Zobacz pełną wersję : Pytanie o filtry Hoya
Karbulot
30-03-2009, 23:02
Mam troche glupie pytanie. Zamierzam kupic sobie trzy filtry. Dwa UV ktore beda ochranialy obiektywy (52 mm i 67 mm) oraz jeden polaryzacyjny 52 mm na staleczke 35/1.8. Ale mam pytanie, bo bede je zamawial przez net. Czy maja na zewnetrznej stronie gwint wewnetrzny taki jaki jest na obiektywie? Konkretnie chodzi o to, ze filtry chce miec zalozone na stale i ich nie sciagac z obiektywow, ale musze miec pewnosc ze bedzie do czego zaczepic klapke ochronna.
Drugie pytanko, to gdzie w Europie mozna kupic filtr ND 400 lub 1000? To co moge kupic to maks ND 8, ale to mnie w sumie nie satysfakcjonuje. Znalazlem sklep z filtrami ND 400 - http://www.2filter.com/hoya/hoyasolidND06.html . Cena 100 dolarow jest akceptowalna, ale nie znam tego sklepu. Poza tym zamawialem juz z USA swego czasu Sony PRS-505 (Ebook readera) i wyszedl mnie wraz z oplata za przesylke i clem dwa razy tyle. Dlatego wolalbym zamowic cos w panstwach Unii Europejskiej (a najlepiej w Danii gdzie mieszkam), wtedy nie place cla a i przesylka jest niedroga. Niestety moje poszukiwania w Googlach nic nie daly, wy sie bardziej orientujecie w sklepach.
(...) Niestety moje poszukiwania w Googlach nic nie daly, wy sie bardziej orientujecie w sklepach.
Nie tyle w sklepach... (http://foto-net.pl/sklep/oferta_filtry_Heliopan%20ND%2030.html) ... ile w google (http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_hoya/)
To polskie sklepy. Kryzys jest - wpieraj Polskę :)
Karbulot
30-03-2009, 23:24
Tak, tylko ze ja mieszkam w Danii. A sklepy ktory podales wysylaja tylko na teren Polski.
BTW, tak przy okazji rozumiem, ze aby wymusic kilkunastosekundowe naswietlanie w normalnych warunkach (np tak jak tutaj http://www.fredmiranda.com/forum/topic/659014/0 ) musi byc przynajmniej 400? 2, 4 lub 8 to za malo?
Remoolus
03-04-2009, 08:21
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie: tak, wszystkie okrągłe filtry wkręcane w obiektyw posiadają gwint zewnętrzny i wewnętrzny o tej samej średnicy. Dzięki temu możesz połączyć kilka filtrów oraz założyć dekielek ochronny.
Pytanie drugie: z zakupem filtra NDx400 raczej nie ma problemu. Jeśli w Polsce znalazłem przynajmniej 10 sklepów gdzie można taki filtr nabyć to chyba w cywilizowanej części Europy też nie powinno być problemów. Wpisz sobie w wyszukiwarce ndx400 i na pewno coś znajdziesz. Nie ma innej możliwości. :) Mnie wyświetliła się cała dłuuuuuga lista wyników wyszukiwania
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie: tak, wszystkie okrągłe filtry wkręcane w obiektyw posiadają gwint zewnętrzny i wewnętrzny o tej samej średnicy. Dzięki temu możesz połączyć kilka filtrów oraz założyć dekielek ochronny.
Pytanie drugie: z zakupem filtra NDx400 raczej nie ma problemu. Jeśli w Polsce znalazłem przynajmniej 10 sklepów gdzie można taki filtr nabyć to chyba w cywilizowanej części Europy też nie powinno być problemów. Wpisz sobie w wyszukiwarce ndx400 i na pewno coś znajdziesz. Nie ma innej możliwości. :) Mnie wyświetliła się cała dłuuuuuga lista wyników wyszukiwania
A co, Polska to busz ! :evil:
Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Nie wszystkie filtry HOYA mają zewnętrzny gwint np. polaryzacyjne (nie wiem jak jest z UV) seria "HMC Super" nie posiada gwintu, natomiast w serii "HMC Super PRO1" i "PRO1 Digital" gwint jest.
Generalnie, aby nie popełnić błędu, musisz spytać sprzedawcy, czy wybrany przez Ciebie filtr ma takowy gwint.
Mam polar i skylight Hoya HMC - obydwa mają gwint po obu swoich stronach.
Jest jakiś problem, żeby zadać pytanie w sklepie, w którym chce się kupić? Ja zawsze dostawałem odpowiedzi jeśli miałem jakieś wątpliwości... fskt, czasem dopiero po 3 dniach, ale odpowiadali.
Remoolus
03-04-2009, 13:37
Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Nie wszystkie filtry HOYA mają zewnętrzny gwint np. polaryzacyjne (nie wiem jak jest z UV) seria "HMC Super" nie posiada gwintu, natomiast w serii "HMC Super PRO1" i "PRO1 Digital" gwint jest.
Generalnie, aby nie popełnić błędu, musisz spytać sprzedawcy, czy wybrany przez Ciebie filtr ma takowy gwint.
Hmmm...ciekawie opowiadasz bo właśnie tych filtrów używam i mają gwint po obu stronach :)
Ale oczywiście - należy zapytać sprzedawcę.
Hmmm...ciekawie opowiadasz bo właśnie tych filtrów używam i mają gwint po obu stronach :)
Ale oczywiście - należy zapytać sprzedawcę.
Nie wiem co Tobą kieruje. Niewiedza czy chęć wprowadzenia kogoś w błąd.
W zeszłym roku w maju kupiłem, przez internet, polaryzacyjny filtr HOYA z serii "Super HMC" 72mm, będąc święcie przekonany że "wszystkie mają gwint z przodu.
Strasznie się wkurzyłem jak się okazało że filtr nie ma gwintu i nie mogę założyć dekla na obiektyw.
Korzystając z prawa zwrotu towaru kupowanego przez internet, postanowiłem go zwrócić lub wymienić, co też uczyniłem.
Sprawdź więc dobrze jaki rodzaj filtrów masz, bo polaryzacyjne seria "Super HMC" napewno nie ma gwintu z przodu a co do UV lub skylight to pisałem, że nie wiem.
seria "Super HMC" napewno nie ma gwintu z przodu.
Dzięki za tą informację :D Właśnie się zastanawiałem nad tym filtrem ale o śred. 52 mm do mojej 50.
Mam za to HOYA Super PRO1 śred. 77 mm polaryzacyjny i ten ma gwit i można założyć dekielek co było przy kupowaniu tego polara bardzo ważne bo mam go nakręconego non stop.
W takim razie nie ma się co zastanawiać tylko na 52 mm też kupić serią HOYA Super PRO1 polar.
Karbulot
08-04-2009, 09:25
Mam pytanie. Wlasnie przyszedl zamowiony filtr Hoya ND8. Wedlug tej specyfikacji - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343 pisze tam tak:
ND 0.1 przepuszczalność 80%, ekspozycja x 1.25 czyli +1/3 działki przysłony
ND 0.2 przepuszczalność 63% ekspozycja x 1.5 czyli +2/3 działki przysłony
ND 0.3 przepuszczalność 50% ekspozycja x 2 czyli +1 działki przysłony
ND 0.4 przepuszczalność 40% ekspozycja x 2.5 czyli +1 1/3 działki przysłony
ND 0.5 przepuszczalność 32% ekspozycja x 3 czyli +1 2/3 działki przysłony
ND 0.6 przepuszczalność 25% ekspozycja x 4 czyli +2 działki przysłony
ND 0.7 przepuszczalność 20% ekspozycja x 5 czyli +2 2/3 działki przysłony
ND 0.8 przepuszczalność 16% ekspozycja x 6 czyli +2 2/3 działki przysłony
ND 0.9 przepuszczalność 13% ekspozycja x 8 czyli +3 działki przysłony
ND 1.0 przepuszczalność 10% ekspozycja x 10 czyli +3 2/3 działki przysłony
ND 2.0 przepuszczalność 1% ekspozycja x 100 czyli +6 2/3 działki przysłony
ND 3.0 przepuszczalność 0.1% ekspozycja x 1000 czyli +10 działki przysłony
ND 4.0 przepuszczalność 0.01% ekspozycja x 10000 czyli +13 2/3 działki przysłony
ND 6.0 przepuszczalność 0.001% ekspozycja x 1.000.000) +20 działki przysłony
Często spotyka się uproszczenie i zamiast ND0,4 mówi się ND4 ponieważ rzeczywiste ND4 używane są bardzo rzadko.
Z tego wynika, ze filtr powinien miec o wiele mniejsza przepuszczalnosc niz ND6, ktory ma przepuszczalnosc 0.001. Tymczasem filtr ma bardzo duza przepuszczalnosc. Ustawilem aparat na okreslony cel, bez filtra migawka ustawila sie na 2 sekundy, z filtrem na 2.5. Nic mi to nie daje, liczylem na filtr gdzie bede mogl prowadzic wielosekundowe naswietlania. Dlaczego ten filtr jest taki jasny?
Aha. to nie jest ND0.8, tylko ND8. Taki zamowilem i tak pisze na pudelku.