Zobacz pełną wersję : D50 -funkcje
Czy D50 ma możliwośc robienia zdjęć czarno-białych i sepii?? Grzebałam w weekend w ustawieniach i nie mogłem znaleźć.
david555
31-08-2006, 20:40
Tę zmianę możesz przeprowadzić jedynie softwarowo na etapie obróbki w PC.
Tą funkcję mają kompakty.
Pozdrawiam
d200 ma wb a d80 chyba nawet sepie
david555
31-08-2006, 21:54
Owszem, ale mówimy o D50, a to ciałko tego nie potrafi.
Zresztą i po co, skoro te efekty i tak można uzyskać obróbką, którą i tak się przeprowadza.
Mało kto zanosi do LABU kartę prosto z aparatu.
Chyba ktoś, dla kogo szczególna atmosfera zdjęć nie ma znaczenia.
Pozdrawiam :D
ray_knox
31-08-2006, 22:25
d200 ma wb a d80 chyba nawet sepie
D50 rowniez ma WB, nie ma natomiast BW :)
[ Dodano: Czw 31 Sie, 2006 22:26 ]
Mało kto zanosi do LABU kartę prosto z aparatu.
Chyba ktoś, dla kogo szczególna atmosfera zdjęć nie ma znaczenia.
zdziwilbys sie :)
Megazordon
01-09-2006, 00:13
Pracowałem przez ok. rok w zakładzie foto i może 5 % klientów mówiło coś w stylu "Tylko proszę puszczać bez obróbki, bo poprawiłem już trochę te zdjęcia". Generalnie ludzie przychodzą i nawet nie mają pojęcia o czym kolwiek, tylko robią zdjęcia i już.
A wracając do tematu, to zawsze się lekko uśmiecham na myśl, że ludzie kupują sprzęt za ponad 2000 nie poznając go dokładnie i potem nagle pada pytanie "Dlaczego ten cholerny aparat nie robi czarno-białych zdjęć?!?!"
aries.mehehe
01-09-2006, 02:26
A wracając do tematu, to zawsze się lekko uśmiecham na myśl, że ludzie kupują sprzęt za ponad 2000 nie poznając go dokładnie i potem nagle pada pytanie "Dlaczego ten cholerny aparat nie robi czarno-białych zdjęć?!?!"
A jak się uśmiechasz na słowa "dlaczego nie mogę kadrować na ekraniku?" -serio, to autentyk... Mi ręce opadły, no ale kumpel się trzy tygodnie upierał, ze chce kupić napewno lustrzankę...
ray_knox
01-09-2006, 08:04
to nie jest zwykle pytanie, jest to brutalne zderzenie z rzeczywistoscia, taki grom z jasnego nieba :roll: :lol:
od momentu jak się pojawiła 330tka olympusa to juz to nie jest dziwne pytanie
Megazordon
01-09-2006, 11:26
"dlaczego nie mogę kadrować na ekraniku?"
Olympus troche namieszał, przez co juz nie można się za bardzo z tego śmiać :)
Ludziom się nie chce czytać i dowiadywać, a jedyna ich wiedza jest taka, że lustrzanka to drogi i profesjonalny sprzęt, który nieźle wygląda na szyi.
A jeśli chodzi o zabawne historyjki, to do sklepu gdzie pracowałem przyszła kobieta z zamiarem kupienia nowej karty pamięci, bo poprzednią już zapełniła zdjęciami i więcej nie wchodziło. :)[/quote]
ray_knox
01-09-2006, 12:07
A jeśli chodzi o zabawne historyjki, to do sklepu gdzie pracowałem przyszła kobieta z zamiarem kupienia nowej karty pamięci, bo poprzednią już zapełniła zdjęciami i więcej nie wchodziło. :)
i co? sprzedales jej nowa karte? :lol: :wink: :mrgreen:
Z tą kartą to trochę jak "wsadziłem drugą dyskietkę instalacyjną do napędu, ale trzecia już się nie mieści".
Bądźmy wyrozumiali. Ludzie zassali cyfrową rewolucję dopiero niedawno. Nauczajmy, nie wyśmiewajmy... :lol:
Nie oszukujmy sie cyfrowa rewolucja trwa od ladnych kilkunastu lat (faktycznie w ostatnich lataczh bez porównania w wiekszej skali) i w tej chwili uP sa dosłownie wszedzie, wiec IMHO KAZDY powinien mieć podstawową chociażby wiedze o świecie 0/1, przynajmniej poto żeby nie dawac sie robić w bambuko przez producentów i sprzedawców którzy często wlasnie na tej niewiedzy zarabieją.
I żeby nie było nieścisłości to nie mam nic do sprzedawców bo to ich biznes ale ludzie kurna badzcie swiadomi!
Nie oszukujmy sie cyfrowa rewolucja trwa od ladnych kilkunastu lat
No nie - taka prawdziwa eksplozja aparatów cyfrowych nastąpiła stosunkowo niedawno - jak zresztą mówisz.
IMHO KAZDY powinien mieć podstawową chociażby wiedze o świecie 0/1
To świat byłby idealny. Niestety ogromna większość ludzi ma cyfraka dlatego właśnie, że ktoś im wcisnął kit, że to jest takie genialne i kompletnie nie wnika w technologiczny aspekt sprawy.
ludzie kurna badzcie swiadomi!
To trzeba chcieć. A większość niestety woli oglądać taniec z gwiazdami zamiast coś przeczytać i czegoś się nauczyć.
Poza tym zadaniem sprzedawcy jest sprzedać produkt. Edukacja klienta to już (niestety) wartość dodana.
Wpadłem kiedyś do salonu Pomarańczy i słyszę jak sprzedawca mówi komuś o telefonie. Pierwsza rzecz, jaką powiedział, to: "telefon ma aparat cyfrowy". Nie, że internet, pamięć tylko aparat!
Paweł
"telefon ma aparat cyfrowy"
to trzeba bylo sie spytac czy nie ma modeli z analogami:)
to trzeba bylo sie spytac czy nie ma modeli z analogami:)
ROTFLROTFL
Wiesz co - ja naprawdę tak zrobię. Tylko żeby jakoś nagrać reakcje ziutka w salonie.
P.
wystarczy sie zapytac "a gdzie tu sie klisze wklada?" :))