PDA

Zobacz pełną wersję : D50 -funkcje

Grzesp
31-08-2006, 20:20
Czy D50 ma możliwośc robienia zdjęć czarno-białych i sepii?? Grzebałam w weekend w ustawieniach i nie mogłem znaleźć.

Paweł.S
31-08-2006, 20:26
nie ma.

david555
31-08-2006, 20:40
Tę zmianę możesz przeprowadzić jedynie softwarowo na etapie obróbki w PC.
Tą funkcję mają kompakty.
Pozdrawiam

ictus
31-08-2006, 20:45
d200 ma wb a d80 chyba nawet sepie

david555
31-08-2006, 21:54
Owszem, ale mówimy o D50, a to ciałko tego nie potrafi.
Zresztą i po co, skoro te efekty i tak można uzyskać obróbką, którą i tak się przeprowadza.
Mało kto zanosi do LABU kartę prosto z aparatu.
Chyba ktoś, dla kogo szczególna atmosfera zdjęć nie ma znaczenia.
Pozdrawiam :D

ray_knox
31-08-2006, 22:25
d200 ma wb a d80 chyba nawet sepie

D50 rowniez ma WB, nie ma natomiast BW :)

[ Dodano: Czw 31 Sie, 2006 22:26 ]

Mało kto zanosi do LABU kartę prosto z aparatu.
Chyba ktoś, dla kogo szczególna atmosfera zdjęć nie ma znaczenia.

zdziwilbys sie :)

Megazordon
01-09-2006, 00:13
Pracowałem przez ok. rok w zakładzie foto i może 5 % klientów mówiło coś w stylu "Tylko proszę puszczać bez obróbki, bo poprawiłem już trochę te zdjęcia". Generalnie ludzie przychodzą i nawet nie mają pojęcia o czym kolwiek, tylko robią zdjęcia i już.

A wracając do tematu, to zawsze się lekko uśmiecham na myśl, że ludzie kupują sprzęt za ponad 2000 nie poznając go dokładnie i potem nagle pada pytanie "Dlaczego ten cholerny aparat nie robi czarno-białych zdjęć?!?!"

aries.mehehe
01-09-2006, 02:26
A wracając do tematu, to zawsze się lekko uśmiecham na myśl, że ludzie kupują sprzęt za ponad 2000 nie poznając go dokładnie i potem nagle pada pytanie "Dlaczego ten cholerny aparat nie robi czarno-białych zdjęć?!?!"
A jak się uśmiechasz na słowa "dlaczego nie mogę kadrować na ekraniku?" -serio, to autentyk... Mi ręce opadły, no ale kumpel się trzy tygodnie upierał, ze chce kupić napewno lustrzankę...

ray_knox
01-09-2006, 08:04
to nie jest zwykle pytanie, jest to brutalne zderzenie z rzeczywistoscia, taki grom z jasnego nieba :roll: :lol:

michtet
01-09-2006, 08:13
od momentu jak się pojawiła 330tka olympusa to juz to nie jest dziwne pytanie

Megazordon
01-09-2006, 11:26
"dlaczego nie mogę kadrować na ekraniku?"

Olympus troche namieszał, przez co juz nie można się za bardzo z tego śmiać :)
Ludziom się nie chce czytać i dowiadywać, a jedyna ich wiedza jest taka, że lustrzanka to drogi i profesjonalny sprzęt, który nieźle wygląda na szyi.

A jeśli chodzi o zabawne historyjki, to do sklepu gdzie pracowałem przyszła kobieta z zamiarem kupienia nowej karty pamięci, bo poprzednią już zapełniła zdjęciami i więcej nie wchodziło. :)[/quote]

ray_knox
01-09-2006, 12:07
A jeśli chodzi o zabawne historyjki, to do sklepu gdzie pracowałem przyszła kobieta z zamiarem kupienia nowej karty pamięci, bo poprzednią już zapełniła zdjęciami i więcej nie wchodziło. :)
i co? sprzedales jej nowa karte? :lol: :wink: :mrgreen:

PaSkal
01-09-2006, 12:13
Z tą kartą to trochę jak "wsadziłem drugą dyskietkę instalacyjną do napędu, ale trzecia już się nie mieści".

Bądźmy wyrozumiali. Ludzie zassali cyfrową rewolucję dopiero niedawno. Nauczajmy, nie wyśmiewajmy... :lol:

flyski
02-09-2006, 09:54
Nie oszukujmy sie cyfrowa rewolucja trwa od ladnych kilkunastu lat (faktycznie w ostatnich lataczh bez porównania w wiekszej skali) i w tej chwili uP sa dosłownie wszedzie, wiec IMHO KAZDY powinien mieć podstawową chociażby wiedze o świecie 0/1, przynajmniej poto żeby nie dawac sie robić w bambuko przez producentów i sprzedawców którzy często wlasnie na tej niewiedzy zarabieją.
I żeby nie było nieścisłości to nie mam nic do sprzedawców bo to ich biznes ale ludzie kurna badzcie swiadomi!

PaSkal
02-09-2006, 10:26
Nie oszukujmy sie cyfrowa rewolucja trwa od ladnych kilkunastu lat
No nie - taka prawdziwa eksplozja aparatów cyfrowych nastąpiła stosunkowo niedawno - jak zresztą mówisz.

IMHO KAZDY powinien mieć podstawową chociażby wiedze o świecie 0/1
To świat byłby idealny. Niestety ogromna większość ludzi ma cyfraka dlatego właśnie, że ktoś im wcisnął kit, że to jest takie genialne i kompletnie nie wnika w technologiczny aspekt sprawy.

ludzie kurna badzcie swiadomi!

To trzeba chcieć. A większość niestety woli oglądać taniec z gwiazdami zamiast coś przeczytać i czegoś się nauczyć.
Poza tym zadaniem sprzedawcy jest sprzedać produkt. Edukacja klienta to już (niestety) wartość dodana.
Wpadłem kiedyś do salonu Pomarańczy i słyszę jak sprzedawca mówi komuś o telefonie. Pierwsza rzecz, jaką powiedział, to: "telefon ma aparat cyfrowy". Nie, że internet, pamięć tylko aparat!

Paweł

ictus
02-09-2006, 13:10
"telefon ma aparat cyfrowy"
to trzeba bylo sie spytac czy nie ma modeli z analogami:)

PaSkal
02-09-2006, 13:20
to trzeba bylo sie spytac czy nie ma modeli z analogami:)

ROTFLROTFL

Wiesz co - ja naprawdę tak zrobię. Tylko żeby jakoś nagrać reakcje ziutka w salonie.

P.

ictus
02-09-2006, 16:36
wystarczy sie zapytac "a gdzie tu sie klisze wklada?" :))