Zobacz pełną wersję : Elinchrome FX400 ???
kochamgory
30-03-2009, 18:50
Czy ktoś może wie coś więcej na temat tych lamp? m.in. czy posiadają wentylatory?
Jeszcze jedno pytanie jak dla mnie równie ważne gdyż próbuje coś kupić i mam dylemat, chciałem zapytać o lampy INTERFIT jak to się ma co do jakości i czym się różni Venus od serii X
Wszystkie Elinchromy z serii FX miały wentylator. Piszę "miały", bo obecnie te lampy nie są w ofercie Elinchroma, aczkolwiek nadal mogą być dostępne u niektórych dystrybutorów. Interfit to nie są lampy o jakości Elinchrom. Serię X nazwałbym czymś pośrednim między najtańszymi Elinchromami D-Lite, a BX, a Venus to mniej więcej jakość D-Lite. Niezależnie od ich możliwości, które w przypadku serii X dorównują Elinchromom z górnej półki. Jednak zarówno jakość wykonania jak i jakość błysku nie na poziomie Elinchromów. Temperatura błysku często odbiega od papierowych założeń i zdarza się, że w serii błysków temperatura barwowa nie jest utrzymywana na jednym poziomie.
kochamgory
30-03-2009, 21:54
U elinchromów przerażają mnie ceny akcesoriów chyba taniej u bowensa a chciałbym parę nabyć, zastosowanie póki co domowe dlatego też się zastanawiam czy jest sens chociaż z drugiej strony patrząc w przyszłość zacznie mi zapewne czegoś brakować i tutaj jest takie głupie uczucie że nie wiem co wybrać.
kochamgory
31-03-2009, 19:59
Jeszcze chciałem spytać o akcesoria czy można kupić jakieś zamienniki do bowensa czy też elinchroma? a jak tak to jakie i gdzie wdzięczny bym był za objaśnienie tematu związanym z typami mocowań i późniejszym nabyciem akcesoriów
marszull
31-03-2009, 21:07
Do bowensa sa dostepne prawie wszystkie akcesoria "made in china", bo wiekszosc lamp tam produkowanych ma mocowanie bowens.
j_szczygiel
31-03-2009, 21:52
Sadze ze jesli dobrze poszukasz to znajdziesz przejsciowki umozliwiajace zapiecie akcesoriow Bowensa pod bagnet elinec (kiedys sprzedawalem taka dla akcesoriow Elfo pod bagnet bowensa) ;)
kochamgory
01-04-2009, 08:52
Kurcze mam dylemat, bo tak chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat INTERFIT czy warto to nabywać ktoś może ma jakieś doświadczenia, cały komplet znaczy Stellar XD 300 trzy głowice plus parasolki softbox wrota za 699Funtów, jak również zapytać o Bowensa bo się tutaj gubię znalazłem lampy 500WS nie wiem co to jest przypuszczam że starszy model i jestem ciekaw czym się różni od R i jeszcze Gemini od Esprit Gemini, znalazłem przykładowo Gemini 400 travel system za 860funtów +15% , Elinchromy czy warto zakupić FX 400 to starszy model co już wiem, czy też BX 400 (różnica około 50 funciaków) jest jescze BXRI 500
j_szczygiel
01-04-2009, 09:49
Ostatnio na ebayu poszedl zestaw 2x Esprit Gemini 500Ws ze statywami, sobolami, boomem i travel packiem za 1100 funciakow... Jesli nie kupisz do tych Elinec przejsciowek to jestes uwiazany z drogimi akcesoriami :) Gemini od Esprit Gemini rozni sie tym ze Esprit ma zlacze do travel packa i sa nowsze, w szczegoly mozesz sie zaglebic patrzac w specyfikacje obu modeli. Czemu tak sie uparles na Elinci? :)
marszull
01-04-2009, 11:23
Jak jestes w uk to przy zakupie/rozeznaniu co do bowensow polecam calumetphoto. Zreszta osobom z Polski tez polecam ;-) Nie wiem jak teraz ale jakies pol roku temu roznica przy zakupie lamp byla znaczna (cennikowo) a obsluga jest bardzo ok i chetna do udzielaniu rabatow ;-) Przy tym sprawna i szybka wysylka do Polski.
Elinchromy czy warto zakupić FX 400 to starszy model co już wiem, czy też BX 400 (różnica około 50 funciaków) jest jescze BXRI 500
Elinchromy BX różnią się od FX wymienną lampą modelującą, rozpoznawaniem napięcia (tą samą lampę można używać w USA i w Europie) i dodatkowym palnikiem błyskowym. BXRi to najnowsza wersja, ma wbudowany Skyport i trochę nowych programowalnych funkcji. Jeśli Elinchrom, to z powodu tego Skyportu chybabym brał tą najnowszą lampę. Na temat Interfitów: tylko obmacywałem ten sprzęt, ale nie sprawiał wrażenia superprofesjonalnego. Oprócz tego co wyżej napisałem - stojaki wydawały mi się jakby bardziej wiotkie od Elinchromów.
kochamgory
01-04-2009, 16:18
Czemu tak sie uparles na Elinci? :)
Ja się wcale nie uparłem :) tylko podobają mi się, sam nie wiem co wybrać, Bowensy 500WS co to za model? ja same Gemini 400/400 znalazłem jako travel pack bez esprit w nazwie tutaj daje linka,zestaw 4717
http://www.studiokitdirect.co.uk/category.php?cat=Lighting&sub=Bowens+Lighting
co o tym myślicie? a tutaj 500WS pierwsze od góry
http://www.warehouseexpress.com/category/basecategory.aspx?cat03=3116&brand=28
z tego co widzę to Gemini jest nowszą odmianą Gemini Esprit
a tutaj Interfit
http://www.fotosense.co.uk/lighting/lightingkits
Możecie mi napisać kto to robi znaczy wytwarza? i co o tym myślicie?
j_szczygiel
01-04-2009, 17:06
Ja opieram sie na tym http://www.foto7.com.pl/bowens/esprit-gemini.htm
kochamgory
01-04-2009, 19:49
Bowens 500WS ma możliwość wyzwalania za pomocą drogi radiowej?
marszull
01-04-2009, 23:22
Kazda lampa ma mozliwosc wyzwalania za pomoca radia, jak takie radio sobie sprawisz i zamocujesz na aparacie i na lampie ;-)
Chyba ze to wyzsza polka profoto (i jeszcze ktoras firma to ma, ale nie pamietam ktora) gdzie radio jest wbudowane np. w generator do glowek
kochamgory
02-04-2009, 07:47
No tak tylko montujesz to na jednej lampie a co z resztą?
Jeszcze dodam że chyba rozszyfrowałem Bowensa, a mianowicie 200/200 kit lub 400/400 to jest coś takiego jak Elinchromy seria D czyli kompromis jakość/cena. Bowensy Esprit Gemini to starszy model (500WS) a Gemini nowszy (500R) z tego roku.
Może mi ktoś podpowiedzieć czy Bowensy czy Interfit (nie jestem zawodowcem, przynajmniej na razie :) )
j_szczygiel
02-04-2009, 10:31
Reszta ma fotocele, po co chcesz wyzwalac reszte po radyjku? Wyzwolisz jedna i to wystarczy. Gdy robisz to samo po kablu synchro to tez masz go podpietego pod 1 lampe, a nie pod np. 6.
marszull
02-04-2009, 12:00
Reszta na fotoceli jak pisal przedpiszca ;-)
ewentualnie jak lampy sa tak ustawione ze fotoceli nie widza
to podpinam drugi/trzeci/czwarty (na razie tylko tyle mam ;-) odbiornik
chinczyki sa naprawde tanie i warto sie zaopatrzyc w kilka sztuk
Co do podpowiedzi i wyboru to ja bym jednak bral bowensa (mam male lampki i sobie chwale, a i czesto korzystam z wiekszych, i glowek z generatorem tez korzystalem i sa naprawde ok)
kochamgory
02-04-2009, 19:22
Tylko teraz ten:
http://www.warehouseexpress.com/product/default.aspx?sku=1006740
czy ten:
http://www.warehouseexpress.com/product/default.aspx?sku=1030424
i czym one się różnią tak w praktyce, ten drugi znalazłem za 890funtów ,ten pierwszy mogę kupić za 739 + jak będę chciał BW5160 Pulsar Twin Pack za 118 (normalna cena ponad 200) jak ktoś chce linki gdzie to służę :)
kochamgory
04-04-2009, 08:33
Mam pytanko jeszcze odnośnie jaki światłomierz do studia i czy wy używacie ?