Zobacz pełną wersję : Metz 48 AF-1 alternatywa dla SB!!!
markow, a Ty juz z nowym firmware w lampie? Zakladam, ze u Ciebie na D70s zoom size tak jak u mnie tez tylko z opwiesci znany?
Ciekawe czy zoom size z wlaczonym extended zoom to to samo co zoom size wylaczony i bez extended zoom... :)
jestem poza domem, moze jutro uda mi sie zrobic upgrade.
bez porownawczego histogramu jakos trudno znalesc mi sens tej funkcji.
ale po co miałoby wyświetlać np 75mm, skoro obiektyw "fizycznie" miałbyś ustawiony na 50mm? Wydaje mi się, że wtedy to juz w ogóle lampa 'żyłaby' swoim odrębnym życiem. Mnie tam pasuje to, że lampa w trybie zoom size z puszką DX pokazuje właściwe mm...a błyska jak dla FX :)
no to w takim razie srednio, bo wydaje mi sie... ze nie doswietla...
poza tym, 35, 50 to malo... ciekawe jakie roznice sa przy np 85 lub 105... ale rowniez na histogramie.
Fotowentura
15-11-2009, 20:45
jestem poza domem, moze jutro uda mi sie zrobic upgrade.
To daj znac, bo mi spokoju nie daje, a chce miec pewnosc, ze ten typ tak ma i juz:)
ThomasVoland
16-11-2009, 12:30
Czegoś nie kapuje - jakim prawem histogram miałby się różnić, skoro chodzi o szerokość błysku, a nie jego moc.
Czegoś nie kapuje - jakim prawem histogram miałby się różnić, skoro chodzi o szerokość błysku, a nie jego moc.
Ja tez czegos nie rozumiem!
Czyli im mniejsza liczba ogniskowej wyswietlana na lampie to jest szerszy blysk?
Szerokość błysku jest taka sama. Przeliczyli tylko kąt widzenia FX na zasadzie DX = 2/3 FX dzięki czemu w dolnych ogniskowych zoom na lampie nie mruga, że jest niedostosowany.
Co do histogramu, też nie widzę powodu, dla którego miałby się różnić, bo i na starym sofcie lampa bardzo dobrze mi naświetlała kadry.
Szerokość błysku jest taka sama. Przeliczyli tylko kąt widzenia FX na zasadzie DX = 2/3 FX dzięki czemu w dolnych ogniskowych zoom na lampie nie mruga, że jest niedostosowany.
Co do histogramu, też nie widzę powodu, dla którego miałby się różnić, bo i na starym sofcie lampa bardzo dobrze mi naświetlała kadry.
No wlasnie na niskich ogniskowych zoom mrugal ,czyli co to oznaczalo ze moze czegos nie doswietlic? np brzegow kadru?
To zależy lampa rozpoznaje długość ogniskowej obiektywu. Ale pole widzenia jest różne dla FX/DX. Lampa na poprzednim sofcie była wyskalowana na FX. Najszerzej błysnąć wtedy mogła dla 18mm FX. Pole widzenia 18mm FX = 12mm DX. Niedoświetlenie boków w skutek braku pokrycia zoomem na DX nastąpiło by więc wtedy, gdy ogniskowa obiektywu była by krótsza od 12mm
Zoom size sprawia natomiast, że lampa dostosowuje się do DX w zakresie 12-24mm, a zoom nie mruga, że jest źle dobrane ustawienie zoomu do pola widzenia obiektywu.
Mam nadzieję, że ta próba wytłumaczenia jest już bardziej owocna i zrozumiała :)
Fotowentura
16-11-2009, 13:57
a mi się właśnie wydaje, że szerokość błysku nie powinna właśnie być taka sama po włączeniu zoom size. Bez zoom size na obiektywie 50mm (czyli na DX 75) lampa ustawia sie na 50mm, czyli błyska nieco szerzej niż widzi obiektyw. po włączeniu zoom size powinna się ustawić na 75mm, skoro już wie, że pracuje z korpusem DX i nie ma co błyskać szerzej niż trzeba - od tego jest ręczny zoom albo funkcja Extended zoom, gdzie lampa właśnie błyska ciut szerzej niż jej mówi korpus.
Choć przyznaję - nie sądzę by to znacząco wpływało na histogram.
To zależy lampa rozpoznaje długość ogniskowej obiektywu. Ale pole widzenia jest różne dla FX/DX. Lampa na poprzednim sofcie była wyskalowana na FX. Najszerzej błysnąć wtedy mogła dla 18mm FX. Pole widzenia 18mm FX = 12mm DX. Niedoświetlenie boków w skutek braku pokrycia zoomem na DX nastąpiło by więc wtedy, gdy ogniskowa obiektywu była by krótsza od 12mm
Zoom size sprawia natomiast, że lampa dostosowuje się do DX w zakresie 12-24mm, a zoom nie mruga, że jest źle dobrane ustawienie zoomu do pola widzenia obiektywu.
Mam nadzieję, że ta próba wytłumaczenia jest już bardziej owocna i zrozumiała :)
Czyli teraz na mojej Sigmie 17-70 jak mam ustawiona na obiektywie ogniskowa 17 to wyswietla mi po nowym sofcie 16mm na lampie i juz nie mruga jak na poprzednim sofcie to teraz bedzie dobrze naswietlac? I rozumiem ze jest wtedy dobrze dobrany zoom lampki do ogniskowej obiektywu :)
Ale przy zoom size on zakres ogniskowych to 12-70 DX. Czyli pokrycie takiego samego pola widzenia jak 18-105 FX.
Czyli rację masz, danmus, lampa jest ustawiona na 50mm ale na zoom s pokrywa takie pole widzenia jak dla 75 FX. Ale w zoom s nie pokryje nam już zakresu 70-105 DX, bo to już jest poza możliwościami lampy.
Czyli teraz na mojej Sigmie 17-70 jak mam ustawiona na obiektywie ogniskowa 17 to wyswietla mi po nowym sofcie 16mm na lampie i juz nie mruga jak na poprzednim sofcie to teraz bedzie dobrze naswietlac? I rozumiem ze jest wtedy dobrze dobrany zoom lampki do ogniskowej obiektywu :)
Przedtem też dobrze doświetlało. Bo 24mm FX (minimalny zoom bez zoom s) = 16mm DX. Różnica polega na tym, że przy włączonej funkcji zoom s praca zoomu na dolnych ogniskowych DX jest bardziej efektywna, bo pokrywa obszar wyskalowany na DX
Fotowentura
16-11-2009, 14:21
i wszystko jasne:)
i co? pani w szkole miała rację - matematyka matką wszystkich nauk. a na przykładzie fotografii to matematycy mogą doktoraty robić...
Ale za przeliczanie liczb przewodnich po cropie to ja się już nie zabieram:)
Dokladnie tak jak piszesz :) "No i wszystko jasne " ;)
i wszystko jasne:)
I pomyśleć, że jestem humanistą, który nie odziedziczył po rodzicach genów pedagogicznych :mrgreen:
Ciekawe czy kiedys w przyszlosci znow bedziemy miec jakas niespodzianke w postaci nowego softu do lampki :D i az mnie ciekawi co mozna tam jeszcze dodac :]
Fotowentura
16-11-2009, 14:54
Ciekawe czy kiedys w przyszlosci znow bedziemy miec jakas niespodzianke w postaci nowego softu do lampki :D i az mnie ciekawi co mozna tam jeszcze dodac :]
znając swoje szczęście znowu dodadzą coś, co mi na D70s nie pójdzie...:)
adolfik9501
16-11-2009, 15:02
znając swoje szczęście znowu dodadzą coś, co mi na D70s nie pójdzie...:)
Widać, że nie tylko dla Nikona produkty wycofane z produkcji to archeologia ;) Choć tu przynajmniej jest szansa na obsługę przyszłych body, czego oprócz SB900 Nikon nie oferuje.
Fotowentura
16-11-2009, 15:15
dlatego cieszę się, ze jak mi kiedyś przyjdzie nowe body kupować (oby nieprędko, z D70s dobrze mi jak nie wiem:)) to cała reszta klamotów będzie jak znalazł.
a nawet przeżyję miłe niespodzianki pod tytułem "o, mam teraz lepszą lampę niż kiedyś - zoom size mi działa:)"
A może załóżmy teraz wątek: "SB-600 - alternatywa dla Metza 48 AF-1" mam wrażenie, że taki tytuł byłby bardziej na minus dla tytułowej lampy, która teoretycznie miałaby być jego bohaterem... :)
dlatego cieszę się, ze jak mi kiedyś przyjdzie nowe body kupować (oby nieprędko, z D70s dobrze mi jak nie wiem:)) to cała reszta klamotów będzie jak znalazł.
a nawet przeżyję miłe niespodzianki pod tytułem "o, mam teraz lepszą lampę niż kiedyś - zoom size mi działa:)"
A może załóżmy teraz wątek: "SB-600 - alternatywa dla Metza 48 AF-1" mam wrażenie, że taki tytuł byłby bardziej na minus dla tytułowej lampy, która teoretycznie miałaby być jego bohaterem... :)
Metz 48 AF-1 GÓRĄ !!! :D
Fotowentura
16-11-2009, 16:00
z innej beczki.
w jakim trybie najlepiej Wam się z lampą pracuje? Ja po wielu próbach dostosowywania trybu i ustawień lampy do bieżących potrzeb stwierdzam, że najlepiej panuję nad błyskiem w trybie, który teoretycznie jest najmniej przewidywalny, czyli TTL BL, i to zarówno gdy doświetlam na zewnątrz, jak i gdy odbijam w pomieszczeniach.
Ja najczesciej jade na TTL , czasem daje TTL BL - zabardzo nie widze roznicy miedzy tymi dwoma trybami , no a M daje tylko jak odpalam lampke z fotocela - wtedy tylko ustawiam moc blysku.
no i mam oficjalne stanowisko Metza:
Many thanks for your e-mail inquiry of 14. Nov. 2009.
The mentioned zoom size function also has to be supported by the camera. Unfortunately the digital-camera Nikon D80 doesn't support this special function. Therefore the select menu of the flash unit doesn't show the zoom size function. This function is possible with the digital-camera Nikon D90 for example.
We hope we could be in assistance to you and remain
with best regards
Roland Laemmermann
Technical support
na marginesie - bardzo szybka odpowiedz biorac pod uwage ze wyslalem pytanie w sobote :D
Fotowentura
16-11-2009, 18:40
na marginesie - bardzo szybka odpowiedz biorac pod uwage ze wyslalem pytanie w sobote :D
czyli ja śpię spokojnie, a dla Metza szacuneczek (nie pierwszy i nie jedyny), tym razem za Biuro Obsługi.
z innej beczki.
w jakim trybie najlepiej Wam się z lampą pracuje?
Ja ostatnio przeważnie tylko na manualu jadę, ale to dlatego,że albo używam manualnego obiektywu na m42, albo radiowo wyzwalam. Aż wstyd się przyznać, ale tego TTL BL ani razu jeszcze nie użyłam :)
Wczoraj pobawiłam się i sprawdziłam jak działa lampa z włączonym zoom s. I po dwóch pierwszych zdjęciach zauważyłam,że błysk jest taki...hmm... bardziej zrównoważony :) Po wyłączeniu zoom s, centrum kadru było jaśniejsze.
Nie jest to jakaś kolosalna różnica,zapewne przy dłuższej ogniskowej np 70mm efekt byłby bardziej widoczny,ale da się to zauważyć gołym okiem :)
Ja ostatnio przeważnie tylko na manualu jadę, ale to dlatego,że albo używam manualnego obiektywu na m42, albo radiowo wyzwalam. Aż wstyd się przyznać, ale tego TTL BL ani razu jeszcze nie użyłam :)
Wczoraj pobawiłam się i sprawdziłam jak działa lampa z włączonym zoom s. I po dwóch pierwszych zdjęciach zauważyłam,że błysk jest taki...hmm... bardziej zrównoważony :) Po wyłączeniu zoom s, centrum kadru było jaśniejsze.
Nie jest to jakaś kolosalna różnica,zapewne przy dłuższej ogniskowej np 70mm efekt byłby bardziej widoczny,ale da się to zauważyć gołym okiem :)
Jak uzywasz czesciej manualu to z jaka moca robisz fotki? :) no i do tego jaka przyslona zeby nie przepalic ^^
Jak uzywasz czesciej manualu to z jaka moca robisz fotki? :) no i do tego jaka przyslona zeby nie przepalic ^^
Ciężko tak jednoznacznie odpowiedzieć :) Ale ostatnio jak robiłam zdjęcia na zewnątrz (było szaro buro na niebie) przeważnie działałam na zakresie od 1/16 do 1/64 mocy,palnik na wprost, przy przysłonie 4 (bo na tym moim manualnym obiektywie 55mm, przysłona 1.7 oraz 2 za bardzo jak dla mnie mydlą).
Tu działa tzw. metoda prób i błędów :) Lampe mam od niedawna, więc jeszcze nie umiem dobierać ustawień tak perfekt, więc działam na tzw.czuja ;)
Ogólnie lampa bardzo wdzięczna-fajne jest to,że nie trzeba szperać w jakimś skomplikowanym menu, tylko parę wciśnięć i już ustawione:)
To daj znac, bo mi spokoju nie daje, a chce miec pewnosc, ze ten typ tak ma i juz:)
no i wgralem... zoom size w d70s niedostepny za to dziala slabszy recznie wyzwalany blysk.
hm, cos pokrecilo mi sie z tym histogramem...nie wiem dlaczego myslalem o mocy blysku...
Z innej beczki , bawilem sie dzisiaj przyciskami w lampce i przy dluzszym wcisnieciu SELECT wyskoczyly mi jakies liczby 882 i ponizej 1 . Czy wie ktos co to moze byc?
Moze liczba blysku flesza ?:D
Z innej beczki , bawilem sie dzisiaj przyciskami w lampce i przy dluzszym wcisnieciu SELECT wyskoczyly mi jakies liczby 882 i ponizej 1 . Czy wie ktos co to moze byc?
Moze liczba blysku flesza ?:D
U mnie pokazało 644 i poniżej 3. Oddłem 2 strzały i liczba zmieniła się na 648.. Szczerze to nie za bardzo wiem, o co chodzi.. gdyby to był licznik strzałów, to powinno pokazać 646 po dwóch strzałach, i nie wiem co oznacza ta cyfra poniżej...
U mnie pokazało 644 i poniżej 3. Oddłem 2 strzały i liczba zmieniła się na 648.. Szczerze to nie za bardzo wiem, o co chodzi.. gdyby to był licznik strzałów, to powinno pokazać 646 po dwóch strzałach, i nie wiem co oznacza ta cyfra poniżej...
Moze np byc tak ze lampa ma pewne ograniczenie np 1000 strzalow i jak przekroczy ten wynik to zaczyna od zera i cyfra na dole zmienia sie z 1 na 2 :) nie wiem moze tak to wyglada :) i czy wogole to do tego sluzy , ale czy to wazne :p
Moze np byc tak ze lampa ma pewne ograniczenie np 1000 strzalow i jak przekroczy ten wynik to zaczyna od zera i cyfra na dole zmienia sie z 1 na 2 :) nie wiem moze tak to wyglada :) i czy wogole to do tego sluzy , ale czy to wazne :p
Niemożliwe. Musiałbym wystrzelać już ponad 3500 strzałów, podczas gdy samo body nie doszło jeszcze do 3 tysięcy, a lampa była kupowana jeszcze prawie miesiąc później niż body.
Stara szkoła z liczbą przewodnią LP się kłania. Pożycz starsza ksiązkę.
przysłona = LP/metry
To z czasem się można nauczyć i na wyczucie. Przez sufit jest szkoła 1 1/2 do 2 1/2 (3) działki mniej.
Na silnym makro itd, tez są wzory.
LP z instrukcji, podział mocy 1/2 to LP/1.41, jak podział 1/4 to LP/2 itd.
oczywiście czasy cyfry więc korekta np. na histogram ;)
eee raczej nie-bo ja na swojej sprawdziła i jednego dnia miała np liczbe jakaś z 500, a kilka dni pozniej np 300 cos, ostatnio patrzylam i bylo już 800 ileś. Też przypadkiem te cyferki odkryłam przy pierwszym włączaniu lampy (czyt. wciskaniu wszystkiego po kolei bez przeczytania najpierw instrukcji ;)
Nie mam pojęcia co to oznacza. Na początku myślałam, że to liczba błyśnieć mozliwych przy danym stanie naładowania akumulatorów-ale jak zobaczyłam,że czasem te cyfry się zmniejszaja a czasem rosną to lekko zgłupiałam.
wredniak1
21-12-2009, 13:41
Witam wszystkich,
po "lekturze" tego topicu też skłaniam się do zakupu Metza 48. Już wcześniej miałem dylemat: SB-600 vs Metz 48 (z przewagą na Metza) ;) Oczywiście zakup ze względów budżetowych (także kontrolowanych ;) ) i do zastosowań stricte amatorskich... Ten topic utwierdził mnie w przekonaniu, że to będzie dobry wybór :)
Co prawda myślałem o używanej SB-800 (w cenie nowej sb-600/metza48 ), ale po pierwsze na aukcjach różnie bywa i można kupić kota w worku, po drugie byłaby to chyba zbyt poważna lampa do moich zastosowań...
Kiedyś w czasach analoga miałem trochę doczynienia z lampami (Metz, Nikon), jednak po upływie dobrych kilku lat widzę, że od nowa trzeba się podszkolić odnośnie pracy z lampą :) Uff...
Ale jeden strzał = 2 błyski ... i tu by się zgadzało ...
A cyfra poniżej może oznaczać, który to tysiąc w liczniku ... np. u Ciebie 3ci leci, więc 2644 błyski palnika...?
Maciek R
21-12-2009, 17:20
Po przytrzymaniu SELECT wykazało mi 384, po błysku 385 - czyli liczba błysków możliwa.
Co do liczby (cyfry) niżej - teoria nietrafiona z tymi tysiącami, ja mam 4, a na 100% nie zrobiłem więcej niż nawet 500 błysków.
Spróbuję się coś dowiedzieć od Fototechniki może.
Aktualizacja firmware ma jeszcze jedną zaletę... Lampa zapamiętuje ostatnie ustawienia. Gdy używam na body lampa jest w TTL, gdy ja ściągam i walę bezprzewodowo ustawiam w SL. Bez żadnego przełączania zakładam na aparat z powrotem i lampa sama wraca do pracy na body. Bez przełączania wyciągam, i lampa znów sama wskakuje w SL. Fajna sprawa, bardzo ułatwia sprawę :)
adolfik9501
26-12-2009, 17:23
Ech gdyby ten Metz był w obudowie SB600 i miał wyjście PC...
Właśnie brak PC to jego chyba największa wada..
adolfik9501
26-12-2009, 17:39
Oszczędność rzędu 0,25$ dla producenta, a dla klienta dylemat: droższa lampa, czy dodatkowe kostki...
Pozostaje czekać na radiówki na USB :D:D
Zadam pytanie, czy nasza lampa (48AF-1) jest użyteczna z power-compactami Nikona?
Jedno pytanie...
Wie ktoś może CZY W OGÓLE i gdzie można kupić samą stopkę do M48 ??
adolfik9501
27-12-2009, 13:36
Jeśli polityka części zamiennych jest taka jak u Nikona to nie można. Zapytaj u dystrybutora lub bezpośrednio u producenta (lub niemieckiego serwisu).
EDIT: szukasz na przyszłość czyś połamał ?
Jedno pytanie...
Wie ktoś może CZY W OGÓLE i gdzie można kupić samą stopkę do M48 ??
Ja kupilem sobie taka i fajnie sie sprawuje :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=820644311
barto28 Ale mi nie chodzi o podstawkę...
adolfik9501 Niestety wczoraj lampa została kontuzjowana, poleciała na glebę ze statywem. Na szczęście sam plastik, elektronika i palnik nie tknięte... Lampa pali przyłożona do body i w CLS. Pytam o stopkę, bo wiem, że kiedyś mżna było kupić same stopki pod rózne systemy, do starszych lamp. Jutro dzwonię do foto-techniki, ile by kosztowała wymiana elementu.
Maciek R
27-12-2009, 14:07
Jest na pewno możliwość kupienia kostki i adapterów SCA od fototechniki (ewentualnie wyserwisowania się u nich) - sam sprawdzałem ostatnio.
Jak nie masz już gwarancji, to poszukaj na ebay'u, widziałem u kogoś - wymiana raczej nie będzie wymagała dużego 'napinania' się.
Btw. Update'owałeś firmware w swoim?
Firmware upgrade'owany. Gwarancję mam, ale nie łudzę się nawet, aby się to załapało na darmową wymianę. Jutro dzwonię do foto-techniki, dowiem się co i jak
Maciek R
27-12-2009, 14:33
Skąd brałeś firmware? Podrzuć linka.
Wiadomo, że na gwarancyjną naprawę to się to nie kwalifikuje, ale... jeśli ją masz, to może jednak warto skorzystać z serwisu, bo nie stracisz jej - a zawsze się może przydać. Bo jeśli nie miałbyś, to warto samemu próbować to wymienić. :)
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-48-af-1-digital.html Oto link do firmware.
Co do serwisu masz oczywiście rację, i tak pierwotnie miałem zamiar postąpić. Niestety koszty będą większe, i lampy dłużej nie będzie w domu. Ale w sumie body i tak jedzie na Po(d)stępu, więc wyślę je w jednym czasie.
Sorki za może głupie pytanie ale jak wgrać to nowe firmware do tego Metz-a?
Po podłączeniu kompa nie wykrywa mi lampy.
Photoartbox rozpisał to jakieś kilka stron wstecz :)
1. rozpakowujesz paczke z softem na twardziela
2. podlaczasz lampe kabelkiem USB
3. jestes pytany o sterowniki, odnajdujesz je w folderze z rozpakowana paczka "drivers"
4. instaluja sie dwa sterowniki USB
5. startujesz "exe" z folderu do ktorego rozpakowales paczke
6. akcepujesz warunki, klikasz na "dalej" i po kilku sekundach pojawia sie meldunek, ze gotowe :)
Opis dotyczy Windy XP, moze cos pominalem, ale zapewne nic waznego. Instalacja jest zupelnie intuicyjna i bezproblemowa.
Dodam tylko, ze za to wlasnie lubie Metza, dostalismy znow prezencik, kilka mm, cropek (nie ma go w SB600) itd. Milo z ich strony.
adolfik9501
27-12-2009, 19:32
Firmware upgrade'owany. Gwarancję mam, ale nie łudzę się nawet, aby się to załapało na darmową wymianę. Jutro dzwonię do foto-techniki, dowiem się co i jak
Jeśli zabiją Cię kwotą to nie zaszkodzi również się dowiedzieć zapytać u zachodniego sąsiada. Słyszałem, że nasz dystrybutor i serwis nie jest za dobry, a Germański przeciwnie ;)
Jeśli zabiją Cię kwotą to nie zaszkodzi również się dowiedzieć zapytać u zachodniego sąsiada. Słyszałem, że nasz dystrybutor i serwis nie jest za dobry, a Germański przeciwnie ;)
Dzięki za radę, będę się rozglądał i zastanawiał, jak już dostanę odp z foto-techniki.
Swoją drogą czy taka naprawa to problem ?? Elektronika nie Ucierpiała. Lampa przyłożona do body i w CLS błyska poprawnie. więc wygląda na to, że wystarczy tylko wykręcic starą stopkę i założyć nówkę.
adolfik9501
27-12-2009, 19:49
Problem to to nie jest. Problemem są serwisy w Polsce i ludzie pracujący w nich. Więc jakby zażyczyli sobie 1/3 ceny lampy to można się zorientować czy w innej krainie nie było by taniej.
Maciek R
28-12-2009, 00:22
A teraz zapytam odnośnie update'u.
Zoom-size function - o co chodzi i z czym to się je?
Co jeszcze dał ten update?
Przeczytałem historię zmian w firmware'ach na stronie metz'a, ale zupełnie nic mi to nie mówi.
Zoom size dostosowuje zoom lampy do przetwornika - Coś jak rozróżnienie FX/DX w SB-900, tyle, że nie automatyczne.
Ponadto poprawili (podobno) zasięg CLS, przy wyzwalaniu testowym (przyciskiem) możesz dobrać moc strzału, no i to, o czym pisałem ostatnio - jeśli używasz lampę w CLS i na stopce naprzemiennie, to zapamiętuje ostatnie ustawienia, polecam 2 strony wstecz, tam o tym pisałem :)
Maciek R
28-12-2009, 00:36
No, tak o tym czytałem. Też mi się to podoba, nie trzeba bawić się klawiszami cały czas.
4mm dodało (właściwie to ujęło) w zoomie, jak widzę - do 24mm na szerokim końcu, było chyba 28mm, prawda?
Szczerze pzyznam, że nie pamietam.. Ale to możliwe..
Witam,
i na wstępie za przeproszeniem, ze się tak jak zwykły cham wtrącam do rozmowy, lecz mój dylemat związany jest stosunkowo bardzo z tym tematem, a sam konkretnie odpowiedzieć sobie nie moglem.. ale do rzeczy.
Moje doświadczenie z fotografia nie jest jakieś wielkie, a jeżeli chodzi o sprzęt to już w ogolę (co widać po moim zakupie na początek - Nikon D60 ;) proszę o wyrozumiałość). Jako, ze dopiero praktykuje, zebrała się we mnie chęć kupna lampy, aby trochę pobawić się w cykanie fotek portretowych (głownie, choć chciałbym czasem - jak przydarzy się okazja do zdjęć - użyć tej lampy w jakiś mimo wszystko gorszych warunkach oświetleniowych). Zatem mój dylemat -> lepsza, lampa do Nikona D60: zastanawiam się nad Metz'em 48 AF-1 czy tez właśnie SB-600.
Uchylam się bardziej ku temu Metz'owi - w końcu każdy zachwala i w ogolę, ale czy współgrać będzie z elektronika mojego aparatu, mniej więcej na równi jak dedykowany nikoniasty sb-600? czytałem, ze nie obsługuję jakiejś tam funkcji commandera (co to jest właściwie?).
Proszę także o wyrozumiałość w mojej sprawie ;) a może w ogóle jakaś inna propozycja?
Metz nie będzie wyzwalany bezprzewodowo z zachowaniem wszelkiej automatyki z D60. Ale z SB-600 nie będzie lepiej. Do obu możesz jednak kupić fotocelę lub wyzwalacz radiowy, by błyskać bezprzewodowo (ale wtedy moc błysku ustawiasz ręcznie na lampie) . Na body tak jedna i druga lampa będzie działała we wszystkich trybach. SB-600 jest nieco mniejsza, co może mieć znaczenie przy D60, jako, że to niewielkie body. Zalety Metz'a wymienione zostały już niejednokrotnie w tym watku.
D60 nie ma commandera, czyli nie będziesz mógł wyzwalać lampy bezprzewodowo. Musisz do tego dokupić SB-800/900 lub inne, ale generalnie drogie: najtańszy z tą funkcją jest chyba Nissin Di866, ale to wydatek ok. 800zł no i do tego wspomniana Sb-600 lub Metz.
Jeżeli jednak nie chcesz wyzwalać lampy bezprzewodowo, zarówno Metz jak i Sabina spiszą się równie dobrze. Metz ma nieco większą moc, kartę odbijającą oraz większy zakres zoomu.
Edit: Coroner mnie ubiegł:D
wredniak1
31-12-2009, 17:14
Właśnie jestem kolejnym posiadaczem Metza 48 AF1 :) O jej zaletach nie będę sie rozpisywał, koledzy przede mną zrobili to lepiej :)
Mała dygresja : mój brat miał uwagi porównując Metza 48AF1 z SB-600, a mianowicie "wadami" Metza były dla niego:
- gorsza jakość plastiku z którego wykonano obudowę (?)
- brak metalowej stopki
- lepszy sposób regulacji reflektora w górę (?)
Niestety nie miałem w łapkach SB-600 więc nie mogłem odeprzeć "zarzutów" ;), no może oprócz wspomnianej metalowej stopki...
wredniak1
02-01-2010, 15:00
Poglądowe fotki (sorry za jakość - robione na szybko) D90 z zapiętym Metzem 48AF1 (nie wiem czy ktoś zamieszczał, a niekiedy ktoś szuka jak to wygląda :) ).
D90 + 18-105VR + Metz 48AF1
http://img97.imageshack.us/i/d90metz1.jpg/
D90 + 35mm + Metz 48AF1
http://img697.imageshack.us/i/d90metz3.jpg/
D90 + Metz 48AF1
http://img706.imageshack.us/i/d90metz2.jpg/
Wrzucałem foty Metz'a z D90 na 11 stronie wątku :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93052&page=11
Ale dobrze, że wrzuciłeś tutaj, bo niestety nie wszyscy czytają zawsze wątki od początku.
wredniak1
02-01-2010, 15:17
Za szybko przeglądałem cały wątek chyba albo m isie one pomyliły :) :(
Spoko, nic strasznego się nie dzieje :)
adolfik9501
02-01-2010, 16:08
coroner z niecierpliwością czekam na info o naprawie Twojej lampki. Na jakim etapie jesteś?
adolfik9501
02-01-2010, 16:36
Zbierania pieniędzy :D
Hmm, czyżbyś poznał kwotę naprawy, czy też na nówkę zbierasz ? ;)
Porozumiałem się z forumowiczem o tym samym problemie, koszt naprawy to 120 zł, można wysłać lampę do serwisu lub naprawiać samemu. Nie wiem tylko jak z gwarancją w tym drugim przypadku, czy zostaje, czy wraz z przekreceniem śrubki przestaje obwiązywać
adolfik9501
02-01-2010, 16:57
A 120 (+wysyłka) to idzie przeżyć. Co do gwarancji nie pomogę. W teorii się reklamuje awarię (konkretną) i jeśli nawet się majstrowało przy czym innym co nie miało wpływu na wystąpienie tejże awarii to gwarancję muszą uznać. Jak jest w praktyce - nie wiem.
Idzie idzie :)Jeno liczyłem, że za te 120 zamówię wreszcie YongNuo YN460, ale Metz jako moja podstawowa lampa ma priorytet. Co do gwarancji - oby było jak mówisz.. Wymiana jest ponoć bardzo prosta, a jak zrobię to samemu, będzie po prostu szybciej. Z drugiej jednak strony moje D90 i tak jedzie na serwis, więc wysyłka lampy też jest do rozpatrzenia.
adolfik9501
02-01-2010, 17:12
Tą wymianę samemu to oficjalnie serwis proponuje czy tylko można stopkę kupić?
Tego nie wiem. W poniedziałek dzwonię do Foto-Techniki
Wojtek Mąka
04-01-2010, 11:32
BTW -
mimo wcześniejszej deklaracji po zrównaniu cen kupiłem systemową sb600. M.in. bo jest mniejsza i ma szybsze zapięcie. Drobny luz na stopce - ale nie wyobrażam sobie, jak on może powodować przypadkowe błyski.
Tak odnośnie cen... używane SB600 można dostać już za ok 600 zł (ebay), używanych Metzów nie ma. A nowe kosztują od 820 zł (czyli tyle co Nikon). Na Allegro nawet drożej niż w sklepie. Ja i tak następny zakup fotograficzny planuję dopiero ok. czerwca (no chyba że uda mi się coś sprzedać), ale śledzić ceny zamierzam. Następny zakup to jakiś jasny zoom, albo właśnie lampa.
Maciek R
04-01-2010, 20:09
Bo tych Metzów, jak mi się wydaje, jest statystycznie bardzo mało w porównaniu do SBxxx, są dużo mniej popularne - przynajmniej wśród tych, których znam.
-edit-
Skasowana głupota sprostowana przez kolegę niżej.
adolfik9501
04-01-2010, 20:10
Kostki się wymienia w serii MZ, a nie AF.
EDIT: za stroną Metza obecnie oferowane:
Lampy dedykowane permanentnie (http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/system-flash-units.html) ;)
Lampy dedykowane za pomocą adapterów SCA (http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/sca-flash-units.html)
hmm przeczytałem cały temat... i mam jedno pytanie, dotyczące "zoom size" piszecie ze nie dział z D70s [patrząc na wpisy kolegi danmus] Za to kolega Maciek R pisze o tej funkcji... wiec jak jest w końcu z D80? działa to czy nie działa? jak nie działa to czy oznacza to że muszę to jakoś "ręcznie" ustawiać?
(nie mam tej blyskotki wiec jak coś źle/lakonicznie nazwałem to wybaczcie ;) )
adolfik9501
21-01-2010, 22:51
Nic nie musisz ręcznie ustawiać. To tylko taki ficzer jak w SB900 co "przełącza" palnik DX/FX.
m1xer, w d80 zoom size nie dziala, poprostu lampa bedzie ci blyskala szerzej niz jest to potrzebne w DX (bedzie msylala ze jest podpieta do FF), mi to nie przeszkadza
a nie skutkuje to niedoświetleniem zdjęcia? bo wg tego co piszecie rozumiem ze przy ustawieniu 50 mm lampa błyska jak dla 50 a nie tak jak powinna dla 75? mowa oczywiście o DX
Na starym sofcie lampa była wyskalowana na FX i naświetlała poprawnie, po aktualizacji softu nic się nie zmienilo - naświetla bdb
Czy Metz 48 AF-1 może pracować w trybie zwykłej fotoceli (wbudowanej chyba nie posiada) wieć może z jakąś stopką? np. jak dla Metz 54MZ-4i SCA3083
adolfik9501
24-01-2010, 02:02
Czy Metz 48 AF-1 może pracować w trybie zwykłej fotoceli (wbudowanej chyba nie posiada) wieć może z jakąś stopką? np. jak dla Metz 54MZ-4i SCA3083
W serii AF się nie wymienia stopek. Możesz dokupić jakąś fotocelę.
Dzięki adolfik9501, a czy lampa na sankach aparatu dla Nikon D-TTL np. D100 lub S3 Pro będzie działać poprawnie?
Znalazłem dzisiaj coś takiego: Metz 48 AF-1 digital (http://www.metzflash.co.uk/pdffiles/Tech48%20AF-1%20digital.pdf) i z tego co wyczytałem powinno być ok... :?
W instrukcji piszą, że lampa gra z D-TTL, ale nie miałem jak tego sprawdzić na razie. Próbuj - w razie czego po prostu nie błyśnie :)
Przeczytałem cały ten wątek, i albo nie zauważyłem, albo po prostu nikt o to nie pytał. Czy przy współpracy z D90 można polegać na wspomaganiu AF z Metz'a? Tzn, czy ostrzy w punkt? Naczytałem się o Nissin'ach i powiem szczerze że troszkę mnie ostudziło to wspomaganie AF które niby działa, tyle że wzorek pojawia się w górnym zakresie pola AF zamiast w centralnym.
U mnie na D90 jest idealnie. Co do Nissina (Di622) u mnie jego "wspomaganie" AF nie łapie żadnego pola
Z tym podświetlaniem z lampy to różnie bywa. Moja SB 600 daje wzorek-kratkę na dosyć dużej powierzchni i pomimo iż jest przy małych odległościach na górnej części kadru, pola autofokusa ją łapią i AF ostrość łapie szybko i bez pudła. Poprzednio miałem Olympusa E-510 i Metza 48AF-1. Metz ma dużo słabszy i mniejszy ten wzorek-paski i miałem z tym początkowo problem. Lampa świeciła swoim wzorkiem za wysoko i były problemy z ostrością.
Ja poradziłem sobie z tym w prosty sposób. Poluzowałem 4 wkręty mocujące stopkę do korpusu lampy i pod tył stopki podłożyłem wąski paseczek papieru i po dokręceniu wkrętów lampa była minimalnie przechylona do przodu (w dół) ale to wystarczyło żeby wyświetlany wzorek pokrywał się z polem pomiaru ostrości. Dokładnie tak samo wyregulowałem koledze Tumaxa który też za wysoko świecił swoim wzorkiem.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Generalnie Metz 48 i SB-600 kosztują tyle samo (Metz w Auchan kosztuje 845, SB-600 w FotoJoker 836) więc jeśli wspomaganie AF działa podobnie (celność), z tym że w SB-600 "sieje" na większym polu a Metz ma troszkę większą moc, dylemat co do wyboru pozostał :-) I pewnie skończy się na tym że wezmę systemową lampę. Budżet ogranicza mnie do 1000 zł, więc mogę zapomnieć o Metz 58 i SB-900...
XXL sposób na kalibrację lampki wspomagającej bardzo dobry!
u mnie w metzie 48 wspomaganie AF ddziała poprawnie, i właściwie przy zerowej widoczności zdj. sa trafione.
a co do Ceny to mnie udało sie lampke wyrwać za 826zł. wiec jeszcze taniej niż sabinka w FJ ;)
SB-600 "sieje" na większym polu
??
jeśli wspomaganie AF działa podobnie (celność), z tym że w SB-600 "sieje" na większym polu
Chodzi mi o to że wspomaganie AF w SB-600, jak napisał XXL pokrywa większą część kadru niż wspomaganie AF w Metz'u.
Wojtek Mąka
01-02-2010, 22:58
Moja SB 600 daje wzorek-kratkę na dosyć dużej powierzchni i pomimo iż jest przy małych odległościach na górnej części kadru, pola autofokusa ją łapią i AF ostrość łapie szybko i bez pudła.
Moja ma z kolei wzorek na prawo, sprawdzany na moim 80 i na d90 :)
Moja ma z kolei wzorek na prawo, sprawdzany na moim 80 i na d90 :)
Jak mieści się polu autofokusa to OK. Gorzej jak kratka jest poza nim. A może jest to wynikiem skręcenia lampy w sankach aparatu w zakresie "luzu" jaki występuje między stopką a sankami.
Jak mieści się polu autofokusa to OK. Gorzej jak kratka jest poza nim. A może jest to wynikiem skręcenia lampy w sankach aparatu w zakresie "luzu" jaki występuje między stopką a sankami.
U mnie nie ma żadnych luzów, lampa siedzi w sankach sztywniej niż wszystkie SB jakie podpinałem (400, 600, 800, 900)
Tu Metz ze swoim tradycyjnym gwintowanym pierścieniem i dodatkowo bolczykiem wchodzącym w otworek sanek jest lepszy (przynajmniej dla niektórych) Lampę trzyma mocno, nie tak jak w SB 600 gdzie praktycznie przed wysunięciem trzyma ten malutki bolczyk wysuwany ze stopki. Sama lampa zaś ma niewielki, ale ma luz.
A ja właśnie stałem sie posiadaczem Metza 48 AF-1 i nie żałuje ..... po co więcej mi to wystarczy.....
na razie jestem oczarowany........
A ja mam takie pytanie. Przymierzam się do kupna Metza 48 AF-1, ale chciałbym mieć też do niej podstawkę. Czy ta dedykowana do SB600 - Nikon AS-19 - nada się. A jeżeli nie ta, to jaka? I czy można kupić do tego Metza pokrowiec?
adolfik9501
18-02-2010, 19:51
A ja mam takie pytanie. Przymierzam się do kupna Metza 48 AF-1, ale chciałbym mieć też do niej podstawkę. Czy ta dedykowana do SB600 - Nikon AS-19 - nada się. A jeżeli nie ta, to jaka? I czy można kupić do tego Metza pokrowiec?
Litości! Czy brak samodzielnego myślenia to już standard?
Szukałem, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Jestem dość początkujący, z lampami nie miałem żadnego do czynienia i nie wiem jak to dokładnie jest, dlatego wolałem zapytać. Zawsze można nie odpowiadać, ale jak widać niektórzy z wyżyn swojej wiedzy i doświadczenia wolą wyrazić dezaprobatę i zdegustowanie, niż po prostu odpowiedzieć, co zajęłoby dokładnie tyle samo czasu. Trudno, najwidoczniej nie jest dane mi wiedzieć.
adolfik9501
18-02-2010, 20:08
Szukałem, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Jestem dość początkujący, z lampami nie miałem żadnego do czynienia i nie wiem jak to dokładnie jest, dlatego wolałem zapytać. Zawsze można nie odpowiadać, ale jak widać niektórzy z wyżyn swojej wiedzy i doświadczenia wolą wyrazić dezaprobatę i zdegustowanie, niż po prostu odpowiedzieć, co zajęłoby dokładnie tyle samo czasu. Trudno, najwidoczniej nie jest dane mi wiedzieć.
Nic nie piszę o szukaniu tylko o myśleniu! Jak myślisz czy do zamontowania Metza na body np. Nikona potrzeba czegoś specjalnego co ma Sabinka?
EDIT: Ułatwię: nie trzeba. Więc jak może nie pasować głupi kawałek plastiku od jakiejkolwiek lampy ze standardową stopką? A futerały to są np. na Alledrogo.
EDIT2: Twoje pytanie było z gatunku: "czy obiektyw od D80 będzie pasował do D70?"
Jak już napisałem, o lampach nie mam bladego pojęcia. Na zdrowy rozsądek powinno to być kompatybilne - stopka jest taka sama, ale ... Właśnie, bywają różne ale i inne techniczne zawiłości, dlatego wolałem spytać, bo się nie znam. Nie pomyślałem, że odpowiedzieć tak albo nie będzie jakimś strasznym problemem. A jeżeli chodzi o myślenie, to jakoś nie mam kompleksów. Czasami biorę tylko pod uwagę to, że myślenie na nic się zda, gdy zabraknie wiedzy, stąd pytanie.
"Twoje pytanie było z gatunku: "czy obiektyw od D80 będzie pasował do D70?"
Z tym się akurat nie zgodzę
adolfik9501
18-02-2010, 20:29
(...)
"Twoje pytanie było z gatunku: "czy obiektyw od D80 będzie pasował do D70?"
Z tym się akurat nie zgodzę
A dlaczego? Bagnety są takie same tak samo jak stopki. Wyzwalaczy np. radiowych także nie robi się pod lampy Metza czy Nikona ponieważ wszystkie lampy poza Sony posiadają standardową stopkę do której wszystkie akcesoria pasują niezależnie od producenta (pomijam TTL oczywiście, ponieważ chodzi o stopkę jako taką a nie o układ styków).
(...)
Bagnety są takie same tak samo jak stopki. Wyzwalaczy np. radiowych także nie robi się pod lampy Metza czy Nikona ponieważ wszystkie lampy poza Sony posiadają standardową stopkę do której wszystkie akcesoria pasują niezależnie od producenta (pomijam TTL oczywiście, ponieważ chodzi o stopkę jako taką a nie o układ styków).
O taką odpowiedź chodziło mi od początku. Teraz już wiem. Swoją drogą, to co napisałeś opiera się jednak bardziej na wiedzy niż myśleniu, jak dla mnie.
I dzięki.
adolfik9501
18-02-2010, 20:44
O taką odpowiedź chodziło mi od początku. Teraz już wiem. Swoją drogą, to co napisałeś opiera się jednak bardziej na wiedzy niż myśleniu, jak dla mnie.
I dzięki.
Przecież wiedziałeś, że lampy obu producentów pasują, więc powinieneś wiedzieć (pomyśleć chwilkę i już byś wiedział), że podstawki będą pasować. Przeca podstawka to tak jakby "sanki body poza body" ;)
jak tylko przeczytam wątek zamawiam 36 stron ;(
Witam,
Po przeczytaniu tysięcy postów zakupiłem METZa 48 af-1. Wszystko pięknie... błyska, działa, ale mam problem- posiadam Nikona D60 i... nie obsługuje on CLS?!
Przeszukałem raz jeszcze posty, ale nie mogłem odnaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W instrukcji lampy przeczytałem, że nikona podzielono na grupy A-E. Po włączeniu "on" funkcji SL do wyboru mam jedynie grupy od A-C a więc... o co tu chodzi? :)
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanko... co oznacza M.zoom- nie potrafię tego przełączyć z powrotem na ZOOM i wrócenie do podstawowego ustawienia możliwe jest tylko przez wyłączenie lampy. Przy M.zoom dodatkowo zoom nie jest automatycznie dostosowywany do ustawień obiektywu.
Z góry dzięki za jak najszybszą odpowiedź i pozdrawiam!
adolfik9501
20-02-2010, 22:24
Witam,
Witam.
Po przeczytaniu tysięcy postów zakupiłem METZa 48 af-1.
To się chwali.
Wszystko pięknie... błyska, działa, ale mam problem- posiadam Nikona D60 i... nie obsługuje on CLS?!
Nie prawda. Obsługuje CLS, lecz nie obsługuje AWL (Advanced Wireless Lighting), który to jest częścią CLS i odpowiada, za zdalne sterowanie lampami zgodnymi z CLS (CLS/AWL). Przyjęło się mówić CLS mając na myśli zdalne sterowanie lamp czyli (AWL). Ot taki skrót myślowy. W instrukcji do D60 na str. 150 pisze co trza do sterowania w przypadku tego body.
Przeszukałem raz jeszcze posty, ale nie mogłem odnaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W instrukcji lampy przeczytałem, że nikona podzielono na grupy A-E. Po włączeniu "on" funkcji SL do wyboru mam jedynie grupy od A-C a więc... o co tu chodzi? :)
Chodzi o grupy lamp do jakich można przyporządkować lampy.
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanko... co oznacza M.zoom- nie potrafię tego przełączyć z powrotem na ZOOM i wrócenie do podstawowego ustawienia możliwe jest tylko przez wyłączenie lampy. Przy M.zoom dodatkowo zoom nie jest automatycznie dostosowywany do ustawień obiektywu.
Str. 16 polskiej instrukcji do lampy.
Z góry dzięki za jak najszybszą odpowiedź i pozdrawiam!
Proszę.
Od dwóch dni jestem posiadaczem metza 48. Fotografuję od kilku lat, lecz do czynienia z lampą mam tylko ten okres. Stąd moje pytania:
1) Ustawiam lampę na ev 0.3 i na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia ukazuje się informacja np. ev -1,7. Dlaczego?
2) Czy warto kupić dyfuzor, a może softbox na palnik? Na allegro można u sprzedawców zobaczyć różnicę z/bez, ale wiecie jak to jest z handlem.
W trakcie moich osobistych testów, zastanawiam się po co są niektóre możliwości - wiem, że z całą pewnością gdzieś są potrzebne, ale osobiście widzę raczej minimalne różnice, np. pomiędzy TTL, TTL bl, światło modelujące. Gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje wskazujące na takowe różnice czy też wykorzystanie.
Pewnie jak wielu, nie jestem zwolennikiem "strzelania na pałę". Wolę wiedzieć jak prawidłowo użyć danej funkcji.
Co niektórym zgóry odpowiem, że trochę czasu spędziłem na przeszukiwaniach.
1) Ustawiam lampę na ev 0.3 i na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia ukazuje się informacja np. ev -1,7. Dlaczego?
To znaczy że jej brakło, że (wg automatyki) nie dało się osiągnąć pełnej ekspozycji.
Dyfuzory ... nieco krytycznie, tyle pomagają na ile jest sufit. Wbudowana w '48' wizytówka nie jest zła. mam stofena (podróbę za 30zł) i prawie nie używam. Jak chce ci sie tropić, odzywałem się na ten temat w kilku wątkach
A testy sprzedawców sa tu bardzo niemiarodajne. Testów obiektywnych w mediach nie oczekuj, bo jak powiedziec, że kawałek papietu i gumka recepturka daje tyle samo co dyfuzor za 50USD (wynik był w teście na podobnym amatorskim portalu) - to utrata nastepnych reklam.
W trakcie moich osobistych testów, zastanawiam się po co są niektóre możliwości - wiem, że z całą pewnością gdzieś są potrzebne, ale osobiście widzę raczej minimalne różnice, np. pomiędzy TTL, TTL bl, światło modelujące. Gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje wskazujące na takowe różnice czy też wykorzystanie.
TTL BL mam zwykle na cyfrze. TTL bez przyrostka ujawnił mi się na analogu (posiadającym starsza wersję nikonowskiego TTL). W sumie lampa obiecuje częsciową kompatybilność z tym sprzetem, kiedyś sprawdzę. Akurat tu instrukcja spuszcza ew. pytania po brzytwie.
gdzie można obejrzeć instrukcje
ps kąt rozbłysku chyba 24 to pod ff?
Witam raz jeszcze ;)
Dziękuję za odpowiedź i od razu przesyłam garść kolejnych być może idiotycznych pytań (proszę więc, o wyrozumiałość :P)
Próbowałem w sieci odnaleźć trochę więcej informacji na temat samego CLS'a i jego działania- temat przynajmniej po moich poszukiwaniach raczej kiepsko opisany. Rozumiem więc, że CLS w moim zestawie D60 i Metz 48 ogranicza się jedynie do przesyłania informacji pomiędzy aparatem a lampą na temat temperatury barwy i innych ustawień? Jednocześnie zdalne wyzwalanie lampy jest niemożliwe dzięki wbudowanej lampie i potrzebuję do (pełnego) CLS'a SU-800? Nurtuje mnie jeszcze możliwość wyboru w lampie zaledwie dwóch trybów pracy (pomijając oczywiście SL) Tj. M i TTL. Ahh i jeszcze jedno ostatnie (przynajmniej na tę chwilę)
Otóż przy użyciu trybu M czy TTL prędkość wyzwalania migawki mogę ustawić maksymalnie do 1/200. Czy nie ma więc fizycznej możliwości pracy na większych wartościach? W instrukcji lampy (str. 14) pisze, że lampa w trybie M posiada system automatycznej szybkiej synchronizacji HSS (Canon, Olympus, Sony, Nikon). Jednak niżej w pod punkcie 7.3 Czytamy, że aparaty obsługujące FP lub HSS to: Canon, Olympus, Sony i Pentax. Na wyświetlaczu wówczas pojawia się znacznik P TTL HSS. [?]
Dziękuję z góry za odpowiedź ;)
Ja mam pytanie dotyczące dokupienia stopki. Czy ktoś zna tańszą alternatywę dla nikonowskiej AC-19? I jeszcze na temat dyfuzora: czy zauważę różnicę kupując tańszy dyfuzor niż np. oryginalny Sto-fen? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
BBall_Freaker
21-02-2010, 13:26
Co masz na myśli pisząc "oryginalny Sto-fen"? :-P A to innej firmy dyfuzor już nie będzie oryginalny? Każdy jaki kupisz będzie "oryginalny" tylko nazwa firmy będzie inna. Jakikolwiek kupisz to jeden kij.
Otóż przy użyciu trybu M czy TTL prędkość wyzwalania migawki mogę ustawić maksymalnie do 1/200. Czy nie ma więc fizycznej możliwości pracy na większych wartościach? W instrukcji lampy (str. 14) pisze, że lampa w trybie M posiada system automatycznej szybkiej synchronizacji HSS (Canon, Olympus, Sony, Nikon). Jednak niżej w pod punkcie 7.3 Czytamy, że aparaty obsługujące FP lub HSS to: Canon, Olympus, Sony i Pentax. Na wyświetlaczu wówczas pojawia się znacznik P TTL HSS. [?]
FP / HSS działa z ta lampą i D80, więc nie jest to zupełnie prawda. W menu aparatu trzeba pozwolić itd. Nie wiem jak D60.
Nie jest to jednak cud świata , np. z zasady spada mocno siła lampy. Użyłem raz jak próbowałem, nie miałem potem okoliczności do tego.
W pewnych warunkach elektroniczno-mechanicznych (np. mróz / lekkie zużycie migawki - zgaduję) moga pojawić się poziome pasy
Co masz na myśli pisząc "oryginalny Sto-fen"? :-P A to innej firmy dyfuzor już nie będzie oryginalny? Każdy jaki kupisz będzie "oryginalny" tylko nazwa firmy będzie inna. Jakikolwiek kupisz to jeden kij.
No może źle się wyraziłem, ale ktoś pisał już o "tanich podróbkach Sto-fena" :???: Czyli jak rozumiem Twoim zdaniem nie ma różnicy jaki to będzie dyfuzor. Bardziej jednak mnie martwi czy są "podróbki" ;) AC-19.
BBall_Freaker
21-02-2010, 13:46
Generalnie Ci napiszę na przykładzie SB600 jak kiedyś zupełnie przez przypadek miałem możliwość przyjrzenia się porównaniom kilku dyfuzorów, począwszy od takich za 10zł, a skończywszy na takich za ponad 100zł. Różnic ja nie widziałem. Fotograf, który robił te porównania (w studiu) powiedział wówczas, że nie widzi potrzeby płacenia dużych pieniędzy za kawałek plastiku skoro każdy spełnia swą rolę jak należy, nawet te najtańsze ;-)
No i tego się będę trzymał; dzięki PopaY za wyjaśnienie :)
No może źle się wyraziłem, ale ktoś pisał już o "tanich podróbkach Sto-fena" :???: Czyli jak rozumiem Twoim zdaniem nie ma różnicy jaki to będzie dyfuzor. Bardziej jednak mnie martwi czy są "podróbki" ;) AC-19.
Mnie martwi, że podróbka 'stefana' na '48' jest stosunkowo droga ;) (ok. 30zł gdy na starsze lampy do 15 znajdziesz)
I wracam z pytaniem jak bumerang... tym razem problem dość niepokojący..
Otóż po kilku błyskach pod rząd (próba ustawień itp.) poczułem delikatny swąd dochodzący mniej więcej z palnika lampy. Czym prędzej wyruszyłem razem z wujkiem googlem na poszukiwania- odnalazłem jeden wątek dotyczący użytkownika Pentaxa lub Olympusa (skleroza). Kontaktował się w tej sprawie z serwisem i usłyszał, że najprawdopodobniej to tylko przypalenie plastiku. Moja lampa nadal błyska, wszystkie opcje zdają się działać, a więc właściwie pytam tylko czy któryś z kolegów miał podobny objaw i czy powinienem się obawiać najgorszego?
Pozdrawiam
A ja będąc wczoraj w sklepie "nie dla idiotów" porównałem sobie SB-600 i Metz 48 i zauważyłem coś, co wydaje mi się nikt tutaj jeszcze nie wspomniał. Mianowicie Metz 48 ma o wiele większy palnik niż SB-600.
BBall_Freaker
24-02-2010, 12:27
Ja po czytaniu wszystkich informacji, topików, postów itd. nt. Metza i Sabinki 600 już dawno doszedlem do wniosku, że Metz pod wieloma względami przewyższa SB600 i między tymi dwiema lampami zdecydowanym faworytem dla mnie jest Metz.
Ja po czytaniu wszystkich informacji, topików, postów itd. nt. Metza i Sabinki 600 już dawno doszedlem do wniosku, że Metz pod wieloma względami przewyższa SB600 i między tymi dwiema lampami zdecydowanym faworytem dla mnie jest Metz.
Doszedłem do takiego samego wniosku.
Metz już zamówiony - będzie w piątek :)
Uff.. mało brakło a skusiłbym się na sabinke - sporo ich ostatnio krąży używanych na allegro.
Mam nadzieje, że wybrałem dobrze.
podsumowując:
metz 48 af-1 nie odpali sie w trybie commander lampą wbudowaną w aparat tylko jako slave -czyli z mastera np. sb 800 metz 58 tak?
a jakby mieć np w zasiegu sb 800 i metz 58, to mozna je odpalic wbudowana lampa tak zeby swiecily z rozna sila blysku. jesli nie w taki sposob to jak. wiem ze ograniczeniem jest moje body -d70s
Maciek R
04-03-2010, 15:46
Dlaczego ma się 'nie odpalić'?
Oczywiście, że wbudowaną lampą da się wyzwolić metza 48 af-1.
Potwierdzam - nie wiem jak to jest z D70s ale mój D90 odpala Metza z wbudowanej lampy
Od D70 w górę (prócz D100 bo to starszy sprzęt) wszystkie body odpalają CLS z wbudowanej lampy. Metz z D70s odpala się idealnie (sam sprawdzałem)
tak tak, to wiem. chodzi mi o odpalenie dwóch lamp np. metz 48 z wbudowanej lampy , z których kazda blysnęlaby z inna mocą
No to błyskanie na dwie grupy to już tylko z D80 i wyżej, lub zewnętrzną lampą sterującą (wtedy trzy grupy)
gdzie mogę przeczytać instrukcje do nikona
ps co zyskam kupując metza 58
... większa moc, drugi palnik (frontowy).
ps co zyskam kupując metza 58 ... większa moc, drugi palnik (frontowy).
Commandera, ale podkreślę drugi palnik moja miłość, na razie w cyfrze nie mam.
Ponadto co wymienili przedmówcy trochę mocy i jej podział do 1/256
żeby nie zakładać nowego tematu, zadam tu pytanie ;-)
kierowane ono jest najbardziej do posiadaczy metz'a 48 af1
czy w waszych lampach palnik jest czysty, bezbarwny, czy ma kolor lekko żółty??
ja po miesiącu spokojnego użytkowania zauważyłem, że palnik ma kolor... żółty, co nie jest chyba dobrą oznaką :???:
jeśli nie mam racji, to mnie poprawcie i uspokójcie bo zaczynam mieć nerwa...
wygląda to tak:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img379.imageshack.us/img379/826/dsc52561.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/5688/dsc52582.jpg)
dziwna sprawa to jest, bo nie zawsze to widać, tzn patrząc na wprost palnika, jest on czysty (czyt. bezbarwny), ale patrząc pod innym kątem jest on jak na zdjęciach...
czyli inną możliwością może być podjaranie odbłyśnika zaraz za palnikiem, tam gdzie ma najbliżej do niego
zdjęcia nie mają żadnego zabarwienia, są ok, tak jak wcześniej, od nowości
Fotowentura
11-03-2010, 16:32
na moje oko wszystko w porządku, u siebie chyba też widzę ową "żółć".
Przestrzegam też przed snuciem teorii spiskowych o domniemanej usterce na podstawie przebarwień w palniku - przeczytaj o mojej własnej przygodzie z lampą, a dowiesz się dlaczego:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135747
:)
czytałem, czytałem :D masz może jakąś instrukcję spisaną co do takiej rozbiórki?
zdjęcia robione z lampą są dobrze naświetlone i bez przebarwień,
wszystko działa poprawnie więc dam sobie z tym spokój ;-)
nic nie śmierdzi, nic nie dymi :mrgreen:
a na eneloop'ach ładuje się piekielnie szybko jak zawsze :)
Fotowentura
11-03-2010, 17:14
dokładną instrukcję znajdziesz tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27508
gość rozbiera Metza 58, ale budowa głowicy jest identyczna, co potwierdził mi zresztą serwisant.
Tak więc, jeśli masz mocne nerwy i nieposkromioną ciekawość to możesz sobie zajrzeć do środka samemu:)
dzięki, ja tak na wszelki wypadek :smile:
jakby coś kiedyś... :D
Witam
Mam pytanko b jestem zielony w Lampach i nie wiem czy dobrze rozumiem watek.
zastanawiam się nad lampą, i SB900 wydaje mi się za duża jak i przekraczająca moje potrzeby typowo amatorskie.
Myślałem wiec o SB 600 a po przeczytaniu wątku o metz 48.
I ma jedno pytanie czy błyskiem z lampy wbudowanej w body D50 mogę obie te lampy wyzwolić tak jak to robiłem z SB 800 (miałem kilka dni do zabawy) oraz czy do Sigmy 50-150 2,8 HSM .... ta lampa będzie wystarczająca mocna aby dać równe oświetlenie w całym przedziale ogniskowych.
dziekuję bardzo jeśli komuś będzie chciało się odpowiedzieć
Do sigmy będzie bardzo dobra.
Niestety ani Metza ani SB-600 nie wyzwolisz bezprzewodowo z D50 bez stosowania żadnych akcesoriów
dzięki za odpowiedź :)
NO to zostaje albo sb800 tylko ciężko kupić nową a strach używaną albo 900 a ta jest znów wielka i ciężka
Dzięki i znów niewiem co zrobić a już myślałem że będę miał zgryz zgłowy.
Pozdrawiam
NO fakt ale ceny tego cuda to około 1000 zł + lampa 800 to wychodzi drożej niż SB 900.
Ale jest to jakieś rozwiązanie i nie błyskam wbudowaną w ogóle. I to jest plus spory.
A mam pytanko czy warto oglądać używaną sb800. Ile kosztuje ewentualna wymiana palnika ?? Jak by się okazało po jakimś czasie że padł? Na co jeszcze zwrócić uwagę?? co jeszcze się zużywa w lampach?? Stopkę i odbłyśniki można sprawdzić (chyba :) )
dzięki za pomoc
A może po prostu kup radyjko, np RF-602??
A D40, 50 czy 60 jest kompatybilny z RF 602? Bo ten wężyk trzeba gdzieś wpiąć :P [?]
Tak. wężyk jest tylko do wyzwalania migawki. Do wyzwalania lampy potrzebujesz tylko gorącą stopkę.
Witam. na lato będę się przymierzał do zakupu lampki, głównie do amatorskiej zabawy - nie będą nią fotografowane śluby itp.
Strobing to fajna rzecz, na pewno mi się spodoba, aktualnie mam SB-400 i 5-metrowy kabel i już mam z tym wiele frajdy. Czy na amatorskie potrzeby zabawy w strobing wystarczy mi Metz 48/Sb-600, czy warto dozbierać i kupic np. SB-900?
adolfik9501
16-03-2010, 21:10
Witam. na lato będę się przymierzał do zakupu lampki, głównie do amatorskiej zabawy - nie będą nią fotografowane śluby itp.
Strobing to fajna rzecz, na pewno mi się spodoba, aktualnie mam SB-400 i 5-metrowy kabel i już mam z tym wiele frajdy. Czy na amatorskie potrzeby zabawy w strobing wystarczy mi Metz 48/Sb-600, czy warto dozbierać i kupic np. SB-900?
Starczy. Jakbyś się pozbył SB400 (która nie nadaje się do CLS/AWL) i dołożył do drugiej "normalnej" lampki to miałbyś dwie, a co dwie to nie jedna. Z tych (SB600/M48) dwóch lepiej wziąć Metza.
Jedyny sens trzymania SB-400 i dużej lampy, to cele turystyczne, jeśli nie chcesz tachać zbyt dużego ciężaru. Jeśli za wiele nie jeździsz, to możesz się jej pozbyć. W dobrym stanie weźmiesz za nią z 250zł.
SB-600 / 48 AF-1 spokojnie Ci wystarczą. Ze wskazaniem jednak na Metz'a (a dlaczego ze wskazaniem, to już można spokojnie na forum bez większego wysiłku wyczytać).
Do amatorskiej zabawy (w tym strobingu) się sprawdzą.
Czy moje F90x, F100 będą obsługiwać ten polecanego Metza 48? Myślę już pod kątem przyszłej cyfrówki :-)
Jeśli rzeczone aparaty obsługują D-TTL (a chyba tak) to Metz będzie z nimi działał.
adolfik9501
18-03-2010, 20:40
Czy moje F90x, F100 będą obsługiwać ten polecanego Metza 48? Myślę już pod kątem przyszłej cyfrówki :-)
Strona (http://www.metz.de/en/photo-electronics/flashlight-recommendations.html) Metza po podaniu modelu aparatu wypluwa zgodne lampy. Wypluła także M48.
EDIT: Metz działa w TTL/DTTL/iTTL więc będzie OK co ładnie potwierdza instrukcja.
No to super! Dzięki za informację :-) Czyli bez obaw mogę kupić Metza 48/58 i opędzić analoga i przyszłą cyfrę! Nie będę musiał mieć dwóch lamp dla cyfry i analoga! :-)
adolfik9501
18-03-2010, 21:02
No to super! Dzięki za informację :-) Czyli bez obaw mogę kupić Metza 48/58 i opędzić analoga i przyszłą cyfrę! Nie będę musiał mieć dwóch lamp dla cyfry i analoga! :-)
SB800 i SB600 także obsłużą analoga. W SB900 obcięli co nie co i pozostał tylko iTTL.
Odświeżę temat, bo zakupiłem lampkę Metza :razz i jestem po pierwszych testowych zdjęciach bardzo zadowolony, ale mam pytanie odnośnie głośności zoomu. W mojej lampce jest jakiś głośny, zmiana ustawienia palnika i słychać nerwowy warkot. Nie mam doświadczenia z lampami z zoomem, ale porównywałem do Sunpaka PZ42x i mam wrażenie, że Sunpak brzmi podobnie. Jeśli to norma to się uspokoję, ale zdaje mi się, że widziałem (słyszałem) lampki pracujące ciszej. Wiem, ze pojęcie głośny - cichy jest bardzo subiektywne, ale jestem ciekawy Waszych opinii. Sądziłem że dźwięk silniczka będzie bardziej dyskretny.
A słyszałeś Nissina Di622 ?? Posłuchaj, to Ci sie od razu Metz cichszy zrobi :D
Nie słyszałem lampki, ale słyszałem głosy userów, dlatego (między innymi) wybór padł na Metza :)
Zgrzyt zoomu masz w każdej lampie, raz głośniejszy, raz cichszy, ale w każdej lampie jest.
Fotowentura
03-04-2010, 20:26
Czy zoom przy zmianie ogniskowej przesuwa Ci się płynnie czy tak "skokowo" (warkocząc przy tym)? - jeśli to drugie to może to oznaczać źle zmontowane ścianki boczne obudowy palnika. ja tak miałem, ale po wcześniejszym demontażu tych ścianek (źle złożyłem i już). Trzeba je było zdjąć i wsunąć raz jeszcze - tym razem dobrze na swoje miejsce i wszystko ok - wszystko konsultowane telefonicznie z gościem z serwisu. gdzieś to tu nawet opisywałem. jakby co, na forum pentaxa jest łopatologiczna instrukcja jak palnik zdemontować. Być może to właśnie taka "pierdoła", wtedy szkoda nawet do serwisu wysyłać.
Zdecydowanie skokowo. Obrót obiektywem na całej skali od 18mm do 105mm to pięć skoków (ustawień) palnika. A powinny być płynnie oddane obroty obiektywu?
Maciek R
04-04-2010, 16:43
A powinny być płynnie oddane obroty obiektywu?
A teraz zdejmij lampę z korpusu i przełączaj zoom manualnie (przyciskami) - jakie wnioski?
Witam. Przeczytałem cały(!!) wątek prawie dwa razy. Jedna z kwestii o którą chciałem zapytać (a chciałem zapytać o 3) pojawiła się zaledwie raz i zaraz zniknęła. Mianowicie: czy z D300 Metz 48 jest w stanie wyzwalać błysk stroboskopowy aby zrobić zdjęcie takie jak to: http://people.rit.edu/andpph/photofile-b/stroboscopy-basketball-1a.jpg. Po 2 daniach zabawy wiem, że jest coś takiego jak błysk modelujący (ML), wyzwalany jest jednak przez przycisk ręcznego odpalania (ten z błyskawicą). Trochę to nieporęczne najpierw wciskać błyskawicę a potem celować i walić fotę. Kwestia 2: lampa wbudowana w D300 ma opcje synchronizacji z drugą lamelką przesłony; nijak nie mogę znaleźć tego w Metzu. Klikam i klikam selectem i nic! Trochę to słabe, że lampa za 9 stów z 5 razy droższym aparatem nie jest w stanie tego obsłużyć. Czy jest to kwestia ustawień w aparacie czy d300+metz 48 po prostu nie daje tez możliwości.
Kwestia 3: właściwie dotyczy tego samego co kwestia nr2 tyle, że z opcją SLOW; znowu brak tej opcji w lampie. Potrzebna jest jakaś cudo-kombinacja tych 4 klawiszy czy zwyczajnie znowu metz + D300 nie obsługuje tego. Próbował ktoś?
Nie korzystam z tej opcji, ale wydaje mi się, że takie rzeczy ustawia się podobnie jak synchronizację na drugą kurtynkę, a więc w body
Albert44
04-04-2010, 19:59
Metz 48 nie ma funkcji "Strobe" - ma ją Metz 58 i np. Metz 54. Drugą kurtynę wystawia body... Metz 48 odpali wtedy na drugą kurtynę.
Fotowentura
04-04-2010, 20:29
Vinci, zoom lampy ma kilka ustawień, więc w tym sensie jest skokowy. chodziło mi o to czy przechodząc z jednej wartości do drugiej porusza się płynnie i szybko czy warkocze jakby krztusząc się:)
Co do slow i rear curtain, to potwierdzam, że ustawiane są z body, przy czym 48 jak najbardziej je obsługuje.
Metz 48 nie ma funkcji "Strobe" - ma ją Metz 58 i np. Metz 54. Drugą kurtynę wystawia body... Metz 48 odpali wtedy na drugą kurtynę.
Trochę to dla mnie dziwne, że wbudowana lampa ma stroboskop a 48ka nie.. W Digital Foto Video przy teście lamp tez pisano, że lampa tę funkcję posiada.
Wiem, że można to ustawić dla lampy wbudowanej, ale ni chu chu nie mam pojęcia jak zrobić to dla metza. Zna ktoś sposób?? Nie mam dostępu do instrukcji i nie mogę tego znaleźć w menu.
Nie ma tego w instrukcji, przynajmniej ja nie pamiętam, żebym o tym czytał
Wiem, że można to ustawić dla lampy wbudowanej, ale ni chu chu nie mam pojęcia jak zrobić to dla metza. Zna ktoś sposób?? Nie mam dostępu do instrukcji i nie mogę tego znaleźć w menu.
Wciskasz i trzymasz przycisk z błyskawicą na aparacie i kręcisz pokrętłem az na wyświetlaczu aparatu pojawi sie napis REAR i masz . Nie mam D300 ale kilka aparatów N miałem i zawsze tak to sie robiło.
Albert44
05-04-2010, 11:54
Wciskasz i trzymasz przycisk z błyskawicą na aparacie i kręcisz pokrętłem az na wyświetlaczu aparatu pojawi sie napis REAR i masz . Nie mam D300 ale kilka aparatów N miałem i zawsze tak to sie robiło.
W S5 jest tak samo... ;)
Danmus, jak dla mnie to ona "warkoczy :smile:", ale przechodzi szybko od jednej pozycji do drugiej. No nic, taka jej (lampki) uroda, już się powoli przyzwyczajam. Dotąd nie miałem lampki z zoomem i stąd moje zaniepokojenie. Dzięki za odpowiedzi.
Albert44
05-04-2010, 13:27
.. W Digital Foto Video przy teście lamp tez pisano, że lampa tę funkcję posiada...
Nie wierz we wszystko co pisane.... ;) (np. naród z partią ... :p )
Chodziło mi raczej o wymuszenie tej funkcji na metzu z poziomu aparatu, bo jak to zrobić dla lampy wbudowanej to wiem.
Zresztą chyba mam rozwiązanie. Faktycznie na aparacie wciska się "błyskawicę" i ustawia opcję SLOW/REAR wtedy i lampa zewnętrzna zaczyna działać w tym trybie. Wpadłem na ten trop przeglądając foty z włączonym histogramem i info o zdjęciu. Stało tam napisane, że aparat odpalił lampę z korekcją lub bez i zrobił to w trybie SLOW/REAR. Przyglądając się błyskającej lampie zauważyłem jak lampa daje (chyba) najpierw przedbłysk, potem wali ponownie na drugą lamelkę. Nie mam pewności na 100%, bo jest to moja pierwsza lampa i dopiero wszystkiego się uczę.
Maciek R
06-04-2010, 09:10
Jest tak jak mówisz. Trzymając "błyskawicę" i ustawiając tam np. "rear" tak, jak dla lampy wbudowanej, i mając jednocześnie na sankach Metz'a, to Metz działa z tymi właśnie ustawieniami.
Albert44
06-04-2010, 10:42
Chodziło mi raczej o wymuszenie tej funkcji na metzu z poziomu aparatu, bo jak to zrobić dla lampy wbudowanej to wiem.
Nie ma różnicy czy zewnętrzna czy wbudowana bo to body "wymusza" ten tryb pracy lampy. Lampa ma poprawnie odpowiedzieć na wymuszenie i ten Metz to zrobi!
Zresztą chyba mam rozwiązanie. Faktycznie na aparacie wciska się "błyskawicę" i ustawia opcję SLOW/REAR wtedy i lampa zewnętrzna zaczyna działać w tym trybie. Wpadłem na ten trop przeglądając foty z włączonym histogramem i info o zdjęciu. Stało tam napisane, że aparat odpalił lampę z korekcją lub bez i zrobił to w trybie SLOW/REAR. Przyglądając się błyskającej lampie zauważyłem jak lampa daje (chyba) najpierw przedbłysk, potem wali ponownie na drugą lamelkę. Nie mam pewności na 100%, bo jest to moja pierwsza lampa i dopiero wszystkiego się uczę.
Ustaw czas na 2" to spokojnie zobaczysz na którą lamelkę Metz błyśnie ;)...
Witam. Przeczytałem cały(!!) wątek prawie dwa razy. Jedna z kwestii o którą chciałem zapytać (a chciałem zapytać o 3) pojawiła się zaledwie raz i zaraz zniknęła. Mianowicie: czy z D300 Metz 48 jest w stanie wyzwalać błysk stroboskopowy aby zrobić zdjęcie takie jak to: http://people.rit.edu/andpph/photofile-b/stroboscopy-basketball-1a.jpg. Po 2 daniach zabawy wiem, że jest coś takiego jak błysk modelujący (ML), wyzwalany jest jednak przez przycisk ręcznego odpalania (ten z błyskawicą). Trochę to nieporęczne najpierw wciskać błyskawicę a potem celować i walić fotę. Próbował ktoś?
Jest funkcja Stroba w Metzie.
Nalezy wciskajac Select dojsc do tej pozycji, zmienic na wlaczona i naciskaja blyskawice uruchamiasz stroboskop - trwa on ok 3 sek.
Albert44
10-04-2010, 09:33
Jest funkcja Stroba w Metzie.
Nalezy wciskajac Select dojsc do tej pozycji, zmienic na wlaczona i naciskaja blyskawice uruchamiasz stroboskop - trwa on ok 3 sek.
Brednia! ML to nie STROBE! :-x
Brednia! ML to nie STROBE! :-x
Też tak kiedyś myślałem. ML to światło modelujące, stroboskop jest oznaczony zazwyczaj jako RPT
zwal jak zwal :p
SB 600 nawet tego nie ma...
jak narazie jestem max zadowolony. ten Metz mi wystarczy do momentu az bede potrzebowal wiecej lamp a wtedy kupie mastera i bedzie jeszcze lepiej
A jaki jest sprawdzony czas z synchro dla Nikona D300(s)? Będzie chodziło poniżej 1/250? Współpracuje to to z AutoFP?
Albert44
26-04-2010, 17:51
A jaki jest sprawdzony czas z synchro dla Nikona D300(s)? Będzie chodziło poniżej 1/250? Współpracuje to to z AutoFP?
Jak toto D300 szarpnie ;) ... to tamto toto bez problemu... :)
Mam pytanko do posiadaczy metzów. W moim metz 58 lampka błyska max 4 razy z równą siłą błysku dalej nie wyzwala natomiast sabinka 800 daje 6-7 błysków gdzie 5,6 i 7 są coraz słabsze. Czy jest to spowodowane tym, że kondensatory w sb są mocniejsze czy gdzieś w ustawieniach lampy można to zmienić? Zgubiłem instrukcje i nie mogę znaleźć więc proszę was o pomoc
o jaki okres ci chodzi?
z instrukcji pamietam ze po 10 czy 15 max blyskach trzeba zrobic10 minut pauzy.
marszull
04-05-2010, 11:07
Mam pytanko do posiadaczy metzów. W moim metz 58 lampka błyska max 4 razy z równą siłą błysku dalej nie wyzwala natomiast sabinka 800 daje 6-7 błysków gdzie 5,6 i 7 są coraz słabsze. Czy jest to spowodowane tym, że kondensatory w sb są mocniejsze czy gdzieś w ustawieniach lampy można to zmienić? Zgubiłem instrukcje i nie mogę znaleźć więc proszę was o pomoc
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=362788
http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=362789
instrukcja w dwuczesciowym rarze, moze komus sie przyda
Informatyk
06-05-2010, 20:47
Witam wszystkich
Jestem tutaj nowy i pisze mojego pierwszego posta. Przepraszam jeżeli pytanie jest zbyt banalne ale muszę je zadać bo nie daje mi to spokoju a dopiero się uczę i jeżeli to możliwe to proszę o możliwie przyswajalną dla początkującego fotografa informację.
Chce kupić moją pierwszą lampę i chciałem SB-600 do Nikosia D5000 ale przeczytałem ten wątek i Metz 48 AF-1 DIGITAL jest tutaj tak zachwalany (choć połowy tekstów jeszcze nie rozumiem ;) że chyba jednak sie na niego zdecyduję. Chcę pstrykać okazjonalnie foty w kościele i głównie to jest mój cel kupienia lampy. Stwierdziłem że skoro kościół duży i wysoki to lepiej jak lampa będzie mocniejsza + LumiQuest Softbox i będzie dobrze. Pomyślałem sobie że liczba przewodnia lampy Metz ma 48 a SB-600 ma 30 co sugerowałoby mi, że Metz mocniej błyska i jest lepszym wyborem ale jak przeczytałem że droga lampa SB-900 ma liczbę przewodnią tylko 22 to zgłupiałem i teraz już sam nie wiem czy ten parametr ma jakieś większe znaczenie przy wyborze lampy. Na co tak naprawdę patrzeć przy wyborze lampy ? O co tutaj chodzi? Co w moim przypadku przy takim celu robienia zdjęć byście mi doradzili?
Jak chcesz porównywać liczby przewodnie lamp to rób to dla identycznego ISO i ogniskowej palnika.
LP dla ISO 100, 35mm (dane producentów)
SB-600 30
Metz 48 29
Sb-900 34
Jak chcesz porównywać liczby przewodnie lamp to rób to dla identycznego ISO i ogniskowej palnika.
LP dla ISO 100, 35mm (dane producentów)
SB-600 30
Metz 48 29
Sb-900 34
Z tym że producent na 'N' (były testy niemieckie tu cytowane) jest sporym optymistą..., na 'M' bardziej realistą...
carantoni
13-05-2010, 16:40
Ponawiam moje pytanie bo w obocznym wątku nikt się nie wypowiedział a czas mnie nagli.
1. Pytam czy na zdjęciu zrobionym szerokim kątem np 10mm (mam sigmę 10-20) rozkład światła będzie w miarę normalny czy brzegi będą ostro niedoświetlone?
Jak to jest w rzeczywistości bo z suchych informacji to lampa ta jest do ogniskowych 24-105 mm?
Nalepie przemówiłby do mnie jakiś sampelek
2. W zestawie nie ma stopki ale chodzi o taką do niezależnego postawienia, tak?
Jak wygląda kwestia umocowania lampy na statywie?
3. Jakie baterie polecacie (moc) i ile ich mieści się w lampce?
4. Czy mając moje body Fuji s5 i korzystając z obiektywów manualnych (np m42) lampa nie szaleje i radzi sobie z odpowiednim ustawieniem mocy błysku?
To tyle. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
1 lampa ma zoom size i można ją dopasować do 12mm
2 stopke mozesz dokupic za 30 zł
3 4x Sanyo Eneloop
[QUOTE=coroner;1903584]1 lampa ma zoom size i można ją dopasować do 12mm
Coroner Metz ma juz zoom size do 12mm?
[QUOTE=coroner;1903584]1 lampa ma zoom size i można ją dopasować do 12mm
Coroner Metz ma juz zoom size do 12mm?
Jak wysuwam dyfuzor na lampe, to na wyświetlaczu pojawia się info: 12mm
4. Czy mając moje body Fuji s5 i korzystając z obiektywów manualnych (np m42) lampa nie szaleje i radzi sobie z odpowiednim ustawieniem mocy błysku?
To tyle. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
Przy M42 lampa pracuje w manualu - ja tak mam przy moim Heliosie
Dreadunio
13-05-2010, 19:27
Fuji s5pro ma pomiar światła z manualnymi obiektywami tak samo jak trzycyfrowa seria Nikona, tak więc będzie działał normalny iTTL i nie powinno być problemów z ustawieniem mocy błysku.
Trochę będzie przekłamywać z M42 , bo nie przekazuje zmian przysłony do lampy . Niemniej daje radę.
Dreadunio
13-05-2010, 20:32
Jeśli obiektyw będzie cały czas na roboczej przysłonie to nie powinno być problemu. Ile światła wpadnie tyle zmierzy ;)
Fuji s5pro ma pomiar światła z manualnymi obiektywami tak samo jak trzycyfrowa seria Nikona, tak więc będzie działał normalny iTTL i nie powinno być problemów z ustawieniem mocy błysku.
Nie wiedziałem :razz:
fotosystem
15-05-2010, 09:18
Potwierdzam zalety tej lampy, od roku pracuję z nią,( stara przy starym sprzęcie F70 z) SB28 używana od nowości już się kończy niestety, nigdy mnie nie zawiodła. Mam malutką SB400 taką do naprawdę małych wnętrz, i też jest dobra w swojej klasie. Zdecydowanie polecam Metz-a dobry sprzęt, dobrej marki. P O L E C A M
( osobiście nie kupię żadnych innych ).
carantoni
20-05-2010, 07:11
A czy możecie podlinkować jakiś dyfuzor (oczywiście nie metodę na samoróbkę), taki którego używacie i jesteście zadowoleni.
No chyba że przy tym Metziku nie trzeba go używać bo jest np wizytówka.
Obyłbym się bez ale wiem że kościół wysoki i nici z odbijania od sufitu.
Jest wizytówka i wbudowany dyfuzor. Sam na razie niczego innego nie używam.
Ale sądzę, że bardziej doświadczeni użytkownicy forum polecą Ci jakiegoś STOFENa.
a teraz po kolei.. lampa jest mi potrzebna bardzo ale to bardzo sporadycznie.. mając dostęp do studia z profesjonalnym oświetleniem nie potrzebuje jego namiastki jaką daje CLS.
sorry, ale to puste słowa i chyba zlosliwe :)
przeczytałem cały ten watek i mimo, ze mnie zainteresował to straciłem watek:)
czy ktos, (najlepiej dorjan:) ) mogłby zrobic zestwienie , w którym porówna sie modele lamp nikona sb-600, sb-800 i sb-900 z ich odpowiednikami metza'a? Wszystkie funkcje w danych parach, plus podsumowanie: wady i zalety poszczegónych modeli, wliczajac to funcjonalnosc cls i mozliwosc sterowania za pomoca su-800?
i jeszcze jedno pytanie : czy temperatura barwoa metza i sb jest taka sama?
i jeszcze jedno pytanie : czy temperatura barwoa metza i sb jest taka sama?
Było o tym wcześniej, chyba w tym wątku - Metz ma cieplejszą barwę od SB.
wafloski
20-05-2010, 12:14
A czy możecie podlinkować jakiś dyfuzor (oczywiście nie metodę na samoróbkę), taki którego używacie i jesteście zadowoleni.
No chyba że przy tym Metziku nie trzeba go używać bo jest np wizytówka.
Obyłbym się bez ale wiem że kościół wysoki i nici z odbijania od sufitu.
ja do mojego metza używam tego dyfuzora http://www.allegro.pl/item1039868137_dyfuzor_do_lampy_blyskowej_canon_58 0ex_i_580ex_ii.html
waflowski, a czy dysponujesz jakimiś fotkami typu "ta sama scena z dyfuzorem i bez" i mógłbyś wrzucić? Chodzi mi głównie o stopień zmiękczenia cienia i oczywiście rozproszenie światła. Nie wiem czemu, ale te zdjęcia z Alle... wydaja mi się mocno optymistyczne. Ja mam jakiś dyfuzor "handmade" bardzo ociepla mi ujęcie i zabiera masę światła, więc zastanawiam się nad zmianą właśnie do tego Metza.
carantoni
20-05-2010, 16:26
a ile wchodzi baterii (załóżmy że eneloopów) i na ile strzałów (załóżmy że ze średnią mocą) taki komplet starczy?
i jak do tego mają się zwykłe baterie alkaliczne dostępne w kiosku?
jeśli chodzi o dyfuzor to przyłączam się do prośby Vinci
Kiedyś w tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131768&page=3) wątku dodałem fotki z dyfuzora na lampę wbudowaną.
To tak dla porównania :)
Chętnie zobaczyłbym zdjęcia z użyciem Metza z i bez dyfuzora.
Jeśli okaże się, że to duża różnica sam się zastanowię nad zakupem.
Szczególnie interesowałyby mnie fotki w dużych pomieszczeniach, gdzie nie ma za bardzo możliwości odbijania światła od ścian.
a ile wchodzi baterii (załóżmy że eneloopów) i na ile strzałów (załóżmy że ze średnią mocą) taki komplet starczy?
Nie chciałbym wprowadzać w błąd ale wydaje mi sie ze to będzie coś około 400 - 500 fotek.
Posiadam Eneloop'y od samego początku w tej lampie ale też nie używam jej jakoś często z tego względu mówię o ilości bardzo orientacyjnie, poprostu nie dokońca pamietam. Kojaże jednak, że udało mi się zapełnić zdjęciami karte :)
waflowski, a czy dysponujesz jakimiś fotkami typu "ta sama scena z dyfuzorem i bez" i mógłbyś wrzucić? Chodzi mi głównie o stopień zmiękczenia cienia i oczywiście rozproszenie światła. Nie wiem czemu, ale te zdjęcia z Alle... wydaja mi się mocno optymistyczne. Ja mam jakiś dyfuzor "handmade" bardzo ociepla mi ujęcie i zabiera masę światła, więc zastanawiam się nad zmianą właśnie do tego Metza.
Wszystkie zdjęcia demonstracyjne 'z dufuzorem' mają jedną 'drobną' wadę. Decydujące dla efektu jest pomieszczenie. Jest to wada niemal wszystkich testów.
Tak, zdaję sobie sprawę, że na efekt składa się wiele czynników, choćby wysokość sufitu, odległość obiektu od tła i/albo błyskotki, kąt pochylenia palnika itp. Sam robiłem różne testy z rozmaitymi wynalazkami i z moimi "dyfuzorami" uzyskiwałem efekty dalekie od tych prezentowanych przez sprzedawców.
no ale ja nie umiem błyskać :smile:, a może, co najważniejsze, ktoś już słusznie zauważył "praw fizyki pan nie zmienisz..."
Nie umniejszam zasadności dyfuzorów, ale jak się da to i tak szukam obok siebie białego tła do odbicia
carantoni
22-05-2010, 10:26
powtarzam pytanie:
ile wchodzi baterii (załóżmy że eneloopów) i na ile strzałów (załóżmy że ze średnią mocą) taki komplet starczy?
może wypowie się jeszcze ktoś?
wafloski
22-05-2010, 19:04
lampa jest zasilana 4x AA, a ile wytrzymuje to w zależności od tego jak jej używasz,
mi wystarcza spokojnie na ponad 250 błysków w iTTL lub SL, używam kompletów eneloopów 2000 i gp 2500...
nie mam żadnych zdjęć porównawczych lampą z dyfuzorem i bez, ale tak jak ktoś wspomniał to zależy od pomieszczenia, ja używam lampy głównie odbijając ją od innej powierzchni albo wyzwalając ją w trybie slave,
z resztą uważam że robienie testów nie jest warte tych 15 złotych za które można kupić taki dyfuzor...
o lampie mogę powiedzieć że jak na osobę poznającą tajniki fotografii to jest wystarczająca,
robiłem z nią zdjęcia w klubach gdzie było ... bardzo ciemno ;)... robiłem też zdjęcia przy pomocy błysku dopełniającego... i czasami bawiąc się w "strobing"... iii.... nie narzekam... a wręcz przeciwnie jestem zadowolony :pp
nie używałem innych lamp i nie mam porównania... a metza mam od miesiąca...
carantoni
09-06-2010, 16:26
Pytanko - czy Wam też tak delikatnie bzyczy po włączeniu czy tylko tak jest u mnie?
Jak rozpoznać że bateria zbliża się ku końcowi?
I jeszcze jedno pytanie, pokrewne stąd pytam za jednym zamachem tu, mam ładowarkę Sanyo i eneloopy i nie wiem do kiedy ładować. Czy lampka musi zgasnąć i ile mniej więcej czasu się ładują. U mnie siedziały z 16 godzin, lampka się wciąż paliła i nic (a w instrukcji jest napisane że musi zgasnąć). O co chodzi?
carantoni
15-06-2010, 17:59
Hello, nikt się nie wypowie?
Przecież jest tylu użytkowników tej bardzo zachwalanej lampy ;)
marcinez
15-06-2010, 21:05
Może lampy tak, ale ładowarki niekoniecznie :) Bzyczy, mi to nie przeszkadza.
Nie wiem jakie bzyczenie masz na myśli - jeśli dzwięk ładowania, to tak
co do oznak rozładowania, niestety nie sygnalizuje wcześniej niskiego poziomu. Po prostu daje 2-3 za słabe strzały i po prostu przestaje błyskać...
carantoni
15-06-2010, 21:53
bzyczy od razu po włączeniu, bardzo cicho ale jednak to trochę niepokojące
i nie chodzi o dźwięk ładowania
to jak w końcu jest?
bzyczy od razu po włączeniu, bardzo cicho ale jednak to trochę niepokojące
i nie chodzi o dźwięk ładowania
A nie mówisz o mechanice, silniku, od zooma?
No właśnie, u mnie bzyk (warkot) jest przy zoomie lampy - przy włączeniu przez możne 0,5 sek i przy zmianie ogniskowej obiektywu. Za to ładowanie lampy jest absolutnie bezgłośne (żadnych pisków, bzyczeń itp)
carantoni
17-06-2010, 21:26
właśnie ten dźwięk jest cały czas, wystarczy bliżej przyłożyć ucho (brzmi jak jakiś zasilacz czy coś podobnego)
nie ma go tylko właściwie sekundę od włączenia i właśnie co jest dziwne podczas ładowania
i nie jest to zoomowanie bo to zupełnie coś innego
chyba to zignoruję, jest naprawdę cichy
mam tylko nadzieję że lampa nie wysiądzie mi w sytuacji podołtarzowej
nikomach
23-06-2010, 17:47
Witam
Czy metz'em 48 steruje się z korpusu d90? Wszystkie funkcje?
http://digifoto.pl/blog/?p=358
za kilka dni napisze cos wiecej;)
Witam
Czy metz'em 48 steruje się z korpusu d90? Wszystkie funkcje?
Wszystko sobie możesz zdalnie ustawić.
Wszystko sobie możesz zdalnie ustawić.
Prawie ;)
W ogóle pytanie kol Nikomacha jest szerokie, z korpusu na sankach, czy zdalnie w CLS?
Jeśli zdalnie w CLS, to owszem sprawy mocy (zarówno manual czy auto), przednia-tylna kurtyna, ale chyba już nic więcej.
Dla mnie "wszystko" to zoom (chyba nie ma, bo i nie jest krytycznie potrzebne w strobbingu) a nawet będę grymasił: gibanie reflektorem. Frytek nie musi podawać.
A czy jest jakaś lampa która zdalnie się zoomuje ?? ;)
A czy jest jakaś lampa która zdalnie się zoomuje ?? ;)
Jak 'wszystko' to 'wszystko' .
Przypomniał mi się dowcip i Indianach i babci.
Jak 'wszystko' to 'wszystko' .
To w takim razie zapomniałeś, że jeszcze przez sterowanie z body powinna się sama na statyw zakładać..
To w takim razie zapomniałeś, że jeszcze przez sterowanie z body powinna się sama na statyw zakładać..
Skoro zoomowac umie ze stopki .... dlaczego by nie zdalnie ?
Oczywiście się czepiam ...
Ale tak na serio, to bym rozumiał przez "wszystko". (nie twierdzę że to konieczne, ale z lekka mnie naciąga jak słowa sens zmieniają, antykomuniści komunistów już lubią itd).
nikomach
24-06-2010, 15:15
Witam,
1. Faktycznie, moje pytanie jest zbyt szerokie. Miałem na myśli lampę na korpusie.
2. W sumie to najbardziej interesowało mnie to czy korekta siły błysku regulowana może być z korpusu.
Pozdrawiam,
Witam,
1. Faktycznie, moje pytanie jest zbyt szerokie. Miałem na myśli lampę na korpusie.
2. W sumie to najbardziej interesowało mnie to czy korekta siły błysku regulowana może być z korpusu.
Może być, tak jak wbudowanej.
Oficjalne zdanie jest takie, że plus z korpusu ma się odjąć od minusa z lampy, jakoś tak by miało to działać. Coś nie do końca taka hipoteza łączenia działa, ale temat jest po trosze akademicki.
Oczywiście korygowanie z jednego miejsca jest OK.
Ja koryguję na lampie, jest mi wygodniej. Wprost klawiszami, bez chodzenia po menu.
carantoni
25-06-2010, 19:52
A czy możecie mi doradzić jakąś podstawkę statywową?
Tzn lampa na statyw jako slave i wyzwalam ją wbudowaną z korpusu.
Z tego co wyczytałem to tak się da a sądzę że przy pozowanych fotkach, zakładając że nie będę używał parasolek itp będzie ciekawiej niż walenie na wprost.
carantoni
03-07-2010, 09:13
Ponawiam pytanie.
Znalazłem taki uchwyt. Nada się do tej lampy z Nikonowskim mocowaniem?
http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html
Zakładam że kiedyś dokupię normalny statyw do lampy i parasolkę, niestety teraz mam tylko zwykły i ciężki statyw aparatowy.
Bardzo dobry uchwyt, sam używam z tą lampą. Metz, przynajmniej u mnie, bardzo mocno w nim siedzi. Jest to zaletą i wadą - nie ma fizycznego ani żadnego innego prawa z niego wypaść, ale przy wyciąganiu go trzeba się namęczyć :) Aha - warto zaizolować stopkę tego uchwytu, np kawałkiem taśmy, by zabezpieczyć lampę przed zwarciem. Choć nie próbowałem, czy na gołej stopce dzieje się z lampą coś niemoralnego, ale "przezorny zawsze ubezpieczony"
Co do podstawki, kup sobie dowolną byle nie na lampę Sony, np Nikon AS-19
carantoni
03-07-2010, 10:42
Dzięki. Na Ciebie zawsze można liczyć ;)
Dzięki. Na Ciebie zawsze można liczyć ;)
Staram sie ;)
carantoni
16-07-2010, 22:36
Powolutku poznaję lampę ale mam jeszcze kilka wątpliwości.
Czym różni się trub ttl od ttl bl?
Jak i czy warto wyłączyć błysk modelujący (te trzy lekkie błyśnięcia); wolałbym być jak najmniej widocznym w kościele ale może przez te dobłyski efekt jest naturalniejszy?
Czy wizytówkę najlepiej używać zawsze czy tylko gdy palnik jest ustawiony pionowo w górę?
Ile mnie więcej (np w porównaniu do enelopów) wytrzymają paluszki np firmy dura....?
Powolutku poznaję lampę ale mam jeszcze kilka wątpliwości.
Czym różni się trub ttl od ttl bl?
Jak i czy warto wyłączyć błysk modelujący (te trzy lekkie błyśnięcia); wolałbym być jak najmniej widocznym w kościele ale może przez te dobłyski efekt jest naturalniejszy?
Czy wizytówkę najlepiej używać zawsze czy tylko gdy palnik jest ustawiony pionowo w górę?
Ile mnie więcej (np w porównaniu do enelopów) wytrzymają paluszki np firmy dura....?
AD.1 - masz w instrukcji, było na forum. Podpowiedź: Through The Lens - Back Light
AD.2 - mówisz raczej nie o świetle modelującym, tylko redukcji czerwonych oczu.
AD.3 - wizytówki używasz zależnie od efektu, jaki chcesz uzyskać
AD.4 - Hahnele wytrzymują jakieś 400-500 strzałów.
carantoni
18-07-2010, 11:18
dzięki
AD.4 - Hahnele wytrzymują jakieś 400-500 strzałów.
Jak zwykle na automatyce, dość duża jest rozbieżność. Na bliskich dystansach to może być pewnie 1/500 mocy maksymalnej. Na otwartym w nocy, czy na dużych halach, niemal zawsze 100%.
Podawałem osiągi uzyskiwane na weselu, duża część błysków z full mocą, zwłaszcza w plenerze, bo słońce było masakryczne.
witam, jestem nowym użytkownikiem d90 i sory za lenistwo ale nieche mi się czytać 50 stron. Chcę was prosic o podpowiedź co najlepiej kupić do tego lusterka do około 550zł. dzięki zaodpowiedź i za wyrozumiałość.
Marcin Borkowski
16-08-2010, 00:02
co co Cię nie ograniczy ale i da możliwości kształcenia się :)
adolfik9501
16-08-2010, 11:02
witam, jestem nowym użytkownikiem d90 i sory za lenistwo ale nieche mi się czytać 50 stron. Chcę was prosic o podpowiedź co najlepiej kupić do tego lusterka do około 550zł. dzięki zaodpowiedź i za wyrozumiałość.
Witam, jestem starym użyszkodnikiem tego forum, i sorry za lenistwo, ale nie chce mi się podawać Ci rozwiązania na tacy jako, że nie dość, że w nie właściwym wątku to odpowiedzi na te pytanie było od groma.
Photoartbox
16-08-2010, 11:08
Do lusterka, to najlepiej jakis puder, tusz do rzes, cienie i szminke, jak chcesz to wypytam zone co najlepiej kupic w tej cenie :-D
http://digifoto.pl/blog/?p=358
za kilka dni napisze cos wiecej;)
i jak tam Metze wypadaja w boju?
smolarkiewicz
24-08-2010, 10:58
Myślicie, że warto teraz czekać miesiąc na Metz 50 czy tak czy siak brać Metz 48?
W sumie poza trochę większą mocą i metalową stopką to chyba więcej różnic nie będzie.