PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70mm f2.8 problem

jakuza
01-04-2009, 21:01
Cześć,
myślałem, że ten moment nigdy nie nadejdzie, nigdy nie spodziewałem się, że będę robił zdjęcia bateryjkom.

Jednak od dłuższego czasu, prawdę mówiąc od początku jak mam obiektyw 24-70, mam wrażenie że obiektyw nie jest ostry i nie ostrzy w punkt. Duży odsetek zdjęć jest po prostu nie do przyjęcia, ostrość nie jest w miejscu w którym miała być, a jeśli już jest to wydają się być mydlane.

Problem jest tym bardziej drażniący na długim końcu i dużych odległościach od obiektu fotografowanego, bo ostrość potrafi paść na 1-2m za obiektem!!! Próbowałem skorygować to wbudowaną precyzyjną korektą ostrości, ale nie daje to żadnego efektu.

Czy czeka mnie wysyłka do serwisu? Nie bardzo widzi mi się odsyłanie obiektywu, bo używam go w codziennej pracy, ale jak mus to mus.

Poniżej link do zdjęć wykonanych 24-70mm na f/2.8, 4, 5.6 oraz 50mm na f/2.8, 4, 5.6

http://rapidshare.com/files/216259552/24-70.rar.html

Załączam dwa sample 100% crop w małej rozdzielczości, sorry za wielkość.
24-70mm 2.8 vs 50mm 1.8

1)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/8708/48004189.jpg)

2)

źródło (http://img15.imageshack.us/img15/7871/69026553.jpg)

wasilewk
01-04-2009, 21:07
Nie wiedziałeś w czasie zakupu, że może Ci się taki trafić ? Przecież aż huczało na Forum !

Nie sprawdziłeś podczas zakupu ?

Prawdopodobnie Twój obiektyw trafi do serwisu (pewnie Postępowcy jeszcze nie robią, więc Berlin).
Za to wróci jak nowo narodzony, tylko ten czas...

Pzdr.

jakuza
01-04-2009, 21:13
Podczas zakupu niestety nie sprawdzałem, długa historia, no nie ważne.

W czym może być problem? Czy są jakieś inne niż bateryjki i focus test chart metody sprawdzenia i potwierdzenia występowania problemu?

Pozdrawiam serdecznie!

wasilewk
01-04-2009, 21:19
Podczas zakupu niestety nie sprawdzałem, długa historia, no nie ważne.

W czym może być problem? Czy są jakieś inne niż bateryjki i focus test chart metody sprawdzenia i potwierdzenia występowania problemu?

Pozdrawiam serdecznie!

Było na Forum, poszukaj !
Z tego, co pamiętam, to największy procent z tą wadą, jak u Ciebie, trafiło właśnie do Polski (ale ja tego nie sprawdzałem).

Mogę tylko powiedzieć, że sam drżałem ze strachu podczas zakupu: nie dość że tyle kasy, to jeszcze dość specyficzna wada, którą się wykrywa dopiero po jakimś czasie (zdałem się na sprzedawcę, ale odbierałem osobiście). Szczerze współczuję, już mogła Ci się trafić ta wada "ze skrzypieniem" - sam byś naprawił...

Pzdr.

jakuza
01-04-2009, 21:21
Czytałem o tym skrzypieniu, na szczęście u mnie to nie występuje. Coż, reklamować i wysyłać obiektyw?

Pozdrawiam!

The Fly
01-04-2009, 21:24
Nawet w przypadku profesjonalnych szkieł zdarzają się mydlane sztuki. Wysyłaj do servisu i tyle. Poza tym pamiętaj ze stałki to najlepsze szkła. 24-70 i 17-55 to bardzo dobre szkła ale mimo wszystko przegrywają ze stałkami, za to wygrywają uniwersalnością.

wasilewk
01-04-2009, 21:26
Czytałem o tym skrzypieniu, na szczęście u mnie to nie występuje. Coż, reklamować i wysyłać obiektyw?

Pozdrawiam!

Za The Fly:

Wysyłaj, póki sprawa jest jeszcze dość świeża, to szybciej pójdzie.

Pzdr.

jakuza
01-04-2009, 22:32
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

shadow_alex
02-04-2009, 17:19
ehhhhhhhhh, skąd ja to znam. Mój od wczoraj leżakuje w serwisie:( AF nie trafiał, w dodatku jak to określili w protokole przyjęcia - wyczuwalne przeskoki na pierścieniu ostrości.

martini3333
02-04-2009, 18:20
Kurcze a ja chciałem go właśnie kupić a teraz czytam, że są z nim problemy. Lepiej sie wstrzymać? duże są szanse na trafienie bubla?

shadow_alex
02-04-2009, 20:33
Bierz, nie ma co czekać, chyba że na lepszą cenę, ale to już inna bajka.

Mariusz888
02-04-2009, 22:25
No ja generalnie jestem pełen nadziei, że u mnie żaden bubel nie "wylezie" ;) bo jak na razie jestem super zadowolony :)

jakuza
02-04-2009, 22:26
oby, uwierz mi że jest to bardzo wkurzająca sprawa

fotoprimo
14-04-2009, 20:01
Witam serdecznie

zakupiłem obiektyw 24-70 podpięty do D700 i mam wrażenie, że ma duże problemy z ostrością, długo ostrzy, nie trafia z ostrością, przeczytałem w tym wątku, że w tym temacie "huczy", może ktoś ma doświadczenia po wymianie obiektywu na nowy (gwarancja) czy ustąpiły problemy

do dej pory fociłem 17-55 + D300 i ostrzył wyśmienicie

dzięki za wszelkie rady

Mariusz888
14-04-2009, 22:08
Hmm no czy ja wiem - u mnie ostrzy "w mig" - fakt że czasem ostrość jest gdzieś indziej ale najczęściej jak ostrzę na mały wąski obiekt w kadrze - jak coś jest większe to generalnie 100% :) a jak trafi - to ostry że nie ma zmiłuj :mrgreen: śledzi też celnie i szybko - jak na razie to uważam że to chyba ja jestem zbyt czepialski co do tej ostrości a nie że obiektyw ma "coś nie tak" ;) to chyba efekt tego że jak się płaci tyle kasy za szkło to chciało by się żeby crop 100% był tak ostry jak widzi ludzkie oko ;)

wasilewk
14-04-2009, 22:11
[...] to chyba efekt tego że jak się płaci tyle kasy za szkło to chciało by się żeby crop 100% był tak ostry jak widzi ludzkie oko ;)

Bo jest !

Mariusz888
14-04-2009, 22:15
No generalnie jak się dobrze trafi to jest wypas że ho ho ;) Mam nawet w jednym porównaniu crop 100/200 i 300 % to faktycznie 300% czasem zjada tanie szkła przy ich 60% :D

wasilewk
14-04-2009, 22:18
No generalnie jak się dobrze trafi to jest wypas że ho ho ;) Mam nawet w jednym porównaniu crop 100/200 i 300 % to faktycznie 300% czasem zjada tanie szkła przy ich 60% :D

To samo miałem napisać, tylko się bałem, że mnie zjedzą...

Pzdr.

deep
14-04-2009, 22:19
A jaki jest sens cokolwiek porównywać przy powiększeniach 200, 300 60% itd? Przecież to jest interpolacja programu który taką fotkę wyświetla i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Jak już porównywać to tylko na 100% powiększeniu.

wasilewk
14-04-2009, 22:28
A jaki jest sens cokolwiek porównywać przy powiększeniach 200, 300 60% itd? Przecież to jest interpolacja programu który taką fotkę wyświetla i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Jak już porównywać to tylko na 100% powiększeniu.

Wszystko to prawda, ale gdy nawet na stałce 50mm 100% ledwo co widać, a na 200% - to już całkiem zamazane -> a tutaj nawet na 300% 'da się jeszcze oglądać' - to coś w tym jest !

Pzdr.

deep
14-04-2009, 22:30
Tak samo możesz sobie ustawić fotki ze stałki i z zooma na 100% i posmarować sobie okulary wazeliną, efekt będzie taki sam jak to 300%

wasilewk
14-04-2009, 22:33
Tak samo możesz sobie ustawić fotki ze stałki i z zooma na 100% i posmarować sobie okulary wazeliną, efekt będzie taki sam jak to 300%

Niestety, nie !

100% z zooma jest ostrzejsze !

P.S.
Lepiej zrób tak, jak pisałem: obejrzyj obie pod 200% - choć to nic nie daje - to jednak różnicę zobaczysz od razu.

deep
14-04-2009, 22:40
no ale jeśli widać różnicę na 100% to też będzie widać na 200% i więcej tylko że nie ma sensu tak powiększać bo to niiiiiic nie daje tylko pogarsza możliwości właściwej oceny. Tak jak już pisałem jest to wtedy interpolacja programu graficznego a nie pokazanie większej ilości szczegółów. Dlaczego ja to tłumaczę, przecież to są podstawy tak jak A S P M

glenio
15-04-2009, 00:51
:lol: Widzę nowy sport na forum - już nie cropy 100%, a 200% albo i 300% oglądać należy... :lol:
No, chłopaki - przyznać się - kto przy porównywaniu szkiełek ogląda cropy 400%? No - kto da więcej? :D

wasilewk
15-04-2009, 08:56
:lol: Widzę nowy sport na forum - już nie cropy 100%, a 200% albo i 300% oglądać należy... :lol:
No, chłopaki - przyznać się - kto przy porównywaniu szkiełek ogląda cropy 400%? No - kto da więcej? :D

Rzeczywiście pod PS : kółko w myszy o raz do przodu = 100%, o dwa = 200% o 3 = 400% - czyli 300% to trzeba wybrać ze skali.

A tak poważnie:
Nikt nie ogląda nawet 200%, bo po co, skoro jest zamazane !
Jedynie mowa jest o porównaniu dwóch obrazków pod 200%.
Chodzi o to, że jeżeli na 100% nie widać od razu różnicy między N50 a N24-70 - to przy 200% te różnice są wyraźniejsze.
Pytanie nasuwa się samo: a czy komuś taka ostrość jest potrzebna ? Nie wiem. Mnie przydaje się przy foceniu pszczół na kwiatkach i tyle.

Pzdr.

Mariusz888
15-04-2009, 11:50
Ojjj tamm... ja mam już taką wredną naturę perfekcjonisty :p więc czasem porównuję na takich powiększeniach ale to już nie dla czepiania się jakiegoś strasznego - najważniejszy jest dla mnie 100% i jak tu jest dobrze to dalej też będzie - jak na 100% jest mydło to wiadomo ;)

fotoprimo
15-04-2009, 21:12
moje pytanie zostało zasypane licytacją big kropów...

przypomnę jeszcze raz w skrócie: problem ze znalezieniem punktów ostrości w trybie automatyczny wybór pola AF, punkty ostrości są często poza głównym obszarem kadru w miejscach tła lub nieistotnych obszarach, problem z uzyskaniem ostrości we wskazanych punktach, a niekiedy zupełny brak punktów ostrości lub bardzo długi czas poszukiwania tych punktów w szkle 24-70/2,8
czy ktoś już reklamował taką usterkę - podobno huczało na forum w tej kwestii ja nie dotarłem do wątku

dzięki za tematyczne odp pozdro

deep
15-04-2009, 22:28
sprawdź na innej puszce, jeśli jest na każdej to szkło do serwisu lub reklamacji. To szkło ma bardzo dobry AF i na D3 trafia bezbłędnie i praktycznie zawsze. Na dodatek nie ma opisanych przez ciebie opóźnień "zastanawiania się szkła" więc tym bardziej jest jakiś problem z tą sztuką.

drobers
16-04-2009, 07:07
Wczoraj kupiłem to szkło i muszę przyznać ,że jestem załamany , taki sam problem ostrość obiektywu jest na poziomie zerowym, kolega przytacza zdjęcia cropów, a u mnie i bez przybliżania do 100% zdjęcia są rozmazane.
A na domiar wszystkiego złego obiektyw nie gra z pomiarem matrycowym są przepalenia na białych kolorach.
Całkowita tragedia. Obiektyw kupiłem w MEDIA MARKT , wiecie co mi powiedzieli?, że jeżeli panu nieodpowiada ten produkt to proszę sobie za tą cenę wybrać telewizor, cześć zapłaciłem za niego gotówka a część na raty w ge money bank, proszę doradźcie co tu teraz począć? Dodam że d700 współpracuje mi idealnie, z innymi obiektywami ze stałką 50 1.4 afs, i szkłami pod dx. Nie wiem co mam zrobić czy walczyć dalej o zwrot kasy, czy oddać im żeby naprawili , nie wiem ile taka naprawa mogłaby trwać, a zrezygnować z kredytu mogę chyba jeszcze przez 12 dni. Bardzo proszę o poradę. Kolega Jakuza jak rozwiązał swój problem?

drobers
16-04-2009, 08:49
Moze kolega Wasilewk doradzi co robić?...

wasilewk
16-04-2009, 08:52
Wczoraj kupiłem to szkło i muszę przyznać ,że jestem załamany , taki sam problem ostrość obiektywu jest na poziomie zerowym, kolega przytacza zdjęcia cropów, a u mnie i bez przybliżania do 100% zdjęcia są rozmazane.
A na domiar wszystkiego złego obiektyw nie gra z pomiarem matrycowym są przepalenia na białych kolorach.
Całkowita tragedia. Obiektyw kupiłem w MEDIA MARKT , wiecie co mi powiedzieli?, że jeżeli panu nieodpowiada ten produkt to proszę sobie za tą cenę wybrać telewizor, cześć zapłaciłem za niego gotówka a część na raty w ge money bank, proszę doradźcie co tu teraz począć? Dodam że d700 współpracuje mi idealnie, z innymi obiektywami ze stałką 50 1.4 afs, i szkłami pod dx. Nie wiem co mam zrobić czy walczyć dalej o zwrot kasy, czy oddać im żeby naprawili , nie wiem ile taka naprawa mogłaby trwać, a zrezygnować z kredytu mogę chyba jeszcze przez 12 dni. Bardzo proszę o poradę. Kolega Jakuza jak rozwiązał swój problem?

Moim zdaniem wymień na inną sztukę. Jeśli nie można, to zrezygnuj. Kupuj u sprzedawcy, który sprawdza przed zakupem (testuje).
Trafiają się buble również w tym modelu - w Polsce jakby częściej.

Pzdr.

fotoprimo
16-04-2009, 08:56
oki dzieki za info wysłałem do serwisu

drobers
16-04-2009, 08:58
Innych sztuk nie mają, ciekawe ile by potrwała naprawa?

drobers
16-04-2009, 09:00
Jest jakis określony termin prawny mówiący o długości naprawy takiego sprzętu?

drobers
16-04-2009, 09:02
Fotoprimo obiecali , że na kiedy naprwią?

deep
16-04-2009, 09:28
Mogą trzymać szkło w serwisie ile chcą tłumacząc się np. tym że czekają na części. Na dodatek mogą odesłać nie naprawiony bo stwierdzą że według nich obiektyw spełnia "normy" i jest sprawny. Najlepsze rozwiązanie to oddanie takiego szkła do sklepu i poszukanie (najlepiej osobiście z podpięciem) dobrej sztuki.

drobers
16-04-2009, 09:52
Dzięki za radę koledzy

shadow_alex
16-04-2009, 12:15
Próbuj odzyskać kasę, a serwis omijaj szerokim łukiem. Tam tylko w ostateczności, jak już minie jakiś czas od kupna, itp. Ja dzisiaj śmigam 2 raz po swojego:D

jakuza
16-04-2009, 21:41
oki dzieki za info wysłałem do serwisu

Daj znać jak czy jest lepiej jak wróci.
Na razie nie wysłałem,szkoda mi czasu na czekanie i nie wiem czy nie popadam w jakąś manię ostrości.
Sprawdzałem w FJ inny egzemplarz i nie różni się niczym, może dwa są trafione?

Pozdrawiam

deep
16-04-2009, 21:46
mogą być, szkło jest naprawdę ostre, jak jest dobra sztuka to jest tak ostre jak dobre stałki na 2.8
A może producent coś po cichu zmienił w tym szkle tak jak było z 17-55, bo ostatnio coś dużo się słyszy niezadowolenia.

wasilewk
16-04-2009, 21:48
mogą być, szkło jest naprawdę ostre, jak jest dobra sztuka to jest tak ostre jak dobre stałki na 2.8

Nie wiem czy mam te "dobre stałki", ale od mojej 50-ki f=1.8 Nikkor 24-70 jest ostrzejszy.

Pzdr.

deep
16-04-2009, 21:49
no a ja miałem 50/1.8 ostrzejszą od 24-70 więc tak jak napisałem dobra stałka porównywana do dobrego zooma (pytanie tylko która to dobra sztuka)

Michał Jędrak
16-04-2009, 22:03
Generalnie obiektyw 24-70/2.8 powinien być ostry na prawie całym zakresie ogniskowych. Mówię prawie, gdyż zoomy zawsze są słabsze na końcach, zwłaszcza na dłuższym końcu. U mnie, na przykład jest żyleta pomiędzy 28 a 60mm. Odrobinę mniej ostry na 24mm i 70mm. Ale jednak wszystko w normie i różnica jedynie wykrywalna po bardzo długim skrupulatnym wpatrywaniu się i wykonaniu zdjęć pod kątem wykrycia nieostrości (kratki, tekst z gazety i inne nienaturalne ujęcia). Przy normalnym użytkowaniu różnica powinna być niewidoczna.

Podobnie z fantastycznym 80-200, który traci stopniowo ostrość powyżej 150mm. Jednak od 80 do 150mm jest to po prostu żyleta na amen. Generalnie to nie ma co się wahać i jeśli rozmydlenie jest ewidentnie widoczne, to od razu do serwisu.

fotoprimo
16-04-2009, 22:45
wysłałem kurierem, dzisiaj pewnie dotrze, max termin naprawy: do 21 dni roboczych od dnia otrzymania sprzętu, kto zawodowo wykorzystuje sprzęt korzysta z krótszego terminu, jakiego? - nie jest określony, sprawdzę status naprawy na stronie Nikosia

jak sprawa naprawy (czy wymiany) się potoczy poinformuję na forum, liczę, że będzie to wymiana na pełnowartościowe szkło bo co tu naprawiać...

dzięki wszystkim i życzę bezawaryjnego sprzętu ;-)

Bonthyc
16-04-2009, 23:10
wysłałem kurierem, dzisiaj pewnie dotrze, max termin naprawy: do 21 dni roboczych od dnia otrzymania sprzętu, kto zawodowo wykorzystuje sprzęt korzysta z krótszego terminu, jakiego? - nie jest określony, sprawdzę status naprawy na stronie Nikosia
Jak oddawałem D200 powiedzieli mi to samo, dostałem go po miesiącu i jednym mailu z pytaniem czemu się tak guzdrzą? Przygotuj lepiej jakieś szkło zastępcze ;)

jakuza
17-04-2009, 00:16
no a ja miałem 50/1.8 ostrzejszą od 24-70...

i moja 50ka jest ostrzejsza :(

Powiedzcie mi w takim razie jak mogę to raz i dobrze sprawdzić, jaki wykonać test który da mi jednoznaczną odpowiedź: reklamować/dać sobie spokój

Pozdrawiam serdecznie!

deep
17-04-2009, 01:03
zrób w dzień jakąś architekturę na 2.8 na powiedzmy 4 ogniskowych i podeślij mi nefy, to ci powiem czy według mnie jest mydło czy ok.

drobers
17-04-2009, 10:10
Oddałem ten złom w końcu, udało mi sie odzyskać kasę, tylko gdzie teraz kupić sztuke sprawdzoną, żeby sie znowu nienaciąć na bubel?. Powoli zaczyna ogarniać mnie myśl że we wszystkich polskich sklepach ten obiektyw jest do bani.

wasilewk
17-04-2009, 10:21
Oddałem ten złom w końcu, udało mi sie odzyskać kasę, tylko gdzie teraz kupić sztuke sprawdzoną, żeby sie znowu nienaciąć na bubel?. Powoli zaczyna ogarniać mnie myśl że we wszystkich polskich sklepach ten obiektyw jest do bani.

Bo nie próbowałeś w Imfoto.

Darek_D80
17-04-2009, 10:35
Moje N24-70 jest ze stycznia 2009 i kupione przez sklep internetowy Fotojoker, na szczęście nie mam z nim żadnych problemów o których jest "mowa" w tym wątku. Jestem z niego bardzo zadowolony i udało mi sie go kupić jeszcze w cenie za ok. 4600zł.

Mariusz888
17-04-2009, 11:07
A powiedzcie mi jak u Was jest z celnością na bliskie dystanse na 70/2.8? Bo to szkło ostrzy z bardzo bliska jednak zauważyłem że o ile ostatnio ze spacerku testowego to nawet na AF-C 3/3 klatki śledzące kota ( ;) ) są ostre to z bardzo bliska zdarza mu się spudłować w np pąk na krzaku i to dosyć często - ale to mówimy tylko o ostrzeniu z bardzo bliska na wspomnianych parametrach i prawie zawsze AF na S :)

shadow_alex
17-04-2009, 11:11
Bo nie próbowałeś w Imfoto.

Ja próbowałem:D
Wczoraj odebrałem po raz 2 z serwisu. Na szybko wygląda na to, że AF i pierścień ostrości chodzą jak trzeba, tak więc teraz będę mógł potestować tą legendarną ostrość:)
Tak więc nie ma reguły, czy to z imfoto, czy z fotoit, czy innego euro.

yogur
17-04-2009, 15:55

Polecam FOTO-IVY z Allegro jest to znany szczególnie na forum Canona sprzedawca sprzętu vel TOWERS - mega profesjonalny. Z tego co widzę ma teraz 24-70 za 5 899,00 zł. Fakturki też wystawia. Sprzedaje głównie Canona ale ma również N. Polecam dlatego że sam jak miałem system Canona to wiele sprzętu kupiłem u niego i zawsze przed wysyłką był sprawdzony - szkła zawsze przebrane aby nie trafił się bubel. D700 też u niego kupowałem i oczywiście wszystko OK. Opinie można sprawdzić o nim na forum Canona.

Mariusz888
21-04-2009, 22:19
Halo halo - czy ktoś może mi odpowiedzieć na powyższe pytanie jak to wygląda u niego? Bo może ja jestem przewrażliwiony ;)

yogur
21-04-2009, 23:53
Halo halo - czy ktoś może mi odpowiedzieć na powyższe pytanie jak to wygląda u niego? Bo może ja jestem przewrażliwiony ;)

u mnie z d700 nie ma różnicy czy blisko czy daleko - jest ok, musiałem tylko wprowadzić korektę na +5

drobers
22-04-2009, 07:29
jak wprowadziłes korektę na +5 to znaczy , że ostrość łapał Ci blizej niz powinien? jeżeli tak to o ile? (mm)?

yogur
22-04-2009, 08:58
Zauważyłem, że obiektyw ustawia ostrość nieco przed (nie sprawdzałem ilości milimetrów). Następnie wziąłem statyw + podniesienie lustra + wyzwalacz czasowy i ten sam motyw metodą prób i błędów strzelałem aż wybrałem najlepszą jakość dla skrajnych ogniskowych.
Natomiast, 70-300VR, który kupiłem jako przejściowy tele do momentu zakupu 70-200VR trafia bez korekt.

Teraz po korekcie to, jeżeli nie popełnię błędu przy ostrzeniu i przekadrowaniu na f2.8 z małej odległości to jest trafione.

egoiste
22-04-2009, 09:10
mysle , ze to przebieranie szkiel w super pewnych sklepach to lipa ... \
sam bym napisal sprzedajac obiektywy , ze sa ostre od 2,8 i kazdy sprawdzony
choc o ile szklo da sie jeszcze sprawdzic to body juz nie bardzo , wiec czy sie kupi w infoto , fotoif , czy alledro to chyba nie ma znaczenia , najwazniejsze aby byl legalny , mial paragon , FV , i Polska gwarancje

yogur
22-04-2009, 09:30
mysle , ze to przebieranie szkiel w super pewnych sklepach to lipa ... \
sam bym napisal sprzedajac obiektywy , ze sa ostre od 2,8 i kazdy sprawdzony
choc o ile szklo da sie jeszcze sprawdzic to body juz nie bardzo , wiec czy sie kupi w infoto , fotoif , czy alledro to chyba nie ma znaczenia , najwazniejsze aby byl legalny , mial paragon , FV , i Polska gwarancje

Na szczęście można spotkać sprzedawcę/sprzedawców, którzy dbają o to aby zadowolony Klient ponownie zwrócił się z zakupem do niego i nie tylko mówi/pisze, że sprawdzone i ostre ale również sprawdza szkła i bubli nie puszcza do Klienta.

Rozumiem, że jeżeli będziesz coś sprzedawał i zapewniał to trzeba będzie Twoje zapewnienia potraktować, że to "lipa" ? - bez urazy ale taki wniosek z tego mi wyszedł.

Powyższe nie oznacza, że nie sprawdzam sprzętu przy zakupie lub po (gdy mogę jszecze reklamować) ale są sprzedawcy dzięki którym nie trzęsę się, że dostanę przebranego bubla.

Mam nadzieję, że powyższy post nie zostanie uznany za OT.

egoiste
22-04-2009, 09:44
yogur , jestem w stanie Cie zrozumiec i innych kupujacych spoza , dla mnie to wszystko jedno poniewaz jestem z Wawy i sam sobie zawioze na POstepu , bez posrednictwa sklepu i pewnie sam lepiej wyluszcze co jest nie tak , wiadomosci przechodzce przez wiele ust i rak ulegaja lekkiemu wypaczeniu :)

icek
22-04-2009, 10:51

Nie wiem jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o raty ale mówiłeś, że możesz z nich zrezygnować. Jeżeli chodzi o wadliwy obiektyw to po prostu oddaj go im i powołaj się na USTAWĘ z dnia 27 lipca 2002 r.o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego)

PAMIĘTAJ O ZŁOŻENIU REKLAMACJI NA PIŚMIE I MIEJ POTWIERDZENIE ŻE JE OTRZYMALI OD CIEBIE
TU MASZ LINKA KONIECZNIE PRZECZYTAJ CO POWINIENEŚ ŻĄDAĆ...
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20021411176&type=3&name=D20021176Lj.pdf

Masz prawo a nawet powinieneś żądać albo wymiany towaru na nowy wolny od wad lub usunięcie usterki poprzez nieodpłatną naprawę (tutaj terminy są cholernie cieżkie i długie minimum miesiąc jak nie dwa miesiące). Zatem ja proponuję byś wybrał pierwszą opcję i żądał od nich wymiany twojego obiektywu na nowy obiektyw wolny od wad zgody z opisem producenta - to ci się należy jak psu kiełbasa ponieważ przez pierwsze dwa miesiące od zakupu domniema się, że produkt jaki otrzymałeś jest towarem wadliwym i nic im nie musisz udowadniać poprostu tak jest wg ustawy ... przeczytaj. Jak w MM będą się stawiać powiedz im że chcesz rozmawiać z kierownikiem placówki a temu powiedz że jeżeli twoje żadania do których masz pełne prawo nie zostaną spełnione czyli nieotrzymasz nowego sprzętu wolnego od wad sprawę kierujesz do sądu i pociągniesz za tym media by wiedziały jak się w marketach traktuje klientów ktorzy kupują TOPOWE szkiełka bla bla bla ...

Najistotniejsze jest to żeby rzecz którą kupiłeś czyli obiektyw nie był kupiony na firmę oraz żebyś nie wykorzystywał go w celach zarobkowych bo wtedy to jest inna bajka ale o tym możesz spokojnie przeczytać w ustawie ....

Poniżej jeszcze jeden cytat z gazety podatkowej artykuł dla niektórych okazuje się być pomocny mam nadzieję, że i wam się przyda:

Przedsiębiorca może reklamować wadliwe rzeczy przez rok
Jeśli towar został sprzedany podmiotowi niebędącemu konsumentem (np. przedsiębiorcy, stowarzyszeniu, fundacji), to sprzedawca odpowiada za wady sprzedanej rzeczy na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego o rękojmi (art. 556-576).
Termin na zawiadomienie o wadach
Przy sprzedaży między osobami prowadzącymi działalność gospodarczą utrata uprawnień z tytułu rękojmi następuje, jeżeli kupujący nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o dostrzeżonej wadzie. Trzeba zatem pod rygorem utraty praw z rękojmi zbadać stan kupionej rzeczy. W razie wykrycia wady przedsiębiorca, który kupił rzecz powinien niezwłocznie poinformować o tym sprzedawcę.
Jeśli kupującym nie jest przedsiębiorca (lecz np. stowarzyszenie, fundacja), to kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia. W wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, straci uprawnienia z rękojmi, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć.
Czas trwania odpowiedzialności za wady
Odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady na podstawie Kodeksu cywilnego trwa przez rok od dnia, w którym rzecz została wydana kupującemu. Przy rękojmi za wady budynku wynosi ona trzy lata. Wynika to z art. 568 § 1 K.c.
Po upływie tych terminów uprawnienia z tytułu rękojmi wygasają, chyba że sprzedawca wadę podstępnie zataił. Przeważa pogląd, że w przypadku żądania obniżenia ceny, dostarczenia rzeczy wolnych od wad lub usunięcia wad nie wystarczy zgłoszenie takiego żądania sprzedającemu przed upływem roku od wydania rzeczy. W tym terminie należy też wystąpić przeciw niemu na drogę sądową. Tak uznał m.in. Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 5 sierpnia 2002 r., sygn. akt III CZP 39/2002.
Natomiast zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie określonych terminów, pod warunkiem że przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie. Załóżmy, że przed upływem roku od wydania rzeczy kupujący zawiadomił sprzedającego o wadzie i zażądał obniżenia ceny, ale nie wystąpił na drogę sądową. Po upływie roku sprzedający pozwał kupującego o zapłatę, bo ten za kupioną rzecz mu nie zapłacił całej umówionej kwoty, lecz jedynie część. W procesie o zapłatę kupujący będzie mógł bronić się podnosząc zarzuty z tytułu rękojmi - wskazując, że rzecz miała wady i że w związku z tym żądał obniżenia jej ceny.
Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć (art. 558 K.c.). Dotyczy to także okresu trwania rękojmi. Przewidziany w art. 568 K.c. termin wygaśnięcia uprawnień z tytułu rękojmi może być przedłużony umową stron - uznał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 5 sierpnia 2005 r., sygn. akt II CK 28/2005.
Uprawnienia kupującego
Jeżeli sprzedana rzecz ma wady, kupujący może skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi i od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Nie może jednak od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie - chyba że rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana. Odstąpienie od umowy oznacza, że sprzedawca powinien zwrócić cenę, a kupujący - nabytą rzecz.
Podstawa prawna:

ustawa z dnia 27.07.2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. nr 141, poz. 1176 ze zm.),

ustawa z dnia 23.04.1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. nr 16, poz. 93 ze zm.).

Mariusz888
22-04-2009, 11:29
u mnie z d700 nie ma różnicy czy blisko czy daleko - jest ok, musiałem tylko wprowadzić korektę na +5
Hmmm ale z jak bliska konkretnie? :) Sorry że tak się czepiam ALE nie chodzi mi o blisko daleko w sensie 2m czy 20m tylko mam na myśli ostrzenie prawie z minimalnej odległości ostrzenia obiektywu czyli z prawie sprzed przedniej soczewki np na 70mm/2.8 :)

Tu 2 wycinki przykładowe właśnie z mega bliska:

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/5747/97297355.jpg)

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/7659/24510715.jpg)

A tutaj już z trochę dalsza gdzie ostrość jest tam gdzie trzeba czyli na "rancie" palika (oczywiście wszystkie 3 to są wycinki większej całości i nie bijcie za brak artyzmu ale to było zrobione testowo ;) )
EDIT
Oczywiście wzsystkie 3 wycinki są z 70/2.8 :)

źródło (http://img21.imageshack.us/img21/6530/21320922.jpg)

:) Bo z jednej strony trochę mnie to niepokoi a z drugiej strony nawet po Sigmie macro wiem że na takie dystanse z AF'em można baaardzo wiele razy spudłować :)

deep
22-04-2009, 12:23
Jak szkło trafia na odległość a nie trafia z bliska to jest wadliwe, tak samo jak trafia na ogniskowych np. 24mm 35mm 50mm a na 70mm jest BF. Jak masz dobre szkło to nie ma znaczenia odległość ani ogniskowa, trafiać musi. Sam wybierałem z 3 szt. AF-S14-24 i tą sztukę co mam jest idealna a tamte nie były (jedno z nich miało duży BF na 24mm). Piszę to po raz setny, szkło przed zapłatą trzeba sprawdzić i to dokładnie i nie ważne ile szkło kosztuje.

yogur
22-04-2009, 12:55
O ile się nie mylę to ten nikor ostrzy od 38 cm, więc nie da się ostrzyć na obiektyw przed samą przednią soczewką.
Mój egzemplarz ostrzy tak samo przy 38 cm jak i przy dalszych odległościach.

Poza tym przy 38 cm odległości, FX, f2.8 i ogniskowej 70mm masz głębie ostrości 4mm i tutaj moim zdaniem już bardzo łatwo o błąd operatora.

A jeżeli nie mówimy o FX to GO będzie około 7 mm.

Mariusz888
22-04-2009, 15:13
deep - ale było sprawdzane i na tablicach trafia :) nawet na focuscharcie też i generalnie tam nie ma problemu z tym że ostrość jest gdzieś indziej - tak samo nie ma problemu z innymi ogniskowymi :) bardziej bym się skłaniał do tego o czym pisze yogur

yogur - no pisząc "przed przednią soczewką to właśnie miałem te ok 30cm na myśli bo to całkiem blisko zwłaszcza jak odejmiemy osłonę p. słoneczną która jest pokaźnych rozmiarów :)

Mowa o D80 czyli DX więc będzie to te ok 7mm czyli całkiem mało i wydaje mi się że to chyba moja wina że czasem człowiek się lekko ruszy po zatwierdzeniu ostrości w w trybie AF-S i ostrość ląduje gdzie indziej a przy GO 7mm to wiele nie trzeba złaszcza jak cżłowiek jest zgięty czy coś...

Cproy 100% z trafieniami

Np tutaj mamy 55mm/2.8 z trochę dalsza (więc i GO większa)

źródło (http://img15.imageshack.us/img15/1120/92770866.jpg)

70/2.8

źródło (http://img15.imageshack.us/img15/5466/95609598.jpg)

i ze sklepu 70/2.8 ISO 100

źródło (http://img19.imageshack.us/img19/9800/45996511.jpg)

A na dokładkę takie porównanie z foto które zrobiłem jeszcze podczas testu w sklepie :)

źródło (http://img15.imageshack.us/my.php?image=2470crop.jpg)

Tak więc to nie jest tak że zawsze nie trafia bo mowa właśnie tylko o tym z bardzo bliska - tak to trafia bardzo fajnie i nie narzekam tylko chcę się upewnić czy to przypadkiem nie moja wina że to dzieje się tak że wcisnę kawałek, zatwierdzi ostrość a ja się przesunę, cyknę i jest mydełko bo tak mi się wydaje skoro część fotek jest ostra - gdyby było zwalone to zakładam że nie trafiał by w ogóle na blisko (tak samo w przypadku BF/FF który albo jest albo nie ma a nie że np 2 są ostre a 3 nie ostre) :)

markB
22-04-2009, 15:36
Tu 2 wycinki przykładowe właśnie z mega bliska:

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/7659/24510715.jpg)

To zdjęcie wygląda na poruszone - podwójny obraz tylnych płatków. Trochę dziwne, bo czas bardzo krótki. Może jakiś super powiew wiatru?

Mariusz888
22-04-2009, 15:41
No to swoją drogą :) fakt że w nazwijmy to górach jest taka możliwość i to całkiem prawdopodobna ale 1/1600s musi zatrzymać prawie każdy ruch :) dlatego bardziej obstwaiałem sytuację
-kadruję
-sprzęt ostrzy
-zmienia się moje położenie (bo np byłem zgięty) lub faktycznie wiatr rusza kwiatkiem
-strzelam fotkę
-widzę mydełko :)
Ale o wietrze jakoś głównie nie myślałem a faktycznie coś w tym jest :)

wasilewk
22-04-2009, 18:13
yogur , jestem w stanie Cie zrozumiec i innych kupujacych spoza , dla mnie to wszystko jedno poniewaz jestem z Wawy i sam sobie zawioze na POstepu , bez posrednictwa sklepu i pewnie sam lepiej wyluszcze co jest nie tak , wiadomosci przechodzce przez wiele ust i rak ulegaja lekkiemu wypaczeniu :)

Jesli kupuję u 'swojego' sprzedawcy obiektyw, to:
1. Dostaję przynajmniej trzy zdjęcia z trzech różnych obiektywów zrobione.
2. Wybieram konkretne zdjęcie (numer seryjny obiektywu) - dodatkowo biorę pod uwagę sugerowany przez sprzedawcę obiektyw (jako jego zdaniem najlepszy) - z zapewnieniem, że wszystkie te testowane sztuki są poprawne.
3. To gdzie tu jest ryzyko, że to tylko czcze gadanie i "każdy by tak zrobił" ?

Pzdr.

egoiste
22-04-2009, 21:06
wasilewk
ja swoj 24-70 wybieralem tez z kilku , a 50-ke zwrocilem sprzedawcy po prawie dwoch tygodniach i bez zadnego gadania wzialem nastepna bo tamta musialem kalibrowac na FF .... zadna rewelacja , jak kupujesz to normalne ze wybierasz z kilku ,

Mariusz888
25-04-2009, 18:25
Problem chyba się wyjaśnił ;) generalnie to już wiem że na 95% to moja wina - dziś byłem na małym foto plenerku i zrobiłem prawie 200 zdjęć tym szkłem na większe niż takie macro dystanse (tzn nie z min odległości) i wszystko trafione (no chyba 2 są nietrafione ale na 200 to żaden %) oraz ładnie ostre tak więc to pewnie wiatr + to że jak człowiek był zgięty to tak wyszło a + z takiej odległości to nawet szkła macro się potrafią mylić :) tak więc szkiełko mam dobre hehehe i niepotrzebnie się przejmowałem ;)

wasilewk
25-04-2009, 20:57
wasilewk
ja swoj 24-70 wybieralem tez z kilku , a 50-ke zwrocilem sprzedawcy po prawie dwoch tygodniach i bez zadnego gadania wzialem nastepna bo tamta musialem kalibrowac na FF .... zadna rewelacja , jak kupujesz to normalne ze wybierasz z kilku ,

Ale w moim przypadku nie byłem osobiście w sklepie (500km).
Przytoczyłem przykład, że jak się ma zaufanego sprzedawcę, to można kupować zdalnie.
Zresztą: ja podczas zakupu mam taką tremę, że nie znalazłbym żadnego błędu...

Pzdr.

drobers
06-05-2009, 06:41
Dzisiaj jade kupić ten obiektyw poraz kolejny, niechciałbym być po powrocie do domu, znowu zawiedziony, Powiedzcie mi kochani, jak mogę go na miejscu sprawdzić, zabieram ze sobą swoją puszkę d700, ale na wyświetlaczu aparatu czy dostrzegę wady?, no i dochodzi jeszcze stres:), bardzo proszę o odpowiedź...

shadow_alex
06-05-2009, 09:13
Szybki teścik na ff/bf, sprawdź czy pierścienie chodzą z należytą gracją:), ew. jakieś pyłki, syfki i inne grzybki halucynki w środku. No i od mojego ostatniego zakupu podstawa... tak dla zasady sprawdź przynajmniej dwa szkła. Pewnie ja jakbym sprawdził drugie, to mój nie wylądowałby 2 razy w serwisie;-/ a może będzie i ze 22;-/ Tylko najpierw zapisz sobie na kartce co robić, bo inaczej polowe zapomnisz:)

yogur
06-05-2009, 10:20
1. kupiłbym u sprawdzonego sprzedawcy, który gwarantuje jakość sprzętu i pozwala odesłać jak coś nie halo – mam szczęście mieć takiego sprzedawcę, który mnie nie zawiódł i wielu innych zadowolonych kupujących
albo
2. wziąłbym laptopa + D700 i dał sobie czas, na miejscu zrzucił JPG (w puszcze ostrzenie na 0),
albo
3. jeśli brak laptopa to umówiłbym się ze sprzedawcą, że zrobię parę zdjęć w sklepie, jadę do doku sprawdzić czy gra i za parę godzin wracam odebrać szkło – przy takiej kasie można się dogadać ze sprzedawcą na taką procedurę i pewnie się zgodzi

IMO bardzo ważna rzecz, testuje bez przekadrowywania bo może się okazać, że dla zdjęcia z bliska i f2.8 przez Twój błąd możesz nie trafić z ostrością.

No i na koniec – nie daj się popędzać przez sprzedawcę – w pośpiechu możesz czegoś nie zauważyć.

andrzej_suse10
06-05-2009, 12:52
Ups, przepraszam, post w złym temacie, do usunięcia

drobers
06-05-2009, 23:07
wasilewk jaki masz numer seryjny tego obiektywu? Bo ja kupiłem już drugą sztukę i zrypana!!! 317935; 336791

drobers
07-05-2009, 10:30
Koledzy szczęśliwi posiadacze N24-70 jeśli ktoś jest zadowolony ze swego obiektywu, proszę niech poda jego numer seryjny, może tu tkwi jakaś zależność
Zastanawiam się też , może to zmiana firmware w d700 tak psuje te obiektywy u mnie, już sam nie wiem.
wasilewk Ty masz stary czy nowy firmware w puszce?

Michał Jędrak
07-05-2009, 11:03
Dorzucę trochę swoich spostrzeżeń... Według mnie (czyli wbrew panującej opinii) za prawidłowe ustawianie ostrości odpowiedzialny jest tylko i wyłącznie korpus aparatu. A możliwość rzekomego wprowadzania korekcji obiektywu w aparacie, tak naprwadę koryguje wady korpusu. A dlaczego tak sądzę?

Po pierwsze jest to zasługa mojego 'chłopskiego rozumu'. Aparat posiada czujniki ostrości, które wykrywają maksymalny kontrast. Aparat kręci śrubokrętem lub wysyła sygnał do obiektywu AF-S tak długo aż trafi na chwilę najwyższego kontrastu na czujniku AF. Wszelki FF/BF wynika tylko i wyłącznie z tego, że APARAT źle wykrywa moment najwyższego kontrastu i nie dociąga ostrości lub za długo kręci AF. Winę za taki stan ponosi albo sam czujnik albo (najczęściej) źle ustawione lustro odbijające obraz na czujniki. Sam kiedyś ustawiałem AF w aparacie poprzez kręcenie śrubką od lustra (było to Fuji S2).

Drugim moim spostrzeżeniem, które potwierdza tę teorię jest to, że te same obiektywy, które mi średnio działały na D200, funkcjonują wyśmienicie na D3 (ostre maksymalnie). Ciągle się obiektywom dostaje a to nie one są tutaj winne według mnie.

Natomiast co do zdjęć przedstawionych powyżej... Przy zdjęciach z małej odległości lub podczas innych zdjęć na małej przysłonie trzeba w ogóle zapomnieć o tym, że spust aparatu można wcisnąć do połowy. Jeśli się wciska do połowy, poczeka aż aparat zrobi bi-bip i potem zrobi zdjęcie, to wyjdzie ono nieostre. W tym ułamku sekundy pomiędzy 'bi-bip' a zdjęciem możemy być na wdechu czy wydechu i już nasze ciało zmieni swoją pozycję nawet o 2cm. Nie wspomnę o ruchach kręgosłupa i o tym, że ciało ludzkie jest w ciągłym balansie i przez to w ruchu. Jak się to wszystko zsumuje to może wyjść naprawdę kilka centymetrów różnicy. Dlatego zdjęcia makro z ręki lub portrety na małych przysłonach robi się na chama, czyli ustawiasz punkt na to co ma być ostre i od razu z całej paki spust do dołu. Jak tylko aparat ustawi ostrość to wykona zdjęcie. Każde ostre.

papajpo
07-05-2009, 11:26
czytając to wszystko opada mi kopara... gdyż mój 24-70 nie posiada ani BF ani FF ostrzy niesamowicie szybko i dokładnie może to winna tego że używam go z D3... jestem z niego bardzo zadowolony i uważam że rozsądnie wydalem moje pieniądze...

yogur
07-05-2009, 13:10
Miałem w moim D700 stary firmware teraz mam nowy i nie ma różnice na działanie szkiełka, po małej korekcie w body jest wszystko ok,

Wieczorem podam nr seryjny.

Zgadzam się z Michałem, że przy zdjęciu z bliska i małym f to jest duże ryzyko na poruszenie. Zauważyłem to już wcześniej u siebie i teraz jak ma być małe f i z bliska to wybieram właściwy punkt ostrości i spust do oporu – no i jest ok.

Władca Pixeli
08-05-2009, 05:20
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html

andrzej_suse10
09-05-2009, 20:24
Michał Jędrak - mi też by się tak wydawało, i to wszystko jest faktycznie logiczne i zrozumiałe tak jak mówisz, tylko.... skąd w takim razie bierze się kalibrowanie obiektywu do body? :) Z moim D90 wszystkie szkła jakie podpinałem ostrzyły ok, tylko jeden tamron 28-75 miał BF.... jedynie 4 miesiące w serwisie i problem zniknął - ale grzebali W OBIEKTYWIE :)

Mariusz888
11-05-2009, 14:10
Może temu że nie ma sensu grzebać w puszce? Skoro wyślesz 1 szkło z 1 body to jeśli masz w domu jeszcze 5 obiektywów i pogrzebią Ci w puszce to nagle te 5 których nie wysyłałeś dostanie automatycznie BF/FF ;) łatwiej postawić body za wzorzec bo po pierwsze body generalnie zmienia się rzadziej niż szkła - a po drugie gdy kupujesz nowy obiektyw testować go idziesz z puszką a nie szkłem więc znów dobierasz do puszki :)