Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Pomocy Nikkor 18-200 AF-S

Witam. Proszę o pomoc. Mam Nikona D200 i między innymi Ten obiektyw 18-200. Mam go ponad 1,5roku. Nie robię zdjęć zawodowo lecz amatorsko (tak więc nie są to przebiegi astronomiczne). Wszystko było fajnie do czasu. Mianowicie obiektyw nie łapie ostrości. Nie działa AF. Myślałem że to wina aparatu lecz po założeniu innego szkła wszystko jest ok. Styki sprawdzałem - lśnią jak złoto. Miałem już z nim podobne problemy wcześniej lecz jakoś sam się "uleczał" (dlatego podejrzewałem styki). Obecnie umarł... Czy ktoś miał coś podobnego ze swoim szkłem? Czy to silnik? Czy to droga sprawa? Gwarancja się już skończyła. Wściekły jestem bo naprawdę dbam o sprzęt i wiem jak z nim się obchodzić "aby nam razem było dobrze" a tu tak mi się Nikor odwdzięczył...
    Pozdrawiam wszystkich Nikonowców
    Piotr

Domyślnie

Jak Ci wogóle nie rusza silnik przy ostrzeniu a w innych obiektywach rusza, to raczej bym na niego stawiał...

Ceny nie znam, ale nie chcąc Cię martwić, pewnie nie jest to tania impreza... Pytanie tylko, czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze, ale jak to się mówi, "mądry Polak po kielichu"...
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie odp.

"A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M" - no bez jaj Panowie z blondynką nie rozmawiacie
    "czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze" - niestety już właśnie sie skończyła, jak na złość! Prawdę mówiąc nie wiem czemu Nikon daje tylko rok gwarancji a nie trzy. Porządne firmy (Onkyo, Denon chyba nawet Minolta -była a szkoda) dają na trzy a Nikon chyba też jest firmą z wyższej półki... No ale to inna sprawa. Zastanawiam się czy to właśnie nie styk w przełączniku M/A ale to i tak sam tego nie sprawdzę, boję się grzebać w optyce.
    Czy we Wrocławiu jest jakiś punkt naprawy takich gadżetów?

Domyślnie

Zalezy gdzie, Nikon Canada daje na kazde szklo gwarancje na 5 lat.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwonypazdziernik Zobacz posta
    "A przełącznik na obiektywie M/A - M nie jest przypadkiem w pozycji M" - no bez jaj Panowie z blondynką nie rozmawiacie
    "czemu nie oddałeś go do serwisu, jak był na gwarancji jeszcze" - niestety już właśnie sie skończyła, jak na złość! Prawdę mówiąc nie wiem czemu Nikon daje tylko rok gwarancji a nie trzy. Porządne firmy (Onkyo, Denon chyba nawet Minolta -była a szkoda) dają na trzy a Nikon chyba też jest firmą z wyższej półki... No ale to inna sprawa. Zastanawiam się czy to właśnie nie styk w przełączniku M/A ale to i tak sam tego nie sprawdzę, boję się grzebać w optyce.
    Czy we Wrocławiu jest jakiś punkt naprawy takich gadżetów?
    Jedyny punkt o jakim wiem to na ul. Psie Budy, aczkolwiek nie wiem czy tam naprawisz. Spróbuj jeszcze go ewentualnie podpiąć do innej puszki
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Dowiedziałem się od gościa, który się zajmuje czymś takim, że najprawdopodobniej padły czipy w obiektywie (na jakiejś taśmie czy folii). Podobno to częsta przypadłość Nikkorów... Mało pocieszające. W poniedziałek zdiagnozuje co i jak. Jak już będę wiedział dam znać. Serwis Nikona nie podnosi słuchawki (Warszawa) ale podobno to też normalka. Tak a propos na gwarancji nr tel. jest nieaktualny Jak na razie same "plusy". Mam tylko cichą nadzieję, że moje pozostałe Nikkory nie pójdą w ślady swojego starszego brata...

Domyślnie

Gwarancja gwarancją, ale jest jeszcze coś takiego jak rękojmia i tu są dwa lata. uderzasz do sprzedawcy.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Nie rekojmia, tylko niezgodnosc towaru z umowa. W dodatku powyzej 6 miesiecy od zakupu to na kupujacycm spoczywa obowiazek udowodnienia, ze usterka wynika z wady fabrycznej - a to moze nie byc takie proste.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Jak pech to pech. Mogę powiedzieć, że mam to samo. Padł 18 -200 VR (nie ostrzy), gwarancja minęła 15 lutego - przypadek czy może oba obiektywy były przez tego samego chińczyka składane?

P.S. Wysłałem PW z kilkoma pytaniami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów