Zobacz pełną wersję : Porownanie
Witam,
Mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych dlaczego w porównaniu C i N link
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/page31.asp N wypada jak widac fatalnie na pierwszym powiększeniu nie można nawet poprawnie odczytać napisów na butelce. Po drugie obrazki porównywane sa mniejsze a i N i C ma pelna klatke.
O co tu chodzi czy faktycznie jest az taka różnica w jakości zdjęć ?
Pozdrawiam
tymancjo
01-04-2009, 10:30
cytujac podpis ze wskazanej przez Ciebie strony:
...Like the comparison with the original 5D, this comparison presents a problem; the 5D Mark II has almost double the pixel count of the D700, making a direct comparison at 100% rather moot....
Amen.
Wystarczy poczytać co pisze.
pozdrawiam,
Test robiony na JPG można sobie o kant d... rozbić!
jak wiadomo wszem i wobec przy generowaniu JPG ustawienia puszki mają główne znaczenie (poziom wyostrzenia itp.) tu producenci różnie ustawiają wartości domyślne więc różnice na "pierwszy rzut oka" bywają znaczne.
Rada porównywać to co daje RAW :) albo foty na podobnym poziomie wyostrzenia :)
EDIT.
a nie doczytałem nawet że to C5D mk. II :)
qwerty1237
03-04-2009, 10:31
Blizej by bylo w tym porownaniu C5D mkII do D3x niz D700.
Pawel Pawlak
04-04-2009, 20:30
Witam,
Mam pytanie do kolegów bardziej doświadczonych dlaczego w porównaniu C i N link
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/page31.asp N wypada jak widac fatalnie na pierwszym powiększeniu nie można nawet poprawnie odczytać napisów na butelce. Po drugie obrazki porównywane sa mniejsze a i N i C ma pelna klatke.
O co tu chodzi czy faktycznie jest az taka różnica w jakości zdjęć ?
Pozdrawiam
W rtym porównaniu d700 znalazłsię tylko ze względu na podobny poziom cen. 5d2 i d700 to aparaty z innymi priorytetami. 5d2 ma lepszą rozdzielczość i kręci filmy a D700 w zasadzie wysztko pozostałe lepsze. co do beznadziejnie nieostrego obrazju z d700 to jeśli w zestawiniu załączony by jeszcze crop z średnioformatowca 50mpix to idąc Twoim tokiem rozumowania, tylko on miałby wyraźny obraz ;) jeśli chcesz wiedzieć jakie to ma znaczenie dla Twoich potrzeb, to ściągnij sobie z tej strony sample z 5d2 i d700, wywołaj je w rozmiarze który Cię interesuje i zobacz co ma znaczenie a co nie :)