Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Domyślnie Nikkor 24-70mm f2.8 problem

Cześć,
    myślałem, że ten moment nigdy nie nadejdzie, nigdy nie spodziewałem się, że będę robił zdjęcia bateryjkom.

Jednak od dłuższego czasu, prawdę mówiąc od początku jak mam obiektyw 24-70, mam wrażenie że obiektyw nie jest ostry i nie ostrzy w punkt. Duży odsetek zdjęć jest po prostu nie do przyjęcia, ostrość nie jest w miejscu w którym miała być, a jeśli już jest to wydają się być mydlane.

Problem jest tym bardziej drażniący na długim końcu i dużych odległościach od obiektu fotografowanego, bo ostrość potrafi paść na 1-2m za obiektem!!! Próbowałem skorygować to wbudowaną precyzyjną korektą ostrości, ale nie daje to żadnego efektu.

Czy czeka mnie wysyłka do serwisu? Nie bardzo widzi mi się odsyłanie obiektywu, bo używam go w codziennej pracy, ale jak mus to mus.

Poniżej link do zdjęć wykonanych 24-70mm na f/2.8, 4, 5.6 oraz 50mm na f/2.8, 4, 5.6

http://rapidshare.com/files/216259552/24-70.rar.html

Załączam dwa sample 100% crop w małej rozdzielczości, sorry za wielkość.
    24-70mm 2.8 vs 50mm 1.8

1)

2)
    Czarne pudełeczka i okropnie ciężka teczka

Domyślnie

Nie wiedziałeś w czasie zakupu, że może Ci się taki trafić ? Przecież aż huczało na Forum !

Nie sprawdziłeś podczas zakupu ?

Prawdopodobnie Twój obiektyw trafi do serwisu (pewnie Postępowcy jeszcze nie robią, więc Berlin).
    Za to wróci jak nowo narodzony, tylko ten czas...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Podczas zakupu niestety nie sprawdzałem, długa historia, no nie ważne.

W czym może być problem? Czy są jakieś inne niż bateryjki i focus test chart metody sprawdzenia i potwierdzenia występowania problemu?

Pozdrawiam serdecznie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakuza Zobacz posta
    Podczas zakupu niestety nie sprawdzałem, długa historia, no nie ważne.

W czym może być problem? Czy są jakieś inne niż bateryjki i focus test chart metody sprawdzenia i potwierdzenia występowania problemu?

Pozdrawiam serdecznie!
    Było na Forum, poszukaj !
    Z tego, co pamiętam, to największy procent z tą wadą, jak u Ciebie, trafiło właśnie do Polski (ale ja tego nie sprawdzałem).

Mogę tylko powiedzieć, że sam drżałem ze strachu podczas zakupu: nie dość że tyle kasy, to jeszcze dość specyficzna wada, którą się wykrywa dopiero po jakimś czasie (zdałem się na sprzedawcę, ale odbierałem osobiście). Szczerze współczuję, już mogła Ci się trafić ta wada "ze skrzypieniem" - sam byś naprawił...

Pzdr.

Domyślnie

Czytałem o tym skrzypieniu, na szczęście u mnie to nie występuje. Coż, reklamować i wysyłać obiektyw?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Nawet w przypadku profesjonalnych szkieł zdarzają się mydlane sztuki. Wysyłaj do servisu i tyle. Poza tym pamiętaj ze stałki to najlepsze szkła. 24-70 i 17-55 to bardzo dobre szkła ale mimo wszystko przegrywają ze stałkami, za to wygrywają uniwersalnością.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakuza Zobacz posta
    Czytałem o tym skrzypieniu, na szczęście u mnie to nie występuje. Coż, reklamować i wysyłać obiektyw?

Pozdrawiam!
    Za The Fly:

Wysyłaj, póki sprawa jest jeszcze dość świeża, to szybciej pójdzie.

Pzdr.

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

Domyślnie

ehhhhhhhhh, skąd ja to znam. Mój od wczoraj leżakuje w serwisie AF nie trafiał, w dodatku jak to określili w protokole przyjęcia - wyczuwalne przeskoki na pierścieniu ostrości.

martini3333
    Gość

Domyślnie

Kurcze a ja chciałem go właśnie kupić a teraz czytam, że są z nim problemy. Lepiej sie wstrzymać? duże są szanse na trafienie bubla?

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów