharper (best for reduction) w Image Size
Jest jeszcze inna kwestia - skalując drastycznie w dół też można utracić ostrość ale z 24 na 12 MP nie powinno się to dziać. Ewentualnie możesz popróbować na dwa razy 24->18->12 w/w opcją. Oczywiście jest to metoda ostrzenia na maksymalny skrót ale mz. daje dobry stosunek nakład czasu/efekt.
Musze poprobowac. Dzieki :)
Musze poprobowac. Dzieki :)
Często lepsze efekty daje akcja do Photoshopa dostępna tutaj: http://www.potoczek.com/downloads/Moje%20Akcje.atn
Po resajzie wciskasz F5 i w razie potrzeby korygujesz "siłę" działania.
grudzinsky
11-04-2009, 19:27
Bicubic Sharper (best for reduction) w Image Size
u mnie ta opcja wcele nie poprawaial wyrazistosci zdjecia. musialem zastosowac opcje Bilinear w image Size
u mnie ta opcja wcele nie poprawaial wyrazistosci zdjecia. musialem zastosowac opcje Bilinear w image SizeCzyli masz zupelnie innego Photoshopa niz wszyscy? :D
Po lewej bicubic sharper, bo prawej bilinear. Ktory wycinek wg Ciebie jest ostrzejszy?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/5677/dsc2321.jpg)
proponuje ankiete.
ja wole prawy nie wnikajac czy jest ostrzejszy.
ja wole prawy nie wnikajac czy jest ostrzejszy.No ja to truskawki cukrem posypuje... ;)
wasilewk
11-04-2009, 20:19
No ja to truskawki cukrem posypuje... ;)
Brawo !
Choć nie mogę się śmiać 'na całego', bo 26" LCD ciężko się czyści...
Pzdr. Świątecznie.
grudzinsky
11-04-2009, 21:43
Stig obrazek z prawej wybieram. jesli przyjzysz sie dokladnie obu obrazkom (PD) zobaczysz cienka linie. na obrazku z lewej ma grubosc przynajmniej 2pix, a na obrazku z prawej 1pix...zobacz tez skale na lewym i prawym. na prawym widac, ze to skala potencjometra, na lewym zlewa sie to w jedna calosc. ogolnie linie na lewym zdjeciu roznia sie gruboscia od tych na prawym...wiecej szczegolow nie znalazlem...ale roznica jest i to dosyc spora...
dodam tylko, ze foty obrabiam i ogladam na laptopie, a nie na monitorze za 10k :)
a co do truskawek to wole ze smietana i cukrem ;)
Zgadzam sie z kolega wyzej. :)