Zobacz pełną wersję : Izopropanol
Kupiłem ostatnio na allegro izopropanol i zrobiłem mały test. Na umytym szklanym stole naniosłem patyczkiem do uszu odrobinę tego alkoholu i odczekałem aż wyparuje. Po wyparowaniu na szkle widoczna jest maleńka obwódka i zastawiam się czy nie oznacza to, że po odparowaniu tego specyfiku zostaje jakiś osad. Alkohol jest niby w wersji "czysty do analizy" (cz.d.a.) ale trochę wygląda to jakby sprzedawca sam rozlewał ten alkohol i drukował etykiety na butelki. W związku z tym mam ogromną prośbę do osób, które używają izopropanolu. Czy możecie zrobić podobny test i napisać czy po odparowaniu na powierzchni nie ma żadnego śladu czy jednak mały ślad zostaje ?
Dzięki za pomoc !
Tez kiedys kupilem izopropanol w srayu. Tez cz.d.a. i dawaj czyscic obiektyw. Zanim doszorowalem szklo troche czasu minelo i wiecej nie probowalem. A na opakowaniu napisane bylo ze idealnie nadaje sie do czyszczenia optyki.
tyż tak mam, ale jak się trze to smug nie ma
Nie wiem czy to ma znaczenie ale izopropanol, który kupiłem nie jest w sprayu.
velaskez
31-03-2009, 21:41
hmm. nie sądzę byś znalazł wielu użytkowników tego specyfiku...bo on po prostu ZOSTAWIA SMUGI;)
tyż tak mam, ale jak się trze to smug nie ma
No tak, tylko czy w takim razie do matrycy to się nadaje ?
hmm. nie sądzę byś znalazł wielu użytkowników tego specyfiku...bo on po prostu ZOSTAWIA SMUGI;)
Właśnie kupiłem to ponieważ na wielu forach ludzie twierdzą, że nie ma lepszego specyfiku od izopropanolu i wiele osób go stosuje.
A skąd pomysł, żeby takich rzeczy używać do optyki i - tym bardziej - do matrycy?
velaskez
31-03-2009, 22:08
Właśnie kupiłem to ponieważ na wielu forach ludzie twierdzą, że nie ma lepszego specyfiku od izopropanolu i wiele osób go stosuje.
Do matrycy...NIGDY. Potem tylko sensor swabem idzie to zetrzeć.
A skąd pomysł, żeby takich rzeczy używać do optyki i - tym bardziej - do matrycy?
Wolami jest napisane na opakowaniu, ze do optyki, elektroniki itede. A poza tym sie na roznych forach czytalo (nie pamietam gdzie) ze do czyszczenia szkiel i matrycy tez.
edit
za wikipedia:
Jest stosowany jako tańszy zamiennik etanolu lub metanolu, w sytuacjach gdy czystość zwykłego spirytusu skażonego (denaturatu) jest niewystarczająca, np. do czyszczenia precyzyjnych układów optycznych. Dostępne są jego różne preparaty do zastosowania technicznego, np. Kontakt IPA stosowany w elektronice i optyce (czyszczenie projektorów itp.).
edit2:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19261
JanuszWaw
31-03-2009, 23:08
Do matrycy...NIGDY. ...Cześć,
Ja tak radykalny w swych ocenach nie jestem. Może dlatego, że...
używam tego do czyszczenia tak optyki (kilka szkieł), jak i matrycy swojego aparatu.
W odróżnieniu od (wielu) innych alkoholi ten nie zawiera... wody. Ma to swoje dobre i złe strony.
Dlatego warto wiedzieć ... "z czego" się czyści ! Bo z tym bywa różnie ! Wiem nie "z literatury"
a z praktyki... własnej !
Wcześniej "szorowałem" tak d80, obecnie d300. Zdarzyło się też w ramach pomocy innych wspomóc. ;)
Oczywiście nie należy tego lać, ale działa ... I to dobrze.
Wg. mnie - jak w wielu przypadkach - potrzeba nieco doświadczenia i opanowania.
Pierwsze podejścia skutkowały potężnym wyrzutem adrenaliny, teraz jest spokojniej.
Ale opanowanie i koncentracja nadal ... w cenie :D Ale to nie tylko w tym przypadku ! ;)
Pozdrawiam -
velaskez
01-04-2009, 00:25
Ja i tak wolę Sensor Swab;)
Cześć,
Ja tak radykalny w swych ocenach nie jestem. Może dlatego, że...
używam tego do czyszczenia tak optyki (kilka szkieł), jak i matrycy swojego aparatu.
W odróżnieniu od (wielu) innych alkoholi ten nie zawiera... wody. Ma to swoje dobre i złe strony.
Dlatego warto wiedzieć ... "z czego" się czyści ! Bo z tym bywa różnie ! Wiem nie "z literatury"
a z praktyki... własnej !
Wcześniej "szorowałem" tak d80, obecnie d300. Zdarzyło się też w ramach pomocy innych wspomóc. ;)
Oczywiście nie należy tego lać, ale działa ... I to dobrze.
Wg. mnie - jak w wielu przypadkach - potrzeba nieco doświadczenia i opanowania.
Pierwsze podejścia skutkowały potężnym wyrzutem adrenaliny, teraz jest spokojniej.
Ale opanowanie i koncentracja nadal ... w cenie :D Ale to nie tylko w tym przypadku ! ;)
Pozdrawiam -
A czy mógłbyś sprawdzić czy Twój izopropanol pozostawiony np. na szkle odparuje całkowicie bez pozostawienia jakichkolwiek śladów ?
JanuszWaw
01-04-2009, 09:46
Cześć,
Ja i tak wolę Sensor Swab;)I pewnie masz rację.
Każdy z nas dokonał wyboru i
Jeśli uzyskuje efekty na miarę swych potrzeb i oczekiwań to wybór był dobry ! I jest OK ! :D
Dlatego w żadnym wypadku nie kwestionuję skorzystania ze ścieżki, którą wybrałeś ! Pzdr
A czy mógłbyś sprawdzić czy Twój izopropanol pozostawiony np. na szkle odparuje całkowicie bez pozostawienia jakichkolwiek śladów ?W tym miejscu (http://www.4wm.fora.pl/srubkologia,16/) opisałem jak to robiłem i robię ja ! Tam też jest opisany sposób sprawdzania czystości izopropanolu !!!
BTW. Obwódka, o której napisałeś powstaje nie tylko w sytuacji zanieczyszczeń izopropanolu (rzadko), ale również, gdy powierzchnia, na którą wkraplasz alkohol jest zanieczyszczona (najczęściej). Dlatego ja do sprawdzenia czystości użyłem szkiełka wyczyszczonego, odłuszczonego !!! filtra fotograficznego.
Jakbyś miał jakieś pytania pisz na PM !
Pzdr -
M.Szabelski
01-04-2009, 09:56
Problem, o którym tutaj mowa wynika wg mnie z niskiej jakości kupionego izopropanolu. Sam mam w domu czysty izopopanol, ale taki kosztuje ok. 300 zł na buteleczkę. Nie zauważyłem, żeby pozostawiał smugi, ale nigdy nie zostawiam go do odparowania na szkle, tylko wycieram soczewkę kolistymi ruchami.
Izopropanol - 300 zł za buteleczkę?! Hmm, w Aldrichu (czysty, nie cz.d.a) kosztuje 32.90 euro + vat za jednolitrową "buteleczkę". Czysty jest ok, bo pozostałości po odparowaniu powinno być nie więcej jak 0.003%. A więc na pewno nie wystarczy tego na widzialną (nawet pod mikroskopem) obwódkę. Podejrzewam, że albo kolega JanuszWaw ma rację w sprawie zanieczyszczonego szkła, albo w "rozlewni" użyto brudnych butelek. Izopropanol można oczyścić przez destylację, więc nie wszystko stracone. Izopropanol jest jednym ze składników Eclipse 2, płynu do czyszczenia matrycy, polecanego do używania z Sensor Swabs.
JanuszWaw
01-04-2009, 17:00
Izopropanol - 300 zł za buteleczkę?! Hmm, w Aldrichu (czysty, nie cz.d.a) kosztuje 32.90 euro + vat za jednolitrową "buteleczkę". Czysty jest ok, ...Mój kosztował 16 zł/litr, nie wymagał redestylacji. :D
Co do ceny bywają... droższe, np. "spektralnie czysty", ale używanie tego do czyszczenia matrycy to już lekk ... paranoja ! ;)
Jeśli chodzi o matrycę warto pamietać, że mimo wszystko nie ma co matrycy "zalewać'. Wniknięcie płynu pomiędzy filtr a sam sensor to już.... kicha !:(
A czyszczenie jedne potrwa krócej drugie dłużej, a winno być przede wszystkim skuteczne i bezbolesne dla aparatu i ...kieszeni użytkownika ! ;)
Warto też pamiętać, że nie wszystko rozpuszcza się w alkoholu !
Bryza (morska) niesie ze sobą drobiny wody morskiej, zawierającej sól, która nie rozpuszcza się w alkoholu.
Warto więc cały proces przemyśleć !
Pozdrawiam -
Powtórzyłem już test trzykrotnie dla swojego specyfiku. Szklany blat na którym testowałem myłem wcześniej albo płynem do mycia szyb albo też izopropanolem tylko wycierałem dokładnie do sucha. Za każdym razem zostaje minimalna obwódka :(
JanuszWaw,możesz dać namiary na sprzedawcę izopropanolu gdzie swój kupiłeś ?
Nie wiem tylko czy warto kupować kolejny....
wtrącając się do dyskusji też miałem przykro-smugowe doświadczenia z izopropanolem (cz.d.a), potem kupiłem sławetne Sensor Swabs z płynem eclipse, tu już było świetnie.
Sprawdziłem co to cudo eclipse w sobie zawiera i się okazuje, że to tylko metanol. Tak więc przy całkowitym zużyciu mojego eklipsa będę szukał metanolu.
Że wodę zawiera... izopropanol też zawiera wodę, a nawet tworzy z nią azeotrop zawierający 9% tejże wody :), metanol nie tworzy azeotropu, więc też tak chętnie tej wody nie będzie chłonąć.
Z drugiej strony woda zawarta w płynach do czyszczenia optyki (moim zdaniem) nie powinna szkodzić ani optyce ani matrycy, a w czasie suszenia gruszką bardzo szybko odparuje. Z tym, że chodzi mi o niewielki ilości wody tak do 10-15%.
to tyle teorii ;)
Skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem następującą odpowiedź:
IPA to rozpuszczalnik, rozpuszcza w sobie tłuszcze, pochłania pył, ale gdy odparowuje pozostawia ten osad na obrębie czyszczonego obiektu.
Niektorzy sprzedawcy chwala swoje produkty pod niebiosa, nazywając je usuwaczami zanieczyszczen, co sie mija z prawda, bo zeby usunac zanieczyszczenia trzeba je wymyc np. w wannie ultradzwiekowej lub usunac mechanicznie za pomoca sciereczek, patyczków przy uzyciu IPA jako rozpuszczalnika.
JanuszWaw
01-04-2009, 21:27
...sławetne Sensor Swabs z płynem eclipse, tu już było świetnie...cudo eclipse w sobie zawiera i się okazuje, że to tylko metanol.Cześć,
Oczywiście izopropanol, a zapłaszcza IPA to nie... Eclipse.
Z tego co wyczytałem w internecie to Eclipse jest mieszaniną: metanolu, etanolu i izopropanolu (podawano tam nawet proporcje, ale ich nie pamiętam). Pewnie czegoś tam jeszcze, ale... tego już nie opisano.
Natomiast faktem jest, że nawet w w opisie Eclipse wskazuje się na jego b. wysoką czystość, chyba na poziomie 5 ppm (ang. parts per million). Ale by to wszystko miało sens ... nasze narzędzia muszą być czyste na porównywalnym poziomie ! A często bywa zgoła... inaczej ! :D
Nie bez powodu sgugerowany jest sprzęt... jednorazowego użytku !. A często ze wzgledu na cenę uzywany bywa więcej ... niż raz ! ;)
Problem polega też na tym, że metanol jest trucizną i jego (legalny) zakup bywa skomplikowany !
Wiem, że bywa dostępny w różnych "miejscach", ale to już inna sprawa ;) A jaka bywa jego czystośc to rzesze chemików wiedzą doskonale. I nie zawsze napis na etykiecie jest ... miarodajny !
Ilości wody wskazane przez Ciebie nie stanowią problemu. A w niektórych przypadkach byłem wręcz zmuszony do używania swaba zwilżonego wodą (oczywiście nie z kranu ! ;) ), bo jak wskazałem poprzednio nie wszystko rozpuszcza się w alkoholu (substancje mineralne z reguły nie rozpuszczają się w alk.)
Nadmiar wody zbieram przy pomocy bibułki (niepylacej), a następnie przecieram (optykę lub sensor) swabem zwilżonym IPA.
Skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem następującą odpowiedź: IPA to rozpuszczalnik, rozpuszcza w sobie tłuszcze, pochłania pył, ale gdy odparowuje pozostawia ten osad na obrębie czyszczonego obiektu....1. Prosiłeś o podanie źródła: jak widzę znalazłeś sam. Ponadto (wiem, bo widziałem na własne oczy) z odczynnikami to już tak jest, że nawet w ramach jednej frakcji w zależności od tego na jakim etapie destylacji ją odbierano czystośc bywa... (niestety) różna !
Cena IPA wskazuje, że nie jest on (chyba) "cz.d.a." O "spektralnie czystym" to nie ma co wspominać !
Nie ma się też co oszukiwać. Stosowana przeze mnie mikstura nie jest Eclipse, ale pozwala mi utrzymać sprzęt w sprawności. Czyszczenie przy pomocy Eclipse np. optyki oczywiście dawałoby doskonałe efekty, ale jest stosunkowo... drogie.
Na zakończenie jedna uwaga i jednocześnie przestroga: znam przypadki, gdy użycie nadmiernej ilości IPA skutkowało przeniesieniem (wypłukaniem] jakiś syfów (nawet czagoś co przypominało smar, tłuszcz, itp.) z wnętrza aparatu na matrycę. Wyczyszczenie matrycy po takim działaniu jest czaso- i pracochłonne.
Cześć,
Z tego co wyczytałem w internecie to Eclipse jest mieszaniną: metanolu, etanolu i izopropanolu (podawano tam nawet proporcje, ale ich nie pamiętam). Pewnie czegoś tam jeszcze, ale... tego już nie opisano.
Natomiast faktem jest, że nawet w w opisie Eclipse wskazuje się na jego b. wysoką czystość, chyba na poziomie 5 ppm (ang. parts per million).
zrobiłem kiedyś analizę tego cuda i wyszedł sam metanol, ani śladu izo i etanolu.
Dokładnie jak napisałeś, podstawa to czystość tych rozpuszczalników.
A że się używa tych a nie innych to wynika z tego, że raczej nie zaszkodzą powłokom na szkiełkach, w miarę szybko odparowują i są stosunkowo tanie.
JanuszWaw
01-04-2009, 21:46
zrobiłem kiedyś analizę tego cuda i wyszedł sam metanol, ani śladu izo i etanolu...;)
Już wiem z czego wynika nasza różnica zdań:
"...according to the specifications Eclipse is pure metanol and Exlipse II is a mixture of metanol, etanol and propanol..."
EDIT:
Tutaj (http://www.photosol.com/e25d.htm) napisano więcej nt Eclipse i Eclipse II.
Pozdrawiam -
JanuszWaw
01-04-2009, 23:05
I na zakończenie: patrząc na tę listę (http://www.photosol.com/cameras_bymfg.html) widać, że do nowych aparatów Nikona dedykowany jest Eclipse II. To tyle i wydaje mi się, że to EOT ! :D
SOrki, że to kolejny post, ale poprzedniego nie mogę już edytować ! Pzdr -
GrzesiekH
02-04-2009, 01:03
Ja po Izopropanolu (sklep z odczynnikami pewne źródło) też mam smugi, ale zawsze na koniec chucham, przecieram mikrofibrą i jest idealnie czyste - smug niema, niczym innym nie mogę tak wyczyścić
Skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem następującą odpowiedź:
IPA to rozpuszczalnik, rozpuszcza w sobie tłuszcze, pochłania pył, ale gdy odparowuje pozostawia ten osad na obrębie czyszczonego obiektu.
Niektorzy sprzedawcy chwala swoje produkty pod niebiosa, nazywając je usuwaczami zanieczyszczen, co sie mija z prawda, bo zeby usunac zanieczyszczenia trzeba je wymyc np. w wannie ultradzwiekowej lub usunac mechanicznie za pomoca sciereczek, patyczków przy uzyciu IPA jako rozpuszczalnika.
Otóż to, alkohol nie porywa ze sobą wszystkich zanieczyszczeń podczas parowania. To co się rozpuści, pływa sobie w całej objętości rozpuszczalnika i podczas parowania zostaje na soczewce. Tyle, że jest rozdrobnione i rozproszone, dzięki czemu łatwiej usunąć brud z soczewki. Odczynniki cz.d.a mają tyle zanieczyszczeń, że nie powinno ich być widać:)
wtrącając się do dyskusji też miałem przykro-smugowe doświadczenia z izopropanolem (cz.d.a), potem kupiłem sławetne Sensor Swabs z płynem eclipse, tu już było świetnie.
Sprawdziłem co to cudo eclipse w sobie zawiera i się okazuje, że to tylko metanol. Tak więc przy całkowitym zużyciu mojego eklipsa będę szukał metanolu.
Że wodę zawiera... izopropanol też zawiera wodę, a nawet tworzy z nią azeotrop zawierający 9% tejże wody :), metanol nie tworzy azeotropu, więc też tak chętnie tej wody nie będzie chłonąć.
Z drugiej strony woda zawarta w płynach do czyszczenia optyki (moim zdaniem) nie powinna szkodzić ani optyce ani matrycy, a w czasie suszenia gruszką bardzo szybko odparuje. Z tym, że chodzi mi o niewielki ilości wody tak do 10-15%.
to tyle teorii ;)
Azeotrop izopropanolu z wodą zawiera 87.9% izopropanolu i 12.1% wody. Jednak handlowy izopropanol jest czystym, praktycznie pozbawionym wody (poniżej 0.2% wody dla klasy czystej) rozpuszczalnikiem, pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonego źródła (sprzedawcy). Wodę łatwo usuwa się z izopropanolu przez azeotropową destylację z cykloheksanem lub eterem diizopropylowym. To jest standartowa procedura w przemyśle.
JanuszWaw
02-04-2009, 19:50
Azeotrop izopropanolu z wodą zawiera 87.9% izopropanolu i 12.1% wody. Jednak handlowy izopropanol jest czystym, ...Jestem pod wrażeniem ! :D
Do tej pory myslałem, że: informatycy "pasjami' zajmują się fotografią, fotograf jak już nie ma co robić to ... grzebie w kompieAle, że spotkam tu "znawców retorty z kołnierzykiem przesyconym zapachem titranta" to się nie spodziewałem ;) Szacunek ! Szukanie kamienia filozoficznego było chyba prostrze niż... samodzielne czyszczenie matrycy !
(Prośba do Modów: nie banujcie, więcej offtopować -chyba- nie będę !) ;)
Pozdrawiam -
No, właśnie. Już się wszystko wydało. Jestem akurat z zawodu chemikiem. Niedaleko jednak temu zawodowi do fotografii. Przynajmniej kiedyś tak było: kółko fotograficzne w liceum, gdzie się uczyłem, prowadzone było przez nauczycieli chemików. Bo fotografia analogowa bazowała na chemii. Po postach wnioskuję, że kolega też ma coś z chemią wspólnego.