PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy Nikkor 18-200 AF-S

czerwonypazdziernik
28-03-2009, 00:15
Witam. Proszę o pomoc. Mam Nikona D200 i między innymi Ten obiektyw 18-200. Mam go ponad 1,5roku. Nie robię zdjęć zawodowo lecz amatorsko (tak więc nie są to przebiegi astronomiczne). Wszystko było fajnie do czasu. Mianowicie obiektyw nie łapie ostrości. Nie działa AF. Myślałem że to wina aparatu lecz po założeniu innego szkła wszystko jest ok. Styki sprawdzałem - lśnią jak złoto. Miałem już z nim podobne problemy wcześniej lecz jakoś sam się "uleczał" (dlatego podejrzewałem styki). Obecnie umarł... :( Czy ktoś miał coś podobnego ze swoim szkłem? Czy to silnik? Czy to droga sprawa? Gwarancja się już skończyła. Wściekły jestem bo naprawdę dbam o sprzęt i wiem jak z nim się obchodzić "aby nam razem było dobrze" a tu tak mi się Nikor odwdzięczył...
Pozdrawiam wszystkich Nikonowców
Piotr

KKorzeniowski
28-03-2009, 00:19
Jak Ci wogóle nie rusza silnik przy ostrzeniu a w innych obiektywach rusza, to raczej bym na niego stawiał...

Ceny nie znam, ale nie chcąc Cię martwić, pewnie nie jest to tania impreza... Pytanie tylko, czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze, ale jak to się mówi, "mądry Polak po kielichu"... :(

Władca Pixeli
28-03-2009, 03:06
A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M :mrgreen:

czerwonypazdziernik
28-03-2009, 12:14
"A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M" - no bez jaj Panowie z blondynką nie rozmawiacie :)
"czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze" - niestety już właśnie sie skończyła, jak na złość! Prawdę mówiąc nie wiem czemu Nikon daje tylko rok gwarancji a nie trzy. Porządne firmy (Onkyo, Denon chyba nawet Minolta -była a szkoda) dają na trzy a Nikon chyba też jest firmą z wyższej półki... No ale to inna sprawa. Zastanawiam się czy to właśnie nie styk w przełączniku M/A ale to i tak sam tego nie sprawdzę, boję się grzebać w optyce.
Czy we Wrocławiu jest jakiś punkt naprawy takich gadżetów?

sprocket
28-03-2009, 15:03
Zalezy gdzie, Nikon Canada daje na kazde szklo gwarancje na 5 lat.

Pierre
28-03-2009, 18:58
"A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M" - no bez jaj Panowie z blondynką nie rozmawiacie :)
"czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze" - niestety już właśnie sie skończyła, jak na złość! Prawdę mówiąc nie wiem czemu Nikon daje tylko rok gwarancji a nie trzy. Porządne firmy (Onkyo, Denon chyba nawet Minolta -była a szkoda) dają na trzy a Nikon chyba też jest firmą z wyższej półki... No ale to inna sprawa. Zastanawiam się czy to właśnie nie styk w przełączniku M/A ale to i tak sam tego nie sprawdzę, boję się grzebać w optyce.
Czy we Wrocławiu jest jakiś punkt naprawy takich gadżetów?

Jedyny punkt o jakim wiem to na ul. Psie Budy, aczkolwiek nie wiem czy tam naprawisz. Spróbuj jeszcze go ewentualnie podpiąć do innej puszki

czerwonypazdziernik
29-03-2009, 17:40
Dowiedziałem się od gościa, który się zajmuje czymś takim, że najprawdopodobniej padły czipy w obiektywie (na jakiejś taśmie czy folii). Podobno to częsta przypadłość Nikkorów... Mało pocieszające. W poniedziałek zdiagnozuje co i jak. Jak już będę wiedział dam znać. Serwis Nikona nie podnosi słuchawki (Warszawa) ale podobno to też normalka. Tak a propos na gwarancji nr tel. jest nieaktualny :( Jak na razie same "plusy". Mam tylko cichą nadzieję, że moje pozostałe Nikkory nie pójdą w ślady swojego starszego brata...

fjerzy
29-03-2009, 18:13
Gwarancja gwarancją, ale jest jeszcze coś takiego jak rękojmia i tu są dwa lata. uderzasz do sprzedawcy.

costi
30-03-2009, 10:48
Nie rekojmia, tylko niezgodnosc towaru z umowa. W dodatku powyzej 6 miesiecy od zakupu to na kupujacycm spoczywa obowiazek udowodnienia, ze usterka wynika z wady fabrycznej - a to moze nie byc takie proste.

rlat
09-04-2009, 23:26
Jak pech to pech. Mogę powiedzieć, że mam to samo. Padł 18 -200 VR (nie ostrzy), gwarancja minęła 15 lutego - przypadek czy może oba obiektywy były przez tego samego chińczyka składane?

P.S. Wysłałem PW z kilkoma pytaniami.

czerwonypazdziernik
25-04-2009, 11:13
A więc obiektyw przeleżał prawie miesiąc w serwisie Nikon Polska. Okazało się że padł silnik AF (Pani z N.P. poinformowała mnie tel. i spytała czy zgadzam się na kwotę do zapłaty). Całkowity koszt (robocizna, części, kurier) 340zł z Vat. Myślałem że będzie gorzej... Szkoda tylko że trwało to tyle czasu. Gwarancja na silnik AF - 6 miesięcy. Obiektyw dostałem taki jaki wysłałem (czyli nie podrapany, upaskudzony itp.). Pozdrawiam
Piotr

pacylek
07-06-2009, 20:14
Moze ktoś zna dobry serwis Nikona w Poznaniu??? Padł mi chyba silnik AF (Nikon 18-200), naczytalam sie tyle o serwisie Nikon Polska, ze nie wiem czy chce tam wysylac obiektyw. najgorsze jest to ze nie mam gwarancji bo kupilam sprzet w USA ponad 2 lata temu. moze ktos sie orientuje ile kosztuje naprawa takiego silnika AF? moze kupic tą część gdzies osobno? ale jestem zla...:( Proszę o POMOC!!!!!!!

Władca Pixeli
08-06-2009, 06:18
najgorsze jest to ze nie mam gwarancji bo kupilam sprzet w USA ponad 2 lata temu.
Gwarancja na USA na obiektyw wynosi 5 lat.

fresh
05-01-2010, 04:42
Wlasnie podpialem moj ponad 2 letni Nikkor 18-200 do D300 , a tu brak AF(styki czyste,przelacznik na M/A)...:???: Myslalem, ze to moze wina body, ale podpialem go do D80 i tez silnik nie dzialal.... Sprawdzilem AF na obiektywie 50 1.4 i wszystko bylo ok.
Chyba go wysle do Fixation http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html , bo mam blizej i podobno szybko naprawiaja.
Ciekawe ile GBP wezma za naprawe...