Zobacz pełną wersję : Metz 48 AF-1 alternatywa dla SB!!!
marcinez
24-08-2010, 10:59
Zapomniałeś wspomnieć o cenie :) zapewne będzie wyższa :)
smolarkiewicz
24-08-2010, 12:09
No fakt, nie wspomniałem o cenie :-)
Ma podobno kosztować około 1000 zł, czyli mniej więcej o 150 zł więcej niż Metz 48 AF-1
Ciekawe czy ceny "starego" Metz 48 spadną.
Myślicie, że warto teraz czekać miesiąc na Metz 50 czy tak czy siak brać Metz 48?
Stoję przed podobnym dylematem, choć myślę, że ta metalowa stopka to dobra rzecz.
radius_bo
27-08-2010, 13:19
Mnie stopka nie martwi tylko czas ladowania. Mam prosbe do uzytkownikow Metza 48, zeby napisali czasy ladowania po plenym blysku swoich lamp i na jakich aku.
Moj wynik: ok. 7 s (Energizer NiMH 2500 mAh, Sony NiMH 2500 mAh)
Prosze o to dlatego, bo jeszcze mam czas na zwrocenie lampy do sklepu (kupowalem przez net) i chce wiedziec czy moj egzemplarz jest wadliwy. Wiem, ze manual podaje 3,5 s, dlatego 7 s mnie niepokoi.
Inna sprawa: czy glowice w Waszych lampach tez maja slabsza blokade dla pozycji 90 i 75, 60 i 45? Normalnie to mi nie przeszkadza, ale jak zaloze dyfuzor typu LIGHTSPHERE to pod obciazeniem czasami przeskoczy palnik w dol.
Powiem szczerze, ze spodziewalem sie czegos wiecej od lampy w tej cenie.
wojtas0009
27-08-2010, 13:30
mnie przy doładowanych Sanyo ( i tu popełniłem błąd) HR-3U 2700 mAh wali na pełnej mocy co około 3 sekundy (stoperem nie mierzyłem ;) ), największy minus tych akumlatorków to to, że same się rozładowywują po 1-2 tygodniach nie używania... ale to już pomijam :D
Co do innej sprawy, też bawiłem się z Lightsphere- miałem uniwersalnego Gary Fonga- oryginał od kolegi, ten był spoko, bo wyraźnie lżejszy od zamienników. W każdym razie przy przy 90, 60 i 45 stopniach problemu nie było żadnego- jedynie przy 75... palnik spadał do 60 ;) a tak to spoko.
Powtarzalność błysku bdb, co prawda na max trochę się czeka między błyskami, ale na 1/4, 1/2 nie ma większego problemu ;)
Mnie stopka nie martwi tylko czas ladowania. Mam prosbe do uzytkownikow Metza 48, zeby napisali czasy ladowania po plenym blysku swoich lamp i na jakich aku.
Moj wynik: ok. 7 s (Energizer NiMH 2500 mAh, Sony NiMH 2500 mAh)
Prosze o to dlatego, bo jeszcze mam czas na zwrocenie lampy do sklepu (kupowalem przez net) i chce wiedziec czy moj egzemplarz jest wadliwy. Wiem, ze manual podaje 3,5 s, dlatego 7 s mnie niepokoi.
Inna sprawa: czy glowice w Waszych lampach tez maja slabsza blokade dla pozycji 90 i 75, 60 i 45? Normalnie to mi nie przeszkadza, ale jak zaloze dyfuzor typu LIGHTSPHERE to pod obciazeniem czasami przeskoczy palnik w dol.
Powiem szczerze, ze spodziewalem sie czegos wiecej od lampy w tej cenie.
U mnie na Hahnelach TC NOVO czas ładowania to jakieś 3.5 - 4 sek, na oko. Może nawet szybciej, na pewno nie wolniej.
Ten nocnik na lampę zwany Lightspherem na każdej lampie Ci opadnie z palnikiem - czy to Metz, czy SB. U mnie blokada też jest "taka o", ale to w każdej lampie tak jest... SB wcale nie trzymają mocniej..
marcinez
28-08-2010, 08:40
Stoję przed podobnym dylematem, choć myślę, że ta metalowa stopka to dobra rzecz.
Poczekaj trochę niedługo będą do kupienia nowe lampy Metza z metalowymi stopkami :)
zeus1006
29-08-2010, 12:04
Bardzo ciekawy wątek który udało mi się przeczytać w całości dzięki czemu w 99% zdecyduje się na tego Metza. Moje jedyne pytanie - jaka lampa lub zestaw radiowego wyzwalania pozwoliłby mi na współpracę bezprzewodową z nikonem d90 ale z pełną automatyką lampy? Czy w ogóle jest taka możliwość aby wyzwalać bezprzewodowo z pełną automatyką czy tylko przy ustawieniach manualnych.? Z góry dziękuje za odpowiedź.
[Mariusz]
29-08-2010, 12:24
Poczekaj trochę niedługo będą do kupienia nowe lampy Metza z metalowymi stopkami :) No dobra, ale czy ktoś miał problem z plastikową stopką w swoim Metzie ? :)
Metz 50 AF-1 będzie kosztował około 1000zł, najtaniej na alledrogo 770zł za metz 48.. Sądzicie że warto dopłacać 230zł ?
adolfik9501
30-08-2010, 09:15
Bardzo ciekawy wątek który udało mi się przeczytać w całości dzięki czemu w 99% zdecyduje się na tego Metza. Moje jedyne pytanie - jaka lampa lub zestaw radiowego wyzwalania pozwoliłby mi na współpracę bezprzewodową z nikonem d90 ale z pełną automatyką lampy? Czy w ogóle jest taka możliwość aby wyzwalać bezprzewodowo z pełną automatyką czy tylko przy ustawieniach manualnych.? Z góry dziękuje za odpowiedź.
1. Lampa każda obsługująca CLS/AWL.
2. Radyjko zaś takie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125662).
zeus1006
30-08-2010, 10:11
Dziękuje za odpowiedź na moje pytanie.
Czy Metz tez ma wspomaganie AF? Bo SB600 daje taki czerwony wzorek...
Maciek R
20-09-2010, 10:20
Ma.
adolfik9501
20-02-2011, 23:19
Pojawiła się aktualizacja firmware do M48AF1 (do M58AF1 również):
M48AF1 (http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-48-af-1-digital/nikon.html)
(przy okazji:M58AF1 (http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital/nikon.html))
Dodano tryb servo czyli opcję fotoceli na pierwszy błysk. Miło z ich strony. W ten właśnie sposób (aktualizacje dodające nowe funkcje) producent wykazuje przewagę M48 nad SB600 z którą już nic nie robią.
Maciek R
20-02-2011, 23:44
Bardzo miło z ich strony.
W sumie zwykłej fotocelli mi w niej brakowało najbardziej. ;)
Albert44
21-02-2011, 09:07
No i fajnie... :)
Pytanie. Czy u Was też tak piszczy razem z błyskiem podczas wyzwalania przez to servo?
Kurde, wczoraj pisałem z kumplem, że tylko tego jeszcze mi w Metzie brakuje :P
Mi nie piszczy, mam 58 AF-1 :)
Kurde, wszystkie systemy poza naszym i Olympus dostały możliwość ignorowania przedbłysków :(
Nie bój się... to tylko mało reformowalna sekta ;) ale i tak wcześniej lub później wymienią swoje mrugające wyświetlaczami boginie na coś solidniejszego :-P
Dobre dobre.
Inna sekta to szumohoby, co tylko ich szumy na wysokim ISO interesuja.
A Ja tak z tego dzialu, ale innej beczki. Jakas lampa jest moze co ma CLS-a tansza od SB-600? Metz najchetniej
Albert44
21-02-2011, 13:54
A Ja tak z tego dzialu, ale innej beczki. Jakas lampa jest moze co ma CLS-a tansza od SB-600? Metz najchetniej
Metz 44 AF-1 (ale tylko 1 grupa, 1 kanał ;jak się nie mylę i brak HSS). Potem to już 48,50,58.
Pytanie. Czy u Was też tak piszczy razem z błyskiem podczas wyzwalania przez to servo?
Juz wszystko wiem piszczało jak wyzwalałem pilotem od telewizora:)
Dzis zabieram sie za aktualizacje softu w moim Metzie :) mam nadzieje ze sobie poradze :) skomplikowana jest ta aktualizacja?
aha i jeszcze jedno - czy jak ustawi sie na fotocele to normalnie moza sobie ustawiac moc blysku?
1. Łatwa, ale warto instrukcje aktualizacji przeczytać
2. W M-SL (czyli nowo "nabytym" trybie fotoceli) działa normalnie tryb ustawiania mocy lampy
Trzeba tam cos zainstalowac z pobranej aktualizacji czy wystarczy podmienic jakies pliki?
Kolego Vinci pomozesz w tej sprawie?:)
Ok działa :) aktualizacja banalna :D fajnie - fotocela za free
No niestety, ale służba wezwała i musiałem odejść od kompa, ale cieszę się że Ci się udało :)
Koledzy mam jeszcze takie pytanie , czy jest taka opcja w Metzie 48 wylaczenie wspomagania AF?
Bo chyba mam ten sam problem co kiedys wylo w jakims watku SB900 z jakims tam szklem ( nie pamietam jakim ) ze wspomaganiem nie trafial AF, u siebie widze ze jest podobnie.
Koledzy mam jeszcze takie pytanie , czy jest taka opcja w Metzie 48 wylaczenie wspomagania AF?
Bo chyba mam ten sam problem co kiedys wylo w jakims watku SB900 z jakims tam szklem ( nie pamietam jakim ) ze wspomaganiem nie trafial AF, u siebie widze ze jest podobnie.
a co na ten temat w instrukcji napisali?
a co na ten temat w instrukcji napisali?
Kolego dzieki za pomoc :D instrukcja sie gdzies zapodziala!
Kolego dzieki za pomoc :D instrukcja sie gdzies zapodziala!
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1410686.html
http://chomikuj.pl/darekkw1/Metz/48+AF-1/Metz+48+AF-1,420891640.pdf
Poszukuję futerału do Metz 48 i mam mały problem bo na ebayu widzę tylko futerały do lamp Nikona SB600 i SB800, SB 24, SB25 i Canona 430EX, 580EX, 550EX.
Wybrałbym któryś z nich bo nie zależy mi na znaczku ale nie wiem który się nadaje wielkością - lampa oczywiście wejdzie spokojnie do futerału po wielkiej lampie Canona ale nie potrzebuję takiej tuby w torbie czy kieszeni.
Czy ktoś używa oryginalnego futerału od jakiejś mniejszej lampy systemowej (Canon, Nikon) z tym Metzem?? Nie chcę polegać na wymiarach z ebaya bo nie zawsze one są dokładne a metz jest chyba bardziej "pękaty" niż większość lamp.
Mam podobny problem : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186743
Mam podobny problem : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186743
Na ebayu są te "skarpety" po 5-6 euro... wybiorę chyba tą do 430ex - powinna pasować.
Ja po rozwianiu moich wątpliwosci przez kolegę @Aras wybieram Tamrac MX5383. Sprzedajacy pisze: Przeznaczony do średniej wielkości lamp błyskowych - np. Canon 430EX, Nikon SB-600