Zobacz pełną wersję : nikon d90
Witam. Chciałbym się zapytać czy macie podobny problem: w trybie "auto" przy dobrych warunkach oświetleniowych w moim D90 podnosi się lampa błyskowa. Czy to kwestia ciemnego obiektywu czy też ustawień aparatu?
fotoMichal
29-03-2009, 01:15
Zadam może nie potrzebne pytanie, ale po co Ci D90 jak używasz trybu AUTO?
Kup sobie Nikon Cooplixa
W trybie auto aparat wszystko ustawia za Ciebie - > tak jak on (algorytm) chce a nie tak jak Ty chcesz. Jeżeli z jakiegoś powodu uzna, że potrzebna jest lampa (np. do rozświetlenia cieni) to ją użyje. Spróbuj się pobawić innymi trybami (nie auto) i pomyśl, co TY chcesz uzyskać na zdjęciu. Aparat nie jest w stanie odgadnąć co chce uzyskać użytkownik, tak więc wybiera "najbezpieczniejszą" opcję - stara się nie wyjarać wszystkiego i zrobić wszystko maksymalnie ostre.
velaskez
29-03-2009, 02:43
Ale jesteście nieprzyjaźni kolego fotoMichal:-P Mam dobry humor;) (Humor na wprowadzanie zbłąkanych owieczek na dobrą drogę...) Abiele, otwórz instrukcję do tego D90, a micher napisał Ci wszystko z grubsza.
Kundzior
29-03-2009, 08:34
Nie czytanie instrukcji obsługi jest podstawą do unieważnienia gwarancji!!
Karbulot
29-03-2009, 08:53
Ja tez zauwazylem, ze tryb auto w D90 dziwnie fiksuje, wydaje mi sie ze w D80 byl bardziej wstrzemiezliwy. W D90 potrafi w normalny jasny dzien ustawic ISO 800 po to tylko, aby wyzwolic migawke z predkoscia 1/2000, chociaz lepiej bylo by wydluzyc czas o polowe, ale zmniejszyc czulosc do np 400, nie mowiac juz ze 1/500 przy ISO 200 jest jeszcze lepsza. Nie wiem czrmu ma takie dziwne algorytmy. Ale w zyciu niejednokrotnie zauwazylem, ze wszelkie "inteligentne" sterowania sprzetem technicznym sa nieprzewidywalne i nie za bardzo spojne z ludzka logika.
Oczywiscie nie robie w trybie auto, moim ulubionym jest A - z preselekcja przyslony. Ale z ciekawosci sprawdzilem jak sie zachowuje auto w D90 - zachowuje sie dziwnie.
puchbeary
29-03-2009, 09:39
Kolega Michał urodził się po prostu z aparatem w dłoni a wiedzę o wszelkich ustawieniach wyssał z mlekiem matki. Zapewne też nigdy - nawet na początku swojej przygody z aparatem - nie używał trybu auto bo to wstyd, sromota, obciach i ogólnie Sodoma i Gomora. On już po prostu jest taki fotograficzny mastah.
W trybie auto d50 i d80 praktycznie w 85% przypadków zawsze podnosiło mi lampę. Nawet w przypadku gdy robiłem jakieś zdjęcie krajobrazu a szkło było wyostrzone na nieskończoność czasem aparat próbował dobłyskać tą popierdułką :) . To nic niezwykłego ani niepokojącego.
fotoMichal
29-03-2009, 09:54
Kolega Michał urodził się po prostu z aparatem w dłoni a wiedzę o wszelkich ustawieniach wyssał z mlekiem matki. Zapewne też nigdy - nawet na początku swojej przygody z aparatem - nie używał trybu auto bo to wstyd, sromota, obciach i ogólnie Sodoma i Gomora. On już po prostu jest taki fotograficzny mastah.
W trybie auto d50 i d80 praktycznie w 85% przypadków zawsze podnosiło mi lampę. Nawet w przypadku gdy robiłem jakieś zdjęcie krajobrazu a szkło było wyostrzone na nieskończoność czasem aparat próbował dobłyskać tą popierdułką :) . To nic niezwykłego ani niepokojącego.
Właśnie żebyś wiedział, nigdy nie użyłem trybu auto, od samego początku uczyłem się robić zdjęcia na trybie manual.
Czytałem instrukcję, czytałem forum i ćwiczyłem bardzo dużo...
Nadal się uczę i wiele nauki jeszcze przede mną, ale używanie trybu AUTO w lustrzankach to dla mnie pomyłka.
Po co kupować aparat która ma tak wiele możliwości i ich nie wykorzystywać?
To tak jakbyś kupił EVO IX GT400 i jeździł tym autem do kościoła w niedziele.
D.Anihilati
29-03-2009, 09:56
W trybie auto d50 i d80 praktycznie w 85% przypadków zawsze podnosiło mi lampę. Nawet w przypadku gdy robiłem jakieś zdjęcie krajobrazu a szkło było wyostrzone na nieskończoność czasem aparat próbował dobłyskać tą popierdułką :) .
Co prawda ani slownik ortograficzny, ani slownik jezyka polskiego nie znaja "podpierdulki", jednakowoz ja pisalbym ten wyraz przez o z kreska ("pod*******ka").
Co do trybu AUTO. Nie mam D90, ale spodziewalbym sie, ze nawet w trybie fotografowania AUTO mozna wylaczyc lampe blyskowa (bo pewnie domyslnie jej dzialanie rowniez ustawione jest na "AUTO").
coach_lodz
29-03-2009, 10:01
ale używanie trybu AUTO w lustrzankach to dla mnie pomyłka.
Hmmm a nie pomyślałeś w swojej wspaniałości, że ze skomplikowanej lustrzanki kupionej jako narazie jedyny aparat mogą korzystać dwie osoby ? Ja sobie radze ale moja dziewczyna nie ma ochoty tego wszystkiego zgłębiać i przestawia na auto... i faktycznie tak jest, że bardzo często wyskakuje lampa... To już mój poprzedni Fuji s6500fd miał w tym względzie więcej rozumu...
D90 ma przeciez tryb AUTO bez lampy.
Nie wiem prawde mowiac jak dziala, ale skoro preferujesz tryb AUTO, to spróbuj.
I nie. Nie będę złośliwy i nie powtórze tego co powiedzieli przedmówcy. Ciii.
fotoMichal
29-03-2009, 10:04
Hmmm a nie pomyślałeś w swojej wspaniałości, że ze skomplikowanej lustrzanki kupionej jako narazie jedyny aparat mogą korzystać dwie osoby ? Ja sobie radze ale moja dziewczyna nie ma ochoty tego wszystkiego zgłębiać i przestawia na auto... i faktycznie tak jest, że bardzo często wyskakuje lampa... To już mój poprzedni Fuji s6500fd miał w tym względzie więcej rozumu...
skoro nie ma ochoty się uczyć robić zdjęć to po co kupiła aparat?
to tak jak ludzie chodzą w góry i piszą skargi do TPN że góry są za wysokie i nie chce im się wchodzić tak wysoko
dramat
tgollob_jamessuchar
29-03-2009, 10:06
Właśnie żebyś wiedział, nigdy nie użyłem trybu auto, od samego początku uczyłem się robić zdjęcia na trybie manual.
Nadal się uczę i wiele nauki jeszcze przede mną, ale używanie trybu AUTO w lustrzankach to dla mnie pomyłka.
jako katolik - masz coś do Kościoła ?! :D (mogłeś napisać, że ktoś będzie nim jeździł po bułki rano, dlaczego akurat do Kościoła, hm? xD)
z drugiej strony sam też nie włączałem AUTO, chyba, że przez przypadek i z tego co pamiętam lampa wyskakuje w najmniej oczekiwanym momencie ;D żadna rewelka
po prostu sugerujemy Ci kulturalnie kolego abiele, że AUTO idealny nie jest i mając lustrzankę (czyli chcąc osiągnąć ponadprzeciętny efekt) używanie tego trybu mija się z celem, aczkolwiek nikt Ci nie zabroni, jesteś wolnym człowiekiem :)
szymonvader
29-03-2009, 10:30
jako poczatkujacy posiadacz d90,( to takze moja pierwsza lustrzanka) moge powiedziec ze jeden z Kolegow mial racje, jest tryb auto bez lampy i zawsze mozesz go wybrac jezeli nie chcesz zeby wyskakiwala, mnie osobiscie nie przeszkadza to ze wyskakuje ale trybu auto uzylem kilka razy poniewaz staram sie eksperymentowac i uczyc jednoczesnie dlatego uzywam trybow manualnych.
ziellonny
29-03-2009, 10:36
W D90 są dwa tryby auto. Jedne taki zupełny auto, że podniesie lampę błyskową a drugi też auto tyle że bez lampy błyskowej.
EDIT
o sorry zdublowałem podpowiedź ;-)
coach_lodz
29-03-2009, 10:59
skoro nie ma ochoty się uczyć robić zdjęć to po co kupiła aparat?
Nie kupiła aparatu.... czytaj uważnie ! Ja kupiłem... ona tylko sobie czasem używa... w trybie zielonym... i już... zresztą po to go umieszczono w aparacie aby być może czasem skorzystać...
Ale ty jesteś dzielny, niesłychanie! :mrgreen:
A do kościoła można pojechać każdym autem, nie tylko w niedzielę. No chyba, że ktoś kupił to EVO, tylko do tego celu... Ale i wtedy to jego brocha. Ja nie używam auto, jak potrzebuję, coś szybko to jest "P", ale jak daję jakiemuś łosiowi aparat, żeby mnie na szybko z kimś cyknął, to wtedy przestawiam na automat, bo wiem, że jakoś wyjdzie.
Piotr
puchbeary
29-03-2009, 11:57
Co prawda ani slownik ortograficzny, ani slownik jezyka polskiego nie znaja "podpierdulki", jednakowoz ja pisalbym ten wyraz przez o z kreska ("pod*******ka").
dzięki za zwrócenie uwagi - masz oczywiście rację.
Brak mi siły żeby walczyć z takim argumentowaniem. Napiszę tylko - więcej pokory.
Po co kupować aparat która ma tak wiele możliwości
jako że zapewne innej argumentacji nie dopuścisz nawet do świadomości to odpowiem Ci tak :
Bo kogoś stać na to żeby kupić lustrzankę i chce mieć jakość zdjęć z lustrzanki. A że wydał na to swoje własne, zarobione zapewne uczciwie pieniądze, to ma prawo zaraz po wyjściu ze sklepu wrzucić go do przejeżdżającej śmieciarki a nie tylko używać trybu Auto. Proste ?
D90 ma przeciez tryb AUTO bez lampy.
Nie wiem prawde mowiac jak dziala, ale skoro preferujesz tryb AUTO, to spróbuj.
I nie. Nie będę złośliwy i nie powtórze tego co powiedzieli przedmówcy. Ciii.
Hm, a ja właśnie sprawdziłem jak działa Auto w D90 i stwierdzam, że jako "Panic" może być.
Nie demonizujmy i nie profesjonalizujmy się na siłę, w końcu większość z nas to amatorzy. Takie święte oburzenie, na tryby automatyczne, jakoś mi neofictwem strasznie jedzie.
Piotr
ziellonny
29-03-2009, 12:08
Jako, że D90 to aparat amatorski więc się nie wstydzę używać w nim trybu AUTO i zdjęcia wychodzą super. W D70s którym też pstrykam tryb Auto nie sprawdza się już tak dobrze jak w D90 a i tak przez lata jechałem na AUTO i cieszyłem się efektami.
Moim ulubionym programem jest tryb A i niewiele się pomylę jak stwierdzę, że to również automatyka tyle że trochę mniejsza.
Hm, a ja właśnie sprawdziłem jak działa Auto w D90 i stwierdzam, że jako "Panic" może być.
Nie demonizujmy i nie profesjonalizujmy się na siłę, w końcu większość z nas to amatorzy. Takie święte oburzenie, na tryby automatyczne, jakoś mi neofictwem strasznie jedzie.
Piotr
Taa tryb AUTO to grzech, a juz "krecenie filmow" lustrzanka, to siodmy krag piekla (jak juz jestesmy w klimacie koscielnym). Smieszy mnie to, ze niektorzy gdyby tylko mogli, wyrzuciliby opcje auto z aparatu, zeby nawet przez przypadek, bron Boze jej nie uzyc.
Tak sie sklada, ze niedawno przeczytalem ksiazke Jeffa Wignala o ekspozycji i tam troche fotek bylo zrobionych na AUTO. Skad to wiadomo ? Bo autor sam o tym pisze i dodatkowo stwierdza, ze w takiej i takiej sytuacji tryb auto swietnie sobie radzi, wiec po co kombinowac, lepiej skupic sie na kompozycji.
szymonvader
29-03-2009, 13:35
ja troche tego nie rozumiem...mnie akurat cieszy fakt ze jest cos takiego jak tryb auto, ze jezeli trzeba bedzie "na szybko" strzelic fote to mozna sie tym wspomoc. Czasami sytuacja zmienia sie tak szybko ze trzeba wykorzystac ta wlasnie chwile i wtedy takie tryby sie przydaja.
fotoMichal
29-03-2009, 16:38
dzięki za zwrócenie uwagi - masz oczywiście rację.
Brak mi siły żeby walczyć z takim argumentowaniem. Napiszę tylko - więcej pokory.
jako że zapewne innej argumentacji nie dopuścisz nawet do świadomości to odpowiem Ci tak :
Bo kogoś stać na to żeby kupić lustrzankę i chce mieć jakość zdjęć z lustrzanki. A że wydał na to swoje własne, zarobione zapewne uczciwie pieniądze, to ma prawo zaraz po wyjściu ze sklepu wrzucić go do przejeżdżającej śmieciarki a nie tylko używać trybu Auto. Proste ?
tak, i właśnie przez takich których stać, a nie mają o tym (fotografia) zielonego pojęcia pojawia się coraz więcej topiców na forum, w których zdjęcia prezentują żenujący poziom. (oczywiście rozumiem ze każdy się uczy, ale jeśli ktoś zadaje pyt. czemu mu się podnosi lampa, to oznacza że nawet nie zadał sobie trudu aby przeczytać instrukcję) Tylko dlatego że nie chce im się przeczytać instrukcji i nauczyć obsługi aparatu, lepiej AUTO. Dramat! Oczywiście to nie moja sprawa, każdy robi co chce, zgoda, ale mogę wyrazić swoje zdanie, i tak właśnie robię... :)
Pozdrawiam
Widzę, że wdepnąłem w niezłe g... zakładając taki infantylny temat. Przepraszam, że to zrobiłem i obiecuje poprawę.
brodnica
30-03-2009, 13:05
Do "pewnych" Użytkowników forum:
Czasem zastanawiam się po co jest to forum? Chyba tylko po to, aby pewne "osobniki" mogły się tutaj bezkarnie wyładować? Może w robocie nim pomiatają, baba z łańcucha nie spuszcza to... dokopać nowicjuszowi, który JEGO zdaniem zadał głupie pytanie i czegoś nie sprawdził, nie doczytał etc. Skoro Ci się nudzi, powinieneś się doszkolić w temacie forum! Sprawdź czym jest forum, do czego służy, do kogo jest skierowane i jakie są ogólnie przyjęte zasady uczestniczenia w dyskusji. A moja rada jako kolegi z forum: jeżeli nie jesteś zainteresowany udzieleniem odpowiedzi na banalne pytanie to zmień post! Proste jak budowa cepa!
Do autora postu:
Co do trybu AUTO. Każdy kto ma aparat i troszkę oleju w głowie, to sprawdzi możliwości aparatu. Nawet zaawansowani użytkownicy często z ciekawości włączają tryb auto, aby sprawdzić jak zachowa się aparat w danych warunkach. Dzięki temu lepiej poznają swoją puszkę i jej możliwości. Tak jak ktoś powyżej napisał, że gdy dobrze poznasz zasadę działania trybu auto możesz go w pewnych sytuacjach wykorzystać.
Co do lampy błyskowej w auto. Jeżeli np. fotografujesz osobę pod słońce, "automat widzi" niedoświetlony pierwszy plan na dobrze oświetlonym tle, dlatego zaleca użycie lampy błyskowej, .... ot cała odpowiedz na Twoje pytanie.
fotoMichal
30-03-2009, 16:07
Do "pewnych" Użytkowników forum:
Czasem zastanawiam się po co jest to forum? Chyba tylko po to, aby pewne "osobniki" mogły się tutaj bezkarnie wyładować? Może w robocie nim pomiatają, baba z łańcucha nie spuszcza to... dokopać nowicjuszowi, który JEGO zdaniem zadał głupie pytanie i czegoś nie sprawdził, nie doczytał etc. Skoro Ci się nudzi, powinieneś się doszkolić w temacie forum! Sprawdź czym jest forum, do czego służy, do kogo jest skierowane i jakie są ogólnie przyjęte zasady uczestniczenia w dyskusji. A moja rada jako kolegi z forum: jeżeli nie jesteś zainteresowany udzieleniem odpowiedzi na banalne pytanie to zmień post! Proste jak budowa cepa!
Do autora postu:
Co do trybu AUTO. Każdy kto ma aparat i troszkę oleju w głowie, to sprawdzi możliwości aparatu. Nawet zaawansowani użytkownicy często z ciekawości włączają tryb auto, aby sprawdzić jak zachowa się aparat w danych warunkach. Dzięki temu lepiej poznają swoją puszkę i jej możliwości. Tak jak ktoś powyżej napisał, że gdy dobrze poznasz zasadę działania trybu auto możesz go w pewnych sytuacjach wykorzystać.
Co do lampy błyskowej w auto. Jeżeli np. fotografujesz osobę pod słońce, "automat widzi" niedoświetlony pierwszy plan na dobrze oświetlonym tle, dlatego zaleca użycie lampy błyskowej, .... ot cała odpowiedz na Twoje pytanie.
Zaimponowałeś mi.
Bądz moim kolegą.
proszę :)
SlaWasII
30-03-2009, 16:29
A ja miałem taki przypadek. ;)
Znalazłem się z aparatem w momencie, gdy trzeba było użyć go błyskawicznie. Wyjąłem, włączam, czekam 0,18 sekundy, ustawiam S i odpowiedni czas... ciach, trach, pach... uff, zrobione! Patrzę na LCD, klepsydra się kręci... i kicha - zdjęcia do kosza. Aha, przypominam sobie, ostatnio namieszałem w ustawieniach, bo coś eksperymentowałem... ręce się trzęsą, kadr ucieka... i... włączam na zielone auto, zapominam o wszystkim, kadruję i pstrykam, kadruję i pstrykam... O! Nawet nie pamiętam czy flash błyskał...
I to by było na tyle.
:mrgreen:
PS
Historia zmyślona ale całkiem możliwa. Hi, hi...
brodnica
30-03-2009, 16:29
Zaimponowałeś mi.
Bądz moim kolegą.
proszę :)
Mówią, że "jeśli słowo masz powiedzieć głupie, lepiej język trzymaj w d... "
GAME OVER
Czytam ponownie wszystkie posty w tym temacie.
Powyższy wpis to jakieś totalne kuriozum.
Dlaczego w d90 jest więcej trybów auto (portret, pejzaż, makro, sport, portret nocny oraz funkcja video) niż pozostałych, "profesjonalnych" tzn. P, S, A, M?
EVO być może jest samochodem "profesjonalnym", ale chyba częściej jest używany przez "onanistów" samochodowych, niż przez zawodowców.
Jestem amatorem, ale zdjęcia robię dla przyjemności. Nie sprzedaję zdjęć, wiec nie muszą być dopracowane w każdym szczególe.
Przygodę z fotografią rozpoczynałem aparatem druh, smena 8M. Później był średnioformatowy Lubiltel 166. Następnie zenit TTL, 12xp, Canon T70. Później, a jakże, kompaktowe cyfraki: Kodak, Fuji, Nikon. Niedawno dostałem D90 + kitowy obiektyw 18-105VR (prezent urodzinowy). Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa i na tym forum chciałbym poznać opinie innych użytkowników tego sprzętu. Jeśli to forum jest przeznaczone dla zawodowców, to administrator powinien "z automatu" (sic!) usuwać tematy typu "podnosi się lampa, nie wiem co dalej".
Stach2008
02-04-2009, 21:14
Michał to skoro jesteś taki "pro" i brzydzisz się wszelkimi innymi trybami oprócz M to może to jest dla Cibie rozwiązanie idealne ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/Camera_Obscura2JPG-1.jpg
źródło (http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Optics/Camera_Obscura/Camera_Obscura2.JPG)
ps. nie obraź się Michał, to tylko taki żart. bo takie wypowiedzi są naprawdę śmieszne. to jest tak jakby remake wątku o tym że pod żadnym pozorem nie wolno używać funkcji nagrywania filmu w lustrzance. Użycie tej funkcji sprawia że każdy "profotograf" staje się już na zawsze zwykłym "amatorem pstrykaczem"
Z ciekawości w D50 użyłem kiedyś trybu auto... przyznam się... i byłem zaskoczony całkiem rozsądnym jego zachowaniem, z perspektywy czasu stwierdziłem, że w paru sytuacjach zachował się lepiej niż ja to zrobiłem, doświetlając pewne sceny właśnie w pełnym słońcu, prześwitującym niestety przez liście... ja tego nie uwzględniłem, a automat by to zrobił. Więcej o auto nie powiem, bo będzie że używam :-) W D90 nie próbowałem. Argument z szybką akcją z poprzestawianymi opcjami w manualu bardzo obrazowy, podobnie jak to, że daje się aparat do zabawy kobiecie, która nie jest zainteresowana zgłębianiem sztuki fotografowania, a jedynie chce nam zrobić pamiątkowe zdjęcie, przy manualu, a nawet przy trybie "P", jedyne co może zrobić to przestawić w jakim polu łapana jest ostrość i złapać ją na odległym okręcie na morzu zamiast na nas. Manual chyba z samego założenia jest dla tych, co wiedzą co robią, jak ktoś po prostu chce mieć fajny aparat, który robi dobre zdjęcia i nie chce wiedzieć nic więcej, a to co mu wychodzi na auto zaspakaja jego poczucie estetyki i potrzebę kreowania.... to czemu nie?
velaskez
02-04-2009, 21:50
w sumie RAW+tryb zielony nie sa najgorsze, jeszcze gdybym mógł ustawić górne ISO...
fotoMichal
02-04-2009, 23:48
Cóż, osobiście wolę oglądać zdjęcia które sam wykonałem (ustawiając czas migawki, przysłonę, ISO bla bla bla) niż zdjęcia które za mnie wykonał aparat.
Przynajmniej ja czuję wtedy większa satysfakcję...
to możę jeszcze af na manual. do samochodów jak znalazł ;)
KOZI2000
03-04-2009, 23:24
ciekawa dyskusja:) dodam coś od siebie. D90 to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa którą mam od listopada, sam osobiście korzystam tylko z trybów manualnych bo faktycznie tylko one oferują max możliwości poza tym tylko w manualu można się uczyć i mieć wiekszą satysfakcje ze swoich umiejętności (myślę że o to chodziło FotoMichalowi). Ale też uważam że tryby "zielone" są jak najbardziej przydatne, daje czasem w ręce sprzęt żonie i dzieciakom, nie mają pojęcia o fotografii, nie każdy musi się tym interesować. Lepiej jak jest czegoś więcej w sprzęcie niż by miało czegoś brakować, nawet w sporadycznej sytuacji. Np. Lv i film, nie korzystam ale może zdarzyć sie że robiąc foty w nocy w lesie zobacze UFO:), no jak tego nie nagrać w HD.
Wracając do tematu to w pierwszy dzień po zakupie D90 bawiąc się i testując sprawdziłem między innymi jak działa też tryb Auto, porównałem w tych samych warunkach D90 i małego "pstrykacza" Sony DSC-S90. Co ciekawe Sony robił w trybie Auto lepsze fotki mając nieporównywalnie mniejsze możliwości, lepiej domyślił się co by zrobił człowiek. Zdaje sobie też sprawe że może w innych warunkach wygrałby D90. Wszystko zależy od tego jak tryb Auto został zaprogramowany.
Wszystko dla ludzi, tryb "zielony" też:)
Pozdrawiam.
Napisałem, że lampa podnosi się w trybie auto w dobrych warunkach oświetleniowych, ponieważ pomyślałem, że jest to wina "ciemnego" kitu. Używam wszystkich trybów manualnych, w zależności od potrzeb. Zazwyczaj używam trybu M. Pisze ten post w adresując do przede wszystkim do fotoMichała.
Drodzy, jaki jest optymalny czas ekspozycji w trybie M z SB (w moim przypadku 600)?
Drodzy, jaki jest optymalny czas ekspozycji w trybie M z SB (w moim przypadku 600)?
Od 30 do 1/4000 s w zależności od tego co fotografujesz i co chcesz uzyskać.
Kraftsman
08-04-2009, 00:52
Od 30 do 1/4000 s w zależności od tego co fotografujesz i co chcesz uzyskać.
No z lampą to chyba do 1/250.
Dawno do tego działu nie zaglądałem. Jak przeczytałem ten wątek to mi się przypomniało dlaczego ;-)
Przy włączonym Auto FP może być i 1/4000 s.
Dawno do tego działu nie zaglądałem. Jak przeczytałem ten wątek to mi się przypomniało dlaczego ;-)
No tak, następny Ejnsztajn...
Kraftsman
08-04-2009, 23:42
Przy włączonym Auto FP może być i 1/4000 s.
Racja - dzięki za przypomnienie. A podstawowy czas synchr. w D90 to chyba tylko do 1/200 (a nie 1/250).
szymonvader
14-04-2009, 14:01
hahaha Panowie zwykłe proste pytanie/prośba użytkownika o pomoc przerodziła się w grubszą dyskusję:) myślę,że nie ma sensu aż tak się "emocjonizować" ;) kto czego używa i dlaczego i zabraniać tego innym. Myślę, że na forum powinna panować inna atmosfera, bardziej koleżeńska, ze zrozumieniem drugiej strony itp. Sam byłem zaskoczony kiedy napisałem tutaj pierwszego posta o pomoc i dostałem wiele konkretnych i rzeczowych odpowiedzi(nawet Administracja się włączyła). To było naprawde miłe i od razu inaczej nastawiło mnie to do tego tego forum. Mam nadzieję, że taka atmosfera będzie nadal tutaj panowała i zawsze będzie można liczyć na pomoc a nie pisząc posta myśleć o tym, że zaraz zostanie się pojechanym na całego. Przypomnijcie sobie swoje początki, jak sami się uczyliście, nie każdy odrazu robi dobre zdjęcia, niektórzy szybciej coś łapią a inni wolniej. Dziękuję za uwagę ;) pozdrawiam Szymon