Zobacz pełną wersję : widows spuchł :)
robin102
01-04-2009, 13:45
Tak wiem, ze może na forum komputerowym by zapytać, ale tam ludzie nie używają LR 2.0 i PS CS.
5 dni temu postawiłem system od nowa. D3 dni fajnie na dysku C 4,5 GB zajete :)
Załadowałem sobie po 3 dniach w bibliotekę LRa ze 2tys zdjęć - same rawy z D300 i D700 po ok 17-18MB każdy.
Patrze na dysk C spuchł do 7,6 GB. No dobra szukam co to spowodowało. LG ma swój katalog tworzony domyślnie w moich obrazach jest tego raptem 350MB tylko. System 1,8 GB, program fajls :) 0,9 GB, dokumentsetings 1,4 GB jakieś pierdołki i razem wychodzi 4,5 GB co mi zajmuje bez mojej wiedzy na partycji C ponad 3 GB przestrzeni !
Pomóżcie bo mnie krew zaleje :(
ps
System to XP pro
aaaaaa znalazłem właśnie ukryte prawie 1 GB folder utworzony caschowy przez PS CS z jakimiś plikami wszystkie identycznie się nazywają. Co zajmuje ponad 2,6 GB !!!!!
Można to wywalić ? 128 sztuk identycznych plików w tym folderze.
mishieck
01-04-2009, 13:47
XP czy Vista? Vista jest znana z tego, że rośnie w oczach ;/
Aha, lightroom tworzy miniatury zdjęć, które sporo zajmują...
sokrates
01-04-2009, 14:08
Jak Vista to wyłącz indeksowanie plików we właściwościach dysku. Od czasu do czasu pasuje usunąć punkty przywracania.
Kordian d70
01-04-2009, 14:10
i wylacz aktualizacje w viscie bo mi zawalilo dysk 180GB w kilka tygodni, porazka
grudzinsky
01-04-2009, 14:35
kolega napisal o XP :)
CS ma to do siebie, ze tworzy kopie plikow, ktore obrabiasz. smialo mozesz to usunac. miaem bardzo podobny problem, ale przy viscie. kilka razy w tygodniu musialem oprozniac katalog CS'a. czasami wyskakiwala informacja o braku miejsca na dysku...ale to jak obrabialem TIFF'a bardzo duzego ;)
Michal_C
01-04-2009, 14:41
robin102 a sprawdzałeś System Volume Information. Jest on w drzewie na C:
Tam system sobie coś zapisuje jakiś backup.
Standardowo nie użytkownik nie ma tam dostępu i trzeba poszukać w necie jak ten dostęp ustanowić.
Zwykle jest tam kilka, kilkanaście plików różnej wielkości i większość z nich można spokojnie usunąć. Ale najpierw poczytaj o tym byś większych kłopotów sobie nie narobił.
Ja dziś sprawdziłem i mam tam 329 MB :twisted:.
Pozdr
gregoire7
01-04-2009, 14:51
W opcjach Photoshopa określasz wielkość maksymalną tego katalogu, to takie tymczasowe pliki robocze
velaskez
01-04-2009, 16:05
Podajcie sciezke, jak mozecie, to sprawdze u siebie...
Nie ma czegos takiego jak widows;)
Zainstaluj sobie np. Odkurzacza, przejedź "C" standardowymi ustawieniami i wszystko co zbędne będziesz miał z głowy.
robin102
01-04-2009, 17:03
Ja dbam o SO-xp na komputerze jak o optykę :). Od dawna używam CCclanera, regclenera, odkurzacza i wywalam co się mnoży nie potrzebnego, defragmentuje rejestr i wywalam zbędne wpisy, wszystko ostrożnie. Minimum raz na tydzień sprzątam i defragmentator diskeper zapuszczam. U mnie system zawsze staruje tyle samo czasu przy pierwszym uruchomieniu jak i po roku używania. Na poprzednim SO -XP który chodził rok nie zwróciłem uwagi na wielkość miejsca zajętego na C, teraz jakoś zwróciłem zwłaszcza, że po paru dniach zjadło go tak dużo. Gdzie w PS ustawia się ten folder casche ? Jak trafić do kopi przywracania systemu i wywalic kilka jeśli jest ich wiecej niż ostatnia ?
możesz sprawdzić jeszcze plik wymiany, tak zwany SWAP.
Panel Sterowania -> System -> Wydajność -> Zaawansowane->Pamięć Wirtualna
pozdrawiam
velaskez
01-04-2009, 17:37
Robin cache, nie casche:mrgreen: W PS pewnie jak wejdziesz w opcje programu, a w punktu przywracania systemu to start->programy->akcesoria->narzędzia systemowe->przywracanie systemu (lecę z pamięci, ale to chyba tak wygląda)
krzysztof jot
02-04-2009, 01:44
możesz sprawdzić jeszcze plik wymiany, tak zwany SWAP.
Panel Sterowania -> System -> Wydajność -> Zaawansowane->Pamięć Wirtualna
pozdrawiam
i tu ustawiamy jedną stała jako minimum i max - jak masz sporo RAMu (ponad 2GB)- to absolutnie wystarczy tu stała wartosc 1024
krzysztof jot
02-04-2009, 01:46
i wylacz aktualizacje w viscie bo mi zawalilo dysk 180GB w kilka tygodni, porazka
to chyba prima -aprylis :) mam Viste i aktualizacje - nie przekracza 14 GB z kilkoma aplikacjami od grudnia.
winterfresh74
02-04-2009, 12:33
jeżeli to laptop i masz oprogramowanie producenta do zarządzania komputerem to sprawdź czy któryś z programów np Zarządzanie i odzyskiwanie danych - nie beckupuje plików.
Miałem podobny przypadek z IBM, przeszukałem cały dysk twardy i nic - okazało się że oprogramowanie ThinkVanatage robiło sobie kopie zapasowe plików. Skasowałem beckup-y i wyłączyłem automatyczne zarządzanie danymi przez program producenta.
Pozdrawiam
robin102
02-04-2009, 13:07
Nie to komputer stacjonarny. W bibliotece LR2.0 ma 1000sztuk rawów. Czy to możliwe, że gdzieś zaszyło sie coś od LR na dysku C. Kurde, a może wywalę bibliotekę :)
Jak się dobrać do kopi przywracania systemu i zostawić tylko jedną ostatnią ?
edyt
Wykasowałem 1000 rawów z bibioteki LRa, i zajęcie dysku C zmniejszyło się o prawie 1 GB !,
dobra dobra, ale co jeszcze zajmuje bez mojej wiedzy i zgody 2 GB :)
Michal_C
02-04-2009, 14:42
robin102 a patrzyłeś na folder System Volume Information, o którym pisałem?
winterfresh74
02-04-2009, 14:47
z tego co pamiętam to LR ma opcję automatycznego beckup-u. Sprawdzałeś może w opcjach czy przypadkiem nie jest włączona?
Ewentualnie sprawdziłbym jeszcze to co napisali koledzy wcześniej ---->start--->programs--->accessories---->system restore lub beckup (niestety nie mam polskiej wersji XP)
to co przyszło mi jeszcze do głowy - jeżeli masz antywirus NORTON to sprawdź czy nie masz przypadkiem włączonej opcji - Ochrona kosza przez Nortona (Norton Protected Recycle Bin)
Rozumiem że Temp już sprawdzałeś i czyściłeś (te w Documents and Settings) też ?
Możesz jeszcze wywalić katalog z Windows/system32/dllcache zajmuje on prawie 0,5G a tak na prawdę nie jest on bardzo potrzebny jeśli masz płytkę z WinXP. Podobno to samo tyczy się z DriverCache, ale tego już nie sprawdzałem. To są oczywiście standardowe pliki Windows i nie mają żadnego związku z programami graficznymi (to tak żeby była jasność)
robin102
02-04-2009, 16:02
robin102 a patrzyłeś na folder System Volume Information, o którym pisałem?
Jeszcze nie, ale sprawdzę.
Tu dla takich ciekawskich jak ja coś do poczytania, ale ostrożności nigdy nie za wiele.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76580
Robin, gdzie masz te tytułowe wdowy, które spuchły? ;)
mariobor
02-04-2009, 20:41
podobną miałem pierwszą myśl jak ekonet ;) ale to chyba nie dział na prezentowanie spuchniętych wdów :)
A żeby nie robić OT
zagladnij do - uruchom... -> temp może tam ci Win chomikuje jakieś niepotrzebne rzeczy. To pierwsza sugestia
2. Jeśli robiłeś aktualizacje to system też chomikuje te pliki instalacyjne, są one poukrywane w katalogach z $
robin102
02-04-2009, 22:31
Kopie aktualizacji wywaliłem :)
Jak dotrzeć do folderu z kopiami przywracania systemu ?
Kurde czeski błąd się zakradł, wiem wiem powinienem dla jasności napisać
ŁYNDOŁS SPUCHŁ :mrgreen: prośba do MODa co by poprawił mego błęda ortograficznego.
xpablito
02-04-2009, 23:04
.. tu (http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76580) wszystko znajdziesz co chyba potrzebujesz;)
wiem, że wiondows jest beee, tez uzywam roznej masci softu do "higieny| dysków, ale powiem Wam jedno, w dobie bardzo tanich gigabajtów, mam po prostu systemowy dysk o pojemności 150GB i czochra mnie ile miejsca zajmuje XP czy Vista.... nie sprawdzam czy zjadł mi po tygodniu 1 czy 10 GB bo i tak ten dysk uzywam tylko do stawiania na nim systemu i instalacji programow, nie mam tam fotek, muzy ani niczego istotnego.
Szkoda czasu na takie rzeczy [chyba że ktoś lubi zabawę w detektywa]
pozdrawiam
Wydaje mi się,że to Adobe LR tworzy sobie pliki wymiany o wielkości kilku MB z jednego rawa. U mnie z jednego obrobionego rawa potrafił zrobić plik o wielkości 8MB.Sprawdź w -Preferences-File Management gdzie on sobie te pliki tworzy i jakiej są wielkości.Jak sobie na probę zainstalowałem ten program to regularnie trzeba było opróżniać ten folder.
Kurde czeski błąd się zakradł, wiem wiem powinienem dla jasności napisać
ŁYNDOŁS SPUCHŁ :mrgreen: prośba do MODa co by poprawił mego błęda ortograficznego.
Teraz już niech zostanie, humorystycznie. :)
velaskez
03-04-2009, 03:24
No już mu wypominałem, a on nic. Ślepy na 102:)
tomek969
03-04-2009, 12:38
Mozna jeszcze zaoszczędzic na hibernacji (opcje zasilania).Spora rezerwa na to jest zazwyczaj.