PDA

Zobacz pełną wersję : pilot do nikona d70s

Pchelek
28-03-2009, 13:51
Witam!

Zakochałem się w zdjęciach HDR dlatego parę tygodni temu zakupiłem sobie nikona d70s żeby spróbować swych sił w fotografi ;) Nie miałem wcześniej kontaktu z tą sztuką dlatego biegałem przez parę tygodni po lasach żeby zrozumieć jak działa ten aparat. Wczoraj przyszedł mi statyw dlatego wybrałem się na hdr'y... nie wyszło mi bo mój statyw za 60zł z allegro się rusza, zresztą mogłbym go złamać jedną ręką na zdjęciach aukcji wyglądał na solidniejszy... ale nie o to chodzi bo sobie pojdę w pn do media i kupię coś lepszego tylko przeglądając neta natknąłem się na piloty które z tego co rozumiem pozwalają na wykonywanie zdjęć bez dotykania aparatu tak ?

Więc zanim kupię tym razem zasięgnę rady fachowców ;) A więc jaki pilot polecacie ? mi chodzi tylko o to żebym mógł zmieniać czas naświetlenia i cykać foto. Czy może taki pilot nie jest mi potrzebny bo lepszy statyw nie będzie się ruszał...?

z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam!

Kordian d70
28-03-2009, 15:48
ML-L3 albo zamienniki

Rimon
28-03-2009, 18:49
Witam!

A więc jaki pilot polecacie ? mi chodzi tylko o to żebym mógł zmieniać czas naświetlenia i cykać foto. Czy może taki pilot nie jest mi potrzebny bo lepszy statyw nie będzie się ruszał...?
pozdrawiam!

Chcesz pilotem ustawy aparatu zmieniać?? Masz w aparacie funkcje samowyzwalacza co eliminuje ryzyko poruszenia aparatem podczas przycisnięcia spustu a co do statywu to pomijam fakt, że badziewski statyw trzęsie się przy opadaniu lustra ale przy czyms takim co opisujesz istnieje duże niebezpieczeństwo, że Ci się to ustrojstwo przewróci a wtedy wiesz... aparaty lubią delikatne traktowanie.

Jacek Wrzesińsk
28-03-2009, 19:45
Ja proponuję MC-DC1 na kablu i oryginał, sam mam takowy.

Pchelek
29-03-2009, 15:00
a mam jeszcze jedno pytanie, czy na tych pilotach idzie zmieniać ustawienia aparatu ? bo załóżmy że chcę zrobić 3 zdjęcia z różnym czasem naświetlania, i jak mam to wykonać bez ruszania aparatu ? czy może aparat ma taką opcję ?

iroyork
29-03-2009, 15:19
W aparacie powinna byc funkcja bracketing'u (BKT).Ustawiasz ilosc zdjec oraz kompensacje ekspozycji inna dla kazdego zdjecia. Po nacisnieciu spustu aparat wykona zdjecia, kazde z innymi ustawieniami.

petro
29-03-2009, 15:19
BKT masz to się mim pobaw. Może pomyśl o połączeniu się kablem do puszki, będzie taniej zostanie kasa na lepszy statyw bo to podstawa ( sam się przekonałeś co jest wart statyw za parę złotych, z pilotem będzie tak samo)

Raptorm
29-03-2009, 19:59
Podepne sie, bo chodzi o pilota do D60 itp

Mam TV LG z pilotem który podobno może byc programowany jako uniwersalny, dokładny model pilota to MKJ40653802 .

Czy ktoś zmusił tego pilota do pracy z nikosiem?

Zera
29-03-2009, 21:11
Podepne sie, bo chodzi o pilota do D60 itp

Mam TV LG z pilotem który podobno może byc programowany jako uniwersalny, dokładny model pilota to MKJ40653802 .

Czy ktoś zmusił tego pilota do pracy z nikosiem?

Pilot od telewizora do nikona :confused:

Dark
30-03-2009, 12:15
Przez 2 lata bawiłem się czymś takim:
http://www.allegro.pl/item596893641_phottix_wezyk_spustowy_nikon_mc_dc1_ d70s_d80.html

Nadal działa i do wyzwalania migawki w zupełności wystarczy.

Pamiętaj tylko o BKT ekspozycji + zdjęcia seryjne i jazda :)
...a solidny statyw to podstawa.

Jacek B.
28-05-2013, 19:04
Ja odszukałem temat i odświeżam. Do D70s są teraz jakieś zamienniki wyzwalaczy na kabel albo zdalne? Tylko kabel musi mieć ok 1,5 metra.

meledhel
29-05-2013, 11:40
Do D70s są teraz jakieś zamienniki wyzwalaczy na kabel albo zdalne?

Jakiś 1 mies. temu kupiłem u Chinczykow pilota do d70 (ogólnie do Nikona) za jakieś 2$. Wszystko pięknie działa.
Poszukaj tutaj (http://dx.com/c/cameras-photo-video-1599/camera-remotes-1509)

Aha, transport za ... free :-)

Jacek B.
31-05-2013, 11:16
Dzięki, właśnie kupiłem :)