PDA

Zobacz pełną wersję : d90 przedziwny problem z numerowaniem

yahooo8
04-04-2009, 01:22
Witam, dzis złożyło sie akurat tak ze w pracy musialem zrobic ponad 1500 zdjęć. Wszystko ladnie robilem zdjecia pisalo ze zrobilem 1500 wszystko sie zgadza.
Przychodze do domu zgrywam zdjecia na kompa poprzez moj komputer i nagle podczas przegrywania ciekawostka
pliki sie nazywaja np. DSC_0001 a nastepny DSC_0001 (1) itd.
Nagle moje zdziwienie ponowne zdjecia sa do DSC_0999. Te podwojne zdjecia byly akurat do 500 wiec stwierdzilem ze aparat zapewne po DSC_0999 zaczal od nowa ale z tymi cyframi w nawiasie.
Jakiez moje zdziwienie bylo gdy sie okazalo ze te zdjecia z cyframi w nawiasie byly kopiami tych bez nawiasu i okazalo sie ze stracilem 500 pierwszych zdjec !!!!! bylem wsciekly okrutnie, oproznilem aparat ze zdjec, odlaczam od kompa, wlaczam aparat a tam sie pojawily nagle zdjecia ktorych wczesniej nie bylo, ucieszylem sie bo mowie odzyskalem te stracone zdjecia, ale niestety ..... tylko ich czesc byla.
Ostatecznie stracilem okolo 200 zdjec.

Podsumowujac w skrocie, aparat po 999 zdjeciach potworzyl jakies kopie nastepnych zdjec wykonanych po 999 zaczynajac liczenie od 0, a te zdjecia pierwsze byly jakby kasowane(zastepowane) nowymi.
W sumie z moich 1500 zdjec zostalo 1300+jakies kilkaset kopii.

W czym problem ???? mam karte 8 giga i miejsca bylo jeszcze sporo, numerowanie mam zawsze od 0.
Najgorsze to ze stracilem 200 zdjec ktore zniknely.
Co dokladnie daje wlaczenie opcji kolejne numerowanie.

velaskez
04-04-2009, 01:45
Daje to, że zdjęcia mają kolejne numery aż do 9999 i potem od zera.

XGrzesX
04-04-2009, 07:24
Nie wiem jak kopiowałeś te zdjęcia (kabel czy czytnik) ale może te podwójne zdjęcia były robione w raw+jpg wtedy może być taki efekt przy kopiowani na komputer. Poza tym, w jednym folderze na karcie może być 999 zdjęć. Gdy folder zostanie zapełniony to tworzony jest kolejny folder i nowe pliki trafiają do niego. Może nie zauważyłeś drugiego folderu ?

yahooo8
04-04-2009, 11:23
ok wiec tak, faktycznie wyczailem ze po 999 zdjeciach powstaje drugi folder. Wtedy faktycznie powstaja takie same nazwy zdjec i stad te numerki ale niestety te zdjecia byly kopiami tych bez numerow.
Niestety chyba Windows sobie nie radzil z d90 z tego wzgledu ze nie otwieralem przez zaden program tylko po podlaczeniu pod kompa w moim komputerze klikalem na d90 i tam nie ma zadnych folderow tylko wszystko razem. Najsmieszniejsze ze po usunieciu wszystkich zdjec na karcie jakby pojawila sie reszta zdjec. Czuje ze windows jakies dziwne rzecz tworzyl. No coz zaczne korzystac z nikon transfer albo kupie sobie czytnik kart.