Zobacz pełną wersję : D60 i co potem?
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 21:38
Zdaję sobie sprawę, że tytuł brzmi Wam bardzo, bardzo znajomo ;D
ale nie do końca jest tak już sobie zdążyliście pomyśleć;
po ponad 2. miesiącach użytkowania D60, wiem czego mi potrzeba - potrzebuję go do reporterki, zdjęcia w pomieszczeniach, halach, ale i na dworzu - deszcz nie deszcz zamówione zdjęcia trzeba zrobić;
generalnie daję sobie radę - lecz czasem po prostu muszę "zaindukować" ISO 1600 - masakry nie ma (ostatnio relacja na AutoShow w Bydgoszczy wszystko w warunkach zastanych), lecz mając D90 z pewnością byłoby wiele lepiej jakościowo - pewnych kwestii przeskoczyć nie mogę w sześćdziesiątce.
W grę wchodzą: D90 oraz D200. Cena ok. 3000zł.
Wszystko generalnie wiem, D90 wysokie używalne ISO dzięki CMOS, nowsza konstrukcja (...) itd.
Jednak D200 brzmi bardziej imponująco i jest bardziej pro - chciałbym, żeby użytkownicy (byli lub obecni) spróbowali wyjaśnić co zyskam w porównaniu do D60 (prócz śrubokręta, większej ergonomii i uszczelnień), a co ewentualnie stracę(?).
Jak wygląda praca AF w D90 ? Moje obiektywy jak widać - na dniach zakupię też nową 35-tkę i Sigmę 70-200HSM Macro II - w kwietniu mam do fotografowania śluby znajomych, a na dniach zaczyna się sezon żużlowy.
Z jednej strony wysokie ISO się przyda bardzo, ale z drugiej szybki i celny AF, uszczelnienia...
Wiem, że D300 byłby idealny, ale muszę jeszcze nieco poczekać, nie dam rady kupić wszystkiego od razu (jeśli chodzi o D300 chcę tylko model nowy, więc koszt powyżej 5000zł).
Aha, byłbym zapomniał - jak wygląda sprawa szumów w D200, a D60? Podobno szum jest w D200, lecz bardzo "przyjemny" i sprzęt "na śluby" bardzo dobry.
Proszę o zrozumienie sytuacji ;) miałem już kupować D90, ale zastanowił mnie starszy model (wyszedłby mnie nawet taniej niż nówka D90 - i tak chcę zmieniać na D300, to nieuniknione), myślę że nie jest to głupie...
velaskez
26-03-2009, 21:50
Bierz D90, D200 w hali na wysokim ISO zostanie zmiażdżone przez D90. Albo nie baw się w pierdoły tylko bierz od razu D300. Poza tym rozśmieszasz mnie mówiąc, że skłaniasz się do D200 bo to bardziej pro brzmi. Aparat jaki masz taki masz, liczy się jak go wykorzystujesz.
A tak do D90 kupisz gripa i styka.
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 21:54
wersja brzeminiowa była prowokująca ;p
ale dzięki bardzo, w zasadzie mnie utwierdziłeś ;)
może zrezygnuję z tej Sigmy i kupię używanego D300 ;) pozdrawiam
ale tak z czystej ciekawości - szumy w D60, a D200 ;> ? wiem, wiem, że D90 to nie ta sama bajka i właśnie ze względu na ISO go wezmę (lub D300)
Piotrek Charchuła
26-03-2009, 21:58
Ja też myślałem o zmianie D60 na któryś z tych aparatów i wyszło mi że D90 będzie lepsze. Nie brałem pod uwagę tego podglądu na żywo i filmowania tylko na ISO i matrycę. Poza tym D90 ma nie wiele mniej klatek na sekundę od D200.
velaskez
26-03-2009, 21:58
Ja bym nie rezygnował z Sigmy, w hali 2.8 to podstawa. A D60 do D200 nie wiem jak się ma, bo nigdy takiego porównania nawet nie widziałem.
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 22:03
Hmm czyli pierwsza myśl najlepsza D90 + grip + Sigma
Otóż to, też nie mogłem nic znaleźć na ten temat. Może dlatego, że nie ma takich przypadków, by amator (jakim może być nabywca D60) przesiadał się na D200 ;D ja D60 kupiłem ze względów czysto finansowych, ale nie powiem nie jest to zła puszka, nie jednego cwaniaka zadziwiłem ;)
Właśnie, ilość klatek też na plus dla D90. Chyba wybór jest banalnie prosty :)
velaskez
26-03-2009, 22:40
Ewentualnie jak Ci zależy na wyglądzie pro to kup sobie jeszcze pasek od D3, albo D700.
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 22:45
sorry, ale to jest żenujące - nie pro
Sprzęt masz taki jak w stopce?? To pogoń 70-300 VR, 55-200 też, mając 70-200 i tak Ci się nie przydadzą. I już będą jakieś grosze na dodatkowe zakupy
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 23:11
tak, dokładnie taki mam
mam też 18-55 i 55-200 chciałem w zestawie z D60 sprzedać okazyjnie ;D
natomiast co do 70-300 to po zakupie Sigmy z pewnością zostanie sprzedany, dlatego przy odrobinie szczęścia (i przypływie gotówki tudzież zleceń) kupię używanego D300 (my dream ^^) ;D
aczkolwiek na już potrzebowałbym to wysokie używalne ISO... ;/
Piotrek Charchuła
26-03-2009, 23:44
Wydaję mi się że cierpisz na nadmiar pieniędzy. Najpierw wahałeś się między D90 a D200. Teraz już myślisz o D300. Jutro będziesz pewnie na etapie rozważania- D700 czy D3x ? Nie uważasz że skoro dopiero 2 miesiące masz aparat to jeszcze do końca nie zdążyłeś go poznać i powinieneś skupić się bardziej na robieniu zdjęć niż rozważaniu co dokupić ?
velaskez
26-03-2009, 23:47
A Ty co? Zazdrosny?:-P Ma pieniądze niech kupuje;)
tgollob_jamessuchar
26-03-2009, 23:55
robię zdjęcia zarobkowo niemal dzień w dzień, a D60 to pierwsza MOJA lustrzanka co nie oznacza, że miałem lustrzankę w łapskach po raz pierwszy w życiu i uczyłem się go od podstaw ;P
chciałbym zauważyć - o D300 mowa była w momencie, gdy nie kupię Sigmy (lub sprzedam pół tego co mam obecnie), a to dosyć spora różnica ;]
o D300 myślałem od momentu kiedy się pojawił, natomiast co do D700 czy D3x nie mam takich fantazji ;P
Jezeli robisz zdjecia zawodowo (dzień w dzień) to zastanów sie na D300, wysokie iso i dobrze uszczelniony solidny korpus (semi pro), jezeli szukasz zooma to sigma bedzie dobrym wyborem (w tej cenie), i jeszcze jedno, jeśli możesz zostaw D60 jako zapasowa puszke
postregiment
27-03-2009, 00:43
zacząłbym od tego, że na cokolwiek się przesiądziesz będzie ok ale to już inna sprawa :P
na Twoim miejscu uderzałbym w d300 zamiast w tańsze body...wszelkie szkła, gripy etc zawsze można dokupić w trakcie użytkowania więc uszy do góry :)
tgollob_jamessuchar
27-03-2009, 12:49
Jezeli robisz zdjecia zawodowo (dzień w dzień) to zastanów sie na D300, wysokie iso i dobrze uszczelniony solidny korpus (semi pro), jezeli szukasz zooma to sigma bedzie dobrym wyborem (w tej cenie), i jeszcze jedno, jeśli możesz zostaw D60 jako zapasowa puszke
tak, no ponownym przekalkulowaniu na D300 wcale bym nie musiał wiele dłużej czekać, a to już inna bajka :)
dlaczego sugerujesz pozostawienie D60 ;> ? czy D300 się psują strasznie ;> mogę się zdziwić ;D ?
co do Sigmy to kupuję ją na pewno, jeszcze przed świętami; mogę wiele nią zdziałać nawet na D60
zacząłbym od tego, że na cokolwiek się przesiądziesz będzie ok ale to już inna sprawa :P
dlatego też pojawiła się idea z D90 - jako kolejny model przejściowy do wymarzonego D300 :)
ale czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć jak się ma D200 do D60 ;> poza tym co wspomniałem, że wiem - uszczelnienia, śrubokręt;
zawsze w zapasie lepiej mieć D200 niż D60 i taka zmiana nie kosztowałaby znowu mnie tak wiele (D60 poszedłby z dwoma obiektywami za 1,5k więc dorzucić bym musiał raptem ok 500zł) - tylko czy jest sens i jakiś skok do przodu... (generalnie to jestem bardzo za ze względu właśnie na AF i śrubokręt, ale wciąż interesuje mnie porównanie matryc tych dwóch puszek - nie na papierze, a w praktyce)
dlaczego sugerujesz pozostawienie D60 ;> ? czy D300 się psują strasznie ;> mogę się zdziwić ;D ?
Tego nie powiedziałem, jednak pracując zawodowo warto mieć zapasowa puszke. Co do porównań D200 vs D60 to nie mam doświadczenia z D60. Głównam mankamentem D200 jest praca na wysokim iso (szum ma charakter ziarna) i tu jest przewaga D300. Muszisz samemu wybrac co ci bardziej potrzebne wysokie uzywalne iso czy względy ekonomiczne.
tgollob_jamessuchar
27-03-2009, 18:10
rozumiem, no jak do tej pory radziłem sobie z jedną więc myślałem, że po prostu przesiądę się na pojedynczego D300 - zamówień jest jednak coraz więcej i w razie jakiejś "niespodzianki" no to faktycznie lipa ;/
hmm, zmieniam D60 głównie z tego powodu (ziarno przy ISO 800 w słabym oświetleniu, na 1600 się nie wypowiadam nie myśląc nawet co się dzieje na H1 xD), na drugim miejscu jest brak śrubokręta;
hmmm najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba sprzedaż D60, a kupno D90 i w przyszłości D300 pozostawiając sobie D90 ;)
prawdopodobnie tak zrobię - kupię D90 i Sigmę 70-200 HSM od razu za jedną wizytą w sklepie :)
powracając do D200 to obiło mi się o uszy, że to świetny sprzęt do ślubów... hmm swoim D60 nie wyobrażam sobie tego nawet ze światłem 2,8 także to mnie może zmyliło w swoich rozważaniach;